Heemkring ‘Cnocke is hier’ voortaan koninklijk

Zestien West-Vlaamse verenigingen waren onlangs in Brugge uitgenodigd in de ambtswoning van de gouverneur waar ze een ereplaket met de titel ‘Koninklijke Maatschappij’ toegekend kregen. Een daarvan was heemkring Cnocke, die momenteel ook zijn vijftigste verjaardag viert met een expo in CC Scharpoord. “We zien een hernieuwde belangstelling voor heemkunde.”

Heemkring Cnocke zag op 11 januari 1972 het levenslicht in Hotel Prins Boudewijn, een van de oudste hotels van Knokke-Heist. “Maar voor de officiële start moeten we naar 1973. In dat jaar werden de statuten neergelegd”, zegt Dirk Overstraete, secretaris en penningmeester. De statuten van de heemkring verschenen in het Belgisch Staatsblad van 20 mei 1973.

Het toenmalige bestuur bestond naast voorzitter Jimmy Debruecker en ondervoorzitter André D’hont verder nog uit secretaris Gilbert Dhoore, Willy Desmet, Rudy Vermeire, Fons Lierman, André Sandelé, Gaspar Warnier, Danny Lannoy, Gerard Adriaenssens en Georges Rotsaert. Graaf Léon Lippens kreeg het erevoorzitterschap, het kenteken van de heemkring werd het wapenschild van Knokke.

Naast het huidige tienkoppig bestuur telt de heemkring vandaag om en bij de 630 leden. “Onze voorzitter Danny Lannoy is de enige die nog overblijft van de oprichters”, zegt Dirk Overstraete. “Maar onze heemkring is actiever dan ooit. Een van de troeven naar onze leden toe, is het tijdschrift dat we twee keer per jaar uitgeven. Een van onze jaarlijkse hoogtepunten is de Canadese Bevrijdingsmars die volgend jaar voor de vijftigste keer uitgaat. En hoe konden we ons vijftigjarig bestaan beter vieren dan met een expo. In ‘Venster op het verleden’, nog tot 21 januari in het CC Scharpoord, vertellen we in vier boeiende verhalen het ontstaan van onze badplaats en wordt uiteraard ook onze heemkring een stukje belicht”, aldus nog Dirk Overstraete.

En heemkunde stoffig en saai? Niet zo in Knokke-Heist. “Wij zien er bij het jonge publiek juist een hernieuwde belangstelling voor”, zegt Overstraete. “Geen idee waar dat aan ligt, maar ik zou zelfs durven te stellen dat heemkunde vandaag een beetje ‘sexy’ is. Met dank natuurlijk aan de rijke, boeiende geschiedenis van onze badplaats, die in het verleden ook heel wat bekende kunstschilders heeft aangetrokken. En ‘Knokke le grand chique’, tja, dat hoort er nu eenmaal ook bij natuurlijk. Zonder Lippens en zijn Compagnie du Zoute hadden we vandaag ook geen Zwin gehad.” En die titel? “Daar gaan we mee uitpakken natuurlijk”, knipoogt Overstraete, die ook voorzitter is van de cultuurraad. “Onze badplaats telt al meer dan honderd culturele verenigingen alleen, en daarvan mag er zich intussen toch een tiental ‘Koninklijk’ noemen. Dat is om preus op te zijn.” (WK)

The post Heemkring ‘Cnocke is hier’ voortaan koninklijk is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Woordvoerster van Franse regering en team aangevallen tijdens campagnemoment

Prisca Thevenot, woordvoerster van de Franse regering, is woensdagavond aangevallen in Meudon, ten zuidwesten van Parijs. Volgens AFP werden de Française en “haar team” geviseerd door een twintigtal personen toen ze er verkiezingsaffiches ophingen. Zondag vindt de tweede ronde van de Franse parlementsverkiezingen plaats, in een zwaar gepolariseerd politiek klimaat.

Lees meer »

Appartementsbewoners trekken aan alarmbel: “We worden geterroriseerd door een dealer die minderjarigen aan het werk zet met baseballknuppels”

De bewoners van appartementen in Residentie Dirk Martens in de Aalsterse Raffelgemstraat worden geterroriseerd door een drugsdealer. Er is sprake van geweld, bedreigingen en vandalisme. “Hier moet een einde aan komen of er gebeuren ongelukken”, zegt een van de bewoners. Burgemeester D’Haese (N-VA) belooft alvast verscherpt politietoezicht en gaat samen met de syndicus op zoek naar een permanente oplossing voor

Lees meer »

“Dat koppel wilde alleen maar winnen. De rest interesseerde hen niet”: B&B-uitbaters over de impact van ‘Met vier in bed’

“Die lage scores? Een slag in ons gezicht.” Nee, Magda (63) en Marc (66) blikken niet onverdeeld tevreden terug op hun deelname aan ‘Met vier in bed’. In dat programma mogen uitbaters hun B&B in de kijker zetten en dat heeft wel degelijk gevolgen. “De bekendmaking van de winnaar moesten we vijf keer opnemen. Niemand wilde voor hen applaudisseren.”

Lees meer »

Voorzitter en penningmeester geven fakkel door bij Wielercel Maldegem

Bij de Maldegemse Wielercel hebben voorzitter Raf Van de Velde (87) en penningmeester Aimé D’Hooge (88) de fakkel doorgegeven aan Cyriel Gobeyn (69) en Charline Deklerck (63). Beiden blijven verder lid van de Wielercel.
The post Voorzitter en penningmeester geven fakkel door bij Wielercel Maldegem appeared first on KW.be.

Lees meer »

De parel ontleed waar Remco Evenepoel de tijdrit mee won: “Dit koop je als gewone mens niet. Tenzij je superrijk bent”

Kleren maken de man. Maar in een individuele tijdrit is dat toch vooral de fiets. Dankzij dit exemplaar triomfeerde Remco Evenepoel vandaag in de Bourgogne, meteen goed voor zijn allereerste Touretappezege ooit. Exclusief voor ons ontleedt Nicolas Coosemans, Technical & Development Manager bij Soudal Quick-Step, het pareltje tot in detail. Component per component.

Lees meer »

Politieke aardverschuiving in Verenigd Koninkrijk: oppositiepartij Labour verplettert Conservatieven, premier Sunak kondigt ontslag aan

Zoals verwacht vond vannacht een politieke aardverschuiving plaats in het Verenigd Koninkrijk. Nadat de rechtse Conservatives van huidig premier Rishi Sunak veertien jaar lang aan de macht waren, wint oppositiepartij Labour de Britse verkiezingen. En nog geen klein beetje. Nadat de exitpolls “een verpletterende overwinning” voorspelden, staat de partij van Sir Keir Starmer met nog maar 5 van de 650

Lees meer »

Nederlandse Westerscheldetunnel tolvrij voor auto’s vanaf 2025

Het parlement van de Nederlandse provincie Zeeland heeft unaniem ingestemd met het tolvrij maken van de Westerscheldetunnel voor automobilisten en motorrijders. Vanaf 1 januari 2025 hoeven zij geen geld meer te betalen om door de 6,6 kilometer lange tunnel tussen Zuid-Beveland en Zeeuws-Vlaanderen te rijden.

Lees meer »

Morgen politieke aardverschuiving verwacht in Verenigd Koninkrijk: alles wat je moet weten over Britse verkiezingen

Meer dan 47 miljoen Britten trekken morgen naar de stembus om een nieuw parlement te kiezen. In het Verenigd Koninkrijk (VK) wordt een politieke aardverschuiving verwacht. De Conservatives waren veertien jaar lang aan de macht, maar volgens de peilingen gaat Labour een grote meerderheid behalen. Wie wordt de volgende Britse premier? Hoe verlopen de verkiezingen? Wanneer kennen we de resultaten?

Lees meer »