“Bestuur blijft verder investeren in dorpskernen”, Anzegem past meerjarenplan aan

Op de jongste gemeenteraad werd de aanpassing van het meerjarenplan ’Anzegem morgen’ vastgesteld. Het is duidelijk dat het bestuur de financiële gezondheid van de gemeente vooropstelt. De verwijten en het doembeeld dat Anzegem financieel boven zijn stand leeft, zijn dan ook niet correct. “Naast de investeringen in het Gemeentepunt blijft het bestuur verder investeren in de verschillende dorpskernen”, stelt schepen van Financiën Louis Degroote (Samenéén). “Dit blijkt uit de investeringen in jeugdlokalen in Tiegem en Ingooigem, de gemeenteschool in Ingooigem, de Sint-Janskerk in Anzegem en de restauratie van de oude kerk in Vichte.”

De komende maanden zal er verder werk worden gemaakt van de bouw van de school in Ingooigem, de ontwikkeling van het nieuwe Gemeentepunt, de renovatie van de oude kerk in Vichte, de renovatie van de kerk in Kaster, de inrichting van het nieuwe scoutslokaal in Tiegem en de verdere afwerking van de kerk in Anzegem.

Toegenomen inwonersaantallen

“Er worden inspanningen geleverd om de begroting van Anzegem gezond te houden door te investeren op het tempo en volgens de mogelijkheden van de gemeente waarbij de schuldgraad verder wordt afgebouwd”, licht schepen Degroote toe.

“De fiscale inkomsten zijn hierin een positieve factor. Deze zijn voor een groot deel te danken aan de hoge inflatie, de toegenomen inwonersaantallen en bebouwing van Anzegem. Bovendien zorgen de fors gedaalde energiekosten voor een serieuze meevaller.”

Meerwaarde centralisatie

De covidcrisis en vooral de daaropvolgende energiecrisis met een permanent sterke stijging van de bouwkosten als gevolg, zorgen voor vertraging van de investering in het nieuw Gemeentepunt. Daardoor verschuiven ook de daaraan gekoppelde verkopen van het gemeentelijk patrimonium naar achteren in de tijd.

“Het spreekt voor zich dat de inrichting van het nieuwe Gemeentepunt de nodige kosten met zich meebrengt”, vervolgt de schepen. “Het is een van de meest ambitieuze projecten die in de afgelopen legislaturen in de gemeente Anzegem werd ondernomen.”

“Het bestuur blijft overtuigd van de meerwaarde die een centralisatie van de diensten voor de werking van de gemeente en de inwoners kan betekenen. Na de technische dienst, de groendienst, het archief en de uitleendienst, nam deze week ook de politie haar intrek in het nieuwe Gemeentepunt.”

Niet meer te stoppen

De metamorfose van de oude textielfabriek Escolys is niet meer te stoppen. Dat blijkt uit wat reeds gerealiseerd werd en uit nieuwe projectonderdelen die momenteel vorm krijgen, zoals de nieuwe theaterzaal die in het voorjaar klaar zal zijn.

Het wordt dan ook hoog tijd dat iedereen die actief meedenkt over het reilen en zeilen in Anzegem het hierover met elkaar eens wordt. Hoe de invulling ervan verder geconcretiseerd wordt, ligt nog deels open.

Gemeenteraad

Op de gemeenteraad afgelopen dinsdag keurde oppositiepartij CD&V-Eendracht het agendapunt omtrent de financiering van dakwerken van het Gemeentepunt niet goed.

Er ontstond hilariteit bij een aantal raadsleden van Inzet en Samenéén omdat twee van de drie kandidaten van de nieuwe partij Ons DNA zich onthielden en raadslid Recour als derde tegenstemde.

“Dat Ons DNA zich nog eens grondig zou moeten beraden over hun visie”, was de kritiek. Gemeenteraadslid Johan Delrue gaf hen een sneer dat de berichtgeving in de krant liet verstaan dat ze constructief mee gingen denken over de verdere invulling van het nieuw Gemeentepunt.

Oppositieraadsleden

Oppositieleden Davy Dewaele en Amandine Eeckhaut reageerden ontstemd. “Dat het enkel Eddy was die verkondigde dat hij tegen was”, klonk ze. Davy Dewaele gaf te kennen dat de concrete invulling van de partijstandpunten op de agenda stond.

Oppositieraadslid Eddy Recour herhaalde voor de zoveelste keer dat Escolys weggeworpen geld is. Op de vraag van raadslid Johan Delrue (Samenéén) of raadslid Recour bij zijn standpunt bleef om het gebouw van de hand te doen, antwoordde hij volmondig ‘ja’. De meerderheid maakte gretig gebruik om de draak te steken met de netelige positie van de oppositiepartij. Het was gemeenteraadsvoorzitter Koen Tack (N-VA Anzegem) die de raadsleden weer tot de orde riep.

Benieuwd naar het vervolg!

The post “Bestuur blijft verder investeren in dorpskernen”, Anzegem past meerjarenplan aan is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Toch twee jaar effectieve celstraf voor ripdeal in Oostende

De Brugse strafrechter heeft een 26-jarige Oostendenaar alsnog tot twee jaar effectieve gevangenisstraf veroordeeld voor zijn aandeel in een ripdeal. De kompaan van Robin D. deelde zelfs een messteek uit aan het slachtoffer. De beklaagde kreeg van het hof van beroep een straf met uitstel, maar leefde zijn voorwaarden niet na.
The post Toch twee jaar effectieve celstraf voor

Lees meer »

Jocelyn (12) aangerand en vermoord door twee illegale migranten: gevoelige zaak zet debat tussen Biden en Trump op scherp

In de Verenigde Staten wordt vol afgrijzen gereageerd op de tragische dood van een twaalfjarig meisje. Jocelyn Nungaray werd vorige week zondag aangerand en vermoord door twee Venezolaanse migranten die illegaal in het land gekomen waren. De gevoelige zaak zet het eerste verkiezingsdebat tussen president Joe Biden en uitdager Donald Trump op scherp. “Die monsters hadden hier nooit mogen zijn”,

Lees meer »

Zij-instromer Corine blikt terug op eerste schooljaar als directeur: “Samenleving moet de kracht voelen van goed onderwijs”

Voor Corine Versteylen (50), die vroeger als marketingdirecteur werkte in de Vlerick Business School, zit het eerste schooljaar als schooldirecteur erop. Op 1 september startte ze de gloednieuwe Jezuïetenschool in het Brusselse Sint-Jans-Molenbeek op. VRT NWS volgde haar een jaar lang in haar nieuwe avontuur. Was haar nieuwe job wat ze ervan verwachtte? En hoe kijkt ze terug op dat

Lees meer »

Hij hoeft niet te paraderen in bloot bovenlijf. Maar een zwakke Joe Biden is nefast voor heel de wereld

Oorverdovend wordt de roep in de Verenigde Staten aan Joe Biden om zich terug te trekken als presidentskandidaat. Voor het welzijn van zijn land. Maar hij zou dat ook moeten doen voor het welzijn van de wereld, analyseert onze buitenlandjournalist Guy Van Vlierden. Als Biden verliest, zit iedereen weer opgezadeld met Donald Trump. En als Biden alsnog wint, dan dreigen

Lees meer »

81 kostuums, 22 liedjes en véél wafels met slagroom: achter de schermen van musical ‘Sneeuwwitje’

Vijfentwintig jaar na de première keert de allereerste musical van Studio 100 terug naar het toneel. Meer dan honderd crewleden hebben de afgelopen maanden hard gewerkt om ‘Sneeuwwitje’ opnieuw tot leven te wekken. Wij namen een kijkje achter de schermen met producer Lore Hias, regisseur Stefan Staes en acteur Manu Van Acker. “Alles wordt gebudgetteerd, tot elk broodje en elke

Lees meer »

“Ik heb mijn kleindochter al vijftien jaar niet meer gezien”: mama van Yasmine over het verdriet en verlies dat haar blijft kwellen

Voor Walter (86) en Anita Rens (83) is het vandaag geen dag als alle andere. Het is precies 15 jaar geleden dat hun jongste dochter Hilde, zoals zangeres Yasmine echt heette, uit het leven stapte. De tijd heelt beslist niet alle wonden. “Over Hilde praten blijft erg emotioneel. Ik ben daar dan dagen niet goed van”, laat Anita ons weten.

Lees meer »

Paris Hilton getuigt binnenkort over pleegzorg voor Amerikaans parlement

Paris Hilton getuigt binnenkort voor een commissie van het Amerikaanse parlement over beleid voor kinderen in de pleegzorg. Dat meldt persbureau Reuters. De 43-jarige realityster vertelde eerder al over de tijd dat ze als tiener in een jeugdzorginstelling werd geplaatst. Daar kreeg ze naar eigen zeggen te maken met emotionele en fysieke mishandeling.

Lees meer »

EXCLUSIEF. Artsen eisen tot wel 3.300 euro cash in een omslag voor ze willen opereren. “Anders verdien ik minder dan een loodgieter”

“Eén chirurg vroeg zelfs 3.000 euro.” Toen Noah een chirurg zocht voor een operatie voor zijn zoontje, stelde hij vast dat artsen cash geld vragen voor operaties. Dat is een gangbare praktijk, zo blijkt uit onderzoek van de HLN-onderzoekscel. Wij gingen undercover op consultatie en zagen hoe artsen de grenzen van de wet aftasten: “Ik kan je een korting geven

Lees meer »