Voorlopig geen enkele Franstalige uitnodigingsbrief voor verkiezingen in faciliteitengemeente Spiere-Helkijn: “Wij zijn voorbeeld van hoe het moet”

Op 22 november ontstond er commotie op de plenaire vergadering van het Vlaams Parlement over de oproepingsbrieven voor de verkiezingen, die in 2018 in sommige faciliteitengemeenten automatisch in het Frans werden verstuurd. Burgemeester Walraet geeft aan dat in Spiere-Helkijn de brieven in het Nederlands worden verstuurd en dat hij voorlopig geen weet heeft van een aanvraag tot een Franstalige uitnodigingsbrief.

Vlaams Parlementslid Inez De Coninck (N-VA) stelde tijdens de plenaire vergadering van het Vlaams Parlement op 22 november een actuele – al werd de actualiteit ervan door de minister in vraag gesteld – vraag aan Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Gwendolyn Rutten (Open VLD). De Coninck vroeg zich af welke stappen de minister zal zetten om ervoor te zorgen dat bij de volgende lokale verkiezingen in de faciliteitengemeenten de uitnodigingsbrieven in het Nederlands verstuurd worden.

De N-VA-politica verwees daarmee naar enkele faciliteitengemeenten voor Franstaligen in het Vlaams Gewest die in de aanloop naar de vorige gemeenteraadsverkiezingen de oproepingsbrieven automatisch in het Frans hadden verstuurd, terwijl dat normaal gezien enkel op vraag van de burger gebeurt. Er was ook enige commotie rond de campagnevoering in het Frans in die gemeenten, wat voor alle duidelijkheid niet verboden is.

De vraag van De Coninck had vooral op enkele faciliteitengemeenten in de Vlaamse Rand betrekking, maar hoe zit het met het rondsturen van de uitnodigingsbrieven in de Zuid-West-Vlaamse faciliteitengemeente Spiere-Helkijn?

Geen aanvragen

“De uitzendbrieven worden hier automatisch in het Nederlands verstuurd”, zegt burgemeester Dirk Walraet (Lijst Burgemeester). “Er is naar mijn weten geen enkele inwoner die al eens een omzendbrief in het Frans heeft aangevraagd.”

Nochtans is volgens de burgemeester de meerderheid van de burgers van Spiere-Helkijn Franstalig. Taaltellingen zijn sinds de Taalwet echter verboden, maar de burgervader geeft aan die indruk te krijgen aan de balie in het gemeentehuis en krijgt ook dezelfde signalen vanuit de scholen. “Hier worden de twee talen gesproken. We voeren dus ook campagne in de twee talen. Dat is logisch.”

“Voor mij maakt het niet uit of de mensen Nederlands- of Franstalig zijn. Dat is allemaal hetzelfde. Ik ben zelf afkomstig van rond Brugge, maar heb mijn Frans geperfectioneerd nadat ik naar hier was verhuisd. Spiere-Helkijn is eigenlijk gewoon een voorbeeld van hoe een faciliteitengemeente kan en moet zijn.”

Bijzonder tevreden

Ook voor Vincent Devos, gemeenteraadslid en fractieleider van oppositiepartij Team+, is er geen vuiltje aan de lucht: “De toepassing van de taalwetgeving wordt in onze gemeente gerespecteerd en het spreekt voor zich dat de oproepingsbrieven in het Nederlands worden opgestuurd. Ik heb geen weet van oproepingsbrieven die achteraf op vraag van een inwoner in het Frans moeten worden opgestuurd. In onze gemeente begrijpen de meeste mensen dat het om een oproepingsbrief voor de verkiezingen gaat, en bijna niemand stoort zich hieraan.”

“Communicatie met de inwoners gebeurt wél in beide landstalen en dat vinden wij prima. Meerderheid en oppositie zijn het hiermee eens. Dit is nooit een punt van discussie geweest en we zijn bijzonder tevreden met die tweetaligheid. De verstandhouding tussen Nederlandstaligen en Franstaligen is dan ook opperbest, er is geen animositeit tussen Walen en Vlamingen.”

Devos is zo dezelfde mening toegedaan als de burgemeester: “Ik denk dat we een voorbeeld zijn van hoe het wél kan… Sommigen kunnen hier nog een punt aan zuigen.”

“Ik moet wel toegeven dat het niet altijd evident is. Nederlandstalige inwoners zullen meer interesse tonen in bijvoorbeeld Vlaamse artiesten, en vice versa. Dit jaar hebben we een mooi compromis gevonden: Sandra Kim komt naar Spiere-Helkijn. Dat is een prima keuze, want ze won in 1986 als eerste Belgische kandidate het Eurovisiesongfestival, maar ze won in november 2020 ook het VTM-programma The Masked Singer op de Vlaamse televisie. Ze deed overigens ooit een Nederlandstalige performance met Luc Steeno.”

“Wij volgen de taalwetgeving, maar wel met een verbindende communicatie” -Vincent Devos, Team+ (oppositie)

Tweetalige folders

Team+ voert campagne in de twee talen, en daar ziet Devos geen graten in. “Wij communiceren uiteraard in beide landstalen. We zijn de vertegenwoordigers van alle inwoners van onze gemeente en het is dus logisch dat we in twee talen communiceren. Folders die we rondsturen zijn dus altijd in het Nederlands én in het Frans opgemaakt. Wij volgen de taalwetgeving, maar dan wel met een verbindende communicatie”, besluit de fractieleider.

The post Voorlopig geen enkele Franstalige uitnodigingsbrief voor verkiezingen in faciliteitengemeente Spiere-Helkijn: “Wij zijn voorbeeld van hoe het moet” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Laatste tickets voor Jasper Steverlinck op Blender

Voor de eerste editie van Blender bundelen Wilde Westen en Schouwburg Kortrijk de krachten voor een zomerse concertreeks in Bolwerk. Deze muzikale mix serveert 12 concerten van alle genres gedurende drie weken. Op het programma staat onder meer Jasper Steverlinck op donderdag 4 juli vanaf 20 uur. Een goedgevulde bar en foodtrucks zorgen voor extra beleving.
The post Laatste

Lees meer »

KIJK. Strippers, cowboyhoeden én Snoop Dogg: zo vierde Khloé Kardashian haar 40ste verjaardag

Khloé Kardashian kon haar ogen niet geloven wanneer ze de noten van ‘The Next Episode’ hoorde. Niemand minder dan Snoop Dogg staat op het podium om haar te verrassen voor haar 40ste verjaardag, met paaldansende strippers met cowboyhoeden. Een gepaste outfit, gezien het thema van het feest Dollywood was, geïnspireerd op het themapark van countryzangeres Dolly Parton.

Lees meer »

CD&V Wervik zoekt nog drie vrouwen, ex-directeur ’t Veer Herman Wenes en ex-voetballer Brecht Verstraete verrassende nieuwkomers op lijst

Als eerste partij in Wervik stelde CD&V haar lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen in oktober voor. Er ontbreken nog drie vrouwen. Opvallende namen bij de nieuwkomers zijn ex-voetballer Brecht Verstraete uit Kruiseke en Herman Wenes uit Geluwe, gewezen stichter en directeur van maatwerkbedrijf ’t Veer in Menen. De ambitie bij CD&V ligt duidelijk hoog.
The post CD&V Wervik zoekt nog

Lees meer »

Lange files op E403 na botsing in beide richtingen in Torhout

Ter hoogte van het afrittencomplex van de E403 in Torhout ontstond woensdagmiddag een verkeersinfarct. Een personenwagen botste er eerst op een vrachtwagen, met zware schade tot gevolg. Tegelijkertijd botsten in de andere richting twee auto’s op elkaar die getuige waren van het eerste ongeval. Het leidde tot kilometerslange files.
The post Lange files op E403 na botsing in beide

Lees meer »

Democratische zwaargewichten spreken steun uit voor Biden: “Je kunt al eens een slecht debat hebben”

De Democraten lijken de rangen te sluiten na het belabberde debat van president Joe Biden. Tijdens het debat met rivaal Donald Trump kwam Biden meermaals verward over. "Je kunt al eens een slecht debat hebben", reageert oud-president Barack Obama. Ook gewezen presidentskandidaat Hillary Clinton herhaalt haar steun. Biden zelf klinkt strijdvaardig: "Ik weet hoe ik de job moet doen."

Lees meer »

ZOMERREEKS. Froya en Mark kochten stukje berg in de Alpen: “Hier leven is leren loslaten en berusten in wat komt”

Wie definitief uit Antwerpen vertrekt, laat veel achter. Dat zou je toch denken. Wij spraken Antwerpenaren die lang geleden of heel recent hun koffers pakten, iedereen die hen lief was dag zeiden en naar het buitenland verkasten. Vijf keer een verhaal over met weinig of niks vertrekken en (wellicht) nooit meer willen terugkeren. Aflevering 1: Froya en Mark uit Borgerhout

Lees meer »

Zeker 27 mensen doodgedrukt bij religieus festival in noorden van India

Bij een druk bijgewoonde religieuze bijeenkomst in de noordelijke Indiase staat Uttar Pradesh zijn volgens de hulpdiensten zeker 27 mensen verpletterd. Gevreesd wordt dat het dodental nog verder oploopt, want “er komen nog steeds lichamen binnen” volgens de gezondheidsdienst bij het Franse persbureau ‘AFP’. De politie had het bij persbureau ‘Reuters’ zelfs over zo’n zestig doden.

Lees meer »

Toeristische trekpleister voor Chinezen, ‘dicht’ bij huis voor Julian Assange: dit is Saipan, het eiland waar klokkenluider schuldig pleitte voor spionage

WikiLeaks-oprichter Julian Assange kon voor eender welke rechtbank op Amerikaans grondgebied verschijnen om schuldig te pleiten voor spionage, maar hij koos voor het piepkleine eiland Saipan middenin de Grote Oceaan. Een bewuste keuze, duidt VS-kenner Tom Van de Weghe. “Niet alleen wilde hij het Amerikaanse vasteland vermijden, hij wilde ook zo dicht als mogelijk bij thuisland Australië zijn.”

Lees meer »

PADI SHOW-medewerker Obi Carrein uit Wevelgem stelt zijn foto’s van internationale reizen tentoon op het Zandsculpturenfestival in Middelkerke

Het Zandsculpturenfestival in Middelkerke ontvouwt zich deze zomer tot de toegangspoort naar niet één, maar vele bijzondere werelden. Dit jaar worden de bezoekers meegenomen op een imaginaire wereldreis. Je stelt je reis zelf samen. Wil je een farao in Egypte of wilde dieren in Afrika zien? Of bezoek je liever de Taj Mahal, Japanse tempels of het Paaseiland? Of vlieg

Lees meer »

Vermiste 85-jarige man na zoekactie dood teruggevonden in beek

De 85-jarige Michel Lion uit Koksijde, die afgelopen weekend vermiste raakte na een wandeltocht, is maandagochtend dood teruggevonden. Zijn lichaam werd door een politiehelikopter opgemerkt in een beek, een aantal kilometer van zijn woning. “Na onderzoek door een wetsdokter gaan we uit van een tragisch ongeval, er is geen tussenkomst van derden”, meldt het West-Vlaamse parket.

Lees meer »