Fluxys en Britse National Gas willen waterstof uit de Noordzee ontsluiten voor het Europese vasteland

Gasnetbeheerder Fluxys België gaat met zijn Britse tegenhanger National Gas de voordelen onderzoeken van een waterstofverbinding tussen hun respectieve infrastructuur, om waterstof uit de Noordzee te ontsluiten voor het Europese vasteland. Dat blijkt uit een memorandum of understanding dat beide bedrijven donderdag ondertekenden op de Britse ambassade in Brussel.

Fluxys België en National Gas ondertekenden het memorandum voor het 25-jarige bestaan van de gas-interconnector tussen het Verenigd Koninkrijk en België.

Memorandum of understanding

Het memorandum, om de samenwerking rond decarboniseringsinfrastructuur te versterken en energiebronnen uit de Noordzee te benutten, werd ondertekend in het bijzijn van minister voor Energie Tinne Van der Straeten (Groen) en de Britse minister voor Energie Andrew Bowie.

“In overeenstemming met het memorandum of understanding zullen Fluxys Belgium en National Gas de voordelen onderzoeken van een waterstofverbinding tussen hun respectieve infrastructuur om waterstof uit de Noordzee te ontsluiten voor het Europese vasteland.”

Gedeelde strategie

“Op basis van hun bestaande sterke band en een gedeelde strategie om een sleutelrol te spelen in de decarbonisering van de industrie en de maatschappij, zullen beide partners hun complementariteit, expertise en gemeenschappelijke visie combineren om grootschalig waterstofvervoer over lange afstanden te ontwikkelen”, klinkt het in het persbericht. Volgens de bedrijven gaan ze ook onderzoeken of ze hun samenwerking kunnen uitbreiden naar CO2-afvang.

Fluxys België ontwikkelt met het oog op de toekomst al grootschalige waterstof- en CO-corridors voor vervoer in en door ons land. Ondertussen startte National Gas in Groot-Brittannië Project Union op, om waterstrofproductiebronnen te verbinden met eindgebruikers in energie- en industriële sectoren. Ook is er Scottisch Cluster, een verzameling industriële infrastructuurprojecten voor CO2-afvang, -vervoer en -opslag.

Belangrijke stap

In het persbericht spreekt minister Van der Straeten van “een belangrijke stap voorwaarts in de cruciale waterstof- en CO2-infrastructuur”. “Het bevordert een samenwerkingssynergie die de landsgrenzen overstijgt en de unieke sterke punten van het Verenigd Koninkrijk en België integreert.”

The post Fluxys en Britse National Gas willen waterstof uit de Noordzee ontsluiten voor het Europese vasteland is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Nathalie (53) maakt levensgrote poppen van haar vier kinderen en rijdt ermee rond: “Naar hun stamcafé, of naar de kliniek waar ze geboren zijn”

Voor haar afstudeerproject in de beeldhouwklas van de academie in Eeklo maakte Nathalie De Weweire (53) levensgrote poppen van haar vier inmiddels volwassen kinderen. De koppen ervan zijn in harde gips gemaakt, de lichamen maakte Nathalie uit hun eigen oude donsdekens. “De bedoeling is dat ik er een tijdje mee rondrijd en mijn auto, met de poppen op de achterbank,

Lees meer »

Exitpoll voorspelt politieke aardverschuiving in Verenigd Koninkrijk: Labour haalt monsterscore, Tories lijden zware nederlaag

In Groot-Brittannië zijn de stembureaus voor de parlementsverkiezingen gesloten. De sociaaldemocraten van Labour hebben overtuigend de stembusgang gewonnen en 410 van de 650 zetels in het Lagerhuis binnengehaald. Dat blijkt donderdagavond uit een gezamenlijke exitpoll van de grote Britse media. De conservatieve Tories van premier Rishi Sunak worden afgestraft en stranden op 131 zetels. De Liberal Democrats behalen 61 zetels,

Lees meer »

Britse stemhokcultuur

Groot-Brittannië trekt naar het stemhokje, wellicht om er zich af te keren van Richi Sunaks beleid en om Labour een historische zege te schenken. Bijgevolg zijn de polling stations dé plek waar de kiezer welgekomen is.

Lees meer »

Cindy uit Kortemark geeft kinderworkshops, thuis of op verplaatsing: “Zelf slijm of bruisballen maken”

De combinatie van vakantie en het weer dat niet echt meezit, kan wel eens voor verveling zorgen bij het jonge volkje. Cindy Terriere weet daar handig op in te spelen en geeft de lagereschoolkinderen de kans om bij haar thuis een toffe workshop te volgen: slijm, klei, bruisballen… Keuze genoeg.
The post Cindy uit Kortemark geeft kinderworkshops, thuis of

Lees meer »

Man aangehouden na uit de hand gelopen burenruzie: Jan in ziekenhuis overleden nadat hij door auto aangereden werd

Een jarenlange burenruzie in Ouwegem (Kruisem) is begin deze week tragisch afgelopen. Eén van de betrokkenen, Jan Clauwaert, werd op dinsdag 25 juni aangereden na alweer een ruzie. De man werd naar het ziekenhuis overgebracht, waar hij maandag overleden is. Meer info over de precieze omstandigheden van het ongeval ontbreekt, de aanrijder werd aangehouden.

Lees meer »

Infrastructuurwerken voor uitbreiding bedrijventerrein De Noordvaart van start

Stad Nieuwpoort en WVI slaan de handen in elkaar om het bedrijventerrein De Noordvaart op een kwalitatieve en duurzame manier op te schalen. Het gaat over een uitbreidingszone van 9 hectare die aansluit op het bestaande bedrijventerrein. “De nood aan bijkomende ruimte in de regio is hoog. Met de start van de infrastructuurwerken krijgt de uitbreiding eindelijk vorm.”
The

Lees meer »

VBS Duizendpluspoot wint VRT-wedstrijd en mag naar Olympische Spelen: “Lopen elke dag 1 mijl”

Sport Vlaanderen, MOEV en allerlei Vlaamse topsporters moedigen in aanloop naar de Olympische Spelen alle Vlaamse en Brusselse scholen aan om het olympische gevoel aan te wakkeren. De scholen konden ook deelnemen aan de VRT-wedstrijd ‘Plankgas naar de Spelen’. De finales werden recent in drie steden afgewerkt. De olympische bus trok nadien naar de winnende school, naar Duizendpluspoot in Sint-Eloois-Vijve.

Lees meer »

Voorpost: heel Vlaams, Heel-Nederlands en heel bereid tot actie

Een groep aanhangers van de extreemrechtse groepering Voorpost is zondagmiddag binnengedrongen in het nieuwe opvangcentrum Apollo in Zutendaal. De militanten klommen op het dak en staken er vuurpijlen af. Ze gebruikten een rookbom en rolden antimigratiespandoeken uit. Op Voorpost kan het Vlaams Belang al bijna 50 jaar rekenen. Om te plakken, om te betogen en om asielcentra te bestormen.

Lees meer »