Gemeenteschool Klavertje Vier in Moorslede bestaat honderd jaar: “Gratis drankje als je hier op school hebt gezeten”

De gemeentelijke basisschool Klavertje Vier in Moorslede bestaat honderd jaar. Die verjaardag wordt uitgebreid gevierd. Volgende week vrijdag zijn alle oud-leerlingen en voormalige personeelsleden welkom in de Winterbar, maar ook de week daarna zijn er nog tal van activiteiten om de verjaardag in de verf te zetten.

Het gaat goed met de gemeentelijke basisschool Klavertie Vier. De afgelopen tien jaar is het aantal leerlingen verdubbeld tot bijna 400. De school bestaat een eeuw en er is intussen heel wat veranderd. “Vroeger liepen er hier vooral jongens school en waren de leerkrachten mannen. De school telt inmiddels heel wat meisjes en er zijn ook maar vier meesters meer. Maar die koesteren we wel. Een enthousiast lerarenkorps geeft hier het beste van zichzelf en we kunnen ook rekenen op een erg goed oudercomité”, zegt directrice Lisa Theuninck.

Zij leidt de school inmiddels tien jaar en leidde de afgelopen jaren heel wat verbouwingswerken in goede banen. “Dat was echt nodig om de leerlingengroei op te vangen. De grootste werken zijn inmiddels achter de rug, maar ook voor de volgende beleidsploeg hebben we een wenslijstje klaar. Zo hopen we dat in de toekomst het dak van de school aangepakt kan worden.”

Vleugje geschiedenis

Eigenlijk was er al ver voor 1923 sprake van onderwijs in Moorslede. Zo komt de naam van meester Joos Jourdan reeds voor in de parochierekeningen van 1597. In 1645 werd er een nieuwe school gebouwd, de eerste in de gemeente. De parochie stond in voor de bouw ervan. Na de Eerste Wereldoorlog werd er in 1923 een nieuwe start genomen. Moorslede lag tijdens die wereldoorlog in de vuurlinie en werd één grote puinhoop.

“Wie via een foto, rapport of tekening kan bewijzen hier op school te hebben gezeten, krijgt een gratis drankje”

In 1923 werd er gestart met de bouw van een nieuwe school langs de Roeselaarsestraat. De decennia daarop werd er telkens bijgebouwd. Midden de jaren tachtig werden serieuze moderniseringswerken uitgevoerd. Onder andere de klassen en de speelplaats werden vernieuwd. Ludo Hameeuw werd ingeschakeld als architect. Binnen de schoolmuren werden er in die 100 jaar tal van mooie momenten beleefd. Toch kreeg de school ook af te rekenen met enkele minder leuke gebeurtenissen. Zo kwam in 2008 juf Carine Wyffels te overlijden bij een ongeval met een mountainbike en werd de school in de jaren ’90 getroffen door een serieuze brand, veroorzaakt door een brandende kaars.

Winterbar

De honderdste verjaardag van de school wordt de komende week uitgebreid gevierd. Op vrijdag 15 december starten de festiviteiten met een winterbar voor alle oud-leerlingen en voormalige personeelsleden. “Wie via een foto, rapport of tekening kan bewijzen hier op school te hebben gezeten krijgt een gratis drankje”, zegt Delphine Winne, voorzitster van de feestwerkgroep.

Tijdens de winterbar zal een kersttrein de aanwezigen meenemen voor een ritje. Het schoolkoor zal liedjes zingen uit de tijd van toen en er wordt een kleine tentoonstelling ingericht met leuke foto’s en weetjes over de geschiedenis van het gemeentelijk onderwijs in Moorslede.

Geschenkje

Van 18 tot 22 december, de laatste week voor de kerstvakantie, gaat het feestgedruis gewoon verder. “Elke dag organiseren we activiteiten die iets te maken hebben met de geschiedenis van de school. Zo zullen de leerlingen handwerkjes maken die we dan bezorgen aan de oud-leerlingen die momenteel in het woonzorgcentrum verblijven. We maken ook een lint van honderd meter lang, van aan de school tot aan het gemeentehuis. Met het lint halen we het gemeentebestuur op voor een officieel gedeelte hier op school zelf.”

Maar ook oud-leerkrachten komen tijdens de feestweek vertellen en de recepten van vroeger populaire dessertjes worden bovengehaald. De leerkrachten zullen de leerlingen ook oude volksdansen aanleren. De repetities daarvoor zijn momenteel volop bezig. “Tijdens de feestweek willen we het verleden en het heden via uiteenlopende activiteiten met elkaar koppelen.”

Op vrijdag 22 december worden alle leerlingen in feestkledij op school verwacht voor de officiële viering van het honderdjarig bestaan.

The post Gemeenteschool Klavertje Vier in Moorslede bestaat honderd jaar: “Gratis drankje als je hier op school hebt gezeten” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“Probeer een eerlijke sprinter te zijn en wil andere renners niet hinderen”: Jasper Philipsen reageert voor het eerst op “onverwachte” declassering

Jasper Philipsen liet dan toch nog van zich horen na zijn tweede plek en latere declassering in de zesde Touretappe. “Ik ben ontgoocheld door de onverwachte declassering”, zegt hij in een statement. De sprinter van Alpecin-Deceuninck was na afloop bijzonder kwaad. Philipsen vloekte er op de ploegbus op los, zijn vriendin Melanie moest hem daar zelfs gaan kalmeren.

Lees meer »

Biden blundert opnieuw en beschrijft zichzelf als zwarte vrouw

De Democraten hebben Bidens prestatie tijdens het eerste presidentiële debat naar aanloop van de Amerikaanse verkiezingen nog maar nauwelijks kunnen verteren, of de president blundert opnieuw. Op Independence Day struikelt hij meermaals over zijn woorden, tot het punt dat hij zichzelf een zwarte vrouw noemt.

Lees meer »

Vlaamse ‘delegate’ voor Joe Biden ziet twijfel bij Democraten na slecht debat: “Als hij eruit stapt, beslist hij dat best snel”

Vertwijfeling troef binnen de Democratische partij na de wankele vertoning van president Joe Biden in het debat met Donald Trump, zo ziet ook Vlaming Thierry Wernaers. Als ‘delegate’ voor Biden op de Democratische partijconventie, moet hij normaal gezien op de president stemmen om hem definitief aan te duiden als kandidaat. "Maar als hij ons zelf de keuze laat, wordt mijn

Lees meer »

Een drukfout op de affiche, dacht onze man. Måneskin bewees hem ongelijk: “Putain, caramel, jambon: ge hádt ons”

Måneskin als headliner. Een gok volgens sommigen, een zwaktebod volgens anderen. Grijnzende bassiste Victoria had voor de gelegenheid hartjes uit zwarte tape geknipt, maar had na de tepelstickers nog genoeg over om criticasters de mond te snoeren. Werchter hield de adem in. Onze man niet, maar was toch aangenaam verrast. “Damiano bleek de ultieme Italian Stallion. Alsof hij het beruchte

Lees meer »

Tweede alzheimermedicijn goedgekeurd in de VS

Het Amerikaanse farmabedrijf Eli Lilly heeft in de Verenigde Staten toestemming gekregen van toezichthouder FDA om een nieuw alzheimermedicijn op de markt te brengen. Het gaat om het tweede goedgekeurde medicijn dat de progressie van de slopende hersenziekte vertraagt.

Lees meer »

Onze man volgde Frankrijk – België in ‘belegerde gemeente’ Komen-Waasten: “Ons opsluiten door die amokmakers? Dat dacht ik niet!”

Maandagavond speelden de Rode Duivels tegen Frankrijk in het EK voetbal. Het werd voor de Duivels dé match van het kampioenschap, een match die we helaas verloren. Toch mocht dat de sfeer in het land niet drukken. Overal stonden supporters klaar in fandorpen, EK-straten en voetbalzones om zich de longen uit het lijf te schreeuwen. Ook wij volgden de belangrijkste

Lees meer »