Voor het eerst geen horecazaak open op West-Vlaanderens hoogste berg: Hostellerie overgenomen, Belvedèretoren afgesloten

Een 70 jaar oud horecamonument bovenop een historische getuigenheuvel wordt doorgegeven: eigenaars Philippe Vercoutter (60) en Kristine De Loose (54) hebben een overnamebod aanvaard op hun Hostellerie Kemmelberg en gaan nu een kasteelvilla renoveren aan de kust. Voor het eerst in mensenheugenis is er geen enkele horecazaak open bovenop West-Vlaanderens hoogste berg, want ook de Belvedèretoren is voor onbepaalde duur afgesloten.

Genietend van het uitzicht op het terras van het toenmalige Mont Kemmel groeide het idee bij het Ieperse koppel Philippe Vercoutter (60) en Kristine De Loose (54) om de iconische zaak over te nemen en te transformeren tot ‘hun’ Hostellerie Kemmelberg.

“Wij waren hier al jarenlang klant en besloten op het terras om ervoor te gaan, ook al hadden we geen ervaring in de sector”, vertelt Philippe. “De datum kon niet symbolischer zijn: 12-12-12. We zijn hier nu bijna 12 jaar geweest en beleefden een mooie tijd. Daar komt nu een einde aan. Onverwacht, want wij waren nog niet van plan om te verkopen. Iemand diende zich aan om ons werk verder te zetten en deed een goed bod. Dan zou het jammer zijn geweest om daar niet op in te gaan.”

100.000 gasten

Het koppel becijferde hun periode in het viersterrenhotel: 4.000 dagen, 35.000 overnachtingen, 100.000 gasten en 600 events. “Hier is veel geschiedenis geschreven. Ik kan teruggaan tot de tijd van de Kelten, maar dat gaan we hier niet doen. De berg is een toplocatie. Jacques Bruneel de la Warande en zijn vrouw hebben bijna 70 jaar geleden dit initiatief ondernomen om het toerisme te promoten en de streek op de kaart te zetten. Eerst was Mont Kemmel er voor de beau monde, maar gaandeweg werd het democratischer. Bij ons was iedereen welkom, ook Jan met de pet. Vandaar de naam Hostellerie Kemmelberg.”

“Toen wij hier starten waren er vier horecazaken op de berg. Nu schieten alleen nog de leegstaande Belvedère en de overgenomen Hostellerie over”

Het aanbod op West-Vlaanderens hoogste berg is nu even onbestaande. Door de overname sluit de Hostellerie nu voor onbepaalde duur de deuren en de naburige Belvedère is al een tijdlang gesloten. Ook de toren bij de zaak is hierdoor niet meer bereikbaar. Na een investering door de gemeente Heuvelland, de provincie en Westtoer werd de Belvedèretoren in 2018 opnieuw toegankelijk gemaakt in het kader van Horizon 2025, een netwerk van gratis uitkijkpunten in West-Vlaanderen.

“In de Belvedère heeft men het de voorbije elf jaar zes keer geprobeerd een succesvolle uitbating te doen en ik hoor dat de eigenaar nu een nieuwe huurder of koper zoekt”, aldus Philippe. “Toen wij hier starten waren er zelfs nog vier horecazaken op de berg. Nu schieten alleen nog de leegstaande Belvedère en de overgenomen Hostellerie over. Ik hoop dat onze overnemers er hier nog eens zeventig jaar bij doen.”

Kasteelvilla in De Panne

Philippe en Kristine denken nog niet aan uitbollen. “We zijn nog veel te jong en kunnen niet stilzitten. Intussen hebben we al een ander project op het oog. We kochten een kasteelvilla in de historische Dumontwijk in De Panne. Dat gebouw gaan we renoveren. Daarmee zullen we weer voor een eindje zoet zijn.”

“Wat het wordt? Het kan alle richtingen uit. Van privéwoning tot B&B, vakantiewoning of appartementen. Dat laten we nog in het midden. Eerst de plaats goed leren kennen en zorgen dat het gebouw pico bello in orde staat. En dan gaan we wel beslissen wat we ermee gaan doen.”

Philippe heeft een band met De Panne. “Ik heb er mijn eerste studentenjob gedaan, toen je nog vanaf je veertiende mocht gaan werken. Eerst in een patisserie en dan in een brasserie. Daar heb ik heel goede herinneringen aan.”

Voorlopig blijft het koppel in Ieper wonen. “Het zicht bovenop de Kemmelberg gaan we wel missen. Zelfs bij miezerig weer zijn de landschappen imposant. Doorheen de seizoenen en zelfs op één dag verandert het zicht voortdurend. Gelukkig namen we veel foto’s.”

(TP)

The post Voor het eerst geen horecazaak open op West-Vlaanderens hoogste berg: Hostellerie overgenomen, Belvedèretoren afgesloten is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“Supertalent, maar is hij in laatste week ook nog bij de besten?”: Remco Evenepoel in het hooggebergte, ingeschat door concurrenten

Wat kan Remco Evenepoel (24) bergop? Het is de vraag van één miljoen, want ook deze Tour zal in het hooggebergte beslist worden. Kan onze landgenoot wedijveren met de absolute wereldtop? Klimt hij goed genoeg om mee te doen voor de hoofdprijzen? Vandaag deel 3: wat zegt de concurrentie? “Hij heeft zijn plaats bij de beste klimmers van de wereld,

Lees meer »

Waarom de oorlog in Oekraïne nog lang gaat duren

Om de enorme obstakels op de weg naar een akkoord tussen Oekraïne en Rusland op te ruimen en de oorlog te beëindigen, zijn er maar liefst drie mirakels nodig, schrijft oud-kolonel Roger Housen. “Het is zo goed als onmogelijk om op korte termijn de oorlog in Oekraïne tot een einde te brengen.” Housen legt uit wat er nodig is om

Lees meer »

Nieuwe ‘all weather-piste’ voor ruiters aan hippodroom Waregem: “Ontworpen om optimaal te trainen, ongeacht het weer”

Aan de hippodroom in Waregem is de nieuwe ‘all weather-piste’ voorgesteld: een piste waarop het hele jaar trainingen en wedstrijden gereden kunnen worden, ongeacht de weersomstandigheden. De Sport Vlaanderen-site in de Veldloopstraat is jaarlijks het decor van allerlei paardenwedstrijden en events, van de Paascross tot internationale topdressuur. Met deze investering wil Waregem nog meer inzetten op de paardensport.

Lees meer »

Hoe drie vrienden Hotel Ariane door elke crisis loodsen

In deze zomerreeks stappen we elke week binnen bij een bekend West-Vlaams hotel. Starten doen we met Ariane Hotel in de Westhoek, met een hartelijke ontvangst van Natasja Feliers (50). Een onwaarschijnlijk verhaal van tegenslag, geluk en… douchegordijnen.
The post Hoe drie vrienden Hotel Ariane door elke crisis loodsen appeared first on KW.be.

Lees meer »

Prentenboek van Lieve uit Roeselare helpt jonge kinderen met hun gevoelens: “Door de universele personages kan elk kind zich hierin herkennen”

Psychologe Lieve De Brauw stelde op haar eerste prentenboek ‘Blij met jou een bijzondere boodschap van Orantjetipje’ voor in boekhandel De Zondvloed. Het is een verhaal voor kinderen van 5 tot 10 jaar die worstelen met zichzelf. “Het is gestart met een prentenboek, maar intussen maakte ik ook een werkbundel voor professionals en broed ik op een lessenpakket.”
The

Lees meer »

Na zonneschijn komt regen: KMI kondigt onweerscode oranje af

Vandaag start meestal zonnig met in het zuiden al wel meer wolkenvelden. In de loop van de dag neemt de bewolking overal toe en wordt het wisselend bewolkt. Enkele buien of een onweer zijn al hier en daar mogelijk in de namiddag. Vanavond en vannacht trekt een onweerszone over het zuiden van het land, mogelijk met hevige rukwinden en hagel,

Lees meer »

Inge Sercu wint stappenclash in Oostkamp

In mei draaide alles om de campagne 10.000 stappen, elke stap telt in Oostkamp met als doel zoveel mogelijk inwoners aanzetten om te bewegen en hun stappen te registreren. Inge Sercu zette de meeste stappen.
The post Inge Sercu wint stappenclash in Oostkamp appeared first on KW.be.

Lees meer »

‘Gijzelaar’ opgepakt omdat hij eigen ontvoering in scène zou hebben gezet: hij gaf de daders eerst nog rondleiding in zijn huis

Het lijkt wel het scenario van een hollywoodfilm. Een man is opgepakt omdat hij zijn eigen ontvoering in scène zou hebben gezet. Drie gemaskerde mannen vallen op 4 juni het huis binnen van Hassan K. (49) en zijn gezin in Ternat. De overvallers nemen zijn partner Anna N. (49), die werkt als bevoorrader van geldautomaten, mee en dwingen haar een

Lees meer »