Erfgoedpluim voor villa’s Chaumière en Cocorico in De Haan

Het gemeentebestuur van De Haan heeft vrijdag zijn jaarlijkse Erfgoedpluim uitgereikt aan twee knap gerestaureerde historische panden. Het gaat om de villa’s La Chaumière en Cocorico.

Met de Erfgoedpluim wil het gemeentebestuur van De Haan jaarlijks voorbeeldige restauraties van waardevolle historische panden in de kijker zetten. “Tevens willen we de eigenaars die hun erfgoedpand volgens de regels van de kunst hebben gerestaureerd, met deze onderscheiding een schouderklopje geven”, zegt burgemeester Wilfried Vandaele, bevoegd voor Onroerend erfgoed.

De Erfgoedpluim wordt uitgereikt op basis van verschillende criteria: het behoud van de erfgoedwaarden en de authenticiteit, het vakmanschap en de kwaliteit van de renovatie en de impact op de omgeving, zowel ruimtelijk als maatschappelijk. “In de beschermde Concessiewijk zijn uiteraard heel wat kandidaten te vinden: veel panden werden de voorbije jaren kwaliteitsvol gerenoveerd en zijn een mooi voorbeeld voor andere te renoveren woningen. Maar evenzeer belangrijk is het niet-beschermd waardevol erfgoed dat zijn authenticiteit nog niet door allerlei ingrepen heeft verloren. Daarom kozen we dit jaar voor villa Cocorico in de Wenduinesteenweg”, aldus de burgemeester.

Villa Cocorico

Deze karaktervolle villa met Normandische inslag dateert van circa 1910, de garage werd bijgebouwd in 1937. Het is volgens Vandaele een mooi voorbeeld van de cottage-architectuur uit de belle-époqueperiode. “De villa staat vermeld op de inventaris van het bouwkundig erfgoed, maar is geen beschermd monument. De eigenaars konden dus geen gebruik maken van een erfgoedpremie, maar renoveerden desondanks tóch. Het metselwerk, het dak en het schrijnwerk werden vernieuwd en de gevel herschilderd, dit alles met respect voor het behoud van de originele kenmerken. Omwille van de goede erfgoedzorg en zijn positieve uitstraling naar de omgeving, verdient villa Cocorico onzes inziens deze erkenning”, aldus nog Vandaele.

Villa La Chaumière

Villa La Chaumière, gelegen aan de Koninklijke Baan, dateert van het interbellum. “Deze kustvilla staat wél op de inventaris van het bouwkundig erfgoed en maakt deel uit van het beschermd dorpsgezicht ‘De Haan Concessie’. Voor de restauratie hebben de eigenaars hierdoor dus wel kunnen genieten van een erfgoedpremie”, vervolgt burgemeester Vandaele.

Blikvanger is hier het rieten dak met glooiende dakkapellen en geornamenteerde dakrand, volgens de regels van de kunst gerestaureerd door een gespecialiseerde firma. “De keuze voor stro als dakbedekking is niet alleen een historische, maar ook een milieubewuste keuze. Riet is een duurzaam en natuurlijk materiaal, isoleert goed en zorgt dus voor een lagere energiefactuur. Dankzij de waardevolle restauratie is ook deze villa opnieuw een echte blikvanger en draagt ze bij tot de herkenbaarheid en de identiteit van de Concessie”, besluit Vandaele.

“Blij dat we op deze manier ons steentje konden bijdragen aan ’t gezelligste dorpje van de Belgische kust” – Pascale Bellen

Villa La Chaumière werd gerestaureerd door een koppel jonge vijftigers uit het Antwerpse. “We waren al een tijdje op zoek naar een leuk tweedeverblijfje voor de kinderen en kleinkinderen”, zegt Pascale Bellen (54). “Begin ’21 reden we langs de Kustbaan, toen ons oog op deze villa viel. Er was duidelijk wel wat werk aan, maar daar keken we door. Het heeft wel wat weg een peperkoekenhuisje.” Pascale en haar man Peter (54) restaureerden de volledige woonst in amper een jaar tijd. “We hebben dat met veel passie gedaan en zijn zelf ook trots op het resultaat. Verliefd op ons nieuw nestje”, knipoogt Pascale. En zij niet alleen, zo blijkt. “Veel mensen stoppen om foto’s te nemen en een babbeltje te doen. Van de meeste krijgen we ook complimentjes: Chapeau, goed gedaan. Blij dat we op deze manier ons steentje konden bijdragen aan ’t gezelligste dorpje van de Belgische kust”, glimlacht Pascale. Zelf heeft ze fijne jeugdherinneringen aan De Haan. “Mijn grootouders hadden hier destijds een vakantiebungalow in Strooiendorp en ik herinner me dat we daar dan het bos overstaken om zo naar het strand te gaan. Leuke tijden, en nu keren we hier terug om te genieten”, klinkt het nog.

The post Erfgoedpluim voor villa’s Chaumière en Cocorico in De Haan is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Realityster Paris Hilton getuigt in Amerikaanse Congres over ervaringen in jeugdzorg: “Ik leerde niets, behalve trauma”

Voor het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft realityster Paris Hilton gepleit voor een beter beleid voor kinderen in de pleeg- en jeugdzorg. Ze getuigde er over haar eigen traumatische ervaringen in zogenoemde ’therapeutische kostscholen’. "Dit is een miljardenindustrie die enkel uit is op winst", zei ze. "Ik leerde er niets, behalve trauma."

Lees meer »

Carl Devos over de ongewone formatie: “Dat de premierkwestie zich nu al stelt, onderstreept dat”

“De euforie over de formaties ruimt plaats voor realisme. Er zijn – momenteel – geen andere coalities mogelijk, dat wil niet zeggen dat ze daarom onmogelijk zijn”, schrijft politicoloog Carl Devos (UGent). Door de uiteenliggende standpunten van de betrokken partijen, blijkt de federale formatie allesbehalve een sinecure te zijn. Want hoe ongewoon is deze formatie nu juist? En wie is

Lees meer »

Lingeriewinkel en Beobank in de Zwanestraat in Torhout

In het pand op de hoek van de Zwanestraat met de Putstraat (foto), waar een tijdje een fitnesszaak heeft bestaan, komt er vanaf half augustus een nieuwe lingeriewinkel.
The post Lingeriewinkel en Beobank in de Zwanestraat in Torhout appeared first on KW.be.

Lees meer »

Martine (61) zet knijtenstrijd voort via vredegerecht: “We zijn door de plaag zelfs verhuisd met onze zaak”

Martine De Pauw (61) uit Schellebelle, bij Wichelen, stapt naar het vredegerecht na de aanhoudende knijtenplaag in de omgeving van haar woning vlak bij de Schelde. Precies een jaar geleden overwoog de vrouw al juridische stappen, maar de Vlaamse Waterweg beloofde toen maatregelen te nemen. “Ik gaf hen het voordeel van de twijfel, maar het is nog altijd niet verbeterd”,

Lees meer »

“Een dag ‘Het eiland’ niet gequoot, is een dag niet geleefd”: fans vieren populaire tv-reeks in coworking op Antwerpse Meir

Trivial time, groene dassen en ‘ne ring op een Düsseldorf’: fans van Het eiland kunnen nog tot eind juli in de voetsporen treden van Guido, Michel, Frankie en Alain en de werksfeer opsnuiven bij Cynaaaal-GOGO. Omdat de reeks 20 jaar bestaat, opende streamingdienst Streamz ‘Coworking Het Eiland’ op de Antwerpse Meir. (En dat is geen) zever, gezever.

Lees meer »

Prentenboek van Lieve uit Roeselare helpt jonge kinderen met hun gevoelens: “Door de universele personages kan elk kind zich hierin herkennen”

Psychologe Lieve De Brauw stelde op haar eerste prentenboek ‘Blij met jou een bijzondere boodschap van Orantjetipje’ voor in boekhandel De Zondvloed. Het is een verhaal voor kinderen van 5 tot 10 jaar die worstelen met zichzelf. “Het is gestart met een prentenboek, maar intussen maakte ik ook een werkbundel voor professionals en broed ik op een lessenpakket.”
The

Lees meer »

Neoprof Jasper Dejaegher zucht: “Frustrerende weken”

Als alles goed gaat maakt Jasper Dejaegher op zondag 14 juli in Kemmel Koerse z’n comeback in het peloton. Sinds eind maart staat de neoprof van Team Flanders-Baloise langs de kant met mycoplasma.
The post Neoprof Jasper Dejaegher zucht: “Frustrerende weken” appeared first on KW.be.

Lees meer »