Koksijde blijkt sterkste nieuwkomer in autodelen

Op de prijsuitreiking van de Autodeelawards heeft Koksijde de award voor de sterkste nieuwkomer in autodelen gekregen, een initiatief van het Agentschap Binnenlands Bestuur en Autodelen.net.

Vorig jaar waren er nog geen deelauto’s in Koksijde; vandaag zijn er negen. Van nul in 2022 naar negen deelauto’s in 2023, dat betekent in aantal deelauto’s per 1.000 inwoners een stijging van 0,32. Daarmee is Koksijde de sterkste nieuwkomer van alle Vlaamse gemeenten die in 2023 startten met autodelen.

Schepen van Mobiliteit en Duurzame Ontwikkeling Charlotte Castelein: “In het kader van het Lokaal Energie- en Klimaatpact (LEKP) wil de gemeente tegen 2030 twee deelwagens per 1.000 inwoners ter beschikking van de bewoners en bezoekers hebben. Burgers kunnen ook hun eigen auto delen. Zo kan je ook onkosten én de investering delen.”

Minder en meer

“Om dit proces van autodelen op gang te krijgen, startte de gemeente dit voorjaar met het aanbieden van 7 deelwagens. Dankzij het succes, breidden we dit aanbod sinds 1 december uit met 2 extra deelwagens. We zitten dus nu al aan 0,41 deelauto’s per 1.000 inwoners. Hiermee hopen we dat minder mensen de aankoop van een tweede wagen nodig achten. Tegelijkertijd kunnen mensen die zich geen auto kunnen veroorloven toch gebruikmaken van een auto om zich te verplaatsen. Minder auto’s en meer mobiliteit.”

Het autodelen is in opmars, ook in kleinere steden en gemeentes. “Ze volgen het voorbeeld van de centrumsteden”, zegt Jeffrey Matthijs, directeur van Autodelen.net. “Ook in kleinere steden en gemeentes heeft autodelen veel voordelen, zowel voor de inwoners als voor de maatschappij. Deelauto’s zijn bijvoorbeeld vaak een goedkoper alternatief voor een tweede auto, zeker als die minder dan 11.000 kilometer per jaar rijdt. En ondertussen zorgt autodelen voor meer vrije ruimte en CO?-besparing.” (MVO)

www.koksijde.be/autodelen

The post Koksijde blijkt sterkste nieuwkomer in autodelen is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Oostrozebekenaar Chris ‘Foxie’ De Vos in Tour als verzorger van ploeg van geletruidrager Pogacar

In 2011 won Chris De Vos als verzorger de Ronde van Frankrijk met BMC-kopman Cadel Evans. Sinds zaterdag doet de 58-jarige Oostrozebekenaar, intussen aan de slag bij UAE Team Emirates, een nieuwe gooi naar Tourwinst met topfavoriet Tadej Pogacar. “Maar de komst van mijn eerste kleinkind plaats ik boven een nieuwe eindzege in de Tour.”
The post Oostrozebekenaar Chris

Lees meer »

Meer dan 270 arrestaties na betogingen in Kenia

De Keniaanse politie heeft meer dan 270 mensen gearresteerd voor het plegen van criminele feiten tijdens de anti-regeringsbetogingen van dinsdag. Al twee weken lang komen vooral jongeren in het land op straat om te betogen tegen de plannen van de regering.

Lees meer »

Stinkend rijk luxeleventje in LA, maar veel trauma uit het verleden: ‘Kaulitz & Kaulitz’ onhult hoe het gaat met Tokio Hotel

Ze zijn terug van – in principe – nooit weggeweest, maar hier in Vlaanderen zijn ze lange tijd van de radar verdwenen. Bill en Tom Kaulitz (34), bekend van de emo-rockband Tokio Hotel, pakken uit met een eigen docu op Netflix. In ‘Kaulitz & Kaultiz’ zijn ze heel wat eerlijker dan destijds in de tienerblaadjes: “Ja, Bill valt op mannen,

Lees meer »

Kwart nieuwe auto’s is elektrisch

20:34 Elektrische wagens waren in de eerste zes maanden van het jaar goed voor 24,5 procent van de nieuwe inschrijvingen. Dat blijkt uit cijfers van de federale overheidsdienst Mobiliteit & Vervoer en secto…

Lees meer »

Fandag Cercle Brugge lokt heel wat supporters: “Spektakel zit in ons DNA”

Cercle Brugge organiseerde zaterdag de traditionele fandag. Iedereen die groen-zwart een warm hart toedraagt, kon genieten van verschillende activiteiten in en rond het Jan Breydelstadion. De fans waren talrijk opgekomen. Een ‘galawedstrijd’ was er niet. Op het oefenterrein werd onderling door de spelers wel een wedstrijd gespeeld.
The post Fandag Cercle Brugge lokt heel wat supporters: “Spektakel zit in

Lees meer »

“DEMbargo”: Rijke donateurs van de Democraten draaien geldkraan dicht tot Biden terugtreedt

Verschillende financiers van de Democratische Partij zetten hun donaties stop. Ze doen dit om de druk op Biden te verhogen, zodat hij zich terugtrekt als presidentskandidaat. Dat melden verschillende Amerikaanse media. De 81-jarige Amerikaanse president Joe Biden, die vorige week een zwak debatoptreden had, zegt echter vastbesloten te zijn om als presidentskandidaat van de Democratische Partij aan te blijven.

Lees meer »

Nieuwe hondenloopweide aan uitkijktoren in Rumbeke: “Voorbode voor het grootste hondenloopbos van de provincie”

Stad Roeselare opende donderdag feestelijk een derde plekje waar honden vrij kunnen ravotten. De recreatieve zone aan de uitkijktoren aan het Sterrebos, die inmiddels werd verworven door de stad, werd uitgebreid met een hondenloopweide. “Een voorbode voor het grootste hondenloopbos van de provincie”, klinkt het.
The post Nieuwe hondenloopweide aan uitkijktoren in Rumbeke: “Voorbode voor het grootste hondenloopbos van

Lees meer »

Zesde oldtimerrit langs nieuw parcours in Koolskamp

Oldtimerfreak Philippe Claeys organiseert voor de zesde keer een rit voor oldtimers en exclusieve wagens. Hij tekende een nieuw parcours uit van 90 km. De bolides rijden dit op zondag 14 juli af vanuit de Kortekeer op de grens van Ardooie en Beveren. .
The post Zesde oldtimerrit langs nieuw parcours in Koolskamp appeared first on KW.be.

Lees meer »

Monsterboete voor Fluvius? “Hou mijn hart vast als ik verbruik van twee jaar ga moeten betalen”

De Vlaamse energieregulator VREG onderneemt op dit moment juridische stappen tegen Fluvius. Of dat een monsterboete of dwangsommen zijn, wordt eerstdaags beslist. De netbeheerder moest de IT-problemen die nu al bijna drie jaar aanslepen, oplossen. Deadline: afgelopen zondag 30 juni. Dat bracht HLN-consumentenexperte Safia Yachou aan het licht in april. Maar vandaag zijn er nog steeds duizenden Vlamingen die al

Lees meer »