67 gratis klimaatbomen voor Kortrijkse tuinen: “Biedt alleen maar voordelen”

Eerder dit jaar konden aanwezigen tijdens de ‘Boom zoekt Tuin’ infoavond een gratis klimaatboom uit een lijst van 15 inheemse soorten bestellen. 67 Kortrijkzanen haalden op 16 december hun bestelling op en geven de boom een plekje in hun tuin.

De Provincie West-Vlaanderen, Stadlandschap Leie en Schelde en Stad Kortrijk bundelden de krachten om inwoners van Kortrijk te overtuigen een klimaatboom in hun tuin te plaatsen. De publiekscampagne ‘Klimaatboom zoekt tuin’ kadert in het Lokaal Energie- en Klimaatpact. Klimaatbomen zijn boomsoorten die goed gedijen in de klimaatomstandigheden van de toekomst. De term ‘klimaatbomen’ is in het leven geroepen om aandacht te vestigen op het belang van klimaatverandering op de boomsoortenkeuze.

“Een boom in je tuin biedt alleen maar voordelen. Afkoeling tijdens de hitte, nestgelegenheid en voedsel voor dieren, vangen van fijn stof en CO2 en produceren van zuurstof. Voor velen is het plekje onder de boom ook het lievelingsplekje in de tuin. Om te lezen of te genieten van de stilte”, zegt Bert Herrewyn, schepen van Natuur, Klimaat en Biodiversiteit.

Voor de inwoners zijn de bomen volledig gratis. Deze campagne werd voor de helft door Stadlandschap Leie en Schelde bekostigd en voor de andere helft door de stad. Van elke inheemse soort werd minstens één besteld. De absolute favoriet was het krentboompje met 25 bestellingen. Bieke Foulon woont in de Mellestraat in Heule en koos voor de lijsterbes. “Ik vind het een mooie boom én nuttig. In het najaar groeien er rode bessen aan voor de vogels.” Papa Marc helpt met het aanplanten van de boom.

Infosessie gemist?

Wil je ook graag jouw steentje bijdragen om de klimaatverandering tegen te gaan en de biodiversiteit te vergroten, maar heb je dit jaar deze campagne gemist? Geen zorgen, het is de ambitie van de stad om ook de komende jaren in te tekenen zodat nog meer mensen de kans krijgen een gratis boom te planten.

The post 67 gratis klimaatbomen voor Kortrijkse tuinen: “Biedt alleen maar voordelen” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Vlaamse regering heeft eed afgelegd – Open Vld en Vlaams Belang vinden het “blamage” dat Homans voorzitter van parlement blijft

Nu het regeerakkoord rond is en de ministerposten verdeeld zijn, kan toekomstig Vlaams minister-president Matthias Diependaele (N-VA) vandaag in het Vlaams Parlement zijn regeerverklaring afleggen. Op de valreep is er dan toch nog een Septemberverklaring. De eedaflegging en die toespraak kan je hier live volgen vanaf 14 uur. Volg alles op de voet in onze liveblog.

Lees meer »

Tegen alles wat woke is: wie is ‘postergirl’ Els van Doesburg, de gedoodverfde opvolgster van burgemeester Bart De Wever?

‘De Wever Van Doesburg 24’ prijkt op een witte sweater die ze op tv draagt. “Heel mijn team heeft er één, maar ik denk dat Bart die vooral in zijn vrije tijd aantrekt.” Els van Doesburg (35) is De Wevers ‘running mate’. Ze kan met haar Hollandse roots burgemeester van Antwerpen worden. En dat zal een conservatieve en vlotgebekte zijn

Lees meer »

Renners in de regen vertrokken, krijgen we een duel tussen Pogacar en Evenepoel?

Voor het eerst in zijn rijke geschiedenis start de Ronde van Emilia (ProSeries) vandaag in Vignola. Het parcours is zwaar en veeleisend: 215,8 kilometer, circa 3.300 hoogtemeters. Remco Evenepoel verschijnt aan de start. Zijn tactiek: “Slim koersen en niet te kwistig omspringen met mijn energie.” Ook wereldkampioen Tadej Pogacar – met uiteraard aangepaste fiets – en Primoz Roglic rijden mee.

Lees meer »

Kaartclub Café ‘t Verschil weer van start

In de Vuurtorenwijk kan je opnieuw kaarten in Café ‘t Verschil aan de Moreauxlaan 101. Na drie jaar hebben de oprichters, onder leiding van Claudine Vanacker, noodgedwongen de fakkel doorgegeven aan een vernieuwd bestuur. Er wordt nu geopteerd voor de keuze tussen manillen of rami-bridge. De club komt om de twee weken samen, op de
The post Kaartclub Café

Lees meer »

Eerste jaar burgemeester voor Leen Warreyn of 19de voor Liefooghe? “Alveringem nog beter maken”

Kiest de Alveringemse burger op 13 oktober voor radicale vernieuwing of toch opnieuw voor de bekende gezichten die ondertussen al achttien jaar de gemeente leiden? Lijsttrekker van Stem.vernieuwing Leen Warreyn uit Izenberge en haar volgers hopen vurig het eerste, Gerard Liefooghe en de zijnen rekenen op het tweede.
The post Eerste jaar burgemeester voor Leen Warreyn of 19de voor

Lees meer »

‘Ride to Unite’ zamelt recordbedrag in van 52.894 euro in de strijd tegen kinderarmoede: “Dit stemt ons enorm hoopvol”

Op 2 juli vertrokken 34 Vlaamse fietsers – gesteund door vier ploegleiders – voor een vijfdaagse fietstocht. Het vertrekpunt was de Citadel van Namen en het mythische doel was de top van de Italiaanse Passo Dello Stelvio. Met deze pittige kuitenbijter zamelde vzw Ride to Unite (RTU) opnieuw geld in voor Kinderarmoedestichting Pelicano. Zondag werd hen een cheque van maar

Lees meer »

Buren rond nachtwinkel in Hille zijn de jarenlange overlast grondig beu: “Onze kinderen zijn bang”

De ergernis belandde recent op Facebook, maar het probleem stelt zich al jaren: de nachtwinkel in Hille trekt al geruime tijd klanten aan, die het niet zo nauw nemen met de nachtrust en de buurt. “Mijn kinderen kunnen niet slapen en zijn bang”, zegt Brecht Lepoutre, uitbater van de gelijknamige interieurzaak in Hille 139. Zijn overbuur Wim Alliet ergert zich

Lees meer »