‘Klanken uit een Brugs Verleden’ omvat werk van Karel De Wolf

75 jaar geleden overleed apotheker en volkskundige Karel De Wolf. Om dit te herdenken, verscheen het boek Klanken uit een Brugs verleden met daarin een verzameling teksten van De Wolfs hand.

De naam Karel De Wolf klinkt oudere Bruggelingen waarschijnlijk bekend in de oren. Of jongeren de apotheker nog kennen, is zeer de vraag. Daar kan verandering in komen met de publicatie van het boek. Het initiatief gaat uit van historicus Bruno Daems, achterkleinzoon van Karel De Wolf, en van burgerlijk ingenieur Brecht Fevery die opgroeide in het huis De Cleynen Thems aan de Zuidzandstraat waar de familie De Wolf van 1832 tot 1980 een apotheek uitbaatte.

De bekendste werken van De Wolf zijn Brugsch Volk en Hier weerom Brugsch Volk waarin in onvervalst Brugse verhalen zijn opgetekend. Minder bekend is dat de auteur in tal van tijdschriften publiceerde zoals in de volkskundige Almanak ’t Beertje en in het Pharmaceutisch Tijdschrift.

Vergeten teksten

In de nieuwe publicatie bundelen Daems en Fevery een verzameling vergeten of niet eerder gepubliceerde teksten. De bloemlezing uit het werk van Karel De Wolf wekt vergeten woorden, klanken en gebruiken weer tot leven. Het boek opent met het onuitgegeven Familieboek De Wolf waarin Karel met sappige anekdotes zijn familiegeschiedenis vertelt. Het is een unieke getuigenis van hoe de Brugse familie zich doorheen de 19de en 20ste eeuw maatschappelijk opwerkte en cultureel ontplooide. Het verhaal is geïllustreerd met ongepubliceerde foto’s uit het familiearchief.

Daarna volgt een selectie artikelen van De Wolf, gebundeld rond drie thema’s. Als plantenkenner combineerde hij wetenschappelijke kennis met volksgebruiken en wetenswaardigheden. In een tweede reeks behandelde hij diverse facetten van de Brugse geschiedenis en tot slot zijn er de humoristische verhalen in het Brugse dialect. De inleiding is van de hand van eremuseumconservator Willy Dezutter en van Ewald Vancoppenolle, erevoorzitter van de Heemkundige Kring Maurits Van Coppenolle.

(CW)

The post ‘Klanken uit een Brugs Verleden’ omvat werk van Karel De Wolf is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“Politie beschermde Marius in onderzoek naar drugshandel”: geheime documenten onthullen nieuw schandaal in koningshuis

De politie houdt Marius Borg Høiby (27), die recent nog in opspraak kwam wegens geweld tegen zijn ex-vriendin, een hand boven het hoofd. Dat schrijven lokale media. Agenten zouden de zoon van kroonprinses Mette-Marit gewaarschuwd hebben dat zijn naam was opgedoken in een onderzoek naar grootschalige drugshandel. Onze royalty-expert geeft tekst en uitleg over het zoveelste schandaal rond het enfant

Lees meer »

Welkom in de proeftuin in Klerken

Op vrijdag 6 september werd in Houthulst, meer bepaald in deelgemeente Klerken, een zogenaamde proeftuin geopend. Inwoners mogen er fruit, bloemen en noten komen plukken, rapen en proeven.
The post Welkom in de proeftuin in Klerken appeared first on KW.be.

Lees meer »

“Guy, ik zou je graag ontmoeten”, schreef Kamala Harris me vanochtend. Waarom stuurt ze zulke mails?

“Ik heb geen persoonlijke relatie met de Democrate die voor het Amerikaanse presidentschap strijdt”, geeft onze buitenlandjournalist Guy Van Vlierden toe. “Maar toch stuurt ze me berichten alsof we elkaar kennen. Tot acht keer per dag.” Hij legt uit waarom hij zulke mails ontvangt en of andere kandidaten net hetzelfde doen. En hij ging te rade bij een Vlaming die

Lees meer »

Oona en Pieter maken samen hun droom waar met Fruitboomnodig: “Ik wist als elfjarige al dat ik boomkweker zou worden”

Het powerduo Pieter Dewaele (32) en Oona Janssens (32) heeft al twaalf jaren samen het bedrijf Boomkwekerij Pieter Dewaele in handen. Zowat twee jaar geleden begonnen ze naast het kweken van veredeld plantgoed met het enten van fruitbomen en startten ze boomkwekerij Fruitboomnodig op. Nu leveren ze hun eerste bomen af. Wij gingen langs om het te hebben over de

Lees meer »

Werknemers Audi staan hele dag voor gesloten fabriekspoorten: “We willen duidelijkheid, dit is mentaal zwaar”

Maandag hebben enkele honderden werknemers van Audi Brussel de hele dag voor de fabriekspoorten verzameld, maar de fabriek zelf bleef onherroepelijk dicht. De meeste aanwezigen wilden wel aan het werk, maar willen vooral duidelijkheid. “Iedere dag thuiskomen en tegen je vrouw moeten zeggen dat je niet weet of je de volgende dag kunt werken, dat is mentaal zwaar.”

Lees meer »