Matthias Vanderaspoilden is adjunct-hoofdredacteur Humo:“Gestart als medewerker bij Kortrijks Handelsblad”

Terwijl bijna alle kranten en tijdschriften in Vlaanderen achteruit boeren, bereikt Humo evenveel lezers als het jaar voordien en dat zijn er 791.000 per week. Dat succes is mee op naam te schrijven van Matthias Vanderaspoilden, adjunct-hoofdredacteur bij het weekblad. De journalist, die zes jaar geleden Kortrijk inruilde voor Antwerpen, stond ooit mee aan het roer van De Krant van West-Vlaanderen.

Matthias Vanderaspoilden (42) is een topper in zijn vak. Hij behoort tot het kringetje journalisten dat zich niet moet aanprijzen om een interessante nieuwe uitdaging te bekomen. Dat is best wel comfortabel maar wennen doet het niet, zo blijkt.

Toen Jörgen Oosterwaal, creatief directeur bij De Morgen en Humo bijna drie jaar geleden bij hem kwam aankloppen met een hoogst aantrekkelijk aanbod, wist Matthias even niet wat gezegd. Vandaag is dat gelukkig wel het geval als de gewezen basketbalspeler aanschuift voor een interview dat op zijn vraag in boekenhuis Theoria plaatsvindt. “Dit is mijn favoriete plek in Kortrijk”, zegt hij. “Als ik in de streek ben, spring ik hier altijd binnen.”

Onlangs pakte je op Facebook trots uit met de nieuwe CIM-cijfers die goed zijn voor Humo.

“Ja ik was daar zo mee opgezet dat ik het niet kon laten. We leven met de geschreven pers al vele jaren in een afkalvende markt en dan doet het deugd te zien dat de CIM-cijfers (Centrum voor Informatie over Media, red.) tonen dat Humo standhoudt. We moeten nu alleen nog het weekblad Libelle laten voorgaan als het om lezersbereik gaat. Zelfs Dag Allemaal laten we nu net achter ons. Vooral digitaal hebben we de voorbije twee jaar flinke stappen vooruit gezet, met een duidelijke strategie.”

Het lijkt wel of jij er iets mee te maken hebt, want je hebt nog maar enkele jaren mee de leiding van het blad.

(lacht) “Ik wil hiervoor niet te veel pluimen op mijn hoed steken. Dit is de verdienste van alle Humo-medewerkers. Ik ben een van hen en speel de rol die ik moet spelen.”

Wat was precies de aanleiding dat Humo jou kwam vragen voor een topfunctie?

“Heel exact is me dat nooit gezegd, maar ik vermoed dat het onder meer te maken had met enkele stukken van mij die verschenen zijn in Het Nieuwsblad waar ik op dat ogenblik politiek redacteur was. Een scherp interview met Bart De Wever moet in de smaak zijn gevallen. Als jonge snaak had ik twee journalistieke dromen die voor mij totaal onbereikbaar leken: dat was ten eerste politiek journalist worden en dat was ten tweede een job krijgen bij Humo. Een kleine drie jaar geleden ging ook mijn tweede wens in vervulling.”

Wil een journalist in de eerste plaats toch niet altijd het liefst artikels schrijven?

“Dat is ergens wel zo en ik doe dat ook nog altijd bijzonder graag. Het probleem bij mij is evenwel dat ik er als schrijvend journalist nooit in slaagde om te stoppen. Bij Het Nieuwsblad was het zelfs zo erg dat ik me kapot aan het werken was en mijn privéleven onder druk kwam te staan. Het kan vreemd klinken, maar door mijn huidige job heb ik opnieuw een leven. Als adjunct-hoofdredacteur moet je er ook hard tegenaan gaan, maar ik slaag er makkelijker in om werk en privé gescheiden te houden. Bovendien hou ik er ook van om enigszins vanuit de anonimiteit een poging te doen om wekelijks het beste blad van Vlaanderen te maken. Ooit zal ik als journalist wel opnieuw schrijven, maar niet nu.”

Zal dat dan bij Humo zijn? Eén blik op je curriculum volstaat om te zien dat je een echte jobhopper bent.

“Ik ben nochtans nooit bewust op zoek gegaan naar nieuwe jobs, ze zijn altijd toevallig op mijn pad gekomen. Wat ik nu doe is echt een kinderdroom die uitkomt. Of had ik dat al gezegd?” (lacht) “Met hoofdredacteur Bart Vanegeren vorm ik bovendien een uitstekende tandem.”

Hoe ben je in de journalistiek gerold?

“Ik ben als correspondent beginnen schrijven bij Het Kortrijks Handelsblad en De Weekbode, regionale edities van De Krant van West-Vlaanderen. Ik speelde basketbal in Wevelgem en kreeg de vraag of ik zin had om verslagjes te maken over basketbalwedstrijden in de streek. Ik wilde evenwel meer en het was mijn vader die me aanspoorde om eens enkele proefartikels te bezorgen aan de hoofdredacteur Noël Maes. Wat hij te lezen kreeg moet hem bevallen zijn, want niet lang daarna kreeg ik een vast contract aangeboden.” (glimlacht)

Hoe kijk je terug op die periode op de redactie van KW?

“Dat is met heel veel warmte. In die tijd dat ik daar aan de slag was, heb ik alle mogelijke kansen gekregen en heb ik het vak ook ten gronde geleerd. Daarvoor blijf ik de krant eeuwig dankbaar. Ik lees die trouwens ook nog elke week.”

The post Matthias Vanderaspoilden is adjunct-hoofdredacteur Humo:“Gestart als medewerker bij Kortrijks Handelsblad” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

De deal is helemaal rond: Zeno Debast ruilt Anderlecht in voor Sporting Lissabon, paars-wit vangt minstens 16 miljoen euro

Wat al een tijdje werd aangekondigd, is nu ook officieel bekrachtigd. Zeno Debast (20) verlaat Anderlecht en zet zijn carrière verder bij Sporting Lissabon, de Portugese kampioen. De Rode Duivel tekende tot de zomer van 2029. In z’n contract staat een afkoopclausule van 80 miljoen euro. Paars-wit vangt een initieel bedrag van 16 miljoen euro, een bedrag dat via bonussen

Lees meer »

Vlaams Parlement moet op eerste zitting al meteen beslissen over geldigheid van verkiezingen: hoe gaat dat in zijn werk? 

Een drukke agenda op de eerste zitting van het Vlaams Parlement vandaag met een eedaflegging van alle parlementsleden en de verkiezing van een nieuwe voorzitter. Maar het meest opvallende agendapunt: beslissen of de verkiezingsuitslag in Brussel voor het Vlaams Parlement geldig is. Verschillende experten vinden het "problematisch" en "ongepast" dat de parlementen nog steeds de geldigheid van de verkiezingen kunnen

Lees meer »

“Mensen worden afgeslacht en het kan nog erger worden”: Vlaamse cafébaas bibbert op vakantie in Kenia door hevige rellen

In Kenia zijn afgelopen week ernstige onlusten uitgebroken. Antwerpenaar Robert Vinck, cafébaas in Hemiksem, vertrok maandag nietsvermoedend op vakantie naar het Oost-Afrikaanse land. Momenteel zit hij nog altijd ‘gegijzeld’ in zijn hotel in een residentiële wijk van hoofdstad Naïrobi. “Je hoort dat het op elk moment opnieuw kan escaleren en dat het nog erger kan worden.”

Lees meer »

Dranouter moet Willem Vermandere uit feesteditie schrappen: “Deze folkheld heeft ons festival mee gevormd”

Onverwacht geen Willem Vermandere op het gouden jubileum van Festival Dranouter, waar hij sinds 1989 zeven keer optrad. “Als grootste festival van West-Vlaanderen hadden we een automatische click met deze icoon voor West-Vlaanderen, folk, kleinkunst en traditionele muziek.”
The post Dranouter moet Willem Vermandere uit feesteditie schrappen: “Deze folkheld heeft ons festival mee gevormd” appeared first on KW.be.

Lees meer »

“Geloofwaardige aanwijzingen” voor aanslag op Amerikaanse militaire bases in Europa en die zou deze week al kunnen plaatsvinden

Er zijn “geloofwaardige aanwijzingen” dat een terroristische aanslag op til is tegen één of meerdere Amerikaanse militaire bases in Europa. Dat meldt de Amerikaanse nieuwszender ‘Fox News’ op basis van een Amerikaanse defensiefunctionaris. Ook in ons land is er een basis van het Amerikaanse leger: in Chièvres, op enkele kilometers van Pairi Daiza.

Lees meer »

Gunther Levi van De Romeo’s komt op bij  gemeenteraadsverkiezingen in Hulshout: “Wil me inzetten voor veilig fietsen in de gemeente”

Zanger en acteur Gunther Levi, officieel Gunter De Batselier, doet in oktober mee aan de gemeenteraadsverkiezingen in Hulshout. Hij is kandidaat op de lijst van Hulshout op Punt (HOP), de nieuwe naam van de plaatselijke CD&V-afdeling. Verkeersveiligheid is een thema waarvoor hij zich extra wil inzetten. Levi relativeert de impact van zijn bekendheid: "Een cafébaas in onze gemeente is even

Lees meer »

Vanessa (50) en Kris (45) zijn de nieuwe uitbaters van B&B Quarter House: van McDonald’s naar paardenpension

Quarter House, de B&B met paardenpension in Moerkerke, heeft nieuwe uitbaters. Vanessa Huughe (50) en Kris Bogaerts (45) zwaaien nu de plak op het domein. “Als grote paardenliefhebbers kenden we het domein al en toen we de kans kregen de uitbating over te nemen, hebben we toegehapt”, zegt Vanessa.
The post Vanessa (50) en Kris (45) zijn de nieuwe

Lees meer »

Stortplaats van Silvamo in Kortemark krijgt dan toch nieuwe vergunning, na vernietiging van vorige vergunning

Stortplaats Silvamo in Kortemark krijgt dan toch een nieuwe vergunning. 2 jaar geleden had minister Zuhal Demir (N-VA) de vergunning met 25 jaar verlengd. In die vergunning stond dat de stortplaats vervuilde PFAS-gronden mag opslaan die bij werken worden opgegraven. Een actiecomité ging daartegen in beroep. Ook de raad van vergunningsbetwistingen vernietigde de vergunning. Nu heeft de minister toch een

Lees meer »

“Processie brengt mensen samen”: Regisseur Jan Bonne (70) neemt afscheid van Godelieveprocessie

De jaarlijkse Godelieveprocessie wordt extra speciaal voor Jan Bonne. Voor de 70-jarige regisseur, die al sinds 2016 aan het roer staat van dit stuk immaterieel erfgoed, is het zijn laatste editie. “Dit is een goed moment om te stoppen”, glundert een fiere Jan.
The post “Processie brengt mensen samen”: Regisseur Jan Bonne (70) neemt afscheid van Godelieveprocessie appeared first

Lees meer »