“Uitverkoop van onze gemeente”: Meulebeekse onafhankelijken ontgoocheld na groen licht voor fusie met Tielt

Zowel in de gemeenteraad van Tielt als Meulebeke is donderdagavond op hetzelfde moment de fusie goedgekeurd. Dat verliep vooral in Tielt vrij geruisloos, terwijl er in Meulebeke toch wat kritische stemmen op gingen en vijf raadsleden tegen stemden. Finaal werd ook in de Berengemeente het licht op groen gezet voor een samensmelting op 1 januari 2025.

Dat de fusie in Meulebeke iets moeilijker ligt dan bij grote buur Tielt is al langer duidelijk. In de gemeente leeft bij sommigen met het gevoel dat ze opgeslorpt zal worden. Onafhankelijk raadslid Peter Raedt stak een emotioneel betoog af tegen de fusie en maakte er zelfs een cartoon over.

(Lees verder onder de cartoon)

Onafhankelijk raadslid Peter Raedt stak een emotioneel betoog af tegen de fusie en maakte er zelfs een cartoon over. © GF

“Ik zie het eerder als een uitverkoop van onze gemeente aan Tielt”, foetert hij. “De eigenlijke fusie kwam in de gemeenteraad nauwelijks ter sprake. Het ging vooral om geheime gesprekken en beslissingen tussen beide burgemeesters. Een dure studie moest zo’n fusie verantwoorden. Nog geen vijf procent van onze inwoners woonde een infosessie rond de fusie bij. Ik kreeg vaak te horen dat alles al op voorhand vast stond, maar misschien moeten we de oorzaak van de fusie elders zoeken. Veel gemeentes van ons kaliber blijven liever alleen. Zie maar naar Pittem of Ardooie. En ja, er is een financiële injectie vanuit de overheid omdat we fuseren, maar er komen ook veel kosten bij kijken en daar hoor ik weinig over. En wat met onze gemeentediensten? Worden die straks afgebouwd of aan externen gegeven? Alle grote beslissingen zullen in Tielt plaatsvinden. Onze burgemeester beloofde bij de start van de legislatuur Meulebeke op de kaart te zetten, maar u veegt ze net er van…”

Reactie burgemeester Verwilst

Burgemeester Dirk Verwilst (Lijst van de Burgemeester) zegt dat er meer voor- dan nadelen aan een fusie zijn. “Ik begrijp dat u emotioneel reageert, maar dat moeten we opzij kunnen zetten en rationeel handelen. U speelt uw politiek spel, maar wij moeten beleid voeren. De Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) concludeert net dat je als kleine gemeente wél in een fusieverhaal moet stappen om alles voor de burger betaalbaar te houden. Ik heb Meulebeke wel op de kaart gezet. De schulden zijn gedaald en ondertussen blijven we investeren in de gemeente. Meulebeke wordt net sterker dan ooit, maar dan in een groter geheel. Een fusie was een noodzaak om de problemen van de toekomst het hoofd te kunnen bieden. We zijn nu zeer fragiel op verschillende vlakken. Sommige diensten zijn maar door één of twee personen bemand. Als daar iemand uitvalt, is dat dienstverlening die weg valt. Door de fusie kunnen we dat voorkomen. Als je een keuze van het hart maakt, dan blijf je je vastklampen aan de bestaande situatie. Maar we kiezen met het verstand en zetten stappen vooruit.”

Fusie goedgekeurd

Uiteindelijk stemden de leden van de meerderheid (Lijst van de Burgemeester en ZorgSaam) voor de fusie, net als de N-VA-fractie. Bij de zes onafhankelijke raadsleden stemden er vijf neen en was er één onthouding. “Dit is een mijlpaal in de geschiedenis van Meulebeke”, aldus de burgemeester, die er aan toevoegde dat alle burgers binnenkort nog een fusiefolder in de bus krijgen en info via www.fusietieltmeulebeke.be kunnen vinden.

The post “Uitverkoop van onze gemeente”: Meulebeekse onafhankelijken ontgoocheld na groen licht voor fusie met Tielt is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Diksmuide is een heel bijzondere boom rijker: de Tutjesboom

Diksmuide is sinds kort een heel bijzondere boom rijker: de Tutjesboom. Op het grasveld bij de bibliotheek en kunstenacademie Kadens kunnen kinderen symbolisch afscheid nemen van hun tutje en die in de boom hangen.
The post Diksmuide is een heel bijzondere boom rijker: de Tutjesboom appeared first on KW.be.

Lees meer »

LIVE OEKRAÏNE. “Orbán heeft vandaag ontmoeting met Zelensky”- Procureur-generaal Oekraïne: “Groep plande staatsgreep in Kiev”

De Hongaarse premier Viktor Orbán bezoekt vandaag Kiev, waar hij de Oekraïense president Volodymyr Zelensky ontmoet. Dat meldt de Britse krant ‘Financial Times’. Het bezoek van Orbán, een uitgesproken criticus van de westerse militaire hulp aan Oekraïne, volgt een dag nadat Hongarije het roulerende voorzitterschap van de Europese Unie heeft overgenomen. Volg hier alle ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne.

Lees meer »

Kunstenfestival Watou trekt de kaart van de verbeelding

Van 6 juli tot 1 september is Kunstenfestival Watou er terug met een nieuwe editie, ‘Landscape of the Imagination’. Kunstenaars en dichters tonen er de kracht van verbeelding en gaan in dialoog met elkaar én met bijzondere plekken in en rond het dorp en Kasteel De Lovie. Ervaar kunst op unieke locaties, fiets langs klimaatpoëzie
The post Kunstenfestival Watou

Lees meer »

Steenrijke Tom en Bill Kaulitz kampen na Tokio Hotel met trauma’s: “Soms denk ik dat ik als baby uit een UFO viel”

Ze zijn terug van – in principe – nooit weggeweest, maar hier in Vlaanderen zijn ze lange tijd van de radar verdwenen. Bill en Tom Kaulitz (34), bekend van de emo-rockband Tokio Hotel, pakken uit met een eigen docu op Netflix. In ‘Kaulitz & Kaultiz’ zijn ze heel wat eerlijker dan destijds in de tienerblaadjes: “Ja, Bill valt op mannen,

Lees meer »

Open Wijngaardfeesten énWijnfeesten in Heuvelland

Op 6 en 7 juli vinden de Open Wijngaardfeesten plaats in Heuvelland. Ontdek een veelheid aan Heuvellandse wijnen en neem een exclusieve kijk achter de schermen op tal van wijndomeinen. Op 15 augustus wordt er weer wijn geproefd in Heuvelland, want dan vinden de Wijnfeesten plaats in het Warandepark in Kemmel. Kuier tussen de verschillende
The post Open Wijngaardfeesten

Lees meer »

Albert en Paola vieren huwelijksverjaardag gezellig samen in Frankrijk: “Ze zijn daar alleen met z’n tweeën”

Koning Albert (90) en koningin Paola (86) vieren vandaag hun 65ste huwelijksverjaardag. Ter gelegenheid van hun briljanten jubileum hebben ze via het koninklijk paleis een nieuwe foto laten verspreiden. Volgens royalty-expert Jo De Poorter vond het grote feest afgelopen weekend al plaats en vieren ze vanavond deze gebeurtenis gezellig samen met twee.

Lees meer »

Duitse politie zwijgt over doodsoorzaak teruggevonden Arian (6): “Het kan zijn dat we nooit zullen weten hoe en wanneer hij stierf”

Een week nadat het levenloze lichaam van de vermiste 6-jarige Arian teruggevonden werd in het noorden van Duitsland, is er nog altijd geen duidelijkheid over wat de Duitse jongen precies is overkomen. De politie verklaarde dat hij niet door een misdrijf om het leven kwam, maar zwijgt over wat er dan wél met hem gebeurde. “Om zijn familie te beschermen”,

Lees meer »

Tom Van Grieken haalt zwaar uit naar de ‘Nieuwe Vooruit Alliantie’: “Onze 1.000.000 kiezers bij het grof huisvuil gezet”

Vlaams Belang was de grootste winnaar van de verkiezingen van 9 juni, maar wordt volgens de partij zelf door de N-VA brutaal aan de kant geschoven bij de Vlaamse formatie. Partijvoorzitter Tom Van Grieken haalde daarom zaterdag op het programmacongres voor de lokale verkiezingen in de Nekkerhal in Mechelen zwaar uit naar de “Nieuwe Vooruit Alliantie met de steun van

Lees meer »

Bruggeling Alexander Jocqué wordt de nieuwe artistiek directeur van Concertgebouw Brugge

Bruggeling Alexander Jocqué wordt vanaf 1 september de nieuwe artistiek directeur van Concertgebouw Brugge, voor een mandaat van zes jaar. Uit de 23 kandidaten, zowel nationaal als internationaal, koos de Raad van Bestuur na een uitgebreide selectieprocedure voor Alexander Jocqué. Hij volgt Jeroen Vanacker op die naar BOZAR in Brussel trekt.
The post Bruggeling Alexander Jocqué wordt de nieuwe

Lees meer »