Schouwen in Harelbeekse industriezone Vaarnewijk gaan zondag neer

Op zondag 10 december gaan de twee schouwen in de industriezone Vaarnewijk in Harelbeke neer. Om 9.45 uur stipt worden de twee torens, die momenteel nog op de site van de oude elektriciteitscentrale staan, door middel van springstoffen gedynamiteerd.

De elektriciteitscentrale langs de Leie sloot in maart 2012, omdat ze te verouderd was om nog rendabel te zijn. De centrale werd enkel nog ingeschakeld in hoge nood. Sinds de sluiting is de elektriciteitscentrale niet meer in gebruik.

Perimeter van 200 meter

Verschuere Invest bv kocht de site intussen op met de bedoeling hun bedrijf van de Overleiestraat te verhuizen naar deze site. De twee schouwen die nog op de site staan hebben geen nut meer en moeten verdwijnen. De sloop werd al enkele keren uitgesteld door onder andere de aanwezigheid van een nestbak voor slechtvalken op een van de schoorstenen.

De 72 meter hoge torens worden op zondag 10 december om 9.45 uur stipt gedynamiteerd. Om het hele gebeuren op een veilige manier te laten verlopen, wordt er een veiligheidsperimeter van 200 meter opgelegd. Dat betekent dat tijdens het springen geen publiek wordt toegelaten in een perimeter van 200 meter.

(lees verder onder de foto)

Er wordt een veiligheidsperimeter ingesteld. © gf

De Leie, de jaagpaden langs weerszijden van de Leie, de Vaarnewijkstraat en de N36 sluiten tijdelijk voor het verkeer en het publiek. Gebouwen en bedrijven binnen deze perimeter worden ontruimd. De springmeester staat samen met de opdrachtgever in voor de afsluiting en signalisatie van de veiligheidszones, in samenspraak met Harelbeke en bevoegde diensten.

Vanaf 8.30 uur worden de Vaarnewijkstraat en het jaagpad afgesloten. Ook scheepvaart op de Leie binnen de perimeter is tijdelijk verboden. Pleziervaartuigen tussen de sluis en de veiligheidsperimeter moeten vastgelegd worden aan de kade aan de Vrijdomkaai. Om 9 uur sluit de N36 voor alle verkeer, van aan het kruispunt de koperen ketel in Bavikhove tot en met de E3-tunnel in Harelbeke.

Signaal

Een kwartier voor de ontsteking zal er een langgerekt geluidssignaal te horen zijn. Net voor de ontploffing volgen twee korte geluidsignalen. Een kwartier na de springwerken wordt de zone opnieuw vrijgesteld en de veiligheidsperimeter opgeheven.

Alle gemaakte afspraken zijn in nauw overleg met de brandweer, politiezone Gavers, Verschuere Invest bv, de scheepvaartpolitie, de Vlaamse Waterweg, opdrachtgever Aclagro nv, springmeester Uittenboogaard, Fluvius, Elia, het studiebureau B²ASC bv, Securitas en het lokaal bestuur Harelbeke gemaakt.

Spektakel aanschouwen

Er zijn drie plekken waar het publiek toegelaten wordt om het spektakel te aanschouwen. We raden iedereen aan om met de fiets of te voet te komen, aangezien er heel wat verkeer op de baan zal zijn.

Op de N36 ter hoogte van het bedrijf Omniplex, komende van Deerlijk

Op de N36 ter hoogte van de brug, komende van Bavikhove

Op de site Bomarbre-Corex in het centrum van Harelbeke

Op deze laatste publieksplek organiseert het bedrijf Verschuere Invest nv ook een kleinschalige drankstand. De opbrengst van de drankverkoop gaat naar een goed doel.

Parkeren kan op de parkings van de bedrijven in de Gentsesteenweg. Er wordt gevraagd niet op de parking van de Albert Heijn te parkeren, aangezien deze supermarkt open is op zondagvoormiddag. Parkeren kan ook aan de Vrijdomkaai, het Marktplein of andere vrije parkeerplaatsen in het centrum van Harelbeke.

The post Schouwen in Harelbeekse industriezone Vaarnewijk gaan zondag neer is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Torhout krijgt nieuwe stadswandelroute: “Deze groene regio nodigt uit om te pauzeren”

Westtoer, de provincie West-Vlaanderen en het stadsbestuur hebben de handen in elkaar geslagen voor het realiseren van een nieuwe wandelroute door de Torhoutse stadskern. Het traject van 3,6 km is aangeduid met 80 metalen klinknagels en gidst de wandelaars langs erfgoedsites, groene plekken en streetart.
The post Torhout krijgt nieuwe stadswandelroute: “Deze groene regio nodigt uit om te pauzeren”

Lees meer »

KVKO A stoomt zich klaar voor derde provinciale

KVKO stelde de selectie voor het komende seizoen voor. De A-ploeg promoveerde naar derde provinciale, terwijl de B-ploeg nu in de kustreeks van vierde terechtkomt.
The post KVKO A stoomt zich klaar voor derde provinciale appeared first on KW.be.

Lees meer »

#iedereenwestvlaming

Met het kwakkelweer zijn er veel mensen die nog snel op zoek gaan naar de zon. Maar het aanbod is beperkt.
The post #iedereenwestvlaming appeared first on KW.be.

Lees meer »

Basisschool De Verrekijker in Alveringem wint ‘Klushelden van Brico’: “Hoera, tienduizend euro aan renovatiemateriaal!”

Fantastisch nieuws uit vrije basisschool De Verrekijker in de Hoogstraat. De school heeft de wedstrijd Klushelden van Brico gewonnen, mag voor 10.000 euro aan werkmateriaal gaan kopen, en kan zo een verouderd paviljoen op de speelplaats renoveren. “Dit is een enorme meevaller”, zegt directeur Lynn Stekelorum.
The post Basisschool De Verrekijker in Alveringem wint ‘Klushelden van Brico’: “Hoera, tienduizend

Lees meer »

Avril Lavigne staat straks op Werchter. Of toch niet? “Ze is eigenlijk al 20 jaar dood”

Werd de Canadese popster Avril Lavigne (39) in 2003 vervangen door een dubbelgangster? Als we een populaire samenzweringstheorie mogen geloven, zien we al zeker twintig jaar een zekere ‘Melissa’ aan het werk. Klinkt compleet van de pot gerukt, maar de argumenten zijn volgens velen best overtuigend, en worden gevoed door het feit dat de zangeres jarenlang van de radar verdween.

Lees meer »

Rassemblement National van kandidaat-premier Jordan Bardella (28) op kop bij eerste ronde parlementsverkiezingen: “Extreemrechtse golf trekt over Frankrijk”

De eerste ronde van de parlementsverkiezingen in Frankrijk zijn gewonnen door het Rassemblement National (RN) van kandidaat-premier Jordan Bardella (28). De partij kreeg 33 procent van de stemmen, zo melden Franse media zondagavond op basis van schattingen. De daadwerkelijke resultaten komen later vanavond binnen. Ondertussen protesteren honderden linkse activisten in hoofdstad Parijs. Dit artikel zal voortdurend worden bijgewerkt met de

Lees meer »

Krijgt Gella eindelijk een opvolger? Dit zijn de (medaille)kansen van de West-Vlaamse Olympiërs

19 september 2000 in Sydney: judobrons voor Gella Vandecaveye, amper twee maanden nadat ze de kruisbanden van haar rechterknie scheurde. Vierentwintig jaar later is Vandecaveye – hockeyer Arthur De Sloover behaalde in Tokio goud met de Red Lions – nog altijd de laatste West-Vlaamse individuele medaillewinnares op de Olympische Spelen. Komt daar tussen zaterdag 27 juli en zondag 11 augustus

Lees meer »