West-Vlaanderen blijft vuurwerkgek op oudejaar: “Gevaarlijk? Niet als je je verstand gebruikt”

Nergens anders in Vlaanderen is vuurwerk tijdens de eindejaarsfeesten zo populair als bij ons. Liefst 52 van de 64 West-Vlaamse gemeenten laten feestelijk geknal bij de overgang van oud naar nieuw toe en bij de Vuurwinkel in Marke bij Kortrijk is het momenteel razend druk. In amper veertien dagen tijd krijgt de speciaalzaak meer dan duizend klanten over de vloer, op zoek naar kwaliteitsvol en vooral veilig vuurwerk. “Vuurwerk is zoals een keukenmes: enkel gevaarlijk als je het niet gebruikt volgens de regels van de kunst”, klinkt het.

Hun klanten zakken uit alle uithoeken van West- en Oost-Vlaanderen af naar de Vuurwinkel in Marke. Met één groot doel: het stevig doen knallen met oudejaar. En die liefhebbers van het betere vuurwerk zijn met meer dan ooit, zo blijkt. “We zien het aantal klanten jaar na jaar stijgen”, zeggen Kasper Desmet (31) en Wouter Lefevre (43), twee van de vele krachten achter het Vuurwinkel-verhaal.

De zaak zag een dertiental jaar geleden het levenslicht onder impuls van bezieler Thomas Desmet (42), die deze week na een dappere strijd tegen een slepende ziekte jammer genoeg overleden is. Onder de noemer Visual FX verzorgt de Vuurwinkel pyrotechnische projecten voor festivals, met Movie FX werkt het dan weer aan special effects voor tal van binnen- en buitenlandse films en series.

“Mensen hebben echt oren naar ons advies. Ze beseffen ook dat vuurwerk geen speelgoed is”

“Maar december staat quasi volledig in het teken van de kern van onze onderneming: vuurwerk. “We merken al enkele jaren dat de populariteit weer in de lift zit. De overgang van oud naar nieuw willen mensen met wat geknal en gefonkel aan de hemel vieren. En daarvoor zijn ze bij ons aan het juiste adres.”

De Vuurwinkel groeide doorheen de jaren uit tot een referentie. “Een plek waar je kwaliteitsvol vuurwerk mét advies voor veilig gebruikt kan aanschaffen”, benadrukken Kasper en Wouter. “Wij beschikken sinds 2020 over de grootste opslagplaats van West-Vlaanderen, conform de strengste reglementeringen: een betonnen bunker met sas en brandwerende deuren, alarm, rookdetectie, inbraakbeveiliging… We laten niets aan het toeval over.”

Kofferlading advies

Bij de Vuurwinkel zien ze alle lagen van de bevolking passeren. “Jong en oud, van arbeiders tot bedrijfsleiders. Het valt op dat iederéén van vuurwerk houdt. En die kopen allerhande soorten: van enkele rotjes tot grote vuurpijlen en zogenaamde batterijen: vuurwerk dat je op de grond plaatst en een serie aan oogverblindend geknal produceert.”

© JOKE COUVREUR

Bij de Vuurwinkel hanteren ze één grote constante: wie bij hen aanklopt, gaat niet alleen met degelijk vuurwerk naar huis, maar ook met een kofferlading advies. “Dat vinden we minstens even belangrijk als het feit dat we enkel topproducten in de rekken hebben liggen. Voor elke klant nemen we uitgebreid te tijd om hem of haar op de risico’s te wijzen. Maar als je onze raad op de voet volgt, sluit je elk mogelijk gevaar uit.”

De eerste vraag die we iedereen stellen: hoeveel plaats heb je om vuurwerk af te schieten?. Op basis daarvan kunnen we iemand wegwijs maken in ons breed gamma. We geven iedereen ook een aansteeklont mee, zodat ze met de vuurbron nooit rechtstreeks bij het vuurwerk moeten komen.”

Die raad wordt haast altijd goed opgevolgd. “Mensen hebben echt oren naar het advies dat we als gecertificeerde pyrotechnici meegeven. Ze beseffen ook dat vuurwerk geen speelgoed is. Áls er ongevallen gebeuren, is dat omdat er alcohol in het spel is, of omdat het om illegaal vuurwerk gaat, waar de herkomst niet duidelijk van is. Wij weten perfect wat we verkopen en waar het vandaan komt.”

Geluidsarm?

Voor het achtkoppig team van de Vuurwinkel is eindejaar telkens een topperiode. “Erg druk, maar we genieten er met volle teugen van om rechtstreeks contact te hebben met onze klanten. Iedereen vertrekt hier opgetogen, klaar om van oudejaar een feest te maken. Op een verantwoorde manier.”

“Geluidsarm vuurwerk is een modeverschijnsel. Mensne willen het horen knállen. En dat hoeft niet per se nefast te zijn voor huisdieren”

Elke keer het over vuurwerk gaat, steekt ook de discussie over de geluidsarme variant op. “Een modeverschijnsel”, omschrijven Kasper en Wouter dit. “Wij hebben een paar dergelijke producten in voorraad, maar er is amper vraag naar. Mensen willen het horen knállen. Dat hoeft ook niet per se nefast te zijn voor huisdieren.”

“Een tip voor baasjes: hou de gordijnen gesloten en leg wat muziek op. Maar nog belangrijker is om vooral zelf rustig te blijven. Wie opgefokt is wanneer er vuurwerk afgeschoten wordt, zal zijn emoties onbewust op zijn huisdier overzetten. En een tip voor wie zelf vuurwerk wil lanceren: verwittig al je dichte buren. En onthoud goed, locatie is alles. Een dichtbevolkte omgeving vermijd je best.”

Het voltallige team achter de Vuurwinkel. © Joost Demuynck

In West-Vlaanderen wordt vuurwerk nog vrijwel overal toegestaan, in grootsteden als Antwerpen geldt dan weer quasi nultolerantie. “Bijzonder jammer dat vuurwerk op bepaalde plaatsen haast synoniem staat met gevaarlijk. Terwijl het een prachtige traditie is! Bij ons houden mensen zich ook mooi aan de afspraken.”

“Wie het op een correcte manier gebruikt, zorgt er mee voor dat deze mooie traditie blijft bestaan. Want een oudejaarsavond zonder vuurwerk, dat klopt gewoon niet. Het is de moderne versie van een eeuwenoud ritueel om boze geesten bij de start van het nieuwe jaar te verjagen. Dat willen we graag mee in stand houden.”

De acht vuurwerkgeboden

1. Vuurwerk en alcohol gaan nóóit samen.

2. Zoek een open ruimte om vuurwerk af te schieten.

3. Gebruik geen open vlam, wel een aansteeklont of sigaret

4. Zet vuurwerk altijd goed vast.

5. Respecteer de veiligheidsafstand.

6. Steek vuurwerk altijd aan met gestrekte arm.

7. Houd vuurwerk nooit in de handen tijdens het aansteken.

8. Vuurwerk is geen speelgoed. Ga er verantwoord mee om.

The post West-Vlaanderen blijft vuurwerkgek op oudejaar: “Gevaarlijk? Niet als je je verstand gebruikt” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Prins Harry moet vernietigde berichtjes terug boven tafel zien te krijgen voor rechtszaak tegen ‘The Sun’

De Britse prins Harry (39) moet aan de rechter uitleggen waarom berichten die hij uitwisselde met de ghostwriter van zijn memoires zijn vernietigd. Ook heeft de hertog van Sussex de opdracht gekregen om te proberen de berichtjes terug te halen, dat werd volgens Britse media gezegd tijdens een hoorzitting in zijn zaak tegen de Britse uitgever News Group Newspapers (NGN).

Lees meer »

“Uiteraard win ik liever zelf. Maar ik gun Cavendish zijn 35ste ritzege van harte”: tien razendsnelle vragen voor onze grote sprinttroef Jasper Philipsen

Turijn, Corso Galileo Ferraris. Gedroomd decor vandaag voor de eerste massasprint in deze Tour: Als opwarmertje: tien razendsnelle vragen voor onze grote troef Jasper Philipsen (26). Met steller dezes als leadout, keurig afgewerkt door de kopman. “Bordeaux, vorig jaar, was een hele mooie ritzege. Maar ook… een afknapper.”

Lees meer »

Autosalon vindt dan toch plaats in januari 2025

Na een jaar afwezigheid zal het Brusselse autosalon volgend jaar plaatsvinden in januari, de traditionele ‘salonmaand’. Door een verplaatsing van een ander evenement in Brussels Expo kan de 101e editie van de Brussels Motor Show alsnog van start gaan op 10 januari in plaats van 14 februari. Dat meldt organisator Febiac woensdag in een persbericht.

Lees meer »

KIJK. Bevrijde Israëlische gijzelaar Noa Argamani (26) spreekt voor het eerst: “We moeten leren om lief te hebben in plaats van te haten”

De bevrijde Israëlische gijzelaar Noa Argamani heeft in een videoboodschap opgeroepen om de overgebleven gevangenen in Gaza niet te vergeten. Argamani liet voor het eerst publiekelijk van zich horen sinds ze op 8 juni gered werd door Israëlische strijdkrachten. De 26-jarige werd op 7 oktober door Palestijnse miitanten van Hamas ontvoerd van een muziekfestival, achterop een motor. De hartverscheurende beelden

Lees meer »

Recordaantal daklozen in Londen

Er leefden tussen maart 2023 en maart dit jaar bijna 12.000 daklozen in Londen. Dat blijkt uit de jongste telling van Homeless Link. Het gaat om een nieuw record. De vereniging roept de volgende regering op om actief in te grijpen. Het aantal daklozen ligt nu 19 procent hoger dan vorig jaar en zelfs 58 procent hoger dan tien jaar

Lees meer »

KIJK. Jessica Biel steunt echtgenoot Justin Timberlake tijdens optreden in New York, een week na zijn arrestatie

Actrice Jessica Biel (42) en Justin Timberlake (43) hebben ludieke filmpjes gedeeld op hun sociale media. Vorige week kwam de zanger nog in het oog van een mediastorm terecht nadat hij werd gearresteerd voor rijden onder invloed. Maar het koppel doet hun uiterste best om het positief te houden tijdens zijn ‘Forget Tomorrow World Tour’. Zo zien we Jessica dansen

Lees meer »

Nieuwe parkeerverwijsborden voor nog betere parkeerervaring in Brugge

Binnenkort zullen ‘parkeerverwijsborden van de derde generatie’ op strategische invalswegen richting de publieke parkings in het centrum aan bestuurders op voorhand informatie geven over de beschikbaarheid van parkeerplaatsen. De werkzaamheden starten in augustus en tegen november moet alles operationeel zijn.
The post Nieuwe parkeerverwijsborden voor nog betere parkeerervaring in Brugge appeared first on KW.be.

Lees meer »

Robbe en Doñana serveren unieke cocktails en mocktails in pop-up Jacobius: “Willen een hartelijke, warme, huiselijke sfeer bieden”

In Hof de Plezance openen Robbe Dupon en Doñana Vandyck op woensdag 3 juli pop-upcocktailbar Jacobius. Doñana is de gastvrouw, Robbe creëert de unieke cocktails en mocktails. “Maar het is niet de bedoeling dat ik enkel achter de bar te vinden ben”, aldus Robbe, die onlangs uitgeroepen werd tot de beste sherrycocktailbartender ter wereld.
The post Robbe en Doñana

Lees meer »

Mechels gerecht gaat nu toch aan de slag met extra “bewijsmateriaal” veroordeelde procureur

Het kort geding dat voormalig Gents procureur Johan Sabbe had aangespannen tegen de Belgische staat in verband met zijn veroordeling uit 2021 voor grensoverschrijdend gedrag en aanranding, wordt woensdag niet behandeld door de Brusselse rechtbank van eerste aanleg. Het kort geding is zonder voorwerp geworden en zal geschrapt worden nu het Mechelse parket toch aan de slag wil met het

Lees meer »