“Het is na 55 jaar echt mooi geweest”: cafébazin Lutje (straks 80) houdt op vrijdag 22 december voor de laatste keer café De Koekuit (Moorslede) open

Café De Koekuit op de gelijknamige hoek in Moorslede zal op vrijdag 22 december voor het laatst open zijn. “Een week voor ik 80 jaar word”, zegt Lutje Vandekendelaere die ruim 30 jaar in De Koekuit en in totaal ruim 55 jaar café zal gehouden hebben.

Café De Koekuit ligt in een bocht op de hoek van de Gentsestraat en de Krasselhoekstraat in Moorslede. De parking in die laatste straat, geeft ook uit op de ingang van café De Koekuit die zich achteraan het pand bevindt. Als wij er langs gaan is men nog bezig met een laatste levering van drank, want straks houden Lutje en Freddy er helemaal mee op. “Op 29 december vier ik mijn 80ste verjaardag. Dit jaar hebben we allebei met wat kwaaltjes af te rekenen gehad, het is een mooi moment om af te sluiten.”

Stamgasten treuren

Lutgarde Vandekendelaere, door al haar klanten Lutje genoemd, heeft er een lange loopbaan op zitten. Ze begon op haar 16de te werken, op haar 22ste startte ze met een café. Eerst in café Sint-Henricus op de Zilverberg, waar ze met een onderbreking twee keer cafébazin was. Sint-Henricus, bekend als Den Aap, moest wijken voor de heraanleg voor de Meensesteenweg, dus verkaste Lutje naar Moorslede. Ze kocht er café De Koekuit, maar moest nog vijf jaar wachten op de vergunning voor de verbouwing en hield in die periode café Breugelhof open. Waar ze uiteindelijk ook moest wijken toen de gemeente het kocht.

Sinds 1992 is De Koekuit haar café, waar ze met haar man Freddy Deforche ook woont. Freddy volgde ook kooklessen, want in het weekend fungeerde het café vaak oo,k met hulp van de kinderen Danny (58), Tania (54), Didier (52) en Gerdy (44), als restaurant.

De jongste jaren focuste Lutje zich vooral op het café houden. En dat met wel unieke openingsdagen. Het café was open op maandag, woensdag, vrijdag en zondag, telkens met een rustdagje tussen. “Maar het is nu mooi geweest”, zegt ze.

Tijd voor andere zaken

Dat ze stopt, heeft ze al toevertrouwd aan haar klanten. “Ja, die vinden het jammer natuurlijk. Velen komen hier al heel wat jaren. Niet enkel uit Moorslede, maar ook van de Zilverberg, Beitem…”

Lutje en Freddy blijven ook in de woning bij het café wonen. “Er was vroeger al eens geopperd dat een van mijn kinderen het zou overnemen. Maar evident is dat allemaal niet meer. Wij blijven hier in eerste instantie wonen, we zien later wel wat het leven brengt. Er is ook niet meteen interesse voor een overname.”

Op vrijdag 22 december serveert Lutje de laatste drankjes. “Dan nemen we afscheid van de vele klanten. En daarna zullen we wat meer tijd hebben voor andere dingen. Eens iets gaan eten, een reisje. Zolang de gezondheid het toelaat.”

The post “Het is na 55 jaar echt mooi geweest”: cafébazin Lutje (straks 80) houdt op vrijdag 22 december voor de laatste keer café De Koekuit (Moorslede) open is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Provençaalse sferen tijdens Franse markt op 5, 6 en 7 juli in Kortemark: “Dit wordt een nieuwe traditie”

Wie het slechte voorjaar snel wil vergeten en reikhalzend uitkijkt naar de zomer, kan op vrijdag 5, zaterdag 6 en zondag 7 juli terecht op de Franse markt, georganiseerd door Sfeer in Groot-Kortemark, de vereniging die – de naam zegt het zelf – wat meer leven in de Kortemarkse brouwerij wil brengen.
The post Provençaalse sferen tijdens Franse markt

Lees meer »

Kunstencentrum BUDA haalt Europese Interreg-middelen binnen

Het project EMERGE van kunstencentrum BUDA werd goedgekeurd in het kader van het programma Interreg VI France-Wallonie-Vlaanderen. Het gaat over een totaalbedrag van 3,29 miljoen euro, gespreid over de periode 2024-2028.
The post Kunstencentrum BUDA haalt Europese Interreg-middelen binnen appeared first on KW.be.

Lees meer »

Gaëlle Nierynck gaat voor Westerlo voetballen: “Een heel mooi project”

Gaëlle Nierynck neemt na drie jaar afscheid van KAA Gent en gaat komend seizoen voor Westerlo in de Super League voetballen. De hardwerkende middenveldster tekende er een contract voor twee jaar. “Het is een ploeg in bloei. Ze willen investeren in het vrouwenvoetbal en dat merk je aan alles.”
The post Gaëlle Nierynck gaat voor Westerlo voetballen: “Een heel

Lees meer »

Meer dan 210 kandidaten hebben zich teruggetrokken voor tweede ronde van Franse parlementsverkiezingen

Meer dan 210 kandidaten die zich hadden gekwalificeerd voor de tweede ronde van de presidentsverkiezingen in Frankrijk hebben zich teruggetrokken. Het gaat hoofdzakelijk om kandidaten van de linkse alliantie Nouveau Front populaire en van het kamp rond de Franse president Emmanuel Macron. Op die manier hopen ze om de kandidaten van het rechts-radicale Rassemblement National (RN) van een parlementszetel te

Lees meer »

Listige Pogacar wilde geel aan Evenepoel laten, die morgen maar 2 plaatsen beter moet doen om leider te worden: “Zou fantastisch zijn”

Na twee etappes heeft Remco Evenepoel (24) zijn eerste trui al beet in de Ronde van Frankrijk. Toen Tadej Pogacar ten aanval trok zat hij te ver, maar na een knappe achtervolging klokte Evenepoel dezelfde tijd in het algemeen klassement. De witte trui is een leuk souvenir, maar als Evenepoel morgen twee plekken voor Pogacar eindigt, pakt hij geel. “Dat

Lees meer »

Actrice Nora Dari is bevallen van haar eerste kindje

Nora Dari, bekend van haar rol in de jongerenserie ‘wtFock’ en haar deelname aan het VTM-programma ‘De verraders’, is bevallen van haar eerste kindje. Dat heeft de actrice zelf laten weten op haar Instagramaccount. “Welcome Meya”, klinkt het bij een filmpje op sociale media.

Lees meer »

Kruidvat-dieven krijgen tot meer dan 2 jaar cel: “Diefstallen in bijna elk land van Europa”

Een Roemeens koppel werd donderdag in de rechtbank van Ieper veroordeeld tot celstraffen tot 24 maand voor een reeks diefstallen in vestigingen van winkelketen Kruidvat en andere handelszaken in heel het land. “We zien zelfs diefstallen in bijna elk land van Europa.”
The post Kruidvat-dieven krijgen tot meer dan 2 jaar cel: “Diefstallen in bijna elk land van Europa”

Lees meer »