Nawel Maghroud en Maxim Veys (Vooruit) op plaats twee en drie Vlaams parlement, Axel Ronse (N-VA) switcht naar Federaal parlement

Zowel Vooruit als N-VA, beide bestuurspartijen in Kortrijk, maakten het voorbije weekend hun volledige lijstbezetting voor de aankomende Vlaamse, Europese en Federale verkiezingen bekend.

Kortrijks fractieleider Nawel Maghroud is een opmerkelijke nieuwkomer bij Vooruit en bekleedt de tweede plaats op de Vlaamse lijst. “Ik ga ervoor en ben vereerd dat ik een kans krijgt om West-Vlaanderen te vertegenwoordigen,” zegt Maghroud in een persmededeling.

Luis in de pels

Gemeenteraadslid Maxim Veys krijgt op diezelfde lijst de derde plek toebedeeld. Die laatste is al zo’n vijf jaar de luis in de pels bij Vlaams minister voor Wonen Matthias Diependaele. Zo wordt hij gezien als dé expert inzake sociale huisvesting en betaalbaar wonen in het Vlaams halfrond. “Vijf jaar heb ik in het Vlaams Parlement gestreden tegen koud rechts beleid. Ik ben blij dat ik dat mag verder zetten en al helemaal dat Nawal mee de strijd zal voeren”, vertelt Veys.

Van Vlaams naar federaal

Een opmerkelijke switch is er voor cultuurschepen Axel Ronse (N-VA). Hij zegt het Vlaams parlement vaarwel en krijgt een derde plek op de federale lijst van N-VA. Nochtans maakte hij de voorbije vijf jaar furore als Vlaams parlementslid rond de thematiek ‘werk’. Zo stelde hij alles in het werk om de Vlaamse werkzaamheidsgraad op te kunnen trekken naar 80%.

Op X, het vroegere Twitter, hekelt hij vaak de lage Belgische werkzaamheidsgraad. Als hij in juni verkozen raakt, kan hij daar vanuit het Federaal parlement verandering in proberen te brengen.

N-VA’s Axel Ronse. © BELGA

Op Federaal vlak krijgt Ronse de concurrentie van stadgenoot Matti Vandemaele (Groen). De adjunct-kabinetschef van Federaal minister Petra De Sutter, wordt lijsttrekker bij de groene partij. ‘Ik heb in mijn professionele verleden heel wat jongeren ontmoet. Allemaal vol dromen, maar niet allemaal kregen ze dezelfde kansen. Groen is er voor al die jongeren die op zoek zijn naar een bondgenoot om die drempels weg te werken,” zegt hij. Vandemaele kan rekenen op de steun van afscheidnemend federaal fractieleider Wouter De Vriendt, die met zijn ervaring de federale lijst tijdens de campagne zal duwen.

Weydts duwt

Nog bij Vooruit wordt schepen van Mobiliteit Axel Weydts lijstduwer van de federale lijst. “Deze zichtbare plaats op de lijst betekent een mooie waardering voor het werk van de afgelopen tien jaar als schepen op het vlak van verkeersveiligheid. Ik ben blij dat ik met mijn lokale ervaring mijn steentje kan bijdragen op het nationale niveau,” zegt Weydts. Die andere schepen van Vooruit, Philippe De Coene, bekleedt dan weer een plekje op de Europese lijst.

Zowel oppositiepartij Groen als coalitiepartners Vooruit en N-VA vaardigen dus enkele van hun sterkhouders af richting de Federale, Vlaamse en Europese verkiezingen, die begin juni gepland staan. De vraag is welke impact dat zal hebben op de lokale verkiezingen, van enkele maanden later. Zo is ook Kortrijks Burgemeester Vincent Van Quickenborne lijsttrekker bij Open VLD.

(JF)

The post Nawel Maghroud en Maxim Veys (Vooruit) op plaats twee en drie Vlaams parlement, Axel Ronse (N-VA) switcht naar Federaal parlement is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Leefbaar Groot Kortemark gaat in beroep tegen nieuwe stortvergunning voor Silvamo

De actiegroep Leefbaar Groot Kortemark gaat in beroep tegen de verlenging van de stortvergunning die Vlaams minister Zuhal Demir afleverde aan het bedrijf Silvamo. “Met de nieuwe vergunning wordt de poort opengezet om vervuilde PFAS-gronden te storten”, hekelen actievoerders Tim Deweerdt en Wouter Onraedt..
The post Leefbaar Groot Kortemark gaat in beroep tegen nieuwe stortvergunning voor Silvamo appeared first

Lees meer »

“Hou je mond, kale eikel”: Declan Rice in de clinch na affluiten, ook obsceen gebaar van Bellingham toont spanning bij Engelsen

Engeland ontsnapte op een onwaarschijnlijke wijze aan een nederlaag tegen Slovakije. De spelers lieten hun emoties dan ook de vrije loop, op alle mogelijke manieren. Jude Bellingham vierde zijn doelpunt met een obsceen gebaar richting de Slovaakse bank, Declan Rice ging zelfs fysiek in de clinch met de Slovaakse bondscoach en noemde hem “een kale eikel”.

Lees meer »

Owla Showtime Brugge verwelkomt ‘Red Carpet’

Bruggeling Dirk Van Vooren neemt je als gastheer mee op een waanzinnige trip en nodigt je uit om een kijkje te komen nemen in het universum van wereldsterren als Prince, Phil Collins, Katy Perry, Taylor Swift en Elvis Presley. Via de rode loper neem je ook een muzikale Hollywood-duik en wandel je binnen bij de filmpremières van ‘Frozen’, ‘Schindler’s List,

Lees meer »

Ondanks strengere regels van Ben Weyts: ouders schuiven weer aan bij onderwijsadvocaten om B- en C-attesten aan te vechten

Onderwijsadvocaten draaien weer overuren, want ouders hebben nog slechts drie dagen de tijd om het B- of C-attest van hun zoon of dochter aan te vechten. Sinds de recente ingreep van onderwijsminister Ben Weyts (N-VA) moeten zij vanaf nu aantonen dat de beslissing van de klassenraad onterecht was. Heeft dat nog wel zin? Waar moet je als ouder op letten?

Lees meer »

Partij van Wilders naar nieuwe radicaalrechtse alliantie met Orban in Europees Parlement: “Wij houden van ons land. Sterk en soeverein”

De Nederlandse uiterst rechtse partij PVV van Geert Wilders sluit zich in het Europees Parlement aan bij Patriots for Europe, de nieuwe politieke familie waarvan de Hongaarse premier Viktor Orban medeoprichter is. Dat meldt partijleider Geert Wilders in een bericht op X. De PVV behaalde bij de Europese verkiezingen van vorige maand zes zetels.

Lees meer »