Paus Franciscus was in Argentinië bevriend met gezin met Lendeleedse roots

Paus Franciscus is van plan om in 2024 België te bezoeken. Aanleiding is de 600ste verjaardag van de Leuvense universiteit. Er zijn echter nog meer banden tussen de paus en ons land, ook met West-Vlaanderen. Meer bepaald met het naar Argentinië uitgeweken West-Vlaamse gezin Swinnen-Verstraete had hij destijds een nauwe vriendschapsband. Dries Swinnen, zoon van het gezin, trad eind de jaren vijftig samen met Jorge Bergoglio – zoals de paus heet – binnen bij de jezuïeten.

Vaticaan-expert Emmanuel Van Lierde, oud-hoofdredacteur van het christelijke weekblad Tertio, heeft al enkele boeken gepubliceerd over paus Franciscus en heeft hem dan ook enkele keren kunnen ontmoeten en interviewen. Op de website Kerknet vertelt hij nu over meerdere relaties tussen de paus en ons land.

Textielfirma

Hij zegt dat de paus hem in een interview heeft toevertrouwd dat een directeur van het West-Vlaamse textielbedrijf Steverlynck in Argentinië een Vlaming was en wiens zoon samen met hem bij de jezuïeten ingetreden is. De paus zei zelfs dat hij kind aan huis was bij dit West-Vlaamse gezin.

De familie waarover hij het heeft, is de familie Swinnen-Verstraete, afkomstig uit Lendelede. Edward Swinnen was getrouwd met Marie Verstraete en werkte eerst in Lendelede bij Neirynck-Holvoet. Hij werd er als het ware ‘weggeplukt’ door de textielfirma Steverlynck uit Vichte die in Argentinië een vestiging had opgericht.

Rerum Novarum

Edward Swinnen, afkomstig uit het Leuvense en opgegroeid in het toenmalige weeshuis in Lendelede, nam de uitnodiging aan en trok met echtgenote en kinderen naar Argentinië. Hij leidde er de Algodonera Flandria die een grote bloei zou kennen.

De paus vermeldde in het interview met Van Lierde dat het een erg sociaal voelend bedrijf was dat ervoor zorgde dat de werknemers zich op alle vlakken konden ontwikkelen, in de geest van de encycliek Rerum Novarum. Rerum Novarum werd trouwens de naam van de bedrijfsfanfare, waarover een film werd gemaakt. De paus wist dat Jules Steverlynck ook een fabrieksvoetbalclub stichtte die speelde in truitjes met de Vlaamse kleuren… Het bedrijf is in 1944 stopgezet.

Studiegenoten en vrienden

Een van de in Argentinië geboren kinderen Swinnen is Dries (1940). In 1957 trad hij op slechts 17-jarige leeftijd toe tot de jezuïetenorde. Een jaar later trad ook de latere paus er binnen. Hij was vier jaar ouder omdat hij eerst universiteitsstudies gedaan had.

Ze werden studiegenoten en vrienden. De moeders raakten bevriend en ze waren vriend aan huis bij elkaar. Bovendien was Jorge Bergoglio van 1973 tot 1979 provinciaal of overste van de jezuïeten in Argentinië. Hij werd opgevolgd door… Dries (Andrés) Swinnen.

Dries Swinnen woont nog altijd in Argentinië en is nog verbonden aan het Instituut Sagrada Familia in Córdoba, waar hij gedoceerd heeft.

The post Paus Franciscus was in Argentinië bevriend met gezin met Lendeleedse roots is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Wannes (56) breekt wereldrecord ‘buddylopen’ in Gent: “Na 110 kilometer kwam de man met de hamer”

Doel bereikt: in 12 uur en 4 minuten liep triatleet en ultraloper Wannes Wylin maar liefst 100 kilometer rond de Watersportbaan in Gent met een buddy in een rolstoel. Dat is een wereldrecord. Met de sportieve krachttoer wil hij aandacht vragen voor Triple Challenge, de vereniging die pleit voor inclusief sporten. “Willen we begrip en leren omgaan met anders zijn?

Lees meer »

Campus de Reynaert in Tielt zwaait Filip Vandaele uit

Eind juni is uiteraard het moment waarop scholen hun laatstejaarsleerlingen uitzwaaien, maar evenzeer doen ze dat ook geregeld met leerkrachten. Zo zwaait wiskundeleerkracht Filip Vandaele af op Campus de Reynaert in Tielt na 15 jaar trouwe dienst, om te genieten van een welverdiend pensioen.
The post Campus de Reynaert in Tielt zwaait Filip Vandaele uit appeared first on KW.be.

Lees meer »

Verkoper nieuw op lijst van knelpuntberoepen in Brussel

De lijst van knelpuntberoepen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest telt nog 102 beroepen, iets minder dan vorig jaar. Onder meer winkelverkopers, torenkraanbestuurders en gevelrenoveerders werden aan de lijst toegevoegd, zo meldt de Brusselse arbeidsbemiddelingsdienst Actiris maandag.

Lees meer »

Welkom op ‘t Vossenerf: Op vakantie tussen de Holsteinkoeien

Kris Decapmaker (42) en Charlotte Sys (42) wonen met hun twee kinderen Lander (19) en Laure (17) op ’t Vossenerf in Klemskerke. Het familiebedrijf ziet er vandaag helemaal anders uit dan twee generaties geleden, maar de toewijding aan de stiel bleef. “Op zondag eens een paar uurtjes kunnen uitblazen, dat is voor ons al een luxe.”
The post Welkom

Lees meer »

Vanaf nu kan je de rijen toeristen vermijden aan de Akropolis in Griekenland, tegen een prijskaartje van… 5.000 euro: “Ronduit elitair”

Een van de drukst bezochte monumenten uit de Oudheid, de Akropolis in Athene, laat voortaan privébezoeken buiten de officiële openingsuren toe. Een machtige ervaring met een prijskaartje van… 5.000 euro. Hellenic Heritage verkoopt de privébezoeken als de “Acropolis Experience”. Bij de aankondiging ervan kwam er al veel kritiek. Die laait nu weer op.

Lees meer »

Frankrijk heeft ‘bunker’ Maignan, maar de Rode Duivels hebben Koen Casteels: “Hij hoeft niemand nog iets te bewijzen”

“Niet vaak naar de Bundesliga gekeken, zeker?” Op zijn manier is Koen Casteels (32) in Duitsland meester van de situatie. Fijntjes slaat een ondergewaardeerde doelman terug bij de Rode Duivels: Keep calm and carry on. Hoe de kalmte van coole Casteels steeds meer bewondering oproept. Uw krant analyseerde nog eens zijn vijf belangrijkste ingrepen op het Europees Kampioenschap. En hoe

Lees meer »

Ultraconservatieve aartsbisschop geëxcommuniceerd wegens verwerpen van autoriteit paus

Een ultraconservatieve Italiaanse aartsbisschop Carlo Maria Vigano is geëxcommuniceerd. Dat heeft het Vaticaan vrijdag laten weten. Excommunicatie is een ernstige kerkelijke straf die de gestrafte uitsluit van deelname aan het volle sacramentele leven van de kerk. De 83-jarige man staat bekend als een heftig tegenstander van paus Franciscus. Hij werd veroordeeld wegens “schisma” nadat hij de autoriteit van de katholieke

Lees meer »

LIVE OEKRAÏNE. “Orbán heeft vandaag ontmoeting met Zelensky”- Procureur-generaal Oekraïne: “Groep plande staatsgreep in Kiev”

De Hongaarse premier Viktor Orbán bezoekt vandaag Kiev, waar hij de Oekraïense president Volodymyr Zelensky ontmoet. Dat meldt de Britse krant ‘Financial Times’. Het bezoek van Orbán, een uitgesproken criticus van de westerse militaire hulp aan Oekraïne, volgt een dag nadat Hongarije het roulerende voorzitterschap van de Europese Unie heeft overgenomen. Volg hier alle ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne.

Lees meer »

Borstklinieken Ieper en Veurne smelten samen

De twee Westhoekziekenhuizen, Jan Yperman en az West, bundelen de krachten voor borstkankerbehandelingen. De recent gewijzigde wetgeving voor de erkenning van borstklinieken heeft de ziekenhuizen ertoe aangezet om een alliantie aan te gaan ten voordele van de patiënten in de Westhoek. De twee bestaande borstklinieken smelten samen tot borstkliniek Westhoek.
The post Borstklinieken Ieper en Veurne smelten samen appeared

Lees meer »

Verdrinkingsdood van Delano roept nare herinneringen op bij Melissa: “Het verdriet om Mereltje gaat nooit meer weg”

Als iemand begrijpt wat de ouders van de kleine Delano (1) doormaken, dan is het Melissa Naeyaert (37) uit Ichtegem. De jongen verdronk nadat hij in een zwembadje in de tuin klauterde. Bijna dag op dag tien jaar geleden verloor Melissa haar dochtertje Merel (3) op een haast identieke manier. “Mijn hart zal nooit meer helemaal helen.”
The post

Lees meer »

“Uiteraard win ik liever zelf. Maar ik gun Cavendish zijn 35ste ritzege van harte”: tien razendsnelle vragen voor onze grote sprinttroef Jasper Philipsen

Turijn, Corso Galileo Ferraris. Gedroomd decor vandaag voor de eerste massasprint in deze Tour: Als opwarmertje: tien razendsnelle vragen voor onze grote troef Jasper Philipsen (26). Met steller dezes als leadout, keurig afgewerkt door de kopman. “Bordeaux, vorig jaar, was een hele mooie ritzege. Maar ook… een afknapper.”

Lees meer »

De mens achter de nieuwe Britse premier Keir Starmer: “Als je het gespot van je kinderen kan overleven, is de politiek kinderspel”

Een stijvere bovenlip kan hij niet houden. Evenmin kan zijn naam nóg doordeweekser klinken. “Een saaie dossiervreter”, menen zijn tegenstanders. “De rustige vastheid”, volgens zijn aanhangers. Toch boekte Keir Starmer (61) een monsterzege in de Britse verkiezingen en is hij als premier voortaan de machtigste man van het Verenigd Koninkrijk. Wie schuilt er écht achter dat wandelende maatpak?

Lees meer »

Honderden schildpadden in Maleisië gered uit klauwen van Ninja Turtle-bende

Ongeveer vierhonderd schildpadden zijn zaterdag door de Maleisische politie en natuurbescherming gered uit de klauwen van de zogenaamde Ninja Turtle-bende. De dieren hadden een totale waarde van 3,8 miljoen ringgit (747.000 euro) en waren bestemd voor de verkoop in Zuidoost-Azië. Dat zegt Abdul Kadir Abu Hashim, directeur-generaal van Wilde fauna en nationale parken. Het gaat om de grootste inbeslagname van

Lees meer »

Rik Gadeyne (61) met pensioen als directeur van Sint-Martinusinstituut in Koekelare: “Het was een plezier dit te mogen doen”

Torhoutenaar Rik Gadeyne is zopas met pensioen gegaan als directeur van het Sint-Martinusinstituut in Koekelare, het zogenoemde SMIK. Hij oefende die functies halftijds uit. De andere helft werd bekleed door Wim Mattheus, die de school nu fulltime leidt. Voor Rik breekt er een zee van vrije tijd aan.
The post Rik Gadeyne (61) met pensioen als directeur van Sint-Martinusinstituut

Lees meer »

Verdachte in zaak cannabisplantages blijkt op dag van proces… gerepatrieerd: “Hij moet op zijn proces aanwezig kunnen zijn”

Precies op de dag dat hij als verdachte in een zaak van cannabisplantages in Lauwe (Menen) en Lievegem moest verschijnen, blijkt een man naar zijn thuisland in Bosnië-Herzegovina te zijn gerepatrieerd. “Dit kan niet. Hij moet op het proces aanwezig zijn”, aldus advocaat Walter Van Steenbrugge, die nog een eitje met de man te pellen had en hem eens flink

Lees meer »