Tine Sinaeve ontvangt Prijs Van Wonterghem – De Brabandere 2023

De 23ste Prijs Van Wonterghem – De Brabandere gaat naar Tine Sinaeve. Tine werkt als verpleegster in het CLB Ieper, is getrouwd met Vincent Demyttenaere en mama van Ferre (25) en de tweeling Josse en Warre (17).

Al 17 jaar trekt Tine Sinaeve aan de kar van de Vlamertingse Turnkring dat met zijn bijna 1.000 leden menig Groot-Ieperling aan het sporten zet. Van vrijwillige coach die één keer per week training geeft, evolueerde ze er tot voorzitter van Westhoek Turncentrum vzw. Daarbij legt ze als geen ander één bijzonder accent: ze ijvert al jaren voor meer inclusie in de sport. Een ambitie die nu omgezet wordt in een eigen sportcentrum voor mensen met een beperking dat intussen meer dan 70 mensen uit de ruime regio rond Ieper bedient. Voor al dat engagement ontvangt Tine nu de prijs Van Wonterghem – De Brabandere 2023.

Groot engagement

Het Fonds van Wonterghem – De Brabandere, beheerd door de Koning Boudewijnstichting bekroont elk jaar een verdienstelijk persoon of groep mensen uit de Ieperse regio met zijn prijs van 25.000 euro. Daarmee wordt hun filantropisch engagement voor mensen in kansarmoede, cultuur en erfgoed, voor mensen met een beperking of voor het samenleven in buurt of wijk erkend. De helft van het bedrag gaat naar de persoon zelf, de andere 12.500 euro mag de laureaat wegschenken aan een goed doel dat de voorkeur wegdraagt.

Tine Sinaeve is sinds 2006 actief bij de Vlamertingse Turnkring. Eerst bezocht ze die als ouder, maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan. En dus engageerde Tine zich al snel als trampolinetrainster, eerst één keer per week, later elke dag. Al dat engagement zorgde ervoor dat ze sinds enkele jaren voorzitter geworden is van de Turnkring die met zijn bijna 1.000 leden een serieuze sociale en sportieve rol van betekenis speelt in Groot Ieper.

Sportcentrum G-Fit

De manier waarop Tine haar engagement invult, is volgens de jury een voorbeeld voor vele anderen. “Tine heeft de gave om de organisatie en de sporter centraal te stellen, het draait niet om haar persoon. Het liefst blijft ze zelf op de achtergrond, ze zoekt niet zelf de schijnwerpers. En net dat zorgt ervoor dat je van een oprecht en authentiek engagement kan spreken”, aldus erenotaris Luc Ghesquiere, voorzitter van het Fonds Van Wonterghem – De Brabandere. Bovendien laat Tine ook niet na een sociaal-maatschappelijke saus boven op haar engagement te leggen, want ze is al jaren grote pleitbezorger van meer inclusie in de sport. Ze is er rotsvast van overtuigd dat sport ook voor mensen met een beperking een helende en integrerende rol kan spelen.

Dat het haar menens is met die ambitie bewijst het feit dat Tine samen met enkele andere bestuurders G-Fit uit de grond heeft gestampt, een sportcentrum dat volledig aangepast is aan de noden van mensen met een beperking. Het sportcentrum is intussen operationeel en bedient een doelgroep van meer dan 70 personen in de ruime regio rond Ieper. “Het engagement van Tine toont bovendien ook dat wie gelooft in de toekomst ook sterke resultaten kan neerzetten. Ze liet de droom van een aangepast sportcentrum niet stranden op een droom, maar nam anderen mee in haar mooie enthousiasme en creëerde op die manier toekomstperspectief voor velen.”

The post Tine Sinaeve ontvangt Prijs Van Wonterghem – De Brabandere 2023 is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Ouders komen in tranen aan op laatste schooldag na drama met verdronken jongen (7): “Iedereen is in shock”

Wat een feestelijke afsluiter moest worden van het schooljaar, werd bij basisschool Mikado in Borgerhout een dag van rouw. Bij een uitstap naar recreatiedomein De Mosten in Hoogstraten verdronk donderdag een 7-jarige leerling. “Iedereen is in shock”, reageert gedelegeerd bestuurder Geert Van Kerckhoven. “Onze zorg gaat in de eerste plaats uit naar de ouders, de leerlingen en ook het schoolteam.”

Lees meer »

Zomerbar palmt opnieuw omgeving Sint-Annakapel in: “Ook af en toe evenement”

De pittoreske omgeving van de gerenoveerde Sint-Annakapel vormt tot begin september opnieuw het decor voor een gezellige zomerbar. Drijvende kracht is dit keer Stefanie Van Lierde (26), die er ook de werking als evenementlocatie in goede banen leidt. “De bar zit in een nieuw kleedje en we pakken uit met enkele nieuwigheden”, belooft ze alvast.
The post Zomerbar palmt

Lees meer »

Khattabi: “België heeft deadline voor indienen klimaatplan gemist door Vlaanderen”

België heeft zijn definitief klimaatplan niet tijdig kunnen indienen bij de Europese Commissie. Dat meldt ontslagnemend minister Zakia Khattabi (Ecolo) dinsdag. Ons land kon de deadline niet halen omdat Vlaanderen pas na de vorming van een nieuwe Vlaamse regering met zijn deelplan komt. Heel opzienbarend is het uitstel niet: slecht 4 van de 27 lidstaten waren op tijd met hun

Lees meer »

Wie zijn Gretchen Whitmer en Gavin Newsom, de mogelijke alternatieven voor Biden?

Welke Democraat bekampt Donald Trump in november in de strijd om het Witte Huis? Joe Biden won de voorverkiezingen binnen zijn partij, maar na zijn slechte beurt tijdens het eerste debat, lijkt het plots niet meer zo zeker dat hij ook effectief zal worden afgevaardigd als kandidaat. Als mogelijke alternatieven weerklinken de namen van Gretchen Whitmer (52) en Gavin Newsom

Lees meer »

“Mensen worden afgeslacht en het kan nog erger worden”: Antwerpse cafébaas bibbert op vakantie in Kenia door hevige rellen

In Kenia zijn afgelopen week ernstige onlusten uitgebroken. Antwerpenaar Robert Vinck, cafébaas in Hemiksem, vertrok maandag nietsvermoedend op vakantie naar het Oost-Afrikaanse land. Momenteel zit hij nog altijd ‘gegijzeld’ in zijn hotel in een residentiële wijk van hoofdstad Naïrobi. “Je hoort dat het op elk moment opnieuw kan escaleren en dat het nog erger kan worden.”

Lees meer »

Meer dan 13.000 bezoekers genieten van 33ste editie Feest in ‘t Park in vernieuwde festivalsetting: “Een onvergetelijke start van de zomer”

Een zomerse en gezellige sfeer, een prachtig vernieuwd park, de opzwepende dansbeats van nationale en internationale artiesten én het inhoudelijk lokaal mondiaal verhaal van Feest in ’t Park lokten zaterdag 13.000 bezoekers naar het Minnewaterpark en het Bargeplein. De derde editie georganiseerd door Brugge Plus en de 33ste editie sinds de start van het mondiaal festival was een groot succes.<br

Lees meer »

Zinkgat door groot waterlek in Nieuwpoortsesteenweg in Oostende

Als gevolg van een groot waterlek is er vanmorgen een zinkgat ontstaan in de Nieuwpoortsesteenweg ter hoogte van huisnummer 749. Farys is op de hoogte en startte intussen met dringende herstellingswerken. De situatie wordt op de voet opgevolgd.
The post Zinkgat door groot waterlek in Nieuwpoortsesteenweg in Oostende appeared first on KW.be.

Lees meer »