Is Brugge klaar voor de tsunami aan bezoekers tijdens De Warmste Week en de kerstdagen?

Door De Warmste Week, Wintergloed, de kerstmarkten en de start van de kerstshopping verwacht Brugge de komende weken een tsunami aan bezoekers. En net nu geldt er in ons land ook terreurniveau 3. Welke maatregelen neemt onze stad allemaal? Burgemeester Dirk De fauw gidst ons doorheen de veiligheids- en mobiliteitsplannen.

Dirk De fauw: “Voor de kerstmarkt is er sowieso verhoogd toezicht voorzien. Zowel politie in uniform als in burger. Onze cel evenementen is nauw betrokken bij de organisatie van Wintergloed. Tijdens de Warmste Week richten we in het Politiehuis een commandopost ‘over de disciplines heen’ op.”

“Naast de dispatching, die sowieso 24/7 werkt, komt er die week elke dag een team van politiemensen samen met medewerkers van de brandweer, noodplanning Stad Brugge en de organisatie van De Warmste Week. Zij monitoren dit evenement op ’t Zand van ’s middags tot middernacht.”

Anticiperen

“Met die geïntegreerde aanpak willen we nog sneller kunnen anticiperen, mocht er zich iets voordoen. In alle geval: samen met de politie zorgen we ervoor dat de mensen in Brugge veilig zijn. Het spreekt voor zich dat we hierover niet alle details zomaar prijsgeven.”

“Betonblokken tegen inrijdende auto’s komen er niet op ‘t Zand, want die blokkeren de bevoorrading en de hulpdiensten. We plaatsen flexibele buffers die makkelijk door de politie aan de kant geschoven kunnen worden.”

Vorig weekend al hadden bezoekers het moeilijk om Brugge te bereiken en er te parkeren. ‘t Kan toch alleen maar erger worden met de komst van De Warmste Week?

“Er waren in het kader van Wintergloed en de kerstmarkten nog geen problemen met de parkings voor personenwagens. We hebben extra randparkings ingericht, waar parkingmedewerkers aanwezig zijn om het verkeer te geleiden en om een folder uit te delen over de bereikbaarheid van het centrum.”

Extra busparking

“De autocarparking bereikte wel al zijn capaciteit, maar hiervoor hebben we een extra terrein voorzien in de Vaartdijkstraat. Ook hier begeleiden parkingmedewerkers de chauffeurs vanaf het Bargeplein naar de Vaartdijkstraat. Naar De Warmste Week toe roepen we wel extra op om het openbaar vervoer te gebruiken en de wagen te parkeren op de randparkings.”

Welke mobiliteitsmaatregelen dokterde u met De Lijn uit?

“Op de shoppingdagen en tijdens De Warmste Week zijn de bussen van De Lijn op het volledige Brugse grondgebied gratis. Het gaat om volgende dagen: zaterdag 9 en zondag 10 december, elke dag van zaterdag 16 december tot en met maandag 1 januari 2024, op zaterdag 6 en zondag 7 januari.”

“In het stadscentrum kun je bovendien tussen 7 en 19 uur ook gratis de centrumshuttle gebruiken. Daarnaast is er een gratis nachtaanbod van De Lijn op zondag 31 december tot 7 uur ’s morgens op maandag 1 januari 2024.”

Verkeer geleiden

“Naast de bestaande (rand)parkings worden extra bezoekersparkings gemaakt tijdens De Warmste Week en de eindejaarsperiode: parking AZ Sint-Jan, Ruddershove 10 (1.752 parkeerplaatsen), parking Alstom, Vaartdijkstraat 5 (750 parkeerplaatsen), parking Alstom, Vaartdijkstraat (50 parkeerplaatsen voor bussen), parking Veemarkt, Kon. Astridlaan 101 (1.000 parkeerplaatsen) en parking Vives, Xaverianenstraat 10 (430 parkeerplaatsen).

“In overeenkomst met het Agentschap Wegen en Verkeer en de politie werden scenario’s opgemaakt om het verkeer van op verschillende locaties te geleiden van op de autostrade naar de dichtstbijzijnde beschikbare parking. In overleg met de politie worden er op verschillende locaties ook tekstkarren geplaatst.”

Zullen die maatregelen voldoende zijn?

“Het evenement De Warmste Week van VRT zal inderdaad heel wat bezoekers naar ’t Zand brengen. Daarom gelden op die locatie vanaf 11 uur extra verkeersmaatregelen. De doorgang naar de Zuidzandstraat via het Concertgebouw wordt afgesloten, net als de Noordzandstraat vanaf de Wulfhagestraat richting ‘t Zand en de Boeveriestraat vanaf de Klokstraat.”

“De Vrijdagmarkt wordt elke dag vanaf 8 uur afgesloten in beide richtingen. De Zilverstraat verandert van rijrichting. De bussen van De Lijn rijden die week het centrum in via de Katelijnestraat en verlaten het centrum via de Sint-Jorisstraat. De venstertijden voor levering en bevoorrading gelden voor ‘t Zand, Vrijdagmarkt en Noordzandstraat enkel tussen 4 en 8 uur.”

De shuttle naar de randparkings geldt slechts tot 22 uur, maar de concerten duren tot middernacht. Moeten die mensen te voet naar de randparkings?

“We zullen nog met De Lijn bespreken om tijdens De Warmste Week de shuttleverbinding uit te breiden. De regeling tot 22 uur geldt voor alle shoppingdagen in deze eindejaarsperiode.”

Zo geraak je nog in Brugge

Burgemeester Dirk De fauw stimuleert bezoekers om de auto thuis te laten en maximaal gebruik te maken van het openbaar vervoer en de fiets. Er zijn extra fietsenstallingen op Burg (132), aan BMCC (72) en in de Mariastraat (30), bovenop de ondergrondse fietsenparkings aan BMCC, ‘t Zand en Markt.

Wie toch met de auto komt, parkeert zijn voertuig best op een van de zeven randparkings, van waar er een gratis shuttleverbinding richting centrum is. De kans is groot dat de verkeersdrukte aan het station te groot wordt en dat de parkings ‘t Zand en Station snel volzet geraken.

De politie zal vanaf de autoweg met tekstkarren het verkeer geleiden naar de randparkings en ingrijpen om de doorstroming te garanderen. Parkingmedewerkers delen folders uit waarop staat hoe men het centrum bereikt. Aan het station is er een voetgangersbrug, zodat voetgangers de R30 over kunnen zonder het verkeer te hinderen.

The post Is Brugge klaar voor de tsunami aan bezoekers tijdens De Warmste Week en de kerstdagen? is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“Ik weet wat het is om het laatste briefje van 10 euro op tafel te zien liggen”: dit is Jordan Bardella (28), kandidaat-premier in Frankrijk

“Ik doe aan politiek omwille van alles wat ik daar aan den lijve ondervonden heb. Omdat ik niet wil dat heel Frankrijk zo wordt.” Jordan Bardella, de 28-jarige kandidaat-premier van het Rassemblement National, heeft een duidelijke politieke geloofsbelijdenis. Die vindt haar wortels in zijn jonge jaren. Zo zag le gamin het geweld tussen drugsbendes vanuit het raam van de grauwe

Lees meer »

Zomerbar tussen de wijnranken in Westouter: “Genieten staat centraal”

Tijdens de zomermaanden is de belevingsweide Entre Deux Verres opnieuw toegankelijk voor het publiek. “We serveren met veel plezier een glaasje of flesje wijn, sapje of een hapje”, aldus wijnboer Martin Bacquart. “Een bezoek aan de belevingsweide kan ook de perfecte afsluiter zijn van een wandeling op en rond ons wijndomein.”
The post Zomerbar tussen de wijnranken in Westouter:

Lees meer »

’t Saam Campus Cardijn succesvol tijdens Wood Skills

Tijdens het schooljaar namen verschillende secundaire houtscholen uit Oost- en West-Vlaanderen deel aan Wood Skills. Daar konden de scholen een project indienen en dit werd voorgesteld tijdens het slotevenement in Waregem. Ook ’t Saam Campus Cardijn nam deel met twee verschillende klassen.
The post ’t Saam Campus Cardijn succesvol tijdens Wood Skills appeared first on KW.be.

Lees meer »

KIJK. Beloega’s Plombir en Miranda, die gered werden uit belegerde Charkiv, maken het goed in grootste aquarium van Europa

Beloegadolfijnen Plombir (15) en Miranda (14) zwemmen rond in hun nieuwe thuis in Valencia, Spanje. Geen evidentie, want enkele weken geleden zaten ze nog in Charkiv, Oekraïne, waar Russische bommen en raketten insloegen tot op een paar honderd meter van hun verblijf. Een internationaal team vervoerde hen toen naar het grootste aquarium van Europa: L’Oceanogràfic. De twee witte dolfijnen maken

Lees meer »

Nederlandse ster Ria Valk heeft opnieuw het geluk en de liefde gevonden: “Ik heb een echte toyboy te pakken”

Begin dit jaar werd Ria Valk (83) geëerd met een koninklijke onderscheiding voor 65 jaar carrière. De zangers van ‘Worstjes op mijn borstjes’ en de zus van Mien Dobbelsteen in ‘‘Zeg ’ns Aaa’ is heel blij met die herkenning, vertelt ze in ‘Primo’. Na enkele moeizame jaren lijkt het haar weer voor de wind te gaan. “Na huid- en borstkanker

Lees meer »

Dirk Expeel (Menen-Kemmel-Menen):“Het water staat niet meer aan de lippen”

Zondag 7 juli wordt Menen-Kemmel-Menen, een UCI-wedstrijd voor junioren, gereden. Uit financiële overwegingen trekt deze internationale koers niet langer richting Heuvelland. Net als vorig jaar bestaat de wedstrijd uit twaalf lokale ronden van 10,7 kilometer.
The post Dirk Expeel (Menen-Kemmel-Menen):“Het water staat niet meer aan de lippen” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Gemiddelde studentenjob verdient 2.100 per jaar

Wie een studentenjob doet, verdient daar op jaarbasis gemiddeld 2.100 euro netto mee. Studentenjobs zijn populair: veertig procent van wie ervoor in aanmerking komt, doet het. Bij kotstudenten ligt dat cijfer zelfs nóg hoger. Daar is het bijna de helft. Dat blijkt uit onderzoek van MyFamily, de uitbetaler van kinderbijslag. “Maar de focus moet op studeren blijven”, klinkt het.

Lees meer »

Niet één, maar twee zebrapaden in de Oostrozebekestraat in Ingelmunster

In Ingelmunster diende Vooruit een aanvraag in om een zebrapad te verkrijgen ter hoogte van het Kruidvat in de Oostrozebekestraat. Schepen Trui Lambrecht zei dat er ook een zebrapad in dezelfde straat komt, ter hoogte van de centrumparking.
The post Niet één, maar twee zebrapaden in de Oostrozebekestraat in Ingelmunster appeared first on KW.be.

Lees meer »

Mireille en Jacques zijn een diamanten paar

Ter gelegenheid van hun zestigste huwelijksverjaardag werden Jacques Leconte en Mireille Ghsquiere door het stadsbestuur van Waregem in de bloemetjes gezet.
The post Mireille en Jacques zijn een diamanten paar appeared first on KW.be.

Lees meer »

Duizenden euro’s boete voor Gentse ondernemersfamilie die jarenlang krotten verhuurde in Evergem

Een bekende ondernemersfamilie in Gent is veroordeeld tot boetes van tienduizenden euro’s omdat ze jarenlang onbewoonbare woningen verhuurde in Evergem. In de huizen was er gevaar voor brand en elektrocutie, waren er zware vocht- en schimmelproblemen, en was er geen warm stromend water. Eerder, in eerste aanleg kregen ze zware boetes en ook een celstraf met uitstel. Het hof van

Lees meer »

“Als ik ooit stop, is mijn laatste optreden in België”: 11.000 fans feesten mee met Joost Klein tijdens eerste optreden in ons land na Songfestival

De Europalaan in Genk werd voor één dag de Europapalaan en een extra groot festivalterrein voor 11.000 bezoekers, allemaal voor één man: Joost Klein. De Nederlander trad vandaag voor het eerst sinds zijn veelbesproken (bijna) deelname aan het Songfestival op in België. Genk on Stage, het gratis stadsfestival in Genk, kon Klein strikken en daar kwam véél volk op af.

Lees meer »