Vier stadslijnen verdwijnen in Roeselare, extra bussen naar centrum en station

Vanaf 6 januari wijzigt De Lijn haar aanbod grondig. Er komen aangepaste routes, die focussen op de hoofdassen en invalswegen. Dat past binnen Hoppin, de nieuwe mobiliteitsvisie van de Vlaamse Overheid. Eentje die vervoermiddelen combineren makkelijker maakt en inspeelt op de noden. Zo reis je straks vlotter naar je werk, school, ziekenhuis, favoriete winkel en sport- of cultuurcentrum.

De Lijn verlegt haar focus vooral op betere verbindingen via de invalswegen. Zo komen er rechtstreeksere en vlottere verbindingen naar het centrum en het station, ook van en naar de buurgemeenten.

Concreet verdwijnen de vier bestaande stadslijnen (stadslijn 1, 2, 5 en 6) en worden de reiswegen en nummers van bepaalde, bestaande buslijnen aangepast. Er komen ook nieuwe busverbindingen bij en er zullen op enkele bestaande buslijnen frequenter bussen rijden.

“Vanuit de verschillende kernen en woonomgevingen (en ook naar heel wat buurgemeenten) is er hierdoor om het half uur een bus van en naar het centrum en het station. Voor site Schiervelde en AZ Delta (en Rumbeke) is dat om het kwartier. Veel mensen waren vragende partij voor een groter aanbod op die drukke lijnen”, horen we van schepen Stefaan Van Coillie.

Een overzicht van de voornaamste wijzigingen:

Vlotter en vaker tussen centrum – station – Schiervelde

Vanaf het station en het centrum rijdt er op week- en zaterdagen om het kwartier een bus naar Schiervelde. Op zondagen is dit om het half uur. Dit gebeurt door de combinatie en bundeling van lijn 30 (Roeselare – Staden – Houthulst – Diksmuide) en lijn 31 (Roeselare – Westrozebeke – Langemark) via de Diksmuidsesteenweg. Hierdoor is de sport- en evenementsite Schiervelde vlot bereikbaar met een rechtstreekse busverbinding vanaf het centrum en station Roeselare.

Nieuwe stadslijn 1 naar Rumbeke, AZ Delta en Oekene

Ook naar het centrum van Rumbeke en AZ Delta campus Rumbeke zal er vanaf het Station van maandag t.e.m. zaterdag om het kwartier een bus rijden. Op zondag om het half uur. Dit gebeurt door de combinatie van de nieuwe lijn 1 (Deceuninck – Roeselare – Rumbeke – AZ Delta – Oekene) en lijn 11 (Roeselare – Rumbeke – Izegem – Oostrozebeke – Waregem).

De nieuwe stadslijn 1 rijdt om het half uur ook naar Oekene en richting Brugsesteenweg tot Deceuninck (Hooglede). Met deze busverbinding blijft ook AZ Delta campus Brugsesteenweg vlot bereikbaar en verbonden met het centrum en de campus Rumbeke.

Ieder half uur van en naar Beveren

Ook het centrum van Beveren krijgt binnen het nieuwe net om het half uur een rechtstreekse busverbinding naar het station via de aangepaste reisroute van lijn 80 (Roeselare – Beveren – Ardooie – Pittem – Tielt) en de nieuwe lijn 81 (Roeselare – Beveren – Ardooie – Zwevezele (-Wingene)).

Met de marktbus naar de wekelijkse dinsdagmarkt

Als alternatief voor het verdwijnen van de bus in de wijken wordt wekelijks op marktdagen op dinsdagvoormiddag een marktbus voorzien. Dit kan via:

Lijn 802 marktbus: Biezenhof – Centrum – Nieuw Kerkhof enLijn 803 marktbus: De Tassche – Centrum – Rumbeke.

Deze bussen rijden op dinsdagvoormiddag om het half uur heen en terug naar en van het centrum van Roeselare.

Extra bussen op spitsmomenten

Om een goede verbinding te garanderen naar het werk of school, zijn er op de spitsmomenten aanvullend extra ritten waar en wanneer het nodig is. Zo is er bv. in de ochtend- en avondspits een speciale busverbinding tussen Wingene en Roeselare via de Kapelhoek.

Neem ’s avonds ook later de bus naar huis

Vanaf 6 januari hebben bepaalde buslijnen op weekdagen een busverbinding om het uur tot ongeveer 22.30 uur. en op vrijdag en zaterdagen tot ongeveer 2.30 uur. ’s nachts. Tussen het station en AZ Delta campus Rumbeke is dat ’s avonds om het half uur.

“Die nieuwe, betere avondbediening is een belangrijke verbetering voor Roeselare. Zo kan de bus ook een alternatief zijn om na een avondje stappen, een film- of theatervoorstelling of een zwemtraining op een veilige manier naar huis te gaan”, aldus Stefaan Van Coillie nog.

“Op plaatsen waar er minder vraag is en er al een laag gebruik was van het openbaar vervoer, heeft De Lijn het aanbod van de bussen gereduceerd of zelfs volledig geschrapt. De huidige stadslijnen die op veel momenten leeg door de woonwijken rijden, zullen dus verdwijnen. Ter compensatie wordt ingezet op het flexvervoer dat je vooraf reserveert via de Hoppincentrale. Het flexvervoer kan in de hele regio Midwest (en Vlaanderen) vooraf gereserveerd worden. Bij elke boeking wordt bekeken wat voor jou de meest geschikte oplossing is.”

Informeer je goed over de wijzigingen.

Ook aan verschillende andere lijnen voert De Lijn wijzigingen door. Gebruikers doen er goed aan zich te informeren over wat er verandert. Zowel aan de reisweg als aan de nummering van de buslijnen kunnen wijzigingen zijn:

De kernen Beitem en Zilverberg hebben sinds juli 2023 een halfuurverbinding via lijn 54 (Roeselare – Ledegem – Dadizele – Menen).Lijn 90 (Roeselare – Moorslede – Zonnebeke – Ieper) zorgt op weekdagen en zaterdagen voor een halfuurverbinding tussen het station en De Ruiter.De nieuwe route van lijn 60 (Roeselare – Izegem – Lendelede – Kortrijk) verbindt de Zwaaikom om het half uur met het station.De nieuwe lijn 75 (Roeselare – Hooglede – Gits – Lichtervelde – Torhout) bedient om het half uur verschillende haltes langs de Hoogleedsesteenweg.Er is om het half uur een busverbinding naar de buurgemeenten Ardooie, Hooglede, Moorslede en om het uur een bus naar o.a. Diksmuide, Staden, Izegem, Torhout, Waregem, Kortrijk.

Ontdek wat het nieuwe net voor jou betekent op roeselare.be en delijn.be/nieuwenet .

The post Vier stadslijnen verdwijnen in Roeselare, extra bussen naar centrum en station is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Afscheid van Chef Defensie admiraal Michel Hofman op Dag van de Marine in Oostende

Voor de tweede keer op rij was het Zeeheldenplein in Oostende donderdagnamiddag het decor voor de Dag van de Marine. Er werd afscheid genomen van de Chef Defensie van het Belgisch leger én Oostendenaar admiraal Michel Hofman die er zijn afscheidstoespraak hield en er was ook de officiële commandowissel van het patrouilleschip P902 Pollux.
The post Afscheid van Chef

Lees meer »

Steeds dezelfde schokkende show, maar toch blijven ze stadions uitverkopen: waarom Rammstein zo populair is

Als straks ‘die Sonne brennt’ over Oostende, wachten de bandleden van Rammstein opnieuw 50.000 vurige fans en vestigen de Duitsers een ongezien record. “Rammstein verkocht in vijf jaar 400.000 tickets in ons land voor dezelfde stadionshow.” Dat terwijl de controverse rond zanger Till Lindeman en vermeend seksueel misbruik nog maar net is gaan liggen en de shockrockers al jaren teren

Lees meer »

Bekende Oostendse fotograaf Jean-Jacques Soenen overleden

In Oostende is de bekende fotograaf Jean-Jacques Soenen overleden. Hij werd 72 jaar. Jean-Jacques publiceerde in diverse media, maar maakte ook eigen werk. Hij stelde zijn kunstfoto’s vaak tentoon en maakte ook diverse fotoboeken, veelal met Oostende als thema.
The post Bekende Oostendse fotograaf Jean-Jacques Soenen overleden appeared first on KW.be.

Lees meer »

Het warmste huis van Oostende, waar Leen (54) thuisloze jongeren opvangt

“Negen slaapkamers. Ik wist niet wat ik ermee moest doen. En toen kreeg ik een idee.” Pleegmoeder Leen De Bie (54) stelt haar rijhuis in het centrum van Oostende open voor meerderjarige jongeren en vluchtelingen die het thuis niet zo gemakkelijk hebben. Momenteel verblijven Gideon (21), Bright (24) en Oumar (21) in het ‘warmste huis van Oostende’. “Nee, nieuwkomers krijgen

Lees meer »

“Ongeloof en verbijstering”: onze correspondent zag wat er achter de schermen gebeurde van debat tussen Trump en Biden

Onze Amerikacorrespondent Greet De Keyser zat vannacht in het hart van het debat tussen Biden en Trump: in de spin room, de gigantische ruimte waar de wereldpers verzamelde en iedereen ontmoette die iéts te zeggen had over de twee presidentskandidaten. “Biden heeft zijn leeftijd niet mee, maar zo erg had niemand het verwacht”, beschrijft ze hoe het er achter de

Lees meer »

Duitse politie zwijgt over doodsoorzaak teruggevonden Arian (6): “Het kan zijn dat we nooit zullen weten hoe en wanneer hij stierf”

Een week nadat het levenloze lichaam van de vermiste 6-jarige Arian teruggevonden werd in het noorden van Duitsland, is er nog altijd geen duidelijkheid over wat de Duitse jongen precies is overkomen. De politie verklaarde dat hij niet door een misdrijf om het leven kwam, maar zwijgt over wat er dan wél met hem gebeurde. “Om zijn familie te beschermen”,

Lees meer »

Rik Waeyaert (62) uit Kortemark gaat met pensioen en zet punt achter politieke loopbaan: “De cirkel is nu mooi rond”

Geen Kortemarkenaar die Rik Waeyaert niet kent. Hij is niet alleen al meer dan 35 jaar politiek actief in de gemeente, maar is ook voor iedereen het ACV-gezicht van de Kortemark. Rik staat in september voor zijn laatste politieke wapenfeit: cc De Beuk officieel openen.
The post Rik Waeyaert (62) uit Kortemark gaat met pensioen en zet punt achter

Lees meer »

Jongeman (21) vrijgesproken voor verspreiden seksfilmpje minderjarig ex-liefje: “Fake-klacht van afgewezen bakvisje”

Een 21-jarige jongeman uit Middelkerke is vrijgesproken van de beschuldiging dat hij een seksfilmpje van zijn minderjarig ex-liefje zou hebben verspreid. J. riskeerde er zes maanden cel voor, maar de rechter achtte de feiten niet bewezen. Het ging eerder om een wraakactie van zijn ex-liefje. “In essentie gaat het om een fake-klacht van een afgewezen bakvisje, maar wel één met

Lees meer »