“Niet echt in de vorm die ik wens”: Charlotte Van Laethem aan de start van het EK veldlopen

Veertig Belgen zullen zondag 10 december ons land vertegenwoordigen op het EK veldlopen in Brussel. Een van hen is Charlotte Van Laethem van Hermes Club Oostende. Zij komt aan de start bij de beloften na voor haar toch wel een drukke tijd met onder andere een stageperiode voor school.

Charlotte Van Laethem combineerde in het verleden het lopen met skeeleren bij de Zwaantjes Roller Club (ZRC) in haar woonplaats Zandvoorde. Tijdens de coronaperiode geraakte het lopen echter wat op de achtergrond toen Stijn Fincioen (Olympic Brugge en West-Vlaamse Alliantie) haar als coach opnieuw de nodige motivatie gaf. En in goed een jaar ging het vlug voor Charlotte. Ze zette haar zinnen vooral op de langere afstanden: 1.500, 3.000 en 5.000 meter. Op die laatste pisteafstand werd ze onder andere negende op het BK in Brugge, nadat ze een maand ervoor op haar 21ste verjaardag de halve marathon tijdens de Nacht van Torhout won.

Onzeker

Na het zomerseizoen bereidde de atlete zich dan voor op de cross en kon ze met het maximaal puntenaantal na winst met een cluboverschrijdend ploegje tijdens de voorgaande Relays in Berlare naar de lange cross van de Roeselaarse CrossCup-manche. “Daar verscheen ik echter niet aan de start”, vertelt Charlotte. “Mijn bloedwaarden waren niet goed. Zelf voelde ik er weinig hinder van, maar ik wist niet in hoever dit effect zou hebben tijdens de inspanningen. Daarna kon ik dan ook niet meteen de draad weer oppikken. Ernstig was het niet maar ik geraakte toch wat onzeker richting het BK. Uiteindelijk kon ik de week ervoor wel voldoende trainen.”

Brons

Het Belgische kampioenschap in Hulshout gold als selectiewedstrijd voor het Europees kampioenschap van komende zondag 10 december in Brussel. Op een aartsmoeilijk parcours in Hulshout ging de winst op de lange cross bij de beloften dames naar provinciegenoot Julie Voet. Charlotte was in die leeftijdscategorie goed voor brons en met haar stek bij de eerste zes zeker van deelname aan het EK.

“Het was overigens mijn eerste cross op die afstand. Ik had nog niet eerder negen kilometer gedaan. En de druk was wat weggevallen omdat ik twee weken ervoor nog geen zekerheid had dat ik zou starten. Zelfs toen ik mij voor het BK inschreef, was het nog niet duidelijk of ik kon meedoen. Uiteindelijk was ik tijdens de cross zelf wel bezig met welke positie ik liep. Maar invloed op mijn prestatie had dit zeker niet.”

Hoogtepunt

Het EK veldlopen heeft plaats in het Park van Laken in Brussel. Zondag strijdt de Europese top onder de bollen van het Atomium voor de medailles. Het belooft het hoogtepunt te worden van het veldloopseizoen in ons land. In aanloop naar dat EK was Charlotte de twee weken na het BK bezig met de voorbereiding. Die verliep alvast goed tijdens een meeting in Brugge waar ze zowel de korte als de lange cross op haar naam zette. “Er was weinig concurrentie, maar het waren wel twee goede trainingswedstrijden, midden in voor mij toch wel een drukke periode. Ik liep toen stage voor school. Veel tijd en energie had ik niet, zeker na een lange werkdag.” Charlotte studeert kine in Leuven. Haar stage was in Pellenherg, het revalidatiecentrum van het UZ Leuven. “Het was iedere ochtend een half uur met de fiets en na mijn dagtaak dan in het donker met de fiets terug naar Leuven. Om dan nog eens te vertrekken voor een nieuwe looptraining. Veel meer zat er niet in.”

In eigen land

Vorig weekend liep de stage ten einde en stond er geen wedstrijd op het programma voor Charlotte. “We hebben nog even doorgetraind om dan de rest van deze week af te bouwen, om in Brussel uitgerust aan de start te komen.”

Een EK in eigen land is mooi. Ook voor de familie? “Die zal er wel bij zijn. De voorbereiding naar het BK en EK had ik liever anders gezien. Ik zit niet echt in de vorm die ik wens, maar dit kan voor mezelf een motivatie zijn om die er zondag wel uit te halen. Ik kan dan tevreden zijn. Welke plaats ik ermee haal is mij onbekend, want ook de tegenstand ken ik niet”, besluit ze. (ACR)

The post “Niet echt in de vorm die ik wens”: Charlotte Van Laethem aan de start van het EK veldlopen is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Basisschool De Verrekijker in Alveringem wint ‘Klushelden van Brico’: “Hoera, tienduizend euro aan renovatiemateriaal!”

Fantastisch nieuws uit vrije basisschool De Verrekijker in de Hoogstraat. De school heeft de wedstrijd Klushelden van Brico gewonnen, mag voor 10.000 euro aan werkmateriaal gaan kopen, en kan zo een verouderd paviljoen op de speelplaats renoveren. “Dit is een enorme meevaller”, zegt directeur Lynn Stekelorum.
The post Basisschool De Verrekijker in Alveringem wint ‘Klushelden van Brico’: “Hoera, tienduizend

Lees meer »

TERUGLEZEN GAZA. Israël beveelt evacuatie van Khan Younis en Rafah – Iraanse generaal dreigt met raketaanvallen op Israël

Het Israëlische leger heeft maandag de evacuatie bevolen van Khan Younis en Rafah in het zuiden van de Gazastrook. Daar werden honderdduizenden Palestijnen enkele weken geleden al gedwongen te vluchten voor gevechten. En duizenden Israëlische ultraorthodoxe mannen zijn zondag in Jeruzalem de straat op gegaan om te protesteren tegen de dienstplicht. Zij doen dit vanwege een uitspraak van het Israëlische

Lees meer »

Apotheek Omni-Chimie zit niet langer meer op de Markt in Langemark, maar in nieuwbouw wat verderop: “Veel toegankelijker”

De vestiging van apotheek Omni-Chimie op de Markt in Langemark verhuisde naar een nieuwbouw enkele meters verder. Niet alleen is het pand veel ruimer en beter toegankelijk voor mensen in een rolstoel, buiten hangt er nu een muurautomaat waar je ook ’s nachts en op zondag zowat het hele aanbod behalve geneesmiddelen kan kopen.
The post Apotheek Omni-Chimie zit

Lees meer »

Burgemeester Vandenberghe countert ‘stemmingmakerij’ rond gemeentelijke financiën: “Bredene is financieel gezond”

Burgemeester Steve Vandenberghe bracht vorige week de blijde boodschap dat Bredene financieel kerngezond is. “We presenteren op het einde van de legislatuur een jaarrekening met 3,7 miljoen euro overschot en dat ondanks enorme investeringen in een nieuw woonzorgcentrum, sport- en zwembadcomplex en groen.” Niks van, vindt Vicky Dereere (Alternatief24): “Heel wat uitgestelde uitgaven komen straks als een boemerang terug.”

Lees meer »

EXCLUSIEF. Reuzengrote vol-au-vent en Bart De Wever als special guest: zo trouwde VTM NIEUWS-anker Birgit Herteleer

Voor een keer zélf het nieuws van de dag. VTM NIEUWS-anker Birgit Herteleer (33) zei zaterdag in Antwerpen ja tegen haar grote liefde en ondernemer, Jens De Maere (34). Alle clichés gingen daarbij overboord, zo onthult de bruid enkele details: “We hebben een hele grote vol-au-vent-koek laten maken in plaats van een bruidstaart, en Bart De Wever liet ons op

Lees meer »

Primeur voor onze kust: hotel La Réserve in Knokke krijgt vijf sterren superior van Toerisme Vlaanderen

Het bekende hotel La Réserve in Knokke, eigendom van Marc Coucke en Bart Versluys, krijgt een jaar na de opening een ‘vijf sterren superior’-erkenning van Toerisme Vlaanderen. Het is meteen het eerste hotel aan de Belgische kust met deze erkenning.
The post Primeur voor onze kust: hotel La Réserve in Knokke krijgt vijf sterren superior van Toerisme Vlaanderen appeared

Lees meer »

Steenrijke Tom en Bill Kaulitz kampen na Tokio Hotel met trauma’s: “Soms denk ik dat ik als baby uit een UFO viel”

Ze zijn terug van – in principe – nooit weggeweest, maar hier in Vlaanderen zijn ze lange tijd van de radar verdwenen. Bill en Tom Kaulitz (34), bekend van de emo-rockband Tokio Hotel, pakken uit met een eigen docu op Netflix. In ‘Kaulitz & Kaultiz’ zijn ze heel wat eerlijker dan destijds in de tienerblaadjes: “Ja, Bill valt op mannen,

Lees meer »

“DEMbargo”: Rijke donateurs van de Democraten draaien geldkraan dicht tot Biden terugtreedt

Verschillende financiers van de Democratische Partij zetten hun donaties stop. Ze doen dit om de druk op Biden te verhogen, zodat hij zich terugtrekt als presidentskandidaat. Dat melden verschillende Amerikaanse media. De 81-jarige Amerikaanse president Joe Biden, die vorige week een zwak debatoptreden had, zegt echter vastbesloten te zijn om als presidentskandidaat van de Democratische Partij aan te blijven.

Lees meer »

Burgemeester Jan Morbee (Gemeentebelangen) onthult team voor gemeenteraadsverkiezingen in Knokke-Heist… mét steun van Valéry Lippens

Tijdens de officiële opening van de tentoonstelling ‘Photography Exhibition by Valéry Lippens’ stelde burgemeester Jan Morbee de kandidaten van Gemeentebelangen voor die in oktober zullen opkomen in Knokke-Heist. “De lijst bestaat uit ervaren schepenen en gemeenteraadsleden, voor de helft aangevuld met nieuwe mensen uit alle deelgemeenten en van alle leeftijden. De positieve sfeer was duidelijk voelbaar en het viel op

Lees meer »