Johan Lingier doet oproep naar schoenen en kleding: “Vluchtelingen in Calais hebben nood aan degelijk schoeisel”

In het kielzog van Johan Lingier en met honderd paar schoenen trokken we naar ‘de Jungle in Calais’, waar honderden vluchtelingen de oversteek proberen te maken naar het Britse vasteland. “We zien dat de nood aan degelijke schoenen voor mannen zeer groot is. Daarom lanceer ik een oproep.”

Vorige week vrijdag 1 december trokken we samen met Johan Lingier naar de jungle in Calais met een volle bestelwagen met vooral schoenen. Een groot deel van die schoenen werd geschonken door Patrick Van Parys van Schoenmakerij René, met vestigingen in Knokke en Brugge. Samen met Herman Van Parys reed hij mee naar Calais, ook met gevulde bestelwagen.

Eenmaal aangekomen in Calais, treffen we vooral veel politie aan. Even verderop, wordt op een lege plek voedsel uitgedeeld aan de vluchtelingen. Daar parkeren we ons. “Enkele weken geleden was ik hier ook, toen bevonden de vluchtelingen zich op een andere plek. Nu zie ik dat stuk land helemaal omwoeld werd, wellicht omdat de vluchtelingen daar verjaagd werden door de politie”, wijst Johan de plaats aan. De eerste keer dat hij naar Calais trok, moet zo’n twee jaar geleden zijn. “Dat was in de warme voetsporen van Jo Cloet uit Oudenburg. Eerst bevonden de vluchtelingen zich vlak achter de Auchan van Grande-Synthe (Duinkerke) met verharde paden en beschuttende beplanting. De vluchtelingen werden verjaagd uit hun habitat en nu is die Puythouck een beschermde groene zone. Ironie, laatst merkten we er gewapende jagers op.”

De vluchtelingen, steeds wisselend in aantal en afkomst en met geringe verblijfstermijn in Noord-Frankrijk worden steeds letterlijk opgejaagd, weet Johan. “Van ongebruikte haventerreinen naar nog niet aangeboorde fabriekszones, van nutteloze camping naar weiden en akkers. De laatste kampplaats wordt telkens met grote bulldozers omwoeld. De tenten en de zeilen onbruikbaar gemaakt. Agenten van de Franse politiediensten rukken stelselmatig massaal uit voor een sweeping. Zonder pardon, alles vernietigen. Vluchtelingen nogmaals op de vlucht. Het kamp, de Jungle schuift op met telkens nieuwe bevolking uit Afrika, Azië, Oost-Europa of Midden-Oosten. En, onwaarschijnlijk, zonder verzet. Als vee verdreven. Misschien begrijpelijk, alleen Engeland is het beloofde land. Meestal is elke vluchteling Engelstalig, hoopt op een spoedige tewerkstelling, ook al is het in het zwart circuit. Vaak hebben ze over het Kanaal kennissen, familie, dorpsgenoten of verbindingsmannen. Ze ontsnappen aan de identificatieplicht en hopen op een, weliswaar ondermaatse, gezondheidszorg.”

Niet uit eigenbelang

De hulporganisaties, al dan niet gestructureerd, volgen de verhuizing op basis van transmigranten die haveloos langs de havenwegen slenteren. “Die hulpgroepen ondersteunen waar kan. Met medische hulp, voedselpakketten, een luisterend oor, geïmproviseerde douches, generatoren, voedselbedelingen… Enorm veel respect voor net afgestudeerde medici en paramedici die hier absoluut niet uit eigenbelang de behoeftigen helpen.”

Recht op een toekomst

Vaart Johan tegen de stroom in? “Ja, ik hoor, lees en ervaar individualistische en racistische opwellingen. Maar een economie, een maatschappij of een cultuur houdt best rekening met de mensen aan de rand. Anders moet de welgestelde in een afgesloten, geïsoleerde omgeving eenzaam gaan wonen. Elke medemens, elke generatie heeft recht op een eerbare toekomst. Van geven krijg ik intussen veel meer energie dan van krijgen. En, geloof me, de meeste mensen deugen.”

Wanneer we de deuren van de camionettes openzwaaien, volgt er een stormloop. De herenschoenen er zijn vooral vluchtelingen tussen 20 en 30 jaar zijn zéér gegeerd. Zeker de degelijke paren, want de temperatuur bevindt zich rond het vriespunt. “Tot nu toe nam ik bijna alles mee. Ook bh’s, versleten handdoeken en onbruikbaar geworden gordijnen. Wat niet uitgezocht werd in de Jungle gaf ik aan Emmaüs Duinkerke. Zij herverdelen onder de Noord-Franse bevolking. Op vrijdag staat Emmaüs ook in de Jungle met de voedselverdeling, vaak met rijst met kip.”

“Deze rit naar de Jungle werd geholpen door een twintigtal gezinnen, dit in combinatie met de uitgebreide steun van Tordale Torhout. Vooral een dankjewel aan Martine Demeester. Patrick Van Parys leverde manden vol herstelde niet afgehaalde schoenen uit zijn hersteldiensten.”

Nieuwe inzameling

Volgend jaar wil Johan zich beter organiseren. “Met focus op nog bruikbare schoenen. Vorige maand, op die bijzonder regenachtige dinsdag 7 november, liepen er nog wanhopige vluchtelingen blootvoets op het uitzonderlijk drassig terrein. Wie nog slaapzakken, kousen, lange broeken in een vergeethoekje in stock heeft, is ook welkom. Maar met totaal versleten kledij helpen we niemand. Vanaf maandag 15 januari start ik de nieuwe inzameling. Welkom in Aartrijke, graag vooraf een seintje op 0497 05 27 64.”

The post Johan Lingier doet oproep naar schoenen en kleding: “Vluchtelingen in Calais hebben nood aan degelijk schoeisel” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Na ‘Familie’ verbrak Silvia Claes zo goed als alle contact: voormalige actrice werkt nu in een bibliotheek

Waar blijven Trudy en Pierrot? Het is de vraag die menig ‘Familie’-fan zich stelt, nu duidelijk is welke personages een comeback maken in de seizoensfinale. Maar liefst vijf acteurs keren even terug, maar oudgedienden Silvia Claes (48) en Guillaume Devos (42) zijn nergens te bespeuren. Ze werden wel gevraagd, maar beiden hebben zo hun redenen om ‘Familie’ achter zich te

Lees meer »

Martine (61) zet knijtenstrijd voort via vredegerecht: “We zijn door de plaag zelfs verhuisd met onze zaak”

Martine De Pauw (61) uit Schellebelle, bij Wichelen, stapt naar het vredegerecht na de aanhoudende knijtenplaag in de omgeving van haar woning vlak bij de Schelde. Precies een jaar geleden overwoog de vrouw al juridische stappen, maar de Vlaamse Waterweg beloofde toen maatregelen te nemen. “Ik gaf hen het voordeel van de twijfel, maar het is nog altijd niet verbeterd”,

Lees meer »

Poperingse speelpleinwerkingen zoeken jong geweld

Deze zomer starten in Poperinge opnieuw acht speelpleinwerkingen op. Er wordt nog dringend gezocht naar extra animatoren om de zomer goed te laten verlopen.
The post Poperingse speelpleinwerkingen zoeken jong geweld appeared first on KW.be.

Lees meer »

Vlaams Bijeninstituut waarschuwt voor steken Aziatische hoornaar bij kinderen

De Aziatische hoornaar zet haar opmars deze zomer weer verder. Het Vlaams Bijeninstituut waarschuwt voor steken van Aziatische hoornaars bij kinderen. Deze waarschuwing werd zondag in de Facebookgroep via een zogenaamd Safety Alert bekendgemaakt. “Bij de start van de zomervakantie werd het eerste kind in Vlaanderen gestoken. Het gebeurde in een speelhuisje waar een nest Aziatische hoornaars aanwezig was.”

Lees meer »

Juf Katrien (61) gaat met welverdiend pensioen Prizma Heilige Familie Bosmolens: “Genoten van een laatste dag vol verrassingen”

Het schooljaar zit erop en dat was meteen ook het laatste van juf Katrien Mestdagh bij Prizma Heilige Familie Basisschool Bosmolens in Izegem. De kleuterjuf mag vanaf nu genieten van een welverdiend pensioen en daar kijkt ze heel erg naar uit.
The post Juf Katrien (61) gaat met welverdiend pensioen Prizma Heilige Familie Bosmolens: “Genoten van een laatste dag

Lees meer »

“Dief propte sigarenkistjes in zijn onderbroek”: Alain (57) waarschuwt collega’s nadat bende voor 6.600 euro buit maakt in zijn speciaalzaak

Een gewiekste dief heeft zopas een grote slag geslagen bij Alain Plouvier (57). De dief ging aan de haal met een fles dure cognac en sigaren ter waarde van liefst 6.600 euro. Het blijkt te gaan om een lid van een gespecialiseerde bende die ook al elders in het land en in Nederland heeft toegeslagen. Plouvier wil zijn collega’s waarschuwen.

Lees meer »

Ruim 6 procent schoolverlaters heeft na 1 jaar nog geen werk

6,3 procent van de Vlaamse jongeren die de schoolbanken verlaten, heeft na 1 jaar nog geen werk gevonden. Dat blijkt uit het laatste schoolverlatersrapport van arbeidsbemiddelaar VDAB. Vooral wie een diploma heeft van een STEM-richting of van een zorgopleiding, vindt snel een job. 1 op de 5 jongeren die zonder diploma de school verlaat, heeft na een jaar later nog

Lees meer »

Radio en tv strijken weer neer aan zee: “Van Tien om te Zien tot Q Beach House en Radio2, een zomer vol muziek”

Deze zomervakantie zakt zowat iedere radiozender opnieuw af naar onze kust. Radio2, Qmusic, Play Nostalgie en JOE vatten opnieuw post met een eigen radiostudio. Ketnet, Radio 1, Studio Brussel en MNM kiezen voor een daguitstap naar West-Vlaanderen. Ook de televisie tekent opnieuw present. VTM keert voor het vierde jaar op rij terug voor opnames van ‘Tien Om Te Zien’.

Lees meer »

Jani Peiren verkeert in supervorm

Jani Peiren, een 24-jarige militair, is in topvorm. Nadat hij vorige week maandag in het Oost-Vlaamse Ursel een avondwedstrijd bij de elite 2 solo won, kroonde hij zich zondag in Lierde tot Belgisch kampioen bij de elite 3.
The post Jani Peiren verkeert in supervorm appeared first on KW.be.

Lees meer »

“Extreemrechtse golf trekt over Frankrijk”: Rassemblement National van kandidaat-premier Bardella (28) op kop bij eerste ronde parlementsverkiezingen

De eerste ronde van de parlementsverkiezingen in Frankrijk zijn gewonnen door het Rassemblement National (RN) van kandidaat-premier Jordan Bardella (28). De partij kreeg 33 procent van de stemmen, zo melden Franse media zondagavond op basis van schattingen. De daadwerkelijke resultaten komen later vanavond binnen. Ondertussen protesteren honderden linkse activisten in hoofdstad Parijs. Dit artikel zal voortdurend worden bijgewerkt met de

Lees meer »

Waarom de Britten zo boos zijn dat ze morgen voor politieke aardverschuiving zorgen: “Ze trekken hier hun eigen tanden met nijptang omdat er geen geld is”

14 jaar conservatief beleid heeft de Britten arm, ziek en boos gemaakt. En daarom gaan ze straks massaal stemmen voor oppositiepartij Labour. Volgens de laatste peilingen staat het Verenigd Koninkrijk een heuse politieke aardverschuiving te wachten. “De Britten willen verandering”, zegt correspondente Lia van Bekhoven. Maar zal die er ook komen? En is er een kans dat de Brexit wordt

Lees meer »