Werken aan openluchtzwembad in Ieper: “Oude vestingen blootgelegd om te integreren in nieuw project”

Aan het voormalige openluchtzwembad zijn deze week werken gestart om historische vestingmuren terug te vinden. “We willen dit opgegraven erfgoed integreren in ons nieuw project.”

De recente graafwerken gebeuren in de groenzone tussen het zwembad, de vestingen en de rotonde met Hoge Wieltjesgracht. “Daar worden proefsleuven gegraven”, zegt schepen Philip Bolle (Vooruit). “We beperken ons herwaarderingsproject voor het voormalig openluchtzwembad niet tot de contouren van het zwembad. Ook die plek wordt aangepakt om een totaalbelevenis te creëren. Met de proefsleuven willen we nagaan waar de voormalige vestingmuren zich precies bevinden en hoe we die in het nieuwe project kunnen inschakelen als nieuwe beleving.”

De Vlaamse overheid verleent een onderzoekspremie voor dit vooronderzoek van de vestingen, die beschermd zijn als monument. “De kraan moest fors graven. We dachten even dat ze verdwenen waren, maar op diepte van een kleine drie meter kwamen de muren toch boven. Deze worden nu in kaart gebracht. Dit is goed nieuws”, aldus de erfgoedschepen. “Elk stukje erfgoed dat opgegraven wordt is een nieuwe bladzijde in het geschiedenisboek van onze stad.”

Muur afbreken

Het stadsbestuur ijverde om de Vlaamse bescherming van het zwembad op te heffen zodat de muur langs de eerste proefsleuf kan afgebroken worden en er een open waterverbinding kan gevormd worden tussen de Kasteelgracht bij de Menenpoort en de Wieltjesgracht.

“De vestingmuren van Vauban zijn nog veel ouder dan het zwembad uit de negentiende eeuw. De declassering van het zwembad was noodzakelijk voor ons nieuw project waaraan we dit opgegraven erfgoed kunnen toevoegen”, stelt Bolle.

Overstromingen

De Ieperlingen konden enkele maanden geleden twee ontwerpvarianten voor de site bekijken en suggesties doen. “Beide hebben ongeveer evenveel fans, dus probeert het studiebureau ze nu te verzoenen tot één voorstel. Zeker is dat er meer parkbeleving komt rond het water dat trapsgewijs naar beneden komt vanaf de Kasteelgracht in de Wieltjesgracht. Deze waterontsluiting wordt een van de manieren om overstromingen van de stad in de toekomst te voorkomen. De voorbije weken tonen hoe precair de situatie geworden is in de Westhoek.”

Vraagteken

Hoe de nieuwe openwaterverbinding de verkeersas met de rotonde zal kruisen is nog een vraagteken. “Die weg ligt in de weg”, aldus Bolle. “Maar deze technische uitdaging zal deel uitmaken van een ander project, waarvoor een apart mobiliteitsbudget nodig is. Dat zijn beslissingen voor de toekomst.”

Grond onstabiel

Ook binnen de site van het openluchtzwembad zal gewerkt worden: er wordt een proefput gegraven om een historische overstortconstructie te vinden. “Maar die grond is vrij onstabiel en het is moeilijk om op dit moment met een kraan binnen de muren van het zwembad te komen.” (TP)

The post Werken aan openluchtzwembad in Ieper: “Oude vestingen blootgelegd om te integreren in nieuw project” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“Om Brahim op zijn gezicht te slaan, kwam ik met plezier terug”, maar maakt Niko ook comeback in seizoensfinale ‘Familie’?

Meer dan 4.000 ‘Familie’-fans zakten donderdagavond af naar Kinepolis Antwerpen om als allereerste de grote seizoensfinale te bekijken. Onder een blakende zon konden ze vooraf de cast op de rode loper zien schitteren en met een beetje geluk zelfs een selfie scoren. Van Sandrine André (Veronique) en Caroline Maes (Mieke) tot Charlotte Sieben (Louise): de fans waren dolenthousiast om hen

Lees meer »

Stoffel Vandoorne eindigt elfde in ePrix in Portland

Zoals zaterdag, heeft de Portugees Antonio Félix Da Costa (Tag Heuer Porsche) zondag de tweede ePrix in Portland gewonnen. Landgenoot Stoffel Vandoorne (DS Penske) wist de elfde plaats te bemachtigen op de veertiende van de zestien manches van het Formule E-kampioenschap.
The post Stoffel Vandoorne eindigt elfde in ePrix in Portland appeared first on KW.be.

Lees meer »

Prins Harry moet vernietigde berichtjes terug boven tafel zien te krijgen voor rechtszaak tegen ‘The Sun’

De Britse prins Harry (39) moet aan de rechter uitleggen waarom berichten die hij uitwisselde met de ghostwriter van zijn memoires zijn vernietigd. Ook heeft de hertog van Sussex de opdracht gekregen om te proberen de berichtjes terug te halen, dat werd volgens Britse media gezegd tijdens een hoorzitting in zijn zaak tegen de Britse uitgever News Group Newspapers (NGN).

Lees meer »

SpaceX krijgt opdracht speciaal tuig te ontwikkelen dat ISS na pensioen veilig moet helpen vergaan

Het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf SpaceX moet ervoor zorgen dat het internationaal ruimtestation ISS over een paar jaar veilig ten onder gaat, zo is donderdag bekendgemaakt. Als het zover is, moet het complex verbranden in de dampkring. Het bedrijf van miljardair Elon Musk heeft nu officieel de opdracht gekregen om daar een vaartuig voor te ontwikkelen en te bouwen.

Lees meer »

Amerikaanse kranten genadeloos over Biden, New York Times roept hem op zich terug te trekken: “Het is vervangen of verliezen”

The New York Times roept Joe Biden in een vrijdag gepubliceerd redactioneel commentaar op zich terug te trekken uit de presidentsverkiezingen. Volgens de meest gezaghebbende krant in de Verenigde Staten toonde de 81-jarige Amerikaanse president in zijn uitzonderlijke zwakke optreden donderdagavond, in het eerste debat met zijn Republikeinse tegenstander Donald Trump, aan dat hij niet meer geschikt is om het

Lees meer »

Onze dartswatcher blikt vooruit op de World Cup of Darts: “Er zijn maar weinig teams die elkaar zo goed kennen als de Belgian Arrows”

Dikke vrienden zijn ze momenteel niet, onze Belgian Arrows Dimitri Van den Bergh (29) en Kim Huybrechts (38). Maar dat hoeft ook niet, zolang het maar klikt op het podium zelf. En dat laatste doet het inmiddels al vele jaren. Niet in het minst tijdens de vorige World Cup, toen het geen haar scheelde of ze hadden Wales opzijgezet op

Lees meer »

Gerdy Haes stopt als algemeen directeur van Zorgbedrijf Harelbeke

Zorgbedrijf Harelbeke zette een maand geleden de samenwerking stop met algemeen directeur Gerdy Haes. Dat raakte nu pas bekend. Dat het volgens sociale media wegens ‘toxisch leiderschap’ zou zijn, ontkent voorzitter Lynn Callewaert met klem. “Dat klopt absoluut niet. Er waren meningsverschillen rond de aansturing van het zorgbedrijf.”
The post Gerdy Haes stopt als algemeen directeur van Zorgbedrijf Harelbeke

Lees meer »

Frankrijk heeft ‘bunker’ Maignan, maar de Rode Duivels hebben Koen Casteels: “Hij hoeft niemand nog iets te bewijzen”

“Niet vaak naar de Bundesliga gekeken, zeker?” Op zijn manier is Koen Casteels (32) in Duitsland meester van de situatie. Fijntjes slaat een ondergewaardeerde doelman terug bij de Rode Duivels: Keep calm and carry on. Hoe de kalmte van coole Casteels steeds meer bewondering oproept. Uw krant analyseerde nog eens zijn vijf belangrijkste ingrepen op het Europees Kampioenschap. En hoe

Lees meer »

Twee wagens zwaar beschadigd na aanrijding met vluchtmisdrijf in Klerken

In de Smissestraat in Klerken zijn twee auto’s zwaar beschadigd geraakt bij een ongeval met vluchtmisdrijf. Vooral de Volkswagen Tiguan van M.W. (41) is zwaar geraakt. “Ik vrees dat dit onherstelbaar is”, zucht ze.
The post Twee wagens zwaar beschadigd na aanrijding met vluchtmisdrijf in Klerken appeared first on KW.be.

Lees meer »

Speedpedelecs dan tóch toegelaten langs alle groene assen

Speedpedelecs zijn nu toch welkom langs alle groene assen. Die beslissing viel slechts twee weken nadat er specifieke verbodsborden werden geplaatst op de assen waar er – ondanks een al langer geldend verbod – nog steeds veel ultrasnelle e-bikes rijden. Er zijn heel wat voorstanders van deze regel, maar er klinkt ook kritiek.
The post Speedpedelecs dan tóch toegelaten

Lees meer »

(Miniatuur)paarden, pony’s en alpaca’s in het hart van Torhout

Op de traditionele paardenmarkt op zaterdag 29 juni in Torhout beslissen handelaars van ‘s morgens vroeg over de prijs van een paard. Naast de handel in paarden is er nog veel meer te beleven. Ga voor een ritje op een pony, een wandeling met een alpaca, een bezoekje aan de verschillende paardenrassen van miniatuurpaarden tot
The post (Miniatuur)paarden, pony’s

Lees meer »