Voorlopig geen Franstalig proces over kappersmoord in De Panne

De zaak tegen Abdellatif Belarbi (50) zal voorlopig niet naar een Franstalig hof van assisen verwezen worden. De verdediging had daarop aangedrongen, maar de voorzitter verklaarde zich onbevoegd om over dat verzoek te oordelen. De Marokkaanse kapper staat terecht voor de moord op Alban Demora (31), die begin september 2020 in De Panne met messteken om het leven werd gebracht.

Het slachtoffer werd in de vroege ochtend van 3 september 2020 opgemerkt door een toevallige voorbijganger. In het kapsalon in de Sloepenlaan vond de politie van de zone Westkust even later inderdaad het levenloze lichaam van Alban Demora. Abdellatif Belarbi werd ter plaatse opgepakt op verdenking van moord. Ook een vrouw uit Nieuwpoort was in het pand aanwezig, maar zij werd ondertussen buiten vervolging gesteld voor schuldig verzuim.

“Wettige zelfverdediging”

De beschuldigde houdt vol dat Alban Demora hem die bewuste nacht aangevallen zou hebben. Naar eigen zeggen handelde de kapper dus uit wettige zelfverdediging toen hij het slachtoffer meerdere messteken toebracht. Het blijft echter onduidelijk waarom ze het precies met elkaar aan de stok kregen. Mogelijk speelde een conflict over een openstaande drugsschuld een rol.

De Gentse kamer van inbeschuldigingstelling (KI) besliste op 14 maart 2023 dat Abdellatif Belarbi zich voor het West-Vlaamse hof van assisen moet verantwoorden voor moord. Op de preliminaire zitting van 24 november vroeg de verdediging aan voorzitter Vincent Vereecke echter om de zaak alsnog naar een Franstalig assisenhof te verwijzen. Meester Carine Liekendael legde uit dat haar cliënt zich tijdens alle verhoren en zittingen in het Frans uitdrukte, telkens bijgestaan door een tolk.

Gelijkheidsbeginsel

Ondergeschikt vroegen meester Liekendael en meester Anthony Mallego om de kwestie voor te leggen aan het Grondwettelijk Hof. Daarbij werd opgemerkt dat een beklaagde in de politierechtbank en de correctionele rechtbank op de zitting ten gronde wel nog om een taalwijziging kan vragen, terwijl dit voor het West-Vlaamse hof van assisen wettelijk niet voorzien is.

De verdediging vindt dat het gelijkheidsbeginsel ook om een tweede reden geschonden wordt. In het Brusselse hof van assisen kan een taalwijziging immers wél nog bij het eerste verhoor door de voorzitter. Belarbi zelf beweerde dat hij aan zijn vorige advocaat al om een Franstalig proces had gevraagd. “Maar die zei dat het niet kon en dat het sowieso in West-Vlaanderen moest zijn”, klonk het.

Te laat

Openbaar aanklager Eva Brantegem benadrukte dat de vraag al aan de KI gesteld had moeten worden. Ondertussen werd immers al veel werk in de voorbereiding van het proces gestoken, bijvoorbeeld door het schrijven van de akte van beschuldiging en door het dagvaarden van de kandidaat-juryleden.

“Ik denk dat de wet heel duidelijk is. Het is te laat, punt.” Bovendien is de voorzitter volgens het OM niet bevoegd om nu over de kwestie te oordelen. Dat betekent dat de verdediging haar argumenten bij de echte start van het proces wellicht opnieuw zal moeten opwerpen.

Absolute shock

Ook de raadsman van de zus, de neef en de nicht van Alban Demora bestempelde het verzoek van de verdediging als laattijdig. Van een schending van het gelijkheidsbeginsel is volgens meester Kristiaan Vandenbussche evenmin sprake, omdat er een objectief criterium is om de verschillen te verantwoorden.

De zus van het slachtoffer benadrukte zelf dat de burgerlijke partijen absoluut een proces in het Nederlands willen. “Het verzoek was een absolute shock, omdat onze cliënten al heel lang op het proces aan het wachten zijn”, aldus meester Julie Vandenbogaerde, advocate van de moeder, de stiefvader en de tante van Demora.

Drugsdossiers

Tijdens de preliminaire zitting kwamen eerder ook de getuigenlijsten van de verschillende partijen aan bod. Er werd ook beslist dat de drugsdossiers tegen de betrokkenen aan het moorddossier toegevoegd zullen worden. In zijn laatste woord verklaarde Belarbi spontaan nog dat hij tijdens de coronacrisis cocaïne begon te snuiven. “Maar ik heb nooit iets verkocht”, klonk het ondanks zijn veroordeling voor drugshandel.

Voorzitter Vincent Vereecke oordeelde donderdagnamiddag dat hij in het kader van een preliminaire zitting niet bevoegd is om over de vragen van de verdediging te oordelen. De verzoeken werden dus afgewezen als onontvankelijk. Mogelijk zal de verdediging op de eerste echte procesdag opnieuw dezelfde kwestie opwerpen.

Op dinsdagnamiddag 23 januari zal de volksjury samengesteld worden. Het assisenproces zal vervolgens op vrijdag 26 januari echt van start gaan met de voorlezing van de akte van beschuldiging. Tot en met vrijdagnamiddag 2 februari zullen in totaal 71 getuigen gehoord worden. Voor moord riskeert Abdellatif Belarbi levenslange opsluiting.

The post Voorlopig geen Franstalig proces over kappersmoord in De Panne is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

GO De Kruipuit wuifde Katrien Piessens uit na 28 jaar

Na 28 schooljaren nam Katrien Piessens afscheid van de school op de Kruipuit. Zij heeft nog zoveel plannen voor de toekomst dat ze, nu ze met pensioen is, geen tijd zal hebben om zich te vervelen.
The post GO De Kruipuit wuifde Katrien Piessens uit na 28 jaar appeared first on KW.be.

Lees meer »

Britse kranten kijken vooruit naar klinkende overwinning voor Labour en afgang van “arrogante clowns” van conservatieve partij

De Britten trekken vandaag naar de stembus om een nieuw parlement te kiezen. Premier Rishi Sunak en zijn Tories staan er historisch slecht voor in de polls en dat is te zien op de voorpagina’s van de Britse kranten. De tabloid ‘Daily Star’ zet zelfs clownsschoenen op de cover en verkneukelt zich erover dat de conservatieve “clowns” en “bedriegers” morgen

Lees meer »

Ruim 240.000 mensen geëvacueerd wegens stortregens in China

In het oosten van China zijn meer dan 240.000 mensen geëvacueerd omwille van hevige stortregens die momenteel grote delen van het land teisteren. Dat meldt het persagentschap Nieuw China. Het waterpeil van de Yangtze, met 6.380 kilometer de langste rivier van China, overschreed op verschillende plekken in onder meer de provincie Anhui de alarmdrempels en ook het peil van twintig

Lees meer »

Orkaan Beryl zet koers naar Jamaica en Kaaimaneilanden: “Levensbedreigende orkaanwind en stormvloeden verwacht”

Orkaan Beryl heeft bij zijn doortocht in het oosten van de Caraïben heel wat schade aangericht. Verschillende kleinere eilanden lijken onbewoonbaar, volgens de plaatselijke overheid, er zijn ook slachtoffers gevallen. Intussen zet Beryl koers naar Jamaica en de Kaaimaneilanden. Jamaica zou recht op het pad van de orkaan liggen, er wordt gewaarschuwd voor levensbedreigende orkaanwinden en stormvloeden.

Lees meer »

Patrick Lefevere over Ronde-debuut van Remco Evenepoel: “Geel is geen must, maar naar de Tour trekken om ‘ne keer te proberen’? Dat is zever”

Remco Van Evenepoel (24) is klaar voor z’n allereerste Tour de France. “Sportief verwacht ik gensters”, klinkt het bij Soudal Quick-Step-baas Patrick Lefevere (69) in ‘Dag Allemaal’. Hoe hoog zijn de verwachtingen gespannen? Wat met de kritiek op Remco’s gewicht? En hoe lang wil Lefevere zelf nog doorgaan? “Dit is te hard werken.”

Lees meer »

Hele dorp aan Gardameer lamgelegd na virusuitbraak: honderden mensen ziek

In plaats van te genieten van een zorgeloze vakantie in Torri del Benaco aan het Gardameer in Italië zijn honderden mensen ziek geworden. Een uitbraak van het norovirus heeft het hele dorp lamgelegd. De afgelopen dagen zijn veel mensen in het ziekenhuis opgenomen die last hadden van braken, misselijkheid, buikkrampen en koorts, zo meldt ‘La Repubblica’.

Lees meer »

Vondels vzw opent nieuw huis in Ieperse Witte Huizenwijk

In de Siegenlaan 3 in Ieper opende de vzw Vondels een nieuw huis voor meerderjarige mensen met een beperking of een vermoeden van beperking op vlak van wonen, werken en vrije tijd. Het gebouw valt op door zijn kleinschaligheid en het maakt deel uit van de Witte Huizenwijk. Vooral dat laatste is een belangrijke troef voor de bewoners.
The

Lees meer »

“Geld nodig voor cocaïne”: duo dat portefeuille advocate stal in Brugs gerechtsgebouw riskeert tot zestien maanden cel

Toen een jonge Algerijn dit voorjaar in het Brugse gerechtsgebouw zijn vonnis kwam aanhoren, besloot zijn ‘tolk’ de portefeuille van een advocate te stelen. Zelf zorgde Youssef C. (19) daarbij voor de nodige afleiding. “Ze hadden geld nodig om cocaïne te kopen”, aldus de procureur, die tot vijftien maanden cel vroeg.
The post “Geld nodig voor cocaïne”: duo dat

Lees meer »

Fanfare bracht gouden koppel Wilfried en Marleen samen

Op 29 juni 1974 stapten Wilfried Demon en Marleen Desmidt in het huwelijksbootje. Het koppel vierde zijn gouden jubileum bij hen thuis in de Dahliadreef in Westkapelle. Schepen Bert De Brabandere bracht namens het gemeentebestuur en het koninklijk paleis de felicitaties over.
The post Fanfare bracht gouden koppel Wilfried en Marleen samen appeared first on KW.be.

Lees meer »