Na “het verraad” willen Philip Bolle en Vooruit de sjerp in Ieper: dit zijn hun verkiezingsbeloftes

Vooruit laat eindelijk in haar kaarten kijken na “het verraad van de stadslijst” in Ieper. Eerste schepen Philip Bolle wil de sjerp en verzet zich tegen een parking onder de markt. De partij wil de start van Gent-Wevelgem ruilen voor betere fietspaden, pleit voor een autovrije Menenstraat en belooft een nieuw sportcentrum, bankautomaten, starters- en renovatiepremies.

“Platte commerce om de sjerp te houden”, “speelbal van alle belangengroepen” en “halfslachtige aanpak van dat extreem-rechtse IJzerwake-gedoe”: in een nieuwe verkiezingsfolder die bedeeld wordt over heel Ieper haalt Vooruit verschroeiend uit naar burgemeester Emmily Talpe (Open Ieper) en haar coalitie, waarin nog steeds drie Vooruit-schepenen mee besturen.

Na “het verraad van de stadslijst” – de huidige coalitie trekt met oppositiepartij CD&V in plaats van Vooruit naar de verkiezingen van 2024 – lijkt Vooruit strijdvaardiger dan ooit.

Woede

“We hadden het verraad niet zien aankomen en waren woedend”, bekent eerste schepen Philip Bolle die nu kandidaat-burgemeester is voor Vooruit. “We zijn nog altijd boos, maar met dit verschil: we lieten alles wat betijen en hebben de verkiezingspublicaties van andere partijen en tenoren afgewacht. Nu is het tijd voor de waarheid: we zijn geweerd omwille van een simpele rekensom door Talpe. Haar blauwe ster is tanende: ze zal haar verkiezingsstunt van 2018 niet herhalen en in een paniekreactie kiest ze voor CD&V om later de grootste coalitie te blijven en de sjerp te houden. In theorie.”

Vooruit rekent volgend jaar op “de verontwaardigde stem” om “de valsspelers van antwoord te dienen”. “Ons aanvoelen is dat de inwoners absoluut niet opgetogen zijn met de manier waarop wij aan de kant worden gezet en dat er een jaar voor de verkiezingen een lijst is gemaakt met zowel meerderheid als oppositie.”

Underdog?

Toch lijkt Vooruit de underdog tegen de stadslijst. “Wij nemen de handschoen op, hoe onwaarschijnlijk het ook moge lijken. De nieuwe regelgeving maakt het moeilijker voor Vooruit om de sjerp op te eisen, maar er moet een alternatief geboden worden. Wij verzetten ons met hand en tand tegen de wens van Talpe en de liberalen om onder de Grote Markt een parkeergarage te bouwen.”

De partij vreest “een miljoenenfactuur, een aanzuigeffect van wagens en jarenlange hinder door een immense bouwput”. Vooruit wil de Menenstraat – sinds dit jaar een fietsstraat tussen de Menenpoort en Grote Markt – autovrij maken tussen 12 en 24 uur. De partij wil inzetten op fietspaden en is bereid om het budget voor de start van Gent-Wevelgem – “minimaal 900.000 euro over de volledige bestuursperiode” – op te offeren.

Sociaal restaurant

Nog op de Vooruit-planning: meer budget en personeel voor groenonderhoud, de omvorming van de Sint-Pieterskerk tot “een tempel van cultuur”, en een nieuw sportcentrum met Finse looppiste en ruimte voor nieuwe sporten aan de geplande scholencampus bij het VTI.

In de sociale sector belooft de socialistische partij een sociaal restaurant, extra steun voor de voedselbank, armoedeverenigingen en kinderopvang, een renovatiepremie tot 5.000 euro, en een verplicht aandeel sociale woonentiteiten bij grote bouwprojecten.

Hoteltaks

Vooruit streeft naar een verdubbeling van de toeristische hoteltaks door deze te heffen per persoon in plaats van per kamer. “Het extra bedrag van 130.000 euro per jaar wordt volledig aangewend voor kunst en verfraaiing van de openbare ruimte.”

In de deelgemeenten belooft de partij een starterspremie van 10.000 euro aan “elk duurzaam initiatief dat een nieuw aanbod creëert in het dorpshart”. Vooruit wil opnieuw een bankautomaat in de grootste dorpen via een gemeentelijke bankentaks en pleit voor de realisatie van de bypass rond Brielen.

Klets

“Talpe is niet de burgemeester die de Ieperlingen verdienen”, zegt Bolle nog. “We hadden niet de verhoopte verbindende burgemeester met visie en ruggengraat, die de stad kon uitdragen. Dat zorgde de voorbije jaren voor veel frustratie.”

“Met onze brochure delen wij nu een klets uit. Onze drie schepenen hebben de boel niet gesaboteerd na het nieuws van de stadslijst. We doen nog altijd ons werk met passie. We gaan eens zien hoe de liberalen deze dreun zullen opnemen. Vergeet niet: Vooruit heeft meer dan de helft van de bevoegdheden van de stad in handen.”

Reactie Talpe

“Te betreuren”, reageert Talpe kort. “Ik doe niet mee aan dergelijke afbraakpolitiek. Politiek gaat bij mij over Ieper en de Ieperlingen. De inhoud dus. Daar zet ik me elke dag met hart en ziel voor in.” (TP)

The post Na “het verraad” willen Philip Bolle en Vooruit de sjerp in Ieper: dit zijn hun verkiezingsbeloftes is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“Een uitermate harde en onredelijke uitspraak”: burgemeester Ward Vergote reageert op vijf maanden schorsing

Burgemeester Ward Vergote (Visie) reageert ongemeen hard op de vijf maanden schorsing die is opgelegd door Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Gwendolyn Rutten (Open Vld). Vergote keerde haar partij enkele jaren geleden de rug toe en het is zeer de vraag of dit nu al dan niet heeft meegespeeld.
The post “Een uitermate harde en onredelijke uitspraak”: burgemeester Ward

Lees meer »

VBS Wijnbergschool krijgt nieuwe gebouwen: “Werken starten in het eerste trimester van 2025”

Vanaf volgend jaar starten op de hoek van de Wijnbergstraat en de Kleine Wijnbergstraat in Wevelgem de werken voor de bouw van een nieuwe vleugel van de Wijnbergschool. In een eerste fase worden het hoekhuis, de turnzaal, twee kleuterklassen en de fietsenstalling afgebroken. Langs de Kleine Wijnbergstraat komt een nieuwe inkomhal.
The post VBS Wijnbergschool krijgt nieuwe gebouwen: “Werken

Lees meer »

KIJK. Liesbeth Homans vergeet microfoon uit te zetten in Vlaams Parlement: “Pak uw rommel eens mee”

N-VA-parlementslid Liesbeth Homans is vandaag aan het slot van de installatievergadering van het Vlaams Parlement aangeduid als parlementsvoorzitter. Homans vergat haar microfoon uit te zetten terwijl ze plaatsnam voor een toespraak. “Pak uw rommel eens mee”, zegt ze tegen Filip Dewinter (Vlaams Belang). Daarna beseft ze dat iedereen haar opmerking kon horen.

Lees meer »

Dimitri Carpentier bundelt 143 gedichten in boek ‘Ik ben in alle straten’: “Sommige mensen hebben gedicht zelfs ingekaderd”

Zo’n 143 dagen lang zette Dimitri Carpentier een straat van Hooglede in de kijker. Nu bundelt Carpentier die 143 straatgedichten in het boek ‘Ik ben in alle straten’.
The post Dimitri Carpentier bundelt 143 gedichten in boek ‘Ik ben in alle straten’: “Sommige mensen hebben gedicht zelfs ingekaderd” appeared first on KW.be.

Lees meer »

“Buitenwipper perste familie Schumacher voor 15 miljoen euro af met foto’s van pas overleden F1-held”

De Duitse politie heeft een buitenwipper en zijn zoon aangehouden voor het afpersen van de familie van zevenvoudig Formule 1-wereldkampioen Michael Schumacher (55). Dat meldt de Duitse krant ‘Bild’. De mannen, afkomstig uit Wuppertal, zouden 15 miljoen euro hebben geëist en in het bezit zijn van beelden van Schumacher vlak na het ski-ongeluk waar hij nu nog steeds de gevolgen

Lees meer »

Luxemburg krijgt Belgische groothertogin: groothertog Henri maakt weg vrij voor nieuw tijdperk

De Luxemburgse groothertog Henri (69) bereidt zijn troonsafstand voor. Hij schuift zijn oudste zoon Guillaume (42) komende herfst naar voren als zijn opvolger, in afwachting van een definitieve machtsoverdracht. Luxemburg krijgt daarmee opnieuw een ‘Belgische’ groothertogin: Stéphanie (40), de tegenpool van haar omstreden schoonmoeder, groothertogin María Teresa. “In het paleis zullen heel wat medewerkers opgelucht ademhalen.”

Lees meer »

“Niets is onmogelijk, maar elk detail zal moeten kloppen bij de Rode Duivels om over de Mont Blanc te geraken”

Wordt het een scenario zoals tegen Wales in 2016 of krijgen we opnieuw ‘A Night to Remember’ zoals tegen Brazilië? Onze chef voetbal heeft zijn koffers nog niét gepakt, maar waarschuwt dat élk detail zal moeten kloppen bij de Rode Duivels. “Iedere seconde zullen de Duivels scherp moeten zijn. Eenieder gaat zijn beste niveau moeten halen. Er zal optimaal geprofiteerd

Lees meer »

Allereerste Landbouwprijs voor oud-schepen Johan Vanysacker

De Landbouwraad van Langemark-Poelkapelle reikte de eerste Landbouwprijs uit aan Johan Vanysacker. De Bikschotenaar kreeg de prijs omdat hij als CD&V-schepen twintig jaar lang de belangen van de landbouw in de gemeente verdedigde.
The post Allereerste Landbouwprijs voor oud-schepen Johan Vanysacker appeared first on KW.be.

Lees meer »

Unesco duidt eerste biosfeergebied in België aan

Het Nederlands-Belgische grenspark Kempen-Broek is vrijdag door de Unesco aangeduid tot een van de elf nieuwe biosfeergebieden. Dat meldt het VN-agentschap op zijn site. Het is het eerste door Unesco erkende biosfeergebied in ons land, voor Nederland is het het tweede. Unesco’s biosfeernetwerk telt nu 759 gebieden in 136 landen.

Lees meer »

Voorpost: heel Vlaams, Heel-Nederlands en heel bereid tot actie

Een groep aanhangers van de extreemrechtse groepering Voorpost is zondagmiddag binnengedrongen in het nieuwe opvangcentrum Apollo in Zutendaal. De militanten klommen op het dak en staken er vuurpijlen af. Ze gebruikten een rookbom en rolden antimigratiespandoeken uit. Op Voorpost kan het Vlaams Belang al bijna 50 jaar rekenen. Om te plakken, om te betogen en om asielcentra te bestormen.

Lees meer »