Geen plaats meer voor nieuwe zonneparken of windturbines in West-Vlaanderen

De hoogspanningsnetbeheerder Elia ziet voorlopig geen ruimte meer in West-Vlaanderen om nog extra windturbines, zonne- of batterijparken aan te sluiten. Dat schrijft De Tijd vrijdag. Pas als de Ventilus-netversterking er ligt, normaal tegen 2030, is er weer ruimte om nieuwe projecten aan te sluiten boven op degene die nu al gepland zijn.

Verwachte groei

Elia houdt daarbij rekening met de verwachte groeiende vraag op het distributienet voor laadpalen en warmtepompen bij particulieren en met de groeiende productie door zonnepanelen. Ook voor alle grotere projecten waarvoor al een aanvraag is ingediend, reserveert Elia capaciteit op het net. Die projecten in de pijplijn kunnen dus gewoon doorgaan. Maar voor wie vandaag een niet-residentiële aanvraag indient, is dat niet meer overal het geval.

De donkerrode probleemzone strekt zich uit over heel West-Vlaanderen, maar ook tot voorbij Gent en voorbij Doornik in Henegouwen. Ook in Wallonië ten zuiden van Charleroi, Namen en Luik is de resterende ruimte op sommige plaatsen nog maar heel beperkt.

De alarmsignalen over congestieproblemen zijn niet nieuw. Als tussenoplossing stelt de hoogspanningsnetbeheerder steeds vaker flexibele aansluitingen voor, waarbij investeringen wel kunnen doorgaan, maar bedrijven afgeschakeld worden zodra het net overbelast dreigt te raken zonder dat daar een vergoeding tegenover staat.

The post Geen plaats meer voor nieuwe zonneparken of windturbines in West-Vlaanderen is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Nieuwe Nederlandse regering legt de eed af

223 dagen na de verkiezingen heeft Nederland een nieuwe regering. Zestien ministers en dertien staatssecretarissen legden dinsdag de eed af in de Oranjezaal van Paleis Huis ten Bosch. Ze werden een voor een voorgesteld aan koning Willem Alexander door de nieuwe eerste minister Dick Schoof, tot voor kort nog een partijloze ambtenaar.

Lees meer »

School in Blankenberge verbiedt gsm voor leerlingen van de eerste graad

De leerlingen van het 1e en 2e middelbaar van het Sint-Jozef Sint Pieter in Blankenberge mogen vanaf volgend schooljaar geen gsm meer gebruiken op school. Opvallend, de leerlingen van de 2e en 3e graad mogen hun gsm wél nog gebruiken op school. De school neemt die beslissing omdat gsm-gebruik de sociale ontwikkeling van kinderen tussen 12 en 14 jaar te

Lees meer »

Negen doden door auto die in mensenmassa rijdt in Seoel

In de Zuid-Koreaanse miljoenenstad Seoel zijn negen mensen overleden nadat een auto in een mensenmassa reed. Dat meldt de politie. Zes personen overleden ter plaatse, drie anderen werden dood verklaard bij hun aankomst in het ziekenhuis. Nog eens vier mensen raakten gewond.

Lees meer »

Christiaan heeft al ruim een maand geen internet of tv omdat facturen Proximus bij naamgenoot belanden: “Een oplossing? Misschien volgend jaar, zeiden ze”

Christiaan Rosiers (67) uit Willebroek heeft al meer dan een maand geen internet en tv, omdat hij volgens Proximus zijn facturen niet betaalt. Dat komt omdat de telecomoperator de facturen sinds eind mei opstuurt naar zijn naamgenoot Christiaan Rosiers (69) uit Itegem. Ook na een twintigtal smeekbedes kon of wil Proximus het probleem niet oplossen.

Lees meer »

Publicatie ‘Het geheugen als gebouw’ versterkt gelijknamige expo in Zwerfruimte Poortersloge in Brugge

Voor de groepstentoonstelling ‘Het geheugen als gebouw’ brengt Cultuurcentrum Brugge zes kunstenaars met Brugse roots samen in Exporuimte Poortersloge, tijdens Triënnale Brugge 2024 voor de gelegenheid omgedoopt tot Zwerfruimte Poortersloge. Bij de tentoonstelling hoort ook een boek met dezelfde titel.
The post Publicatie ‘Het geheugen als gebouw’ versterkt gelijknamige expo in Zwerfruimte Poortersloge in Brugge appeared first on KW.be.

Lees meer »