Achter brand in appartementsgebouw schuilt triest verhaal: eigenaar liet bewoners weken aan lot over

Donderdag iets na 9 uur rukte de Kortrijkse brandweer uit voor een keukenbrand in een appartement op de hoek van de Belfaststraat en het President Rooseveltplein. De brandweer kreeg de brand al snel onder controle en niemand raakte gewond. Al kwam door de brand wel aan het licht dat de bewoners van het appartementsgebouw al weken leven zonder verwarming en warm water. De nalatige eigenaar besliste eind november om alle nutsvoorzieningen af te sluiten.

Het appartementsgebouw op de hoek van de Belfaststraat en het President Rooseveltplein staat, op drie flats na, volledig leeg. Het gebouw werd onlangs verkocht en de nieuwe eigenaars laten het pand begin volgend jaar volledig renoveren en ombouwen tot appartementen. Sinds de verkoop worden de laatste bewoners aan hun lot overgelaten. Zo werden zonder boe of ba alle nutsvoorzieningen afgesloten. Sinds eind november is er geen warm water meer of centrale verwarming. De eigenaar liet de bewoners dus, letterlijk en figuurlijk, in de kou staan. Ook de wateroverlast in de kelder door de hevige regenval in november werd niet aangepakt, waardoor de elektriciteit niet meer naar behoren werkte. Toen de buurtbewoners hun grieven overmaakten aan de eigenaar, kwamen ze telkens van een kale reis terug. “Niet meer mijn probleem”, klonk het.

Verhuis naar Marke

Toen de resterende drie bewoners dachten dat het niet meer erger kon, werden ze donderdagmorgen opgeschrikt door een keukenbrand in een appartement op de vierde verdieping. Bewoonster Cyl Yildiz (43), een alleenstaande moeder met twee tienerzonen, was toen aan het werk. De brandweer vermoedt dat de brand ontstaan is bij een contactdoos achter een kast. Yildiz woont al zo’n zes jaar in het appartementsgebouw en verhuist na nieuwjaar noodgedwongen sneller dan verwacht naar een nieuwe woonst in Marke. “In oktober kregen we een brief dat het gebouw binnen de zes maanden leeg moest zijn, maar intussen werd duidelijk dat ze kort na nieuwjaar al beginnen met de werken in het gebouw”, zegt ze. Voor de andere bewoners die nog geen onderkomen hebben gevonden, gaat de stad mee op zoek naar een oplossing.

“De info heeft ons nooit bereikt, waardoor we geen actie konden ondernemen”

Burgemeester Vincent Van Quickenborne bracht een bezoek aan de slachtoffers van de woningbrand en hekelt de nalatigheid van de eigenaar. “Huurders horen in goede omstandigheden gehuisvest te zijn, punt. We hebben een meldpunt bij de stad voor dergelijke problemen. Alleen heeft die informatie ons nooit bereikt, waardoor we nu pas op de hoogte zijn en geen actie konden ondernemen naar de eigenaar toe”, zei hij. Of er de eigenaar een straf boven het hoofd hangt wegens nalatigheid, is nog niet bekend. De brand lijkt eerder accidenteel te zijn. (Jules Fremaut)

The post Achter brand in appartementsgebouw schuilt triest verhaal: eigenaar liet bewoners weken aan lot over is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Velosport Veldegem bedankt vaste medewerkers voor inzet

Dankzij een trouwe poule van tientallen medewerkers is Velosport Veldegem al jarenlang een begrip in de wielerwereld voor niet-profs. Negen koersdagen wordt het peloton uit binnen- en buitenland veilig door Groot-Zedelgem geloodst. Respect dat eens in de kijker mag, vindt voorzitter Jean-Pierre de l’Ange.
The post Velosport Veldegem bedankt vaste medewerkers voor inzet appeared first on KW.be.

Lees meer »

En toen viel president Biden helemaal stil tijdens debat met Trump

De Amerikaanse president Joe Biden was woensdag niet aan zijn proefstuk toe tijdens het presidentiële debat met Donald Trump. De president kwam verward over en kon meermaals niet uit zijn woorden komen. Zo viel hij tijdens zijn verwijt aan Trump over de gezondheidszorg even stil, waarna hij vervolgens deze uitspraak deed: “We hebben Medicare eindelijk geklopt.” Trump zag daardoor zijn

Lees meer »

Pleegzorg Vlaanderen zoekt gezinnen voor crisispleegzorg

Pleegzorg Vlaanderen is op zoek naar pleeggezinnen, in het bijzonder voor crisispleegzorg. Daar is de nood immers het hoogst en zonder voldoende plaatsen komen de kinderen terecht op minder aangewezen plaatsen. Om de oproep kracht bij te zetten, voert de organisatie volgende week actie.

Lees meer »

Verdrinkingsdood van Delano roept nare herinneringen op bij Melissa: “Het verdriet om Mereltje gaat nooit meer weg”

Als iemand begrijpt wat de ouders van de kleine Delano (1) doormaken, dan is het Melissa Naeyaert (37) uit Ichtegem. De jongen verdronk nadat hij in een zwembadje in de tuin klauterde. Bijna dag op dag tien jaar geleden verloor Melissa haar dochtertje Merel (3) op een haast identieke manier. “Mijn hart zal nooit meer helemaal helen.”
The post

Lees meer »

Ziekenhuizen van Hasselt, Tongeren en Heusden-Zolder bereiden intensievere en geïntegreerde samenwerking voor

Het Jessa Ziekenhuis in Hasselt, az Vesalius in Tongeren en het Sint-Franciscusziekenhuis in Heusden-Zolder hebben een intentieovereenkomst ondertekend. Daarmee geven ze aan dat ze de mogelijkheden voor een duurzame intensere samenwerking zullen onderzoeken en voorbereiden. Op die manier willen ze ook in de toekomst hun patiënten in iedere fase van hun leven de nodige hoogstaande kwalitatieve zorg blijven bieden in

Lees meer »

Ouders basisschool De Talententuin lanceren petitie om geliefde interim-directeur aan boord te houden: “Hij bracht terug warmte in de school”

Het einde van het schooljaar verliep in Prizma-basisschool De Talententuin in Lendelede niet zo rustig. Er is onder een deel van het personeel en bij heel wat ouders onmin ontstaan omdat interimdirecteur Maarten Vansteenkiste die job na dit schooljaar niet definitief mag uitoefenen. Die laatste hebben een petitie gelanceerd.
The post Ouders basisschool De Talententuin lanceren petitie om geliefde

Lees meer »

Vandaag verkiezingen in Frankrijk, maar wat zeggen laatste peilingen? Hoe kijken Fransen naar opmars extreemrechts?

De resultaten van de Europese verkiezingen waren nog maar net bekendgemaakt of de Franse president Emmanuel Macron riep vervroegde parlementsverkiezingen uit. Het extreemrechtse Rassemblement National (RN) had namelijk fors gewonnen en Macron leek te gokken dat hij op die manier de lont uit het kruitvat kon halen. Zal hij daarin slagen? Jelle Frencken van ‘VTM NIEUWS’ blikt vooruit op de

Lees meer »