“Ons beleid is toch al gelijklopend”: Vooruit en Groen Izegem trekken samen naar de kiezer met Julie Vandewatere als lijsttrekker

Bij de lokale verkiezingen van oktober volgend jaar trekken Vooruit en Groen als één lijst naar de kiezer: Vooruit-Groen. “Ons beleid was toch al gelijklopend. Daarom is het evident om elkaar te versterken in plaats van elkaar te bekampen”, verklaren voorzitters Myriam Vanlerberghe (Vooruit), die de lijste zal duwen, en Hannes Vanderstraeten (Groen) die op tweede plaats op de lijst zal prijken. Julie Vandewatere zal de lijst trekken.

“We hebben goede redenen om voor deze positieve samenwerking te kiezen. De afgelopen jaren stellen we vast dat de beide partijen in de gemeenteraad bijna altijd hetzelfde stemmen, dat wij elkaars voorstellen steunen en dat onze kritiek op de huidige meerderheid heel gelijklopend is. Als je dan uit gesprekken concludeert dat ook onze visie op de uitdagingen voor de toekomst grotendeels overlapt, is het evident dat je beter elkaar versterkt dan bekampt”, verklaarden Hannes Vanderstraeten en Myriam Vanlerberghe bij de voorstelling van hun gemeenschappelijke lijst waarmee ze in oktober volgend jaar naar de kiezer trekken.

Impact op beleid

Het samensmelten van beide partijen tot één lijst schroeft de politieke verkaveling in de stad terug. “Precies door onze krachten te bundelen kunnen we de impact op het beleid vergroten en onze Izegemse kiezer veel effectiever vertegenwoordigen. Het is uitdrukkelijk onze bedoeling om deze samenwerking tussen Vooruit en Groen op lange termijn door te zetten en samen vanuit de meerderheid ons programma te realiseren en zo het verschil te maken in Izegem.”

Niet de eerste keer

Het is niet de eerste keer dat de socialisten en de groenen samen naar de kiezer trekken. Dit was in 2006 voor het eerst het geval met de toenmalige SP.A en Groen. In 2012 werd dit wegens succes herhaald. In 2016 echter trok Groen er de stekker uit. “Wegens een verschil in visie bij bepaalde mensen”, klinkt het. “Maar intussen hebben andere mensen de intrede gedaan.”

“We ambiëren zes zetels”, zegt Balcer Clarys. “En wat we uit het verleden meepakken is open kaart spelen naar elkaar toe, info delen en veel overleg plegen. Een goede communicatie maakt een maximaal vertrouwen in elkaar mogelijk”, voegt Myriam Vanlerberghe er nog aan toe.

Namen noemen

Tijdens de voorstelling van de gezamenlijke lijst werden meteen ook al de eerste namen genoemd. De lijst zal getrokken worden door Julie Vandewatere voor Vooruit en Hannes Vanderstraeten van Groen neemt plaats 2 in. De huidige fractieleiders in de gemeenteraad van Groen Balder Clarys en Vooruit Eva Bossuyt nemen respectievelijk plaats 3 en 4 in. De lijst Vooruit-Groen wordt geduwd door Myriam Vanlerberghe terwijl Veerle Renier de voorlaatste plaats voor haar rekening neemt.

De zes voornoemde mensen stelden ook nog even een aantal punten voor die nu al op het programma prijken. Balder Clarys wees op wonen als basisrecht. “We moeten helaas vaststellen dat meer en meer mensen moeite hebben om een kwalitatief en betaalbaar huis te vinden. Meer nieuwe woningen in onze kernen, voldoende sociale woningen en meer renovaties en een sterkere ondersteuning voor mensen met een bescheiden inkomen die nu geen renovatie kunnen uitvoeren is waar we voor gaan.

Zwembad

Myriam Vanlerberghe focuste op eenzaamheid en ouderenzorg. “Eenzaamheid wordt al te vaak te weinig benoemd waardoor een plan van aanpak ontbreekt. Omdat eenzaamheid en isolement zoveel mensen treft moeten we niet wegkijken maar aanpakken. En wie echt het verschil kan maken om mensen uit het isolement te halen zijn de vrijwilligers. Deze vrijwilligers hebben recht op grote waardering , maar ook op goede afspraken en een gelijke behandeling en of vergoeding overal waar ze ons versterken.”

Julie Vandewatere hamert op het afwerken van opgestarte projecten en het starten van nieuwe: “Bij de volgende verkiezingen moeten veel beloofde projecten nog echt starten. Na zes jaar van studiewerk en dure plannen is een enorm budget verloren gegaan zonder dat de eerste steen van de cultuurfabriek en de nieuwe evenementenhal op de plek van zaal Iso zijn gelegd. Op de eerste plannen voor ons zwembad is het nog steeds wachten.”

“Veel inwoners hebben nood aan menselijk contact. Ontmoeting helpt het samenleven vooruit. Door sociaal contact wordt de buurt een plaats waar we ons maximaal thuis kunnen voelen. Vanuit het stadsbestuur kan ontmoeting in de buurt veel beter gestimuleerd worden”, stelt Hannes Vanderstraeten.

Veiligheid

Groenonderhoud, netheid en zwerfvuil was een punt dat Eva Bossuyt aankaartte. “Op dat vlak is er nog veel werk. Zich goed voelen begint dikwijls al bij een mooie en nette omgeving. Wij willen daar echt meer op inzetten. Met wijkteams voor het groenonderhoud en een sterke eigen technische dienst, met voldoende personeel.”

Tenslotte haalde Veerle Renier het luik veiligheid aan: “Het is niet acceptabel dat burgers zich onveilig voelen. Via het buurtwerk kan sociale controle versterkt worden. Met meer wijkagenten kan de politie vermijden dat burgers zich niet gehoord voelen en dat het harde werk van onze politie zichtbaar wordt.”

Ook gebrekkige verkeersinfrastructuur voor zachte weggebruikers noemde ze. “In de komende maanden gaan we nog verder in gesprek met de inwoners van Izegem om ons programma verder vorm te geven en onze complete lijst samen te stellen”, besloten Myriam Vanlerberghe en Hannes Vanderstraeten.

The post “Ons beleid is toch al gelijklopend”: Vooruit en Groen Izegem trekken samen naar de kiezer met Julie Vandewatere als lijsttrekker is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

CD&V Poperinge stelt lijst voor gemeenteraadsverkiezingen voor: “We hopen uiteraard weer de grootste partij te worden”

Zondag stelde CD&V Poperinge haar lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen in oktober voor. Burgemeester Christof Dejaegher (50) trekt zoals verwacht de CD&V-lijst in de Hoppestad. Schepen Ben Desmyter (41, Krombeke) wordt lijstduwer.
The post CD&V Poperinge stelt lijst voor gemeenteraadsverkiezingen voor: “We hopen uiteraard weer de grootste partij te worden” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Zomerbar tussen de wijnranken in Westouter: “Genieten staat centraal”

Tijdens de zomermaanden is de belevingsweide Entre Deux Verres opnieuw toegankelijk voor het publiek. “We serveren met veel plezier een glaasje of flesje wijn, sapje of een hapje”, aldus wijnboer Martin Bacquart. “Een bezoek aan de belevingsweide kan ook de perfecte afsluiter zijn van een wandeling op en rond ons wijndomein.”
The post Zomerbar tussen de wijnranken in Westouter:

Lees meer »

Welkom bij ‘t Ferm in Rollegem-Kapelle tijdens de Ferme Woensdagen

‘t Ferm, de organisatie die zinvolle dagbesteding aanbiedt aan mensen met een beperking, organiseert tijdens de warmste maanden van het jaar opnieuw ‘Ferme Woensdagen’. Die vinden telkens plaats op de binnenkoer van ‘t Capellehof.
The post Welkom bij ‘t Ferm in Rollegem-Kapelle tijdens de Ferme Woensdagen appeared first on KW.be.

Lees meer »

Aantal gevallen van stalking blijft jaar na jaar stijgen

Het aantal criminele feiten is in 2023 nagenoeg stabiel gebleven in vergelijking met het jaar voordien. Wel zijn er enkele opmerkelijke verschuivingen. Zo nam het aantal woninginbraken en gevallen van internetfraude af. Daartegenover staat dat er meer feiten waren van zakkenrollerij en grijpdiefstallen. Ook het aantal gevallen van stalking bleef toenemen. Dat blijkt uit de jaarcijfers van de federale politie.

Lees meer »

Paardenhoofd van 450 kilo pronkt na restauratie van twee jaar op dakterras van Paul (59) en Ariane (60): “We wilden er eerst een boom zetten”

Paul Van Marcke (59) en Ariane Van de Waeter (60) uit het Oost-Vlaamse Dendermonde hebben sinds afgelopen weekend een paardenhoofd op hun dakterras staan. Het koppel kocht het beeld tijdens een veiling op de Grote Markt, maar raakte snel beschadigd. Na een restauratie van twee jaar is het paardenhoofd nu afgewerkt met illustraties over de strijd tussen Aalst en Dendermonde.

Lees meer »

Albert en Paola stralen op huwelijksverjaardag

Koning Albert (90) en koningin Paola (86) vieren vandaag hun 65ste huwelijksverjaardag. Ter gelegenheid van hun briljanten jubileum hebben ze via het koninklijk paleis een nieuwe foto laten verspreiden. Daarbij zitten ze samen op een bankje.

Lees meer »

KIJK. De verwoestende versnelling van ontketende Pogacar en verlossende opgestoken duim: dé momenten van de tweede etappe

Vluchter Vauquelin won de tweede rit van de Ronde van Frankrijk, maar vooral de eerste krachtmeting tussen Pogacar en Vingegaard blijft bij. Voor Wout van Aert en Laurens De Plus was het eerder in de etappe even schrikken, zij kwamen ten val bij een tussensprint waar Philipsen pech had. Van Aert stelde snel gerust met een opgestoken duim. Een renner

Lees meer »

Meldingen kindermishandeling op recordhoogte in Vlaanderen

Het aantal meldingen van kindermishandeling staat op recordhoogte in Vlaanderen. Dat schrijven De Morgen en De Standaard donderdag. “Een positief signaal”, zegt Tim Stroobants, directeur van het overkoepelende Vlaams Expertisecentrum Kindermishandeling (VECK). “We hebben er met zijn allen meer oog voor.”

Lees meer »

DIKKE zet de Fox-tent op zijn kop op Couleur Café

Biggie van de Wijk noemde de Belgisch-Marokkaanse mijnwerkerszoon uit Lummen zichzelf, maar je kent hem tegenwoordig vooral als DIKKE, een adjectief dat hij zelf ooit op zijn postuur plakte. Nu doen wij het op de show die hij op Couleur Café heeft gegeven.

Lees meer »