Barista Kaffée Beans opent opnieuw de deuren, in Kortrijk: “Onze liefde voor Jamaica werd liefde voor koffie”

Het concept van Eva Busscher (43) en Jason Dendauw (41) bestond reeds zeven jaar in de Stormestraat in Waregem, maar het unieke koffiehuis had nood aan een kleinere locatie in een ruimdenkende stad. Na drie maanden herbronnen in Jamaica, opende het koppel Barista Kaffée Beans in de Wijngaardstraat 12.

Eva en Jason zijn al 25 jaar een koppel en beiden sinds hun jeugd grote reggae fan. 13 jaar geleden bezochten ze Jamaica voor het eerst en in 2012 trouwden ze in Negril, een badplaats op het westelijke punt van Jamaica. “Dat was precies zoals in de films, op het strand onder een boog vol bloemen. Het prachtige land heeft ons helemaal ingenomen. De cultuur, de vibes, de mensen, … het is moeilijk te omschrijven. Hier zijn we geprogrammeerd om continu te presteren. We leven in stress, het is druk en gestructureerd. Daar is het allesbehalve gestructureerd, maar veel vrijer, losser, minder regels. Ook al hebben ze er niet veel, ze zijn wel heel gelukkig. Je voelt die levensvreugde en de Jamaicanen kunnen dat goed overzetten naar andere mensen, maar je moet er wel voor openstaan”, legt Eva uit.

“Het prachtige land heeft ons helemaal ingenomen. De cultuur, de vibes, de mensen, … het is moeilijk te omschrijven”

Het koppel gaat elk jaar minstens één keer naar Jamaica. Tijdens één van hun reizen deden ze een excursie naar koffieplantages. “Onze interesse was ineens aangewakkerd. We wilden er meer over weten en het idee van een eigen koffiezaakje begon voor het eerst te dagen. Viva Sara verkocht Blue Mountain koffie uit Jamaica, zo leerden we Peter en Bart Deprez kennen. Zij brachten ons in contact met Melanie Nunes, Belgisch kampioen ‘Barista’ in 2009, voor een opleiding. Tot onze verbazing hadden we daar allebei een feeling voor. Na bijna twee jaar barista opleiding startten we in 2016 uiteindelijk onze koffiebar in Waregem, met als thema Jamaica”, zegt Jason.

Tot de verbazing van Jason en Eva hadden ze allebei aanleg voor barista © MD

“Onze eigen huisblend heet ‘Reggae Blend’ en is een mengeling van vier soorten koffiebonen, vol van smaak met aroma’s van amandel, peperkoek en gedroogde kruiden”

“Onze liefde voor Jamaica werd liefde voor koffie. In Barista Kaffée Beans spelen we reggaemuziek en zit er veel groen in het interieur. Voor onze koffie hebben we een privaat label in nauwe samenwerking Viva Sara. Onze eigen huisblend heet ‘Reggae Blend’ en is een mengeling van vier soorten koffiebonen, vol van smaak met aroma’s van amandel, peperkoek en gedroogde kruiden”, vult Eva aan. “Onze uitgebreide kaart staat vol met koffiespecialiteiten, zowel klassiek als bijvoorbeeld een tiramisu latte. Daarnaast hebben we ook mocktails, huisgemaakte ice tea’s en limo’s, onze freakshakes (bombastische milkshakes, overladen met lekkernijen) en smoothies. Bij Barista Kaffée Beans kan je je ook tegoed doen aan onze oversized American pancakes, breakfast bowls en zoet gebak zoals brownies en muffins.”

“Begin dit jaar keerden we drie maanden terug naar Jamaica om even alles los te laten en te bezinnen over wat we nog wilden doen, weg van iedereen”

Na drie jaar Barista Kaffée Beans in de Stormestraat 1 in Waregem speelden Eva en Jason al met het idee om met hun koffiezaak te verhuizen naar Kortrijk, maar dan kwam een mooi voorstel op hun pad voor een grotere locatie op huisnummer 33. “We hebben ons daar vier jaar geamuseerd, maar het was mooi geweest. We waren overspannen door de omvang en zaten echt aan ons plafond. Toen de voldoening wegviel, besloten we te stoppen. Kort na de bekendmaking vonden we overnemers en is onze Jamaicaanse koffiebar omgebouwd tot een klassieke tearoom Loo’Latthé. Begin dit jaar keerden we drie maanden terug naar Jamaica om even alles los te laten en te bezinnen over wat we nog wilden doen, weg van iedereen”, zegt Eva.

“We wilden ons concept ook liever in Kortrijk brengen. Het past hier beter. De stad is meer multicultureel en ruimdenkend”

Van de opleiding Schoonheidsverzorging kende ze Frédérique Stock van LoungeSpa (huidige Skinz). De experte in huidverbetering en suikerontharing verhuisde van Wijngaardstraat 12 naar Leiestraat 40, dus haar pand kwam vrij. “Ik zag het passeren op sociale media en we voelden meteen een klik met de locatie. Het is een tof straatje, wat alternatiever dan een klassieke winkelstraat maar toch vlakbij. Het pand was niet te groot, met de mogelijkheid tot 18 plaatsen binnen en 18 buiten. Back to basics, vanwaar we komen”, zegt Jason. “We wilden ons concept ook liever in Kortrijk brengen. Het past hier beter. De stad is meer multicultureel en ruimdenkend. Waregem is eerder conservatief met een strikt beleid. We ontvangen graag mensen die de wereld willen ontdekken, of zoals Peter Deprez het zei, een concept voor de jeugd van 0 tot 99 jaar. Daarnaast is Kortrijk ook een studentenstad en zijn er meer shoppers.”

In tegenstelling tot Waregem is de Kortrijkse Barista Kaffée Beans eerder een conceptstore met onder andere het Jamaicaans kledingmerk Cooyah, natuurlijke juwelen met blessing beads van Agape Shanti en artikelen van Kris Kross ten voordele van de Jamaicaanse gemeenschap Cave Valley. In december voorlopig nog elke dag open van 8.30 tot 18 uur, op zondag vanaf 13.30 uur. Na de kerstvakantie komt er waarschijnlijk een nader te bepalen sluitingsdag.

In conceptstore Barista Kaffée Beans verkopen ze ook natuurlijke juwelen met blessing beads van Agape Shanti © MD

The post Barista Kaffée Beans opent opnieuw de deuren, in Kortrijk: “Onze liefde voor Jamaica werd liefde voor koffie” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Rassemblement National van kandidaat-premier Jordan Bardella (28) op kop bij eerste ronde parlementsverkiezingen: “Extreemrechtse golf trekt over Frankrijk”

De eerste ronde van de parlementsverkiezingen in Frankrijk zijn gewonnen door het Rassemblement National (RN) van kandidaat-premier Jordan Bardella (28). De partij kreeg 33 procent van de stemmen, zo melden Franse media zondagavond op basis van schattingen. De daadwerkelijke resultaten komen later vanavond binnen. Ondertussen protesteren honderden linkse activisten in hoofdstad Parijs. Dit artikel zal voortdurend worden bijgewerkt met de

Lees meer »

Brand in opvangcentrum Fedasil: 26-jarige Palestijn opgepakt voor brandstichting

De hulpdiensten snelden vrijdagvoormiddag naar het opvangcentrum van Fedasil in het West-Vlaamse Poelkapelle na een melding van brand. Eén persoon werd preventief afgevoerd ter controle naar het ziekenhuis. Een deel van het gebouw is onbewoonbaar verklaard, voor de bewoners wordt een noodopvang gezocht. De politie arresteerde een 26-jarige Palestijn voor brandstichting.

Lees meer »

Woordvoerster van Franse regering en team aangevallen tijdens campagnemoment

Prisca Thevenot, woordvoerster van de Franse regering, is woensdagavond aangevallen in Meudon, ten zuidwesten van Parijs. Volgens AFP werden de Française en “haar team” geviseerd door een twintigtal personen toen ze er verkiezingsaffiches ophingen. Zondag vindt de tweede ronde van de Franse parlementsverkiezingen plaats, in een zwaar gepolariseerd politiek klimaat.

Lees meer »

Tweelingzussen Denise en Annie trouwden 50 jaar geleden op dezelfde dag: “Verkeerde zus kreeg ring bij huwelijksaanzoek”

Vijftig jaar geleden zijn de tweelingzussen Denise en Annie Van Bommel op dezelfde dag getrouwd, nu vieren ze ook samen hun gouden bruiloft. Op hun 70ste lijken de zussen nog steeds als twee druppels water op elkaar. Of hun mannen zich nooit vergist hebben? “Éen keer heb ik een cruciale fout gemaakt”, geeft één van hen ietwat gegeneerd toe.

Lees meer »

Meer dan 13.000 bezoekers genieten van 33ste editie Feest in ‘t Park in vernieuwde festivalsetting: “Een onvergetelijke start van de zomer”

Een zomerse en gezellige sfeer, een prachtig vernieuwd park, de opzwepende dansbeats van nationale en internationale artiesten én het inhoudelijk lokaal mondiaal verhaal van Feest in ’t Park lokten zaterdag 13.000 bezoekers naar het Minnewaterpark en het Bargeplein. De derde editie georganiseerd door Brugge Plus en de 33ste editie sinds de start van het mondiaal festival was een groot succes.<br

Lees meer »

Speedgebruiker loopt tegen de lamp bij controle op step aan station van Ieper

Acht maanden was hij clean, maar toch herviel G.V. in zijn speedgebruik. En hoewel hij onder voorwaarden stond, liep de man tegen de lamp. De rechtbank in Ieper veroordeelde de man nu tot een celstraf van 2 jaar, waarvan een groot deel voorwaardelijk.
The post Speedgebruiker loopt tegen de lamp bij controle op step aan station van Ieper appeared

Lees meer »

Drie jonge Franse autodieven op heterdaad betrapt: blanco autosleutels en decoder in auto gevonden

De politie kon dinsdagochtend drie jonge Franse autodieven arresteren toen die na een dubbele poging om een wagen te stelen wegvluchtten in Kortemark. In hun wagen werden blanco sleutels voor wagens van Franse merken én een decoder om signalen van ‘keyless-entry’ auto’s om te zetten. Vorige week werden zo nog drie auto’s op één nacht gestolen in Veurne.

Lees meer »