“Ik wil de artiest achter de song”: Carline toont met ‘Tijdloze Foto’s’onsterfelijke rockfotografie

Op 8 december opent in LandMarckHall E0 in Kortrijk officieel de expo De Tijdloze Foto’s. Ze toont een reeks indrukwekkende portretten van de grootste muziekiconen ter wereld, geplukt uit het weergaloze archief van Goedefroit Music.

De Tijdloze 100 krijgt een gezicht op De Tijdloze Foto Expo. Wat is tijdloze muziek? Wie zijn de echt tijdloze artiesten? De foto’s van Goedefroit Music geven het antwoord. Dit volstrekt unieke muziekfotoarchief presenteert een visueel tijdsdocument van meer dan een halve eeuw pop- en rockmuziek. Op deze expo en in het bijhorende luxeboek prijken 100 iconische artiesten die de muziekgeschiedenis gekleurd en gevormd hebben of nog altijd kleuren en vormen onder wie Kurt Cobain, Leonard Cohen, Madonna, Kiss, David Bowie en The Rolling Stones.

Ike & Tina Turner

Achter Goedefroit Music gaat eendubbel levenswerk schuil. Begin de jaren 70 verscheen de eerste concertfoto van Jan Goedefroit, een foto van Ike& Tina Turner. Wanneer Jan in 1992 overlijdt, laat hij een volstrekt uniek fotoarchief na. “Mijn eerste echtgenoot was muziekfotograaf en ik was altijd al zijn rechterhand. Toen hij overleed ben ik in mijn eentje doorgegaan, met behoud van zijn naam. Ik teken mijn muziekfoto’s sindsdien met ©Goedefroit Music. Deze verzameling mocht echt niet verloren gaan want ze is uniek in de wereld en moest een bestemming krijgen: vandaar het fotoboek en de tentoonstelling”, vertelt Carline openhartig. “Tijdlozer wordt rockfotografie niet.”

Gene Simmons van Kiss

Onvermoeibaar fotografeertCarline Vandercuyssen verder. “Ik blijf het met hart en ziel doen, maar het is hard labeur”, lacht Carline. “Als persfotograaf moet je twee uur op voorhand op je vooraf bepaalde plaats op het podium zijn. En ik heb veel materiaal mee: computer, lenzen en fototoestellen, een set lampen en soms een laddertje. Vooraf vraag ik aan de artiesten of deze of gene invalshoek voor hen oké is. Je krijgt meestal maar drie nummers de tijd om hét moment vast te leggen. Ik maak portretten. Als je Gene Simmons van Kiss voor je lens hebt, moet je een foto hebben waar hij zijn tong uitsteekt, zijn kenmerk, anders ben je niet goed bezig. Arno had de gewoonte om op bepaalde momenten zijn microfoonstandaard naar dezelfde kant naar beneden te duwen, dat moet je weten om de goede hoek te hebben”, legt Carline uit.

Drama in metal

Carline slaagt erin omartiesten van hun mooiste kant te fotograferen. “Geef mij maar eerder een concertzaal dan een festival. Artiesten presteren beter voor hun eigen fans dan op een festival met een gemengd publiek: ze smijten zich meer en dat is precies wat ik zoek”, vertelt ze. “Ik zie graag artiesten met présence, een uitstraling, een echte eerlijke expressie. Ik merk dat onmiddellijk en dat geeft sterkere beelden. Ik kijk ook naar hun houding, hun kledij, het decor, de muzikant achter de song. Eigenlijk is dat een beetje raar, want je weet bij aanvang tenslotte nooit wat er gaat gebeuren.” Haar lievelingsmuziek? “Ha, metalbands natuurlijk, daar gebeurt van alles, daar zit dynamiek en drama in.” Haar Meest Tijdloze foto? “Dat is moeilijk. Een van David Bowie op Torhout in 1996, mijn eerste digitaal doorgestuurde foto. En daarnaast Kurt Cobain van Nirvana op een concert in Vooruit Gent en een van hem in de Zenith in Parijs, zes weken voor zijn dood. Eerlijk, dat deed me iets.”

Tijdloos eindejaar

Het archief van Goedefroit Music bevat een ongeëvenaarde schat aan muziekfoto’s die naadloos aansluiten bij De Tijdloze Radio en De Tijdloze 100 lijst van VRT. Ook dit jaar zorgen De Tijdloze,Studio Brussel en Canvas voor een tijdloos eindejaar op radio én tv. Op maandag 18 december start De Tijdloze Countdown en telt de digitale radiozender af naar De Tijdloze 100. Vanaf dinsdag 26 december tellen Studio Brussel en Canvas een week lang live mee af vanuit muziekstad Kortrijk.

De indrukwekkende expo en bijhorend fotoboek tonen 100 iconische artiesten in beweging en in rust. Op de weergaloze concertbeelden ruik je het zweet van Madonna, Dave Grohl, Bruce Springsteen, Amy Winehouse of Alex Turner in volle actie onder een broeierig podiumlicht.

LandMarckHall E0 in Kortrijk vanaf 8 december tot en met zondag 4 februari 2024.

The post “Ik wil de artiest achter de song”: Carline toont met ‘Tijdloze Foto’s’onsterfelijke rockfotografie is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

KIJK. Raket wordt onbedoeld gelanceerd, en valt na enkele meters weer recht naar beneden met enorme explosie tot gevolg

Bij een motortest is een Chinese Tianlong-3-raket per ongeluk gelanceerd. Door een structureel probleem raakte de raket los van het lanceerplatform. De raket ging enkele meters de lucht in, maar viel dan weer recht naar beneden. De raket kwam neer in de bergen en veroorzaakte een grote vuurbol, maar niemand raakte gewond. Het bedrijf achter de raket, Space Pioneer, laat

Lees meer »

Focus op lokaal tijdens culinaire festival Tastoe

Op 7 en 8 september wordt de Koning Ridderdijk van Westende, ter hoogte van surfclub De Kwinte, omgetoverd tot een waar gastronomisch paradijs tijdens Tastoe.
The post Focus op lokaal tijdens culinaire festival Tastoe appeared first on KW.be.

Lees meer »

Woordvoerster van Franse regering en team aangevallen tijdens campagnemoment

Prisca Thevenot, woordvoerster van de Franse regering, is woensdagavond aangevallen in Meudon, ten zuidwesten van Parijs. Volgens AFP werden de Française en “haar team” geviseerd door een twintigtal personen toen ze er verkiezingsaffiches ophingen. Zondag vindt de tweede ronde van de Franse parlementsverkiezingen plaats, in een zwaar gepolariseerd politiek klimaat.

Lees meer »

Zomerbar Roots zorgt weer voor vakantiesfeer: “Dit moet weer gezelligste plekje van Kuurne worden”

Vanaf vrijdag 5 juli wordt het vakantiegevoel opnieuw extra opgewekt in de idyllische zomerbar Roots, gelegen aan de vesten van de Kuurnse Leie. Jan-Willem Heggermont, Niels Daelman, Mathieu Vanooteghem en Reiner Van Wonterghem waren afgelopen week nog druk bezig om de laatste details af te ronden voor de opening.
The post Zomerbar Roots zorgt weer voor vakantiesfeer: “Dit moet

Lees meer »

Staande ovatie voor afscheidnemend schepen Hedwig Kerckhove in Wingene: “Dubbel gevoel, want de politieke ‘goesting’ is er nog”

Een van de headlines tijdens de jongste gemeenteraad was de kwartaalrapportering van het fusietraject tussen Wingene en Ruiselede, dat door technisch falen een presentatie werd in mineur. Maar het talrijk opgekomen publiek – voor de gelegenheid in CC De Wissel – zag een emotionele schepen Hedwig Kerckhove afscheid nemen. De charmante, ervaren politicus werd geëerd door meerderheid en oppositie en

Lees meer »

OPINIE Droog blijven maakt van mij nog geen droogstoppel

Wat gaan ze nog allemaal uitvinden? Dry January en Tournée Minérale kende ik al, maar nu is er blijkbaar ook Dry July. Al kom ik wat achter, want Droge Juli bestaat al sinds 2008, toen ze in Australië op het doldwaze idee kwamen om in juli een maand lang geen alcohol te drinken. In juli?!
The post OPINIE Droog

Lees meer »

Vriend neemt afscheid van Mandy (33), die overleed na ongeval met vliegtuigje: “Mijn lieveke, ik zal altijd op je blijven wachten”

In een overvolle aula in Eijsden (Nederland) met een zee aan kleurrijke bloemen namen honderden familieleden, vrienden, collega’s en kennissen vanmiddag afscheid van Mandy Linder. De 33-jarige stewardess uit Voeren overleed vorige week vrijdag na een crash met een pleziervliegtuigje in Hasselt. Samen met haar vriend — de piloot van het vliegtuig — vloog ze boven haar eigen woning om

Lees meer »

Zes WO I-soldaten uit Wales krijgen een graf met hun naam op, meer dan een eeuw na hun dood

Afgelopen week vond op verschillende CWGC-begraafplaatsen een plechtigheid plaats voor WO I-soldaten uit Wales die een grafsteen met hun naam op kregen. Na grondig onderzoek werd ontdekt waar ze lagen begraven. De herinwijding van het graf van kapitein Clifford Nichols werd bijgewoond door zijn achternicht en haar kinderen.
The post Zes WO I-soldaten uit Wales krijgen een graf met

Lees meer »

Janne Deleu met Belgian Young Yellow Tigers U18 naar EK

De Belgian Young Yellow Tigers U18 zijn momenteel in Roemenië voor hun deelname aan het Europees kampioenschap. Janne Deleu (16) uit Oostende maakt voor de tweede keer deel uit van de Belgische groep.
The post Janne Deleu met Belgian Young Yellow Tigers U18 naar EK appeared first on KW.be.

Lees meer »