Acht nieuwe struikelstenen in Brugge voor herdenking slachtoffers van het naziregime

Als eerbetoon aan de slachtoffers van het nazisme plaatst Stad Brugge op verschillende plaatsen acht nieuwe Struikelstenen. Dit bijzondere project, bedacht door de Duitse kunstenaar Gunter Demnig, herinnert aan de levens van degenen die onder het naziregime hebben geleden.

De Struikelstenen, kleine messing plaatjes van 10×10 cm, worden op het voetpad voor de laatst bekende woonplaats van een slachtoffer geplaatst. Ze vertegenwoordigen een breed scala aan mensen, waaronder joden, politieke vervolgden, verzetsmensen, Roma en Sinti, homoseksuelen en anderen wier levens door de nazi’s als ‘niet waardig’ werden beschouwd.

Grootste monument

Het totale aantal geplaatste stenen telt al meer dan 100.000 in ruim tweeduizend steden in heel Europa, waarmee dit initiatief het grootste herdenkingsmonument ter wereld vormt.

Het project is een community-initiatief, waarbij de werkgroep ‘Struikelstenen Brugge’, samengebracht door Avansa, in samenwerking met het Brugse stadsarchief, de dienst Lokaal Mondiaal en Erfgoedcel Brugge beslist over de plaatsing van elke Struikelsteen.

Waarschuwing

“Laat deze stenen dienen als een waarschuwing tegen onverschilligheid en verdeeldheid. Laten we samen streven naar een wereld waar respect voor diversiteit en menselijke waardigheid centraal staan”, zegt burgemeester Dirk De fauw.

“Om deze boodschap ook tot bij het grote publiek te brengen ontwikkelde de Erfgoedcel Brugge een tour in de erfgoedapp. Hier worden de persoonlijke verhalen gebracht via audio, beeld- en tekstmateriaal. De app is ook onderdeel van een educatief pakket gericht op het onderwijs. Het pakket wordt nu nog volop getest en wordt in 2024 gelanceerd. Zo betrekken we ook de toekomstige generatie bij dit verhaal.”

Verzetslieden

Deze maand worden acht nieuwe Struikelstenen geplaatst. Daarmee worden negen slachtoffers van de nazi’s en verzetshelden herdacht. Het gaat om:

Hector Joye, Sint-Jorisstraat 69, Brugge, verzetsman en politiek gevangene

Norbert Vanbeveren, Karel De Stoutelaan 70, Brugge, verzetsman en politiek gevangene

Jacky Borzykowski/Barkan, Brieversweg 83, Sint-Kruis, Joods kind op de vlucht

Eduard Zimmerman, Kastanjelaan 4, Sint-Kruis, Joods kind op de vlucht

Cyriel Huys, Westkapelse steenweg 44, Dudzele, verzetsman en politiek gevangene

Bertha en Albert Serreyn, Serreynstraat 22, Sint-Andries, verzetslui en politiek gevangene

Renaat Vandevoorde, Mortierstraat 46, Brugge, verplicht tewerkgestelde in Duitsland

Leon Pollet, Geervelde 56, Assebroek, verzetsman en politiek gevangene.

Info: www.struikelstenenbrugge.be

The post Acht nieuwe struikelstenen in Brugge voor herdenking slachtoffers van het naziregime is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Keith Starmer nieuwe Britse premier na monsterzege van Labour tijdens verkiezingen

Sir Keith Starmer is officieel de nieuwe Britse premier. Zoals verwacht vond vannacht een politieke aardverschuiving plaats in het Verenigd Koninkrijk. Nadat de rechtse Conservatives van huidig premier Rishi Sunak veertien jaar lang aan de macht waren, won oppositiepartij Labour de Britse verkiezingen. En nog geen klein beetje. Nadat de exitpolls “een verpletterende overwinning” voorspelden, staat de partij van Sir

Lees meer »

Vlaamse Roel (40) en zijn gezin zetten zich schrap voor orkaan Beryl op Jamaica: “We moeten matrassen voor ramen zetten en ons barricaderen in de badkamer”

De orkaan Beryl is op weg naar Jamaica, nadat hij in het zuidoosten van de Caraïben al dood en vernieling zaaide. Op het eiland worden de laatste ramen dichtgetimmerd en zet iedereen zich schrap. Ook Roel Stassen (40) en zijn gezin uit het Limburgse Vlijtingen (Riemst), die er met vakantie zijn. Zij barricaderen zich momenteel in hun hotelkamer.

Lees meer »

KIJK. “Dit is onmenselijk”: youtuber IShowSpeed aangevallen in Noorwegen, fans trekken zijn haar uit en gooien met urine

De 19-jarige youtuber IShowSpeed, wiens echte naam Darren Watkins Jr. is, is woensdag in Oslo aangevallen op straat. Een grote menigte stond hem buiten een souvenirwinkel op te wachten. Toen hij naar de auto probeerde te lopen, werd er plotseling aan zijn haar getrokken en sprong een fan bovenop hem. Daarnaast kreeg hij ook urine over zich heen. Watkins noemt

Lees meer »

Brussels Airport vraagt federale overheid om meer dan 100 extra agenten voor grenscontroles

De luchtvaartpolitie op Brussels Airport, die instaat voor de grenscontroles, is structureel onderbezet. De luchthavenuitbater vraagt de federale overheid om die onderbezetting ongedaan te maken. Volgens Brussels Airport zijn er 183 agenten te kort, volgens de federale politie 118. Hoe dan ook heeft die structurele onderbezetting vaak tot gevolg dat aankomende passagiers tot 3 uur lang moeten aanschuiven aan de

Lees meer »

“Iedere andere Democraat kan winnen van Trump.” Waarom Joe Biden nu écht onverkiesbaar wordt

De kans dat Joe Biden uit de presidentsrace verdwijnt, wordt eerder onder- dan overschat. Dat zegt Nate Silver, één van de befaamdste Amerikaanse voorspellers. Of hij opstapt, blijft voorlopig koffiedik kijken. “Maar hij is nu definitief voorbij het point of no return”, legt onze buitenlandjournalist Guy Van Vlierden uit. “Hij kan alleen nog opgeven of verliezen.” Waarom zou dat plots

Lees meer »

Ondanks strengere regels van Ben Weyts: ouders schuiven weer aan bij onderwijsadvocaten om B- en C-attesten aan te vechten

Onderwijsadvocaten draaien weer overuren, want ouders hebben nog slechts drie dagen de tijd om het B- of C-attest van hun zoon of dochter aan te vechten. Sinds de recente ingreep van onderwijsminister Ben Weyts (N-VA) moeten zij vanaf nu aantonen dat de beslissing van de klassenraad onterecht was. Heeft dat nog wel zin? Waar moet je als ouder op letten?

Lees meer »

Veurnse winkelstraten in fleurig zomers jasje

Stad Veurne en handelsvereniging Veurne Toe koer namen samen het initiatief om de Veurnse winkelstraten nog aantrekkelijker te maken met een kleurige, fleurige invulling.
The post Veurnse winkelstraten in fleurig zomers jasje appeared first on KW.be.

Lees meer »