Pascal Vanneste (36) lanceert zes plantaardige aperitiefkroketjes: “Streven naar lekker én gezond”

Onder de merknaam Crush probeert Pascal Vanneste met zes pittige aperitiefkroketjes de culinaire wereld te veroveren. Hij doet dat samen met producent Revi Food uit Oostende. Het lekkers heeft zijn start niet gemist, want het is nog niet eens een maand op de markt of de supermarktketen Delhaize heeft meteen al drie van de zes kroketjes in zijn assortiment opgenomen.

Opmerkelijk: de kroketjes zijn volledig op plantaardige basis ontwikkeld, dus ook geschikt voor veganisten. “Dat kadert in mijn streven naar lekker én gezond”, zegt Pascal. “Waarom zou iets delicieus per se vettig en calorierijk moeten zijn? De kroketjes kunnen trouwens perfect in de airfryer of de oven gebakken worden en halen een Nutri-Score A. En dit zonder in te boeten aan smaak.”

In El Bulli gewerkt

Pascal (36) woont met Lynn Verstrepen (35) en hun zoontjes Matteo (5) en Luca (4) aan de Guido Gezellestraat in Oostkamp. Aan de hotelschool Spermalie in Brugge heeft hij destijds de opleiding tot kok gevolgd en nu geeft hij aan dat instituut zelf al tien jaar fulltime les in het volwassenenonderwijs, dat momenteel onder de koepel CVO Miras valt.

Pascal heeft via zijn vader van jongs af de microbe voor de culinaire wereld meegekregen. Hij is de zoon van Patrick Vanneste, die jarenlang op de grens van Torhout met Lichtervelde het gastronomische restaurant De Bietemolen gerund heeft. Pascal heeft een paar jaar in die zaak meegedraaid en is tevens de internationale toer opgegaan. Hij heeft een vijftal jaar in en om het Spaanse Barcelona gewoond en gewerkt. Zo stond hij onder andere een periode in de keuken van El Bulli, dat op dat moment beschouwd werd als een van de beste restaurants van de hele wereld.

“Ik ben ook twee jaar in bijberoep culinair adviseur mogen zijn bij koekjesfabrikant Jules Destrooper in Lo-Reninge”, zegt hij. “Ik gaf daar demonstraties en workshops over het koken met koekjes van Destrooper, vooral de befaamde lukken. Ik bedacht gerechten met die heerlijke boterwafeltjes. Niet enkel desserts, maar ook voor- en hoofdgerechten. Dat was uniek. Het deed me zin krijgen om op culinair vlak eigen creaties te ontwikkelen en te proberen ze op grotere schaal te verspreiden.”

“Tegen die achtergrond heb ik een jaar aan Syntra West de opleiding Industrial Food Innovation gevolgd. Ik leerde er bestaande producten verbeteren en nieuwe ontwikkelen. Tijdens die cursus is het concept van mijn kroketjes ontstaan. Ik wou aperohapjes met de nadruk op gezonde voeding.”

Van Broccoli tot erwt

Na veel wikken en wegen, proeven en nog eens proeven, heeft Pascal uiteindelijk zes aperitiefkroketjes ontwikkeld, allemaal volledig plantaardig. Hij ging in zee met Revi Food uit Oostende, dat ze volgens zijn specifieke recepten produceert onder de noemer Crush, een naam die samen met de hele promotiecampagne bedacht werd door het marketingbureau Say Hey uit Zedelgem. De kroketjes worden diepgevroren verkocht en drie van de zes soorten zijn in een doosje van twaalf stuks exclusief te koop bij Delhaize, online en ook in de meeste winkels van de keten. Het gaat om Zesty Broccoli (met broccoli, limoen en citroengras), Madras Cauliflower (met bloemkool, curry en kokosnoot) en Ginger Carrot (met wortel, gember en het kruidenmengsel ras el hanout).

“Aperohapjes met de nadruk op gezonde voeding”

De drie andere soorten zijn Mediterranean Pea (met doperwten en mediterraanse kruiden), Sweet Tomato Potato (met zoete aardappel, tomaat en rode chili) en Spicy Pumpkin (met pompoen, rode paprika en szechuanpeper). Die laatste soorten liggen niet bij Delhaize in de schappen, maar zijn wel via de site van Crush te koop. “Plus: we leveren ook aan de horeca en proberen daarnaast een netwerk van voedingswinkels te bereiken”, zegt Pascal. “We doen er alles aan om van Crush een succesverhaal te maken.”

Zelfs woonzorgcentra

De kleurrijke en aantrekkelijke kroketjes worden momenteel ook getest als fingerfood in een aantal woonzorgcentra. Ze vallen bij de senioren in de smaak. “Ook de personeelsleden van de rusthuizen zijn er tot mijn vreugde opgetogen over”, zeg Pascal. “Ze loven de kroketjes omdat ze veel vezels bevatten, niet vettig zijn en gemakkelijk in de hand genomen kunnen worden. Bovendien zien ze er leuk uit en smaken geenszins flets. Ik heb er intensief aan gesleuteld om ze niet alleen gezond te maken, maar tegelijk vol van smaak. Het voordeel is dat ze voor iederéén zijn: van de veganist tot de bewuste bourgondiër.”

Info: www.foodcrush.be

The post Pascal Vanneste (36) lanceert zes plantaardige aperitiefkroketjes: “Streven naar lekker én gezond” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Bruggeling Alexander Jocqué wordt de nieuwe artistiek directeur van Concertgebouw Brugge

Bruggeling Alexander Jocqué wordt vanaf 1 september de nieuwe artistiek directeur van Concertgebouw Brugge, voor een mandaat van zes jaar. Uit de 23 kandidaten, zowel nationaal als internationaal, koos de Raad van Bestuur na een uitgebreide selectieprocedure voor Alexander Jocqué. Hij volgt Jeroen Vanacker op die naar BOZAR in Brussel trekt.
The post Bruggeling Alexander Jocqué wordt de nieuwe

Lees meer »

ILVO stelt Vlaanderens eerste zaai-drone voor: “Minder druk op de bodem, en ook minder onkruid”

Op termijn kunnen landbouwers een zaai-drone gebruiken in plaats van zware machines, als ze nieuwe gewassen willen zaaien. Zeker op akkers die er slecht bijliggen kan zo’n drone nuttig zijn. ILVO, het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek, heeft de drone uitgetest en spreekt alleen van voordelen. "Het enige nadeel, is het ontbreken van een goed wettelijk kader", zo klinkt

Lees meer »

Jitske Van de Veire vertelt in tranen over scheiding van haar ouders in podcast van papa Peter: “Mijn zorgeloosheid was weg”

Onderneemster Jitske Van de Veire (31) voert het meest eerlijke gesprek met haar vader Peter Van de Veire (52) in diens podcast ‘De zandloper’. Ze praat over haar kindertijd, de scheiding van haar ouders en hoe ze nu in het leven staat. “Ik neem het jullie niet meer kwalijk. Maar toen begreep ik niet dat mensen kinderen maken en niet

Lees meer »

Eerste editie van Waffle Ride in Beernem

Gravelliefhebbers zakken op zaterdag 6 juli af naar Beernem voor de eerste editie van de Waffle Ride. Naar analogie van een aantal Amerikaanse gravelritten, organiseert Cycling Team Toeristiek aan O. C. De Kleine Beer een gelijkaardig evenement.
The post Eerste editie van Waffle Ride in Beernem appeared first on KW.be.

Lees meer »

Schoonmaakbedrijf Entrio verhuist naar gloednieuw kantoor in het Spiegelpark: “Hiermee onderstrepen we onze duurzame groeiambitie”

Het schoonmaakbedrijf Entrio heeft zijn intrek genomen in de bedrijfssite Spiegelpark in de De Cassinastraat. Het schoonmaakbedrijf is goed voor een team van meer dan 140 poetsmedewerkers en heeft 30 jaar ervaring in de sector. “Met deze verhuis onderstrepen we onze duurzame groeiambitie”, stelt general manager Veerle De Marez.
The post Schoonmaakbedrijf Entrio verhuist naar gloednieuw kantoor in het

Lees meer »

Radio Vandewalle is weer in de ether op 96.7 FM

De zomerse stadsradio Vandewalle gaat vanaf zaterdag 13 juli weer in de ether. De tweede editie is twee weken lang dag en nacht te beluisteren en te herbeluisteren. Buurtbewoners, verenigingen en een pak vrijwilligers werken eraan mee. Op 23 juli komt Radio Rolarius nog een dag terug en wordt Radio Vandewalle gekaapt.
The post Radio Vandewalle is weer in

Lees meer »

Voor één keer spreken we de inwoners van de chicste wijk van het land: Knokke-Zoute. “Het is een stukje paradijs voor wie het nog kan betalen”

Knokke wil het unieke karakter van het Zoute bewaren: aan de kronkelende smalle paadjes en witte villa’s met rode dakpannen mag niet geraakt worden. Kortom, het Zoute wordt mogelijk nóg wat exclusiever. Maar wie zijn de mensen die er wonen nu écht? Welke clichés kloppen en welke niet? In witte sneakers en met een hemelsblauw linnen hemd trokken we op

Lees meer »

Ruim aanbod aan zoetigheden en hartelijke gerechtjes in koffiebar Soes: “Onze droom wordt nu werkelijkheid”

Het centrum van Deerlijk heeft er met Soes een nieuwe stijlvolle zaak bij. De stemmige koffiebar van Benoit Loosvelt en Annelien Vermeulen, met een ruim aanbod aan zoetigheden en hartelijke gerechtjes, opende onlangs de deuren.
The post Ruim aanbod aan zoetigheden en hartelijke gerechtjes in koffiebar Soes: “Onze droom wordt nu werkelijkheid” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Meer dan 210 kandidaten hebben zich teruggetrokken voor tweede ronde van Franse parlementsverkiezingen

Meer dan 210 kandidaten die zich hadden gekwalificeerd voor de tweede ronde van de presidentsverkiezingen in Frankrijk hebben zich teruggetrokken. Het gaat hoofdzakelijk om kandidaten van de linkse alliantie Nouveau Front populaire en van het kamp rond de Franse president Emmanuel Macron. Op die manier hopen ze om de kandidaten van het rechts-radicale Rassemblement National (RN) van een parlementszetel te

Lees meer »