Noorse topchefs laten zevendejaarsstudenten van Hotelschool Ter Duinen kennismaken met Scandinavische keuken

Op donderdag 14 december 2023 kwamen Aleksander Vartdal en Alexander Fredriksen koken in de demokeuken in Hotelschool Ter Duinen. Samen met een uiteenzetting over de Thon-hotels kadert dit volledig in de samenwerking van de Noorse ambassade en Hotelschool Koksijde.

Aleksander Vartdal legt uit: “Ik ben hier in Vlaanderen wel gekend als competitieve chef van de gerenommeerde kookwedstrijd Bocuse d’Or, waar ik de zilveren medaille behaalde.”

Aleksander is ook gekend voor zijn conceptuele visie op de ‘food scene’, waar hij hoge ogen mee scoort. De 3D-printer is niet meer weg te denken uit zijn keuken om de smaakbeleving steeds te optimaliseren. Kookcompetities behoren voor Alexander niet meer tot zijn dagelijkse bezigheid, aangezien hij vaak voor creatieve kookopdrachten de wereld rond reist.

Leerrijke ervaring

De zevendejaarsstudenten leerden kennismaken met de Noorse keuken en de typische Noorse ingrediënten en gerechten. De Noorse keuken focust onder andere op vis, schaal- en schelpdieren, wild, bruine kaas en wafels. De kookdemo bracht veel boter, rendier, stokvis, schelpdieren, knäckebröd, speciale pannenkoeken, bierbrood en nog zo veel meer met zich mee. De typische bereidingswijzen van voedsel, zoals drogen en roken, werden geografisch en geschiedkundig gekaderd.

De Thon-hotels investeren veel in hun restaurants en de smaakbeleving en hebben dan ook de beste chefs die in de potten roeren. Dit idee van meer-dan-alleen-een-hotel werd uiteengezet zodat de leerlingen ook deze informatie kunnen meenemen in het uitkiezen van een mogelijke stageplaats. In gans Oslo hadden ze vorig jaar in de horeca slechts acht stagiaires, dus iedere leerling die in Noorwegen stage wil lopen is meer dan welkom. De ambassadeur sloot deze leerrijke voormiddag af met de warme uitnodiging om zeker eens Kerstmis te komen vieren in Noorwegen en zeker ‘lutefisk’ (kabeljauw, red.) te proberen. (GE)

The post Noorse topchefs laten zevendejaarsstudenten van Hotelschool Ter Duinen kennismaken met Scandinavische keuken is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Jonge Nederlander in Hasseltse cel voor helpdeskfraude

De Hasseltse onderzoeksrechter heeft een 24-jarige man uit Nederland aangehouden en opgesloten in de gevangenis op verdenking van helpdeskfraude. Hij deed zich voor als bankmedewerker en belde bij slachtoffers aan om hun bankkaart en kaartlezer in handen te krijgen. Dat maakte de lokale politie Limburg Regio Hoofdstad (LRH) bekend.

Lees meer »

Julie Vermeire doet oproep aan Gert Verhulst: “Als je daar voor iemand nodig hebt, bel mij”

Zondagnamiddag vond in het Studio 100 Theater in Plopsaland De Panne de première plaats van de sprookjesmusical ‘Sneeuwwitje’. Meer dan 25 jaar na de eerste voorstelling steekt Studio 100 deze klassieker in een nieuw jasje en dat lokte heel wat nieuwsgierige BV’s naar de rode loper. Reporter Jarne strikte er Marie Verhulst en Julie Vermeire voor een gesprek. Bekijk het

Lees meer »

Poepsjiek restaurant met imposante glazen koepel opent op unieke locatie in Knokke (al heeft het zelf geen toiletten)

Een glazen koepel met een architecturaal staaltje van wereldniveau: het kan wel tellen als unieke locatie voor je restaurant. Christophe Deklerck(64), die mee aan het roer staat van Hotel Memlinc in Knokke, zag daarin dé perfecte locatie voor zijn – op zijn zachtst uitgedrukt – chique nieuwe zaak. Opvallend detail: een van de meest indrukwekkende restaurants van Knokke heeft géén

Lees meer »

Actrice Nora Dari is bevallen van haar eerste kindje

Nora Dari, bekend van haar rol in de jongerenserie ‘wtFock’ en haar deelname aan het VTM-programma ‘De verraders’, is bevallen van haar eerste kindje. Dat heeft de actrice zelf laten weten op haar Instagramaccount. “Welcome Meya”, klinkt het bij een filmpje op sociale media.

Lees meer »

Vrouw eist liefst 6.000 euro schadevergoeding omdat ze door zware burenruzie verhuisde

Een vrouw eist van haar voormalige 41-jarige buurman uit Diksmuide liefst 6.000 euro schadevergoeding in de rechtbank van Veurne. I. beweert door M.D. jarenlang gepest en zelfs fysiek aangevallen te zijn, waarop ze verhuisde. De man zelf schuift echter alles in de schoenen van de vrouw.
The post Vrouw eist liefst 6.000 euro schadevergoeding omdat ze door zware burenruzie

Lees meer »

Woonzorgcentrum Rozenberg Oostrozebeke breidt uit: “20 assistentiewoningen, dagopvang en dienstencentrum”

In Oostrozebeke wordt het woonzorgcentrum Rozenberg uitgebreid met 20 assistentiewoningen, een dagopvang en een ontmoetingsplaats voor buurtbewoners. Rozenberg kwam de voorbije jaren in opspraak door de insulinemoorden. Een aantal ouderen kregen er, al dan niet opzettelijk, teveel insuline toegediend waardoor 3 mensen overleden. Na die moeilijke periode moet de geplande uitbreiding een nieuw, positief hoofdstuk worden voor het woonzorgcentrum.

Lees meer »

KIJK. Californië geteisterd door bosbranden: apocalyptische beelden tonen hoe gebouwen en auto’s volledig in vlammen opgaan

In het noorden van de Amerikaanse staat Californië zijn ongeveer 13.000 mensen geëvacueerd vanwege grote bosbranden. De brand brak gisteren uit in Oroville, ongeveer 113 kilometer ten noorden van de hoofdstad Sacramento. Het vuur verspreidt zich razendsnel en heeft al verschillende gebouwen en voertuigen verwoest. De brand werd mogelijk veroorzaakt door de extreme hitte in de regio.

Lees meer »

Eerbetoon aan Prince in Silt, met kern van de New Power Generation

Op dinsdag 9 juli kan je in de Middelkerkse evenementzaal Silt met ‘Celebrating Prince’ een unieke concertavond beleven. In de rangen van ‘Celebrating Prince’ vinden we de kern van de ‘New Power Generation, de legendarische begeleidingsband van Prince.
The post Eerbetoon aan Prince in Silt, met kern van de New Power Generation appeared first on KW.be.

Lees meer »

Niet één, maar twee zebrapaden in de Oostrozebekestraat in Ingelmunster

In Ingelmunster diende Vooruit een aanvraag in om een zebrapad te verkrijgen ter hoogte van het Kruidvat in de Oostrozebekestraat. Schepen Trui Lambrecht zei dat er ook een zebrapad in dezelfde straat komt, ter hoogte van de centrumparking.
The post Niet één, maar twee zebrapaden in de Oostrozebekestraat in Ingelmunster appeared first on KW.be.

Lees meer »