Nieuwe stek aan Sportpark Hazebeek

Aansluitend op de officiële feestdag van Sint-Cecilia – patrones van de muzikanten – huldigt het gemeentebestuur de lokale muziekkorpsen en reikt eretekens uit aan verdienstelijke leden.

De jaarlijkse huldiging van de Harmonie Vrienden van de Brandweer en de Koninklijke Gemeentelijke Harmonie Koksijde werd ook dit jaar feestelijk ingezet met muzikaal vuurwerk dat weerklonk tot in de nok van de Kokpit.

Burgemeester Marc Vanden Bussche: “De muzikanten van de harmonieën zijn al jarenlang, dikwijls van generatie op generatie, het muzikale hart van onze gemeente. Mooi is ook de symbiose tussen onze beide harmonieën; sommige leden zijn actief in beide verenigingen en vervullen zelfs een dubbele functie!”

28 optredens

“De Vrienden van de Brandweer verzorgen jaarlijks heel wat optredens. Voorzitter Carlos Vanden Bussche, dirigent Jeroen Hillewaere, penningmeester Eric Figoureux, het bestuur en medewerkers met onder meer het Fabulous Female Feestcomité zorgen ervoor dat alles goed verloopt. De Harmonie Vrienden van de Brandweer verzorgde het voorbije werkjaar 28 optredens, onder andere bij het Bos van Commerce, op Vetn Diensdag, de viering van Krak Lennert Schreel, de 106de verjaardag van Margriet Defoer, het afscheid van het Casa-scoutslokaal, Night of the Proms Summer Edition, de Garnaalfeesten en de visserijfolkloreavonden. Andere hoogtepunten zijn hun concert en de taptoe. In maart werkte de harmonie samen met het Onafhankelijk Theater Oostduinkerke bij de opvoering van hun eigen productie, zes edities van theaterproject Harmonie. Vorig jaar vierde deze muzikale vereniging haar 65ste verjaardag en was er ook goed nieuws: de kers op hun verjaardagstaart was onze belofte dat ze nieuw clublokaal zouden krijgen. Het oude lokaal in de Dorpsstraat was sterk verouderd, voldeed niet meer aan de huidige normen en bovendien barstte de alsmaar groeiende groep muzikanten er uit hun voegen. Binnenkort kunnen ze verhuizen naar hun nieuwe stek aan Sportpark Hazebeek, en we hebben in het ontwerp rekening gehouden met hun wensen: een grote repetitieruimte met veel daglicht, apart sanitair, een overdekt terras, een stockageruimte voor instrumenten en partiturenarchief, én een ruime bar met uitbreidingsmogelijkheid via een glazen wand.”

De burgemeester overhandigde aan negen leden van de Harmonie Vrienden van de Brandweer een ereteken: Bart Oelbrandt, Siebren Sevenois en Jan Seys die allemaal 5 jaar lid zijn, Marte Hillewaere (10 jaar), Merel Compernolle (20 jaar), Jean-Pierre Debusschere (20 jaar), Thomas Gryp (20 jaar), Jan Gyselinck (25 jaar) en Jacquy Cange (35 jaar).

Daarna was het de beurt aan de leden van de Koninklijke Gemeentelijke Harmonie Koksijde. “Deze vereniging werd initieel opgericht om de officiële en toeristische activiteiten in onze gemeente op te luisteren, een idee van toenmalig burgemeester Jacques Van Buggenhout in 1950. Oorspronkelijk bestond de harmonie voornamelijk uit gemeentepersoneel, maar anno 2023 bestaat het gezelschap uit geestdriftige, gemotiveerde muzikanten van alle leeftijden. Het doet me plezier dat we vandaag een aantal jonge leden een ereteken mogen toekennen die allemaal vijf jaar lid zijn: Quinten en Ruben Catoor, Kobe Debeir, Kato De Cock, Luna Degeselle, Brian Lambregt, Hilde Maeseele, Wendy Merckx, Chantal Vandekerckhove en Hilde Lemaire. Maar ook de iets minder jonge generatie is goed vertegenwoordigd, en ook zij verdienen een ereteken: Elise Note (15 jaar), Tine Huyghe (25 jaar), Koenraad Jansseune (25 jaar), Nicolas Note (25 jaar), Cindy Schrijvers (35 jaar), Hugo Van Eecke (45 jaar) en onze nestor Fernand Vanfraechem (65 jaar). Fernand is een Koksijdenaar in hart en nieren en trad toe tot de harmonie in 1958!”

Fernand bevestigt: “In 1958 was Jos Wynsberghe dirigent en mijn pa was souschef. Als student had ik minder tijd voor de repetities, maar toch ben ik altijd muzikant gebleven. Ik speelde 40 jaar in Veurne en bij de pullemuziek Nu of Nooit in De Panne. Vorig jaar kreeg ik weer goeste om in Koksijde te spelen, hoewel mijn vrouw toen zei: Wat, nog een muziek erbij? Maar ik hoop dit tot het einde van mijn dagen, of toch zo lang mogelijk, te blijven doen!”

Lokale activiteiten

Net als de Vrienden van de Brandweer luistert ook de gemeentelijke harmonie heel wat lokale activiteiten op. “Helaas werden jullie dit jaar 2023 pijnlijk getroffen door het tragische overlijden van jullie lid, Patrice Charlemagne. Gelukkig was er ook goed nieuws te noteren. Jullie verwelkomden twee baby’s en dus twee toekomstige muzikanten.”

The post Nieuwe stek aan Sportpark Hazebeek is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Michael Obasuyi en Helena Ponette verlengen titel op BK Atletiek

Net als vorig jaar in Brugge werden Helena Ponette en Michael Obasuyi in Brussel nationaal kampioen op respectievelijk de 400 meter in 51”88 en de 110 meter horden in 13”24. Met het oog op Parijs geeft dit voor beide Oostendenaars alvast een boost aan vertrouwen.
The post Michael Obasuyi en Helena Ponette verlengen titel op BK Atletiek appeared first

Lees meer »

“Dit was onze beste match tot dusver”: ondanks erbarmelijk voetbal gaat Engeland na strafschoppen door naar de halve finales

Engeland overtuigde andermaal niet, maar staat wél in de halve finales van het EK. Ze bleven het koelbloedigst in de strafschoppenreeks tegen Zwitserland, Trent Alexander-Arnold vlamde de beslissende elfmeter voorbij Sommer. Ondanks de povere prestatie was Gareth Southgate, de bondscoach van Engeland, een tevreden man. “Mijn spelers waren geweldig”, klinkt het.

Lees meer »

Klas 3A van vrije basisschool Don Bosco in Bredene wint kunstwedstrijd

Dit voorjaar organiseerde het gemeentebestuur een kunstwedstrijd voor Bredense scholieren. Bezoekers aan de tentoonstelling van de werken in het MEC Staf Versluys konden stemmen op hun favoriete werk. Deze week werden de winnaars bekendgemaakt. Hoofdwinnaar is het werk ‘Groeien en Bloeien’ van de 3A-klas uit de vrije basisschool Don Bosco.
The post Klas 3A van vrije basisschool Don Bosco

Lees meer »

Rock Werchter glooide op het ritme van haar dijen, maar zelfs haar blote bips stond in het scenario: zielloos feest bij Dua Lipa

Showtime, en hoe. Dua Lipa (28) had zichzelf door een ringetje gehaald en streek in Werchter neer met een goocheldoos vol puntgave popsongs én een show die amper op het podium paste. Dua Lipa brak met oude tradities en plaatste de rock even in het strafhoekje. Dua Lipa gaf het park met confettikanonnen en discokleuren een lekker likje Vegas. Dua

Lees meer »

Speedgebruiker loopt tegen de lamp bij controle op step aan station van Ieper

Acht maanden was hij clean, maar toch herviel G.V. in zijn speedgebruik. En hoewel hij onder voorwaarden stond, liep de man tegen de lamp. De rechtbank in Ieper veroordeelde de man nu tot een celstraf van 2 jaar, waarvan een groot deel voorwaardelijk.
The post Speedgebruiker loopt tegen de lamp bij controle op step aan station van Ieper appeared

Lees meer »

Robbe en Doñana serveren unieke cocktails en mocktails in pop-up Jacobius: “Willen een hartelijke, warme, huiselijke sfeer bieden”

In Hof de Plezance openen Robbe Dupon en Doñana Vandyck op woensdag 3 juli pop-upcocktailbar Jacobius. Doñana is de gastvrouw, Robbe creëert de unieke cocktails en mocktails. “Maar het is niet de bedoeling dat ik enkel achter de bar te vinden ben”, aldus Robbe, die onlangs uitgeroepen werd tot de beste sherrycocktailbartender ter wereld.
The post Robbe en Doñana

Lees meer »

Remco Evenepoel pakt witte trui, maar staat in dezelfde seconde als gele Pogacar: “Zou fantastisch zijn om die trui morgen over te nemen”

Na twee etappes heeft Remco Evenepoel (24) zijn eerste trui al beet in de Ronde van Frankrijk. Toen Tadej Pogacar ten aanval trok zat hij te ver, maar na een knappe achtervolging klokte Evenepoel dezelfde tijd in het algemeen klassement. De witte trui is een leuk souvenir, maar als Evenepoel morgen enkele plekken voor Pogacar eindigt, pakt hij geel. “Dat

Lees meer »

Ann Deschrijver trekt schoolpoort voorgoed dicht

Met het vertrek van Ann Deschrijver (61) verliest basischool Mandelbloesem een leerkracht pur sang. “Na het behalen van mijn onderwijzersdiploma in de H.Familie Tielt in 1983 ben ik onmiddellijk aan de slag gegaan als leerkracht en ik heb tot vandaag nooit iets anders gedaan. Het was een job die me 100 procent voldoening schonk”, verzekert ze.
The post Ann

Lees meer »