Leiedal helpt 84 ondernemers aan een plek op maat en maakt kerncijfers bekend

Wout Maddens, voorzitter van de interlokale vereniging voor streekontwikkeling Leiedal en Kortrijks schepen van Stadsvernieuwingsprojecten, blikt vooruit naar de Bedrijvencontactdagen op 13 en 14 december in Kortrijk Xpo en deelt de vooruitgang van de streekontwikkelaar in de afgelopen vier jaar.

Het resultaat is positief: Leiedal heeft zich ingezet om ondernemers in Zuid-West-Vlaanderen van ruimte te voorzien, met 84 succesvolle verkopen, wat bijna 30 hectare omvat. Dit omvat bedrijventerreinen en kernversterkende projecten, waar gemiddeld 8 hectare per jaar werd geactiveerd.

Leiedal focust op efficiënt gebruik van schaarse ruimte, met reconversie van verouderde bedrijfsgebouwen als kernpunt. Opvallend is dat 78% van de verkopen in 2023 gerelateerd is aan bedrijfsruimte op reconversieprojecten, in lijn met de bouwshift naar ruimteneutraal ontwikkelen. Om regionale bedrijven meer ruimte te bieden, plant Leiedal de ontwikkeling van Evolis II in Harelbeke en Blauwpoort in Waregem, waarmee nog eens 30 hectare aan ondernemersruimte wordt toegevoegd.

Slim ruimtegebruik

De organisatie benut niet alleen schaarse ruimte, maar reconstrueert ook oude bedrijfssites. “We zetten maximaal in op de kwaliteitsvolle reconversie van oude bedrijfssites zoals in de Bissegemsestraat”, licht voorzitter Wout Maddens toe. “Dat doen we intussen al twee decennia. 78% van de in 2023 verkochte ruimte om te ondernemen betrof oude sites die we opnieuw inrichtten en dat zal alleen nog maar stijgen. Voor kmo’s is de ambitie 100 %.”

“78% van de in 2023 verkochte ruimte om te ondernemen betrof oude sites, voor kmo’s is de ambitie 100 %” -Voorzitter Leiedal Wout Maddens

“De Vlaamse overheid erkent onze expertise en steunt de herontwikkeling van brownfields (land dat verlaten of onderbenut is als gevolg van vervuiling door industrieel gebruik, red.) veelal financieel. Vaak moeten die oude sites gesloopt en gesaneerd worden. We leggen de lat dan ook graag hoog: per 10 ha herontwikkelde ruimte, ontharden of vergroenen we 1 tot 2 ha.” Leiedal omarmt hergebruik, met bijvoorbeeld het succesvolle nieuwe Transfogebouw, wat erfgoed behoudt en duurzame bedrijfsruimte creëert.

Datagedreven locatiekeuze

Leiedal streeft ook naar levendige dorps- en stadskernen door wonen en werken te verweven. De Verweefcoach en LocusFocus-tool begeleiden ondernemers bij het vinden van de juiste locatie op basis van data over de onderneming en de omgeving, waarmee het juiste bedrijf op de juiste plaats komt te staan. Leiedal versterkt haar kernversterkingsambities door panden in stadscentra te verwerven.

Wout Maddens vat het samen als: “Het uitgangspunt bij een vraag naar ruimte om te ondernemen is eigenlijk: verweven waar het kan en de ruimte op bedrijventerreinen voorbehouden voor niet-verweefbare bedrijven. Zo krijg je het juiste bedrijf op de juiste plaats. Leiedal zette de afgelopen jaren haar ambities rond kernversterking kracht bij door de aankoop van panden in de Rijselsestraat en de Jan Persijnstraat in het centrum van Kortrijk.”

Circulaire ambities en toekomstplannen

De interlokale vereniging onderzoekt overigens het stapelen van bedrijven in circulaire bedrijfsgebouwen, zoals het veelbelovende pilootproject, De Stapel. Dit initiatief, samen met circulaire en zelfvoorzienende energiesystemen op locaties als Transfo en innovatieve warmtenetten, getuigt van de toewijding aan duurzaamheid van de Intercommunale.

Een overzicht van de projecten van Leiedal in Zuid-West-Vlaanderen © gf

Leiedal plant de komende jaren ondernemers nog eens 50 hectare te bieden via reconversieprojecten, zoals Evolis II en Blauwpoort. Deze regionale bedrijventerreinen, gepland met een focus op duurzaamheid en circulariteit, zullen vanaf 2025 beschikbaar zijn. Met deze plannen blijft Leiedal een essentiële speler in de economische ontwikkeling van Zuid-West-Vlaanderen en een voorbeeld voor duurzame stadsplanning en bedrijfsontwikkeling.

Kerncijfers

-30 hectare aan ruimte om te ondernemen verkocht in de periode 2020-2023

-84 ondernemingen aan een plek op maat geholpen in de periode 2020-2023

-in 2023 betrof 78 % van de verkopen bedrijfsruimte via reconversie

-10 bedrijventerreinen met parkmanagement ondersteund door Leiedal, voor 4 daarvan levert Leiedal zelf de parkmanager aan

The post Leiedal helpt 84 ondernemers aan een plek op maat en maakt kerncijfers bekend is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

#iedereenwestvlaming

Vanavond is er de clash tussen Frankrijk en België. De kapitein spreekt.
The post #iedereenwestvlaming appeared first on KW.be.

Lees meer »

Liveblog Franse verkiezingen – Hoogste opkomst op het middaguur sinds 1981

In Frankrijk zijn vanmorgen om 8 uur de stembureaus opengegaan voor de tweede ronde van de parlementsverkiezingen. Stemmen kan tot 20 uur in de grote steden. Als ook de tweede ronde uitdraait op een definitieve overwinning voor het uiterst rechtse Rassemblement National, dan kan Frankrijk voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog een uiterst rechtse regering krijgen.

Lees meer »

“We gingen niet specifiek op zoek naar de nieuwe Pommelien of Camille”: de eerste details over nieuwe ‘#LikeMe’

“We voelden aan alles dat het verhaal nog niet op was.” De muzikale jeugdreeks ‘#LikeMe’ krijgt een doorstart mét een gloednieuwe cast. Vers talent zal Vlaamse klassiekers in een modern jasje steken en de nodige liefdesperikelen beleven. Staan de nieuwe Camille en Pommelien Thijs al klaar? Annemie Gulickx, de netmanager van Ketnet, onthult de eerste details over de vernieuwde ‘#LikeMe’.

Lees meer »

Vlaamse voetbalfans hard voor Rode Duivels in HLN-enqûete: helft wil Tedesco zien vertrekken, een derde vindt dat Lukaku best stopt bij nationale ploeg

U vond het voetbal van de Rode Duivels saai. Dat blijkt uit de Grote EK-enquête van HLN, uitgevoerd door iVOX. Meer dan de helft van de Vlaamse voetbalfans meent dat bondscoach Domenico Tedesco moet opstappen na het mislukte toernooi in Duitsland. Bijna één op de drie vindt ook dat Lukaku best stopt bij de nationale ploeg, terwijl 80% van mening

Lees meer »

Anderlecht moet eerste competitiematch tegen STVV achter gesloten deuren spelen

Anderlecht zal het tijdens de eerste competitiewedstrijd van het nieuwe seizoen, op 27 juli thuis tegen STVV, zonder de steun van de fans moeten doen. Paars-wit moet die match namelijk achter gesloten deuren afwerken als straf voor het stilgelegde bekerduel tegen Standard van vorig seizoen. Anderlecht zou bij het BAS beroep kunnen aantekenen, maar heeft beslist dat niet te doen.

Lees meer »

“Script meermaals moeten lezen”: acteur Steven De Lelie schrikt zelf dat Bert vader van Louise blijkt te zijn in ‘Familie’

De familie Van den Bossche wordt wederom geteisterd door Bert(je), alleen heeft die na plastische chirurgie niet meer het gezicht van Steven De Lelie (47) maar van de Gentse acteur Jan Sobrie (45). “Jammer, want ik heb die rol heel graag gespeeld”, zegt Steven. Dat hij boven op een heleboel duistere intriges ook de opdracht gaf voor de brandstichting die

Lees meer »