Brugse rapster SPACEBABYMADCHA: “Ik moet mij in dat wereldje meer bewijzen, omdat ik geen mannelijke rapper ben”

2023 was de grote doorbraak voor de Brugse rapster SPACEBABYMADCHA. Ze stond op verschillende zomerfestivals, werkt aan haar derde EP en schreef de soundtrack voor de vrt-serie Roomies. Op 15 december zorgt ze voor een afterparty in de MaZ, na de dansvoorstelling ‘Havoc’ van Haider al Timini.

Twee maanden geleden verhuisde de Brugse Maya De Zutter (24) naar Brussel, waar ze in het Anderlechtse cultuurhuis Volta artiest in residentie is. Voordien mocht ze haar ding doen in Het Entrepot, maar de kosmopolitische hoofdstad biedt haar meer kansen.

Diversiteit

“In Brussel kan ik ongegeneerd mezelf zijn. Die openheid heeft Brugge niet, ook al zet mijn geboortestad met de opkomende jongerenscène veel stappen vooruit. Brussel voelt als een tweede thuis. In Brugge miste ik de diversiteit, die een bron is voor creativiteit”, zegt de rapster, die negen jaar geleden in het vierde jaar van Mariawende met de hulp van een klasgenoot haar eerste track in zong.

Haar artiestennaam SPACEBABYMADCHA (SBM) staat symbool voor de connectie die ze voelt met het universum en is een uiting van haar spirituele ik. “Het is de kern van wie ik ben, mijn ziel. Madcha is mijn bijnaam, een verwijzing naar mijn voornaam”, verklaart de Brugse.

De Ziel

Filosofie, spiritualiteit en een positieve boodschap staan centraal in de teksten die MC SPACEBABYMADCHA rapt én zingt. “Ik mediteer en lees graag. Dat geeft rust in mijn hoofd, net als working out en basketballen. Dagelijks beoefen ik ademhalingstechnieken. Met lezen bedoel ik non-fictie. Vooral filosofische boeken. Momenteel ben ik ‘De Ziel’ van Inayat Khan aan het lezen. Een boek over het bewust worden van je innerlijke zelf”, legt SBM uit.

Haar raps staan mijlenver van de vaak seksistische teksten van mannelijke, vooral Amerikaanse rappers. “Of rap en hiphop vrouwonvriendelijk zijn? Ik voel mij niet geïntimideerd door die mannen en sta sterk in mijn schoenen. Al moet ik eerlijk toegeven dat ik altijd al het gevoel had dat ik mij in dat wereldje meer moest bewijzen, omdat ik geen mannelijke rapper ben. Slechts langzamerhand is er een kentering en zie je meer vrouwelijke rappers op festivals. Maar het blijft een mannenwereldje”, vervolgt de Brugse.

Soundtrack

Maya woont in Brussel samen met haar vriendin. Het nummer ‘On Me’, dat de soundtrack vormt van de vrt -serie ‘Roomies’ en haar naar de finale van De Nieuwe Lichting op StuBru loodste is een ode over de liefde. Deze zomer stond ze op Dour, Couleur Café en in zaal Paradiso in Amsterdam. Straks vertrekt ze met haar voor een concert met het indie-pop trio Uwase.

Dezer dagen zit Maya ook in de studio voor de opnames van haar derde EP, als voorbereiding van een nieuwe tournee volgend jaar. “’t Is gek he. Ik heb dit jaar 15.000 nieuwe fans bereikt op Spotify. Eindelijk kan ik van mijn muziek leven”, zegt de Brugse. Ze gaat muzikaal een iets andere richting uit: “Alternatieve trap, experimentele drum’n base. Maar ook zeker popinvloeden. Allez: ik doe mijn eigen ding!”

Info: www.decemberdance.be

The post Brugse rapster SPACEBABYMADCHA: “Ik moet mij in dat wereldje meer bewijzen, omdat ik geen mannelijke rapper ben” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Brecht Callewaert uit Desselgem speelt de rol van ‘Gravin de Tilly’ in ‘Lelies’: “Een rol met heerlijk en eerlijk veel fantasie”

In ‘Lelies’ van InTeam Producties speelt Brecht Callewaert – afkomstig uit Desselgem – de rol van ‘Gravin de Tilly’. Brecht kan zich uitleven in deze rol.
The post Brecht Callewaert uit Desselgem speelt de rol van ‘Gravin de Tilly’ in ‘Lelies’: “Een rol met heerlijk en eerlijk veel fantasie” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Man uit Zonnebeke krijgt vrijspraak voor verkrachting, maar wordt wel veroordeeld voor rammeling aan ex-vrouw

De rechter in Ieper veroordeelde een man uit Zonnebeke voor slagen aan en belaging van zijn ex-vrouw. Tayeb B. stond ook terecht voor verkrachting, maar werd daarvoor vrijgesproken. “Er waren spanningen en plots is hij ontploft”, aldus zijn advocaat Marc Snick.
The post Man uit Zonnebeke krijgt vrijspraak voor verkrachting, maar wordt wel veroordeeld voor rammeling aan ex-vrouw appeared

Lees meer »

Nieuwe open brief van anonieme medewerkers schijnt ander licht op VRT-ontslagen: “Eerste brief is slag in ons gezicht”

De ontslagen van creatief directeur Ricus Jansegers en netmanager Lotte Vermeir blijven beroeren onder de Reyerstoren. Een open brief met de titel ‘Een zwarte dag voor de VRT’ wordt nu beantwoord met een nieuwe open brief die de teneur in de eerste hekelt. Achter de nieuwe brief zitten medewerkers die het toxisch leiderschap hebben aangekaart bij de afdeling Welzijn van

Lees meer »

Tractor verliest lading slib in centrum Woumen

Een vieze bedoening maandagochtend in het dorpje Woumen bij Diksmuide. De bestuurder van een tractor met aalkar had niet gezien dat er net werflichten waren geplaatst voor werken die opgestart werden, gooide de remmen dicht… en verloor een lading slib. De brandweer kwam alles opruimen.
The post Tractor verliest lading slib in centrum Woumen appeared first on KW.be.

Lees meer »

Henri (35) opent oesterbar op wekelijkse markt: “Wil ambiance en beleving versterken”

In het weekend van 1 september stond Henri Demeestere op met een eerste schooldag-gevoel. Zaterdag opende hij namelijk zijn gloednieuwe oester- en champagnebar op de wekelijkse markt. Met Bar Henri wil de 35-jarige Waregemnaar de beleving en sfeer op de markt naar een hoger niveau tillen.
The post Henri (35) opent oesterbar op wekelijkse markt: “Wil ambiance en beleving

Lees meer »

“Een echte kapitein verlaat zijn schip niet”: Jaron Dewitte (25) staat al 7 jaar aan het roer van Schippersweekend

Jaron Dewitte (25) werd op zijn achttiende vrij vroeg – vrijwillig weliswaar – gebombardeerd tot de voorzitter van vzw Schippersweekend. Hij eet, slaapt en leeft een jaar lang voor het driedaagse Lauwse festival en denkt nog niet aan stoppen. “Volgend jaar hebben we onze veertigste editie. Een echte kapitein zal zijn schip toch niet verlaten nét voor zo’n mooie editie?”<br

Lees meer »

Chantal (61) gaat met pensioen na bijna 44 jaar bij één en dezelfde werkgever: “Mijn geheim? Je werk graag doen”

Het is een zeldzaamheid geworden: mensen die hun hele leven lang bij één en dezelfde werkgever actief zijn. En toch. Chantal Sinnesael trekt na 43 jaar en elf maanden de deur achter zich dicht bij De Waal Solid Foundations, een firma gevestigd in Oostende en Lokeren, en gespecialiseerd in funderingen. Speciaal voor haar afscheid mocht ze voor het eerst (!)

Lees meer »