Zakenman blijft in de cel voor uitvoer van gevoelige technologie naar Rusland

Een 61-jarige zakenman uit Knokke-Heist blijft een maand langer in de cel omdat hij gevoelige technologie zou uitgevoerd hebben naar Rusland. Het gaat om goederen die ook voor militaire toepassingen gebruikt kunnen worden. De zakenman ontkent dat hij militair materiaal verhandelde.

Illegale in- en uitvoer

Volgens het federaal parket werden dinsdag huiszoekingen uitgevoerd in een onderzoek naar de illegale in- en uitvoer van zogenaamde gevoelige materialen en technologieën. Het gaat om goederen die zowel voor civiele als voor militaire toepassingen gebruikt kunnen worden. Zo kunnen microchips, versnellingsmeters en turbinemotoren ook in drones of raketten gebruikt worden. Na verhoor werd Hans D.G. aangehouden door de Brugse onderzoeksrechter.

Het Amerikaanse ministerie van Justitie maakte woensdag bekend dat de zakenman in twee Amerikaanse staten aangeklaagd werd voor de feiten. In het dossier in Texas draait alles rond de smokkel van infraroodcamera’s naar China en van elektronische componenten naar Rusland. De feiten zouden zich van maart 2016 tot februari 2018 afgespeeld hebben. Een vermoedelijke kompaan van D.G. zou al schuldig gepleit hebben aan samenzwering, maar wacht nog op zijn straf. In Oregon is er dan weer sprake van pogingen om versnellingsmeters aan te schaffen, met het oog op export naar China.

Zweeds onderzoek

Het bedrijf van Hans D.G. kwam in het vizier van de speurders door een onderzoek van het Zweedse gerecht. Een Rus die in Zweden woonde, zou in opdracht van de Russische inlichtingendiensten een constructie opgezet hebben om bepaalde embargo’s te omzeilen. De firma van de Knokse zakenman zou een onderdeel van die constructie geweest zijn. Bovendien zou een ex-werknemer banden gehad hebben met de Russische militaire inlichtingendienst. Van dat verleden was D.G. naar eigen zeggen niet op de hoogte. De verdachte betwist ook dat hij militair materiaal zou hebben verhandeld.

The post Zakenman blijft in de cel voor uitvoer van gevoelige technologie naar Rusland is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Scouts Parsifal Rumbeke opent nieuw werkjaar

De zomervakantie is voorbij. Naast de opening van de scholen is er ook de opstart van de verschillende Rumbeekse jeugdbewegingen. Scouts Parsifal bijt de spits af. Ze houden hun jaarlijkse groepsfeesten op vrijdag 6 en zaterdag 7 september op hun thuisbasis in de Koestraat.
The post Scouts Parsifal Rumbeke opent nieuw werkjaar appeared first on KW.be.

Lees meer »

Viggo Van Neste (19) moet stoppen met koersen: “Ik werd bang op mijn fiets door hartklachten”

Noodgedwongen moet Viggo Van Neste (19) uit Oostkamp een punt zetten achter zijn wielercarrière. Die was gestart met tal van overwinningen bij aspiranten en nieuwelingen, maar ging vanaf 2022 een stuk minder. Om medische redenen zal de eerstejaarsbelofte niet meer in het peloton te zien zijn.
The post Viggo Van Neste (19) moet stoppen met koersen: “Ik werd bang

Lees meer »

Carpetright vraagt faillissement aan: 16 winkels blijven gesloten

Carpetright België vraagt het faillissement aan. De 65 werknemers van de Belgische tak van het bedrijf werden deze ochtend bijeen geroepen op de hoofdzetel, en kregen te horen dat het bedrijf de activiteiten stopzet. De 16 winkels van de vloerbekledingsketen zijn deze ochtend niet opengegaan en ook de webshop blijft gesloten.

Lees meer »

Vrolijke kotstudente met één slecht kantje: na feestzomer begint nu het serieuze studiewerk voor prinses Louise

Ze heeft deze zomer stevig gefeest: in het nachtleven van Saint-Tropez met haar broer prins Aymeric (18) en op een mondain verjaardagsfeestje in Turijn met haar vader prins Laurent (60). Maar sinds deze week is het weer bittere ernst voor prinses Louise (20), nu ze haar universitaire studies in Maastricht heeft hervat. Maak kennis met de “herdershond van de koninklijke

Lees meer »

EXCLUSIEF. De man achter het interne onderzoek dat de VRT op zijn grondvesten doet daveren: “Mensen moesten een kamp kiezen, er werd druk uitgeoefend”

“Ik ben gevraagd om bruggen te bouwen”, zegt Rob van Eijbergen, de bemiddelaar die in april werd aangesteld door VRT. Maar de machtsstrijd tussen twee afdelingen bleek een brug te ver. De professor zag bij Ricus Jansegers (58) en Lotte Vermeir (39) “te weinig zelfreflectie” en geeft bij HLN voor het eerst inzicht in het onderzoek dat leidde tot de

Lees meer »

Pro-Palestijnse actvisten moeten KU Leuven gebouw ontruimen na 3 maanden bezetten, zegt vrederechter

De Leuvense vrederechter heeft beslist dat de pro-Palestijnse actievoerders, vooral studenten, die al sinds mei het collegegebouw De Valk van de KU Leuven bezetten, het gebouw moeten verlaten. Dat blijkt uit het vonnis van de vrederechter. De actievoerders willen met hun bezetting er voor zorgen dat de KU Leuven niet meer samenwerkt met Israëlische bedrijven en universiteiten. De KU Leuven

Lees meer »

Basisschool De Dorpsparel viert tienjarig bestaan op 7 en 8 september: “Unieke visie en groene omgeving”

Op 1 september 2014 opende De Dorpsparel de deuren nadat er 14 jaar geen schooltje meer was. Tien jaar later bloeit en groeit de school nog steeds, en dat wordt gevierd met een rommelmarkt, een reuzespeelstraat en een optreden van de Schorriemorrieband.
The post Basisschool De Dorpsparel viert tienjarig bestaan op 7 en 8 september: “Unieke visie en groene

Lees meer »

9 knaloranje wegomleggingsborden op één rondpunt in Koekelare

Op een rondpunt in Koekelare staan maar liefst 9 borden die elk een wegomlegging aanduiden. Er staan op elke as van het rondpunt omleidingsborden, naar alle richtingen dus. Bovendien zijn er op de vluchtheuvels ook nog eens borden geplaatst, die elk een andere richting uitwijzen. Een wirwar aan omleidingen die bij de weggebruiker voor verwarring zorgen.

Lees meer »