En plots springt Italiaanse hagedis uit pakje broccoli: “Wonder dat dier dit overleefde”

Opvangcentrum SOS Reptiel in Ichtegem is een nieuwe bewoner… en een nieuw straf verhaal rijker. Ze vangen er nu een Italiaanse muurhagedis op… die bij een vrouw uit Wetteren uit een pak broccoli kwam gekropen. Dat het tien centimeter grote dier het verwerkings- en verpakkingsproces overleefde, is een klein wonder. We laten het nu ontstressen en verzorgen het goed”, zegt Mario Goes van SOS Reptiel.

Het zal je maar overkomen. Je koopt een pakje lekkere broccoli in je supermarkt, legt de groente in de koelkast en opent het twee dagen later om het klaar te maken. Een vrouw uit Wetteren was deze week klaar om de broccoli te versnijden toen plots een heuse, volgroeide muurhagedis uit het pak kwam gekropen. Uiteraard schrok de vrouw zich een hoedje, temeer het dier in beste staat leek te zijn. De hagedis werd overgebracht naar opvangcentrum SOS Reptiel in Ichtegem.

Verbazing

“Het gaat om een Italiaanse muurhagedis, podarcis siculus genaamd”, zegt Mario Goes van SOS Reptiel. “Het beest is zeker volgroeid, vermoedelijk tussen de 1 en 5 jaar oud en meet tien centimeter. Het heeft wat dezelfde kleur als de broccoli en het werd zo nooit opgemerkt. Dit is toch weer een straf verhaal want het is een klein wonder dat deze hagedis dit alles overleefde. We gaan er vanuit dat het dier zich in Italië tijdens het oogsten verstopt had in de groente en nooit opgemerkt werd. Dat het daarna én het wassen, én het verpakken, én het transport overleefde verbaast ons wel. Aan de andere kant maakten we dit wel al eerder mee met andere dieren.”

Eerst ontstressen

Het dier krijgt nu de beste zorgen bij SOS Reptiel. “Het heeft al heel wat meegemaakt en dus is het belangrijkste dat het nu eerst op adem kan komen”, vervolgt Goes. “Eerst ontstressen is voor elk dier dat hier binnengebracht wordt de eerste taak. Het krijgt bij ons lekkere krekels voorgeschoteld om op adem te komen. Daarna wordt het onderzocht of er gezondheidsproblemen zijn. Wat er daarna met het dier zal gebeuren is nog niet duidelijk. Dat hangt af of het op de positieve lijst van reptielen staat of niet. Het dier aanbieden ter adoptie is sowieso moeilijk aangezien het normaal in het wild leeft.”

Opvangcentrum overvol

Voor SOS Reptiel betekent de komst van de nieuwe bewoner alweer een extra opvangplaats, terwijl ze al overvol zitten. “We bieden al aan meer dan 300 dieren onderdak, vooral schildpadden. Maar elk dier dat er bijkomt betekent extra plaats en extra budget. Zo is alleen al onze energiefactuur gigantisch aangezien de diertjes hier het lekker warm willen hebben. De chauffage staat hier op 26 graden. Niet eenvoudig voor een opvangcentrum dat vooral leeft van giften van dierenliefhebbers. Intussen zijn we wel nog steeds aan het bouwen aan extra plaatsen. We laten deze dieren niet in de steek”, besluit Goes. (JH)

Wie meer wil weten en het opvangcentrum wil steunen, kan dat via www.sosreptiel.be.

The post En plots springt Italiaanse hagedis uit pakje broccoli: “Wonder dat dier dit overleefde” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Topchef Luc Bellings beschuldigd van fraude bij kwalificatie voor WK Gravel

Topchef Luc Bellings wordt beschuldigd van fraude bij een kwalificatiewedstrijd voor het WK Gravel in Leuven. ‘Het Belang van Limburg’ schrijft dat hij volgens een klacht identiteitsfraude pleegde door zijn rugnummer en kaderplaatje te verwisselen met dat van een ploegmaat. “Dat klopt niet”, reageert Luc Bellings bij HLN. “Er spelen andere zaken mee in die beschuldigingen.”

Lees meer »

Jongste Britse moordenaars sinds jaren 90: Britse tieners (13) krijgen levenslang voor moord met machete

Een rechter in Nottingham heeft twee jonge Britse tieners veroordeeld tot levenslang, waarvan ze minstens 8,5 jaar achter de tralies moeten doorbrengen. Ze werden schuldig bevonden aan moord met een machete op een negentienjarige jongeman. Daarmee dragen ze de bedenkelijke titel van jongste veroordeelde moordenaars in het Verenigd Koninkrijk sinds het duo dat in 1993 de kleuter James Bulger om

Lees meer »

LIVE ANTWERP-BEERSCHOT. De Beerschot-fans hebben er genoeg van: nieuwe vuurpijlen op het veld zorgen voor onderbreking van de match

Hoogspanning in Antwerpen. Aartsrivalen Antwerp en Beerschot kijken elkaar in de ogen. Na een dominante eerste helft van de thuisploeg staat de Great Old 1-0 voor. Op slag van rust werd de dubbele voorsprong, op naam van Janssen, afgekeurd voor buitenspel. Na de pauze ging het van kwaad naar erger. De paars-witte fans hadden er bij een 4-0-stand wel genoeg

Lees meer »

Het gemeenterapport van Deerlijk: Dankzij coalitie waaide er een nieuwe wind door Deerlijk

Op zondag 13 oktober mag je weer kiezen wie de komende zes jaar je gemeente zal leiden. Maar hoe heeft het huidige gemeentebestuur het gedaan? Welke projecten werden gerealiseerd, welke op de lange baan geschoven? Wat pakte het bestuur goed aan, waar werd geflaterd? Je ontdekt het in dit gemeenterapport.
The post Het gemeenterapport van Deerlijk: Dankzij coalitie waaide

Lees meer »

Van “DURF!” in Eeklo tot “Komt uit aa kot” in Buggenhout: lokale partijen wagen zich aan een campagnelied 

Op sociale media valt het almaar vaker op: lokale partijen proberen de kiezer te overtuigen met een "campagnelied", een lied dat een deel van hun boodschap moet uitdragen, vaak in de vorm van een videoclip. Zo circuleren er onder meer filmpjes van DURF! N-VA/SMS&MEER in Eeklo en van de lokale CD&V-afdeling in Buggenhout. Maar overtuigen de partijen hun kiezers daar

Lees meer »

Saym uit ‘Bake Off Vlaanderen’ lijdt aan ‘body dysmorphia’: “Er waren periodes dat ik amper het huis uit kwam”

Tijdens ‘Bake Off Vlaanderen’ lijkt hij een vrolijke energiebom, maar diep vanbinnen worstelt de 22-jarige Saym Sheikh met “monstertjes” in z’n hoofd. De Antwerpenaar met Pakistaanse roots lijdt aan ‘body dysmorphia’, ook wel ingebeelde lelijkheid genoemd. In dit interview vertelt de zoetebek hoe groot de impact van die aandoening is op z’n dagelijkse leven en welke weg hij heeft afgelegd

Lees meer »

OPROEP. Ben jij ongelovig maar wil je toch een glimp van de paus opvangen tijdens zijn bezoek en wil je daarover getuigen?

Paus Franciscus brengt van donderdagavond tot en met zondagmiddag een bezoek aan België. Zijn bezoek moet een opsteker worden voor de hele katholieke gemeenschap. Maar ook voor niet-gelovigen vormt zijn visite een unieke gelegenheid om een wereldvedette te spotten. Woon jij het bezoek van de paus bij louter voor het plezier en wil je daarover getuigen? Vul dan onderstaand formulier

Lees meer »

Marine Le Pen voor de rechter op verdenking van verduistering EU-geld

Voor de correctionele rechtbank van Parijs start maandag om 13.30 uur het proces tegen de Franse extreemrechtse politica Marine Le Pen, haar partij Rassemblement National (RN), haar vader Jean-Marie en nog vijfentwintig anderen, die verdacht worden van verduistering van Europese fondsen. Het proces zal tot 27 november duren.

Lees meer »