De tijd dringt voor 1269 Oostendse appartementen die nog geen breedbandnetwerk fiber hebben

In Oostende zijn er 1269 appartementen en gebouwen waar fiber – het breedbandnetwerk van de toekomst – aanwezig is in de straat, maar waar de binnenbekabeling nog niet is uitgevoerd. De tijd begint te dringen. Zeker voor de Hazegraswijk en de buurt rond de haven. Daarom belegden Proximus en Fiberklaar samen met het dienstenplatform Appartement.tv donderdagnamiddag een vergadering met de syndici van flatgebouwen in Hotel Bero in Oostende.

Proximus is de uitrol van het breedbandnetwerk fiber al in het voorjaar van 2020 gestart in Oostende, als een van de eerste Vlaamse badsteden. “Het objectief is om op korte termijn fiber in 95 procent van de stad uit te rollen”, vertelt Viviane de Swart van Proximus.

Dankzij fiber zullen alle gezinsleden tegelijk kunnen surfen, streamen en gamen zonder vertraging of kwaliteitsverlies. Bovendien biedt dit breedbandnetwerk een betere bescherming, meer snelheid en betrouwbaarheid aan professionele klanten.

Duurzamer

“Fiber is ook milieuvriendelijker en duurzamer dan het bestaande, soms honderd jaar oude kopernetwerk, het elektriciteitsverbruik ligt 70 procent lager”, stelt Proximus, dat zich sterk maakt dat het tegen 2032 heel ons land gigabit dekking kan bieden. Dat is een connectie met een downloadsnelheid van 1 gigabit per seconde. In september waren al meer dan 1.579.000 woningen en bedrijven aansluitbaar op fiber. Dat is meer dan een kwart van alle huizen en ondernemingen.

De uitrol van fiber gebeurt in Oostende en in Knokke-Heist door Proximus, in de overige kustgemeenten waaronder Blankenberge, Wenduine, De Haan, Bredene, De Panne en Middelkerke neemt Fiberklaar die klus op zich. Op vandaag heeft Proximus de werkzaamheden op het publiek domein in Oostende voor meer dan 88 procent van alle woningen en bedrijven uitgevoerd. Fiber ligt er al in het voetpad of op de gevel.

1269 gebouwen

Maar fiber moet ook binnengebracht worden in de gemeenschappelijke delen van appartementsgebouwen. “Er zijn in Oostende 1269 appartementen en gebouwen, waar de fiber aanwezig is in de straat, maar waar de binnenbekabeling nog niet is uitgevoerd”, zegt Laurent De Meutter, dirrecteur netwerkrelaties bij Proximus.

De tijd dringt voor de gebouwen die nog geen fiber hebben, want de finale uitfasering van het kopernetwerk start in januari 2025. Daarom belegden Proxum en Fiberklaar samen met Werner Couck, zaakvoerder van Appartement.tv, een media- en dienstenplatform voor mede-eigenaars en beheerders van appartementen in Vlaanderen, donderdagnamiddag in Hotel Bero een vergadering voor Oostendse syndici, die in naam van de verenigingen van mede-eigenaars flatgebouwen beheren.

Werner Couck wijst op het belang van die meeting: “Die syndici zijn samen verantwoordelijk voor het beheer van gebouwen waarin 25.000 Oostendenaars wonen. Sommige syndici beheren 50 à 70 gebouwen. Het is primordiaal dat al die bewoners over een goed jaar van het breedbandnetwerk kunnen genieten.”

Onderhandelingen

“Technische teams van Proximus zijn nog in dialoog met de Oostendse syndici om de nodige medewerking te verkrijgen, zodat de werkzaamheden vlot en tijdig verlopen. Syndici moeten onder meer rekening houden met gemeenschappelijke diensten die nog gebruik maken van het kopernetwerk. Denk aan lift- en alarmlijnen of videobewaking”, aldus Laurent De Meutter.

Begin 2025 zal het oude kopernetwerk in twee Oostendse buurten al stopgezet worden: Hazegras tussen Vindictivelaan, Iependreef en Leopold II laan, en de wijk tussen de Boogschutterslaan, de Zilverlaan en de haven. In die twee ‘fiberhoods’ moet er nog een breedbandnetwerk voorzien worden in 36 flatgebouwen: 14 in de Hazegraswijk en 22 nabij de haven.

Gratis

Het betekent dat over iets meer dan een jaar alle tv, internet en telefonie diensten op het kopernetwerk volledig worden stopgezet. Het is daarom cruciaal om in die buurten alle appartementsgebouwen uit te rusten met het breedbandnetwerk, zodat de klanten van Proximus en van de 38 operatoren, die het fiber netwerk gebruiken, vakkundig kunnen migreren”, stelt Vivianne de Swart.

De syndic partner manager van Proximus voegt er volledigheidshalve nog aan toe: “De uitrol van het fiber netwerk gebeurt volledig gratis. Noch stad, noch syndici, noch eindgebruikers moeten de uitrol van het nieuwe fiber netwerk betalen.”

Blankenberge

Inmiddels is ook Fiberklaar gestart met de uitrol van een breedbandnetwerk in Blankenberge en Wenduine. “We onderhandelen ook met de gemeentebesturen van de andere kustgemeenten over de timing van de werken. Want aan de kust kun je in de zomer niet veel werken uitvoeren. Wij hebben nog wat meer tijd, onze deadline is 2028”, zegt Thomas Sips van Fiberklaar.

The post De tijd dringt voor 1269 Oostendse appartementen die nog geen breedbandnetwerk fiber hebben is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Historische orkaan Beryl nadert Caraïben: “nog nooit zo vroeg een zware orkaan van categorie 4″

Meteorologen kijken vol verbazing toe naar wat er zich momenteel afspeelt in de Atlantische Oceaan. De tropische cycloon Beryl is daar in een razendsnel tempo uitgegroeid tot een zware orkaan. Eentje van categorie 4 met windsnelheden tot 210 kilometer per uur. Het is nog maar de tweede tropische cycloon die een naam krijgt dit seizoen en meteen ontwikkelt hij zich

Lees meer »

Confrontaties tussen Duitse betogers en politie nabij AfD-conferentie in Essen

In de stad Essen, in het westen van Duitsland, zijn betogers slaags geraakt met politieagenten nabij de jaarlijkse partijconventie van het radicaal-rechtse Alternative für Deutschland (AfD). De betogers probeerden de start van de tweedaagse conventie tegen te houden door de toegangswegen te blokkeren en partijafgevaardigden de weg te versperren. Volgens de Duitse media zouden 80.000 tot 100.000 mensen meebetogen tegen

Lees meer »

Binnenkort kunnen we ‘payconiq’en’ in het buitenland: vier Belgische grootbanken komen met ‘Wero’. Wat kan je ermee?

De betaaldienst ‘Wero’, oftewel de ‘Europese Payconiq’, komt dit jaar nog onze richting uit. De app maakt het op termijn mogelijk in de hele eurozone met een QR-code te betalen. Handig voor op reis. Maar wat kan je voorts nog met de nieuwe internationale betaaldienst? Hoe werkt het concreet? En is Payconiq binnenkort verleden tijd?

Lees meer »

Hoeveel betaal je deze zomer voor een huurappartement aan zee? “Een volledige week hier is goedkoper dan 5 nachten Knokke”

Een appartement huren aan de Belgische kust is deze zomer gemiddeld zes procent duurder dan vorig jaar. Hoeveel moet je inmiddels rekenen voor een week aan zee? En waarom werden enkele populaire kustgemeenten fors duurder? Het meest betaal je weinig verrassend in Knokke. Maar in deze pittoreske badplaats ligt de weekprijs volgens de Kustbarometer van Dewaele Vastgoed en HUSWELL liefst

Lees meer »

Bellingham en Kane redders in nood: Engeland ontsnapt door allerkleinste gaatje aan voetbaltrauma tegen Slovakije

Engeland is op het EK tegen Slovakije in extremis ontsnapt aan een nieuw voetbaltrauma. Met dank aan Bellingham, goed voor een geniale gelijkmaker in de reguliere slotminuut. Slovakije kraakte daarna in de verlengingen. Kane en co. blijven zo met een 2-1-zege in de running en hebben het vel van bondscoach Gary Southgate gered. Het niveau van het sterrenensemble moet wel

Lees meer »

KIJK. “Verwend nest”: journalist op de tenen getrapt door geïrriteerde De Bruyne, die nadien Tedesco steunt: “Bondscoach is geen thema”

“Het was het plan van de trainer.” In zijn diepe teleurstelling over de uitschakeling analyseerde aanvoerder Kevin De Bruyne (33) met een eerlijke blik nog eens het EK. De interpretatie van zijn woorden laat hij aan de lezer van dit stuk. “Onze zes toernooien waren mislukkingen.” Tussenin vloekte hij op ‘a stupid question’, een stomme vraag.

Lees meer »

Grote banken in de Verenigde Staten doorstaan stresstest van centrale bank

De grootste Amerikaanse banken zijn volgens de Federal Reserve nog steeds bestand tegen een zware economische en financiële crisis. De centrale bank van de Verenigde Staten maakte de resultaten van de jaarlijkse stresstest woensdag bekend. De verliezen die de kredietverstrekkers zouden lijden waren bij de test dit jaar wel groter dan vorig jaar, verklaarde vicevoorzitter voor bankentoezicht Michael Barr.

Lees meer »

“Ik twijfel aan de toekomst met Tedesco”

De Rode Duivels verloren met 1-0 van Frankrijk en zijn uitgeschakeld op het EK. Onze analist Marc Degryse is scherp voor Lukaku en co, maar vooral Tedesco wordt niet gespaard. “Zijn keuzes waren te ver gezocht, hij hield het niet simpel. Maar ook in de omgang en qua uitstraling heeft hij niet gescoord.”

Lees meer »

Hawk Tuah-vrouw (23) doorbreekt stilte na wilde geruchten: “Mijn vader is helemaal niet boos”

De 23-jarige Hailey Welch, beter bekend als het Hawk Tuah-meisje, heeft een week na haar wereldberoemde video de stilte doorbroken. In haar eerste publieke interview maakt de jonge Amerikaanse korte metten met enkele wilde geruchten die de afgelopen dagen hardnekkig op sociale media circuleren. Ook onthult ze dat ze – sinds haar inmiddels legendarische woorden – de meest absurde aanbiedingen

Lees meer »

Buitenlandse pers hard voor “zieke Belgen” én bondscoach Tedesco: “Zijn tactische kunde? Niets van te zien”

“Het EK zal België niet missen.” De buitenlandse pers is hard voor de prestaties van onze Rode Duivels tegen Frankrijk, en op Euro 2024 tout court. Ze stellen zich véél vragen. Waarom zo pover? En is dit nu echt het einde van deze generatie? Bovendien krijgt bondscoach Tedesco forse kritiek. “Had België hem niet gehaald omwille van zijn tactische kunde?

Lees meer »