Vernieuwd Sint-Janshospitaal in Brugge dompelt bezoekers onder in een eigentijdse museumervaring

Het vernieuwde Museum Sint-Janshospitaal in Brugge heeft vrijdag zijn deuren geopend. Bezoekers worden in een van de oudste en best bewaarde hospitaalgebouwen van Europa ondergedompeld in een eigentijdse museumervaring.

Empathie en gastvrijheid zijn al bijna 900 jaar lang vervlochten met het DNA van deze hospitaalsite in de Mariastraat in Brugge. “Al sinds de twaalfde eeuw is iedereen die nood heeft aan verzorging of een warm bed welkom in het Sint-Janshospitaal: zieken, armen, pelgrims, reizigers. Die warme geschiedenis leeft vandaag verder in een eigentijdse museumopstelling, via fascinerende kunstwerken – oud én hedendaags – en pakkende getuigenissen. Een totaalbeleving, die recht naar het hart gaat”, stelt cultuurschepen Nico Blontrock.

Hans Memling

Bezoekers komen in het vernieuwde museum oog in oog te staan met unieke collectieobjecten en kunstwerken die al eeuwenlang verbonden zijn met het hospitaal en haar geschiedenis. Gebruiksvoorwerpen zoals een draagstoel en medische instrumenten, religieuze objecten die troost boden aan de zieken en de zusters in het hospitaal, en vooral véél kunstwerken, waaronder zeven werken van Hans Memling.

De 15e-eeuwse meester van visueel realisme werd geboren in Duitsland, maar trok richting de Nederlanden waar hij in Brussel in de werkplaats van de grote meester Rogier van der Weyden belandde. In 1465 kwam Memling aan in Brugge, waar hij de rest van zijn leven zou wonen en waar hij zijn belangrijkste meesterwerken creëerde.

Ursulaschrijn

Vier werken maakte hij speciaal voor het Sint-Janshospitaal: een monumentaal altaarstuk, twee drieluiken en het beroemde Ursulaschrijn. De andere drie werken zijn later aan de collectie toegevoegd. Nog twee andere werken bevinden zich in het Groeningemuseum.

“Met negen Memlings heeft Musea Brugge de op één na grootste collectie ter wereld. Alleen The Metropolitan Museum of Art in New York doet beter, met elf stuks”, stelt burgemeester Dirk De fauw.

Aartsengel

De Memlingcollectie van Musea Brugge krijgt een hoofdrol in het vernieuwde museum. Deze meesterwerken schitteren op een nieuwe plek in vol ornaat.

Het Ursulaschrijn staat in de voormalige hospitaalkerk, waar het in dialoog gaat met de ‘Liggende-Arcangelo II, 2023’ dat Berlinde De Bruyckere in opdracht van Musea Brugge vervaardigde. Zij is een van de belangrijkste Belgische hedendaagse beeldhouwers en maakte een monumentale, gevallen aartsengel op een grafvormig voetstuk: een ode aan de zorgdragers in corona, de engelen van onze tijd.

Zes schilderijen van Hans Memling zijn samengebracht in een indrukwekkende glazen constructie die qua vorm is geïnspireerd op het Ursulaschrijn.

Berlinde De Bruyckere

De middeleeuwse kunst- en hospitaalcollectie wordt ook aangevuld met verrassende hedendaagse werken. Zo maakten de Australische Patricia Piccinini een sculptuur van een half dierlijk en half menselijk wezen. Ze moeten het museumverhaal versterken en opentrekken naar vandaag, ze nodigen bezoekers uit om met een nieuwe blik naar de oude kunstwerken te kijken.

Een gevallen aartsengel: Berlinde De Bruyckere brengt een ode aan het zorgpersoneel tijdens corona. © Musea Brugge

Het Museum Sint-Janshospitaal nodigt de bezoekers uit om verbinding te zoeken met de kunstwerken. “De nieuwe museumopstelling verweeft het kunsthistorische verhaal met universele thema’s: gastvrijheid, empathie, leven en dood, lichaam en ziel, lijden, zingeving en zorg”, legt Sibylla Goegebuer van Musea Brugge uit.

Touchtafels

“De kunstobjecten, maar ook interactieve touchtafels, video’s en getuigenissen, brengen die thema’s tot leven en zetten de bezoeker aan om even stil te staan bij actuele en tegelijk eeuwenoude onderwerpen. Het museum laat mensen aan het woord die recent afscheid hebben moeten nemen van een geliefde en verbindt hun verhaal met collectiestukken die troost boden aan gelovige middeleeuwers.”

“Door op zoek te gaan naar nieuwe betekenislagen in de oude collectie, krijgen de kunstobjecten opnieuw de emotionele kracht die ze vroeger hadden voor de mensen in het hospitaal”, zegt Nico Blontrock.

Kinderhospitaal

Het Museum Sint-Janshospitaal verwelkomt ook de allerkleinsten. Kleuters vanaf 2,5 jaar kunnen zich uitleven in het kinderhospitaal, waar ze zelf een doktersjas kunnen aandoen, hun poppen onderzoeken, een verband aandoen, een diagnose stellen met de röntgenfoto’s of onderzoek doen in de vele boekjes.

Uitgeverij Hannibal Books publiceert ‘Hans Memling in Brugge’, een nieuw boek over het werk en leven van deze schilder.

Info: www.museabrugge.be

The post Vernieuwd Sint-Janshospitaal in Brugge dompelt bezoekers onder in een eigentijdse museumervaring is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Studie: luchtvervuiling oorzaak 7 procent doden in Indiase steden

Ruim 7 procent van alle sterfgevallen in tien van de grootste steden van India houdt verband met luchtvervuiling. De situatie is het ernstigst in hoofdstad New Delhi. Dat blijkt uit onderzoek van een door India geleid team wetenschappers. Zij roepen op tot actie om tienduizenden levens per jaar te redden.

Lees meer »

Patrick Dewael, burgemeester van Tongeren, geen lijsttrekker bij gemeenteraadsverkiezingen voor nieuwe fusiegemeente Tongeren-Borgloon 

Patrick Dewael (Open VLD), huidig burgemeester van Tongeren, zal geen lijsttrekker zijn van de nieuwe partij Tongeren-Borgloon.nu bij de gemeenteraadsverkiezingen in oktober. Op die lijst staan liberalen en christendemocraten uit de twee gemeenten. Het zal Jo Feytons (Open VLD) zijn, huidig burgemeester van Borgloon, die de lijst zal gaan trekken. Die keuze moet duidelijk maken dat Borgloon in de nieuwe

Lees meer »

Hawk Tuah-vrouw (23) doorbreekt stilte na wilde geruchten: “Mijn vader is helemaal niet boos”

De 23-jarige Hailey Welch, beter bekend als het Hawk Tuah-meisje, heeft een week na haar wereldberoemde video de stilte doorbroken. In haar eerste publieke interview maakt de jonge Amerikaanse korte metten met enkele wilde geruchten die de afgelopen dagen hardnekkig op sociale media circuleren. Ook onthult ze dat ze – sinds haar inmiddels legendarische woorden – de meest absurde aanbiedingen

Lees meer »

Anderlecht moet eerste competitiewedstrijd tegen STVV achter gesloten deuren spelen als straf voor stilgelegd bekerduel tegen Standard

Anderlecht zal het tijdens de eerste competitiewedstrijd van het nieuwe seizoen, op 27 juli thuis tegen STVV, zonder de steun van de fans moeten doen. Paars-wit moet die match namelijk achter gesloten deuren afwerken als straf voor het stilgelegde bekerduel tegen Standard van vorig seizoen. Anderlecht zou bij het BAS beroep kunnen aantekenen, maar heeft beslist dat niet te doen.

Lees meer »

“Ik weet wat het is om het laatste briefje van 10 euro op tafel te zien liggen”: dit is Jordan Bardella (28), kandidaat-premier in Frankrijk

“Ik doe aan politiek omwille van alles wat ik daar aan den lijve ondervonden heb. Omdat ik niet wil dat heel Frankrijk zo wordt.” Jordan Bardella, de 28-jarige kandidaat-premier van het Rassemblement National, heeft een duidelijke politieke geloofsbelijdenis. Die vindt haar wortels in zijn jonge jaren. Zo zag le gamin het geweld tussen drugsbendes vanuit het raam van de grauwe

Lees meer »

Appartementsbewoners trekken aan alarmbel: “We worden geterroriseerd door een dealer die minderjarigen aan het werk zet met baseballknuppels”

De bewoners van appartementen in Residentie Dirk Martens in de Aalsterse Raffelgemstraat worden geterroriseerd door een drugsdealer. Er is sprake van geweld, bedreigingen en vandalisme. “Hier moet een einde aan komen of er gebeuren ongelukken”, zegt een van de bewoners. Burgemeester D’Haese (N-VA) belooft alvast verscherpt politietoezicht en gaat samen met de syndicus op zoek naar een permanente oplossing voor

Lees meer »

Radicaal-rechts is zoals verwacht de winnaar van de Franse parlementsverkiezingen

Het rechts-radicale Rassemblement National (RN) van Marine Le Pen en Jordan Bardella is met 34 procent de winnaar van de parlementsverkiezingen in Frankrijk. Dat blijkt uit een betrouwbare schatting van France Télévisions, gebaseerd op gedeeltelijke uitslagen. De opkomst lag opvallend hoog: zo’n twee derde van de kiesgerechtigden heeft zijn stem uitgebracht. Of het RN erin slaagt zijn hoge score om

Lees meer »

Apotheek Omni-Chimie zit niet langer meer op de Markt in Langemark, maar in nieuwbouw wat verderop: “Veel toegankelijker”

De vestiging van apotheek Omni-Chimie op de Markt in Langemark verhuisde naar een nieuwbouw enkele meters verder. Niet alleen is het pand veel ruimer en beter toegankelijk voor mensen in een rolstoel, buiten hangt er nu een muurautomaat waar je ook ’s nachts en op zondag zowat het hele aanbod behalve geneesmiddelen kan kopen.
The post Apotheek Omni-Chimie zit

Lees meer »

“Ik kan niets goed doen. Alleen spaghetti maken”: Paola voelde zich lange tijd ‘de prinses in de gouden kooi’

Deze week is het 65 jaar geleden dat koning Albert II (90) en koningin Paola (86) samen voor het altaar stonden. De kwade dagen liggen ver achter hen, en hadden volgens ‘Story’ bij lange niet enkel scheve schaatsen als oorzaak. De oogverblindende maar naïeve Italiaanse donna was piepjong en werd zonder enige voorbereiding in een strak hofleven gekatapulteerd. “Paola werd

Lees meer »