“Hulde aan vergeten heldinnen”: drie vrouwen die zich verzetten tegen nazi-bezetter krijgen straatnaam in Kortrijk

Julia Leenknecht, Frida Laverge en Marie-Louise Lottin krijgen een straatnaam in de nieuwe Kortrijkse wijk Langwater. Zij toonden zich alle drie bijzonder moedig in het verzet tegen de nazi-bezetter tijdens de Tweede Wereldoorlog. Door de keuze voor drie verzetsstrijdsters wil Kortrijk de herinnering aan de vaak vergeten helden van het verzet levendig houden.

Het voorstel komt van de nieuwe straatnaamcel en wordt ter goedkeuring voorgelegd op de gemeenteraad van 11 december. De families van de verzetsstrijdsters werden gecontacteerd en zijn blij met de erkenning.

Het sluit ook perfect aan op de straten van de eerste fase van de verkaveling Langwater, die vernoemd werden naar Kortrijkse parachutisten die zich in de Tweede Wereldoorlog hebben onderscheiden.

Op gevaar van eigen leven

“Nergens in Europa is het verzet zo in de vergetelheid geraakt als in Vlaanderen, dat bleek nog maar eens naar aanleiding van de VRT reeks Kinderen van het verzet. In Kortrijk is vandaag geen enkele straatnaam gewijd aan een verzetsstrijder. Vandaar mijn voorstel om op Langwater, waar bestaande straatnamen al in het teken van de Tweede Wereldoorlog staan, eer te betonen aan deze vergeten helden. Julia, Frida en Marie-Louise droegen elk op hun manier bij aan de overwinning op nazi-Duitsland en dit op gevaar van eigen leven. De keuze van de straatnaamcel voor vrouwelijke namen kan ik als schepen van Gelijke Kansen alleen maar toejuichen, want ook de bijdrage van vrouwen aan onze geschiedenis wordt op vandaag onderbelicht”, zegt Philippe De Coene, schepen van Gelijke Kansen.

Historica Petra Demeyere, die een licentiaatsverhandeling maakte over het verzet in Kortrijk, beschreef de daden van Frida Laverge en Marie-Louise Lottin. Eerder werd door ere-gemeenteraadslid Rudy Dejaeghere al gesuggereerd een straat te vernoemen naar Julia Leenknecht.

Julia Leenknecht

Julia Leenknecht werd geboren in Kortrijk op 20 januari 1906 en stierf op 1 april 1997. Samen met haar man Raymond Verhage baatte ze het volkse café Matador uit op de hoek van de Wagenmakersstraat met de Sint-Denijsestraat. Op een koude avond in november 1942 belandde een Joodse vrouw met haar zoon, haar jongste zusje en een nichtje in het café. Ze was op de vlucht geslagen nadat leden van haar familie en haar man waren opgepakt in Antwerpen en Brussel en afgevoerd naar de concentratiekampen.

Julie Leenknecht en dochter Mona, Norbert en zijn moeder Léa Zwaaf. © Kazerne Dossin -fonds Norbert Vos-Obstfeld

Raymond en Julia ontfermden zich meteen over de Joodse vluchtelingen en namen moeder Léa en haar zoon Norbert zelf in huis. Daarmee toonden ze zich bijzonder moedig want bij verklikking riskeerden ze de onmiddellijke afvoering naar een gruwelkamp van de nazi’s. De Joodse vluchtelingen overleefden zo de oorlog en de jodenvervolging. Tussen Mona, de dochter van Raymond en Julia, en Norbert groeide een intense vriendschap die ook na de oorlog bleef duren. Norbert kreeg van Mona haar teddybeer als troost, die beer maakt nu deel uit van de museumcollectie van de Kazerne Dossin.

Frida Laverge

Frida Laverge werd geboren in Heule op 5 december 1917 en overleed op 27 februari 2020. Ze was de langst levende Kortrijkse verzetsstrijder. Ze kwam via haar man Omer Vandemeulebroucke in aanraking met het verzet en werd lid van het Onafhankelijkheidsfront, één van de belangrijkste Belgische verzetsorganisaties. Ze was actief betrokken bij Solidariteit, een dienst binnen het Onafhankelijkheidsfront. Solidariteit zorgde voor de nodige middelen voor iedereen die in nood verkeerde: Joden, werkweigeraars en andere onderduikers en vooral familieleden van gearresteerde verzetslui.

Vanaf juli 1943 zorgde ze voor de verspreiding van illegale sluikbladen, die ze verstopte in haar kinderwagen. Bovendien maakte ze deel van de Britse Intelligence Service, alle informatie over militaire bewegingen speelde ze aan deze organisatie door. De hele oorlog kon ze haar activiteiten verderzetten, zonder opgepakt te worden door de Duitse politiediensten. Ze werd erkend als verzetsstrijder en na de oorlog werd haar de graad van luitenant toegekend.

Marie-Louise Lottin

Marie-Louise Lottin werd geboren in Kortrijk op 4 september 1905 en stierf op 1 oktober 2005. Ze werd eind 1941 lid van het Onafhankelijkheidsfront. Ze haalde geld, zegels en eetwaren op voor de hierboven vernoemde dienst Solidariteit. In 1944 werd ze persverantwoordelijke. Bij haar thuis bevond zich een depot van de clandestiene pers. Ook stond ze in voor de militaire organisatie van de Patriottische Milities. Ze was lid van de Intelligence Service en speelde gegevens door over parachutisten en geallieerde legers naar de hoofdzetel.

The post “Hulde aan vergeten heldinnen”: drie vrouwen die zich verzetten tegen nazi-bezetter krijgen straatnaam in Kortrijk is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Racen met zelfgebouwde zeepkisten op STEM-kamp in VTI van Tielt

Knotsgekke zeepkisten bouwen en er dan samen met vrienden over de speelplaats mee scheuren? Het gebeurt deze week in het VTI van Tielt, waar in samenwerking met de jeugd- en sportdienst van de stad een nieuwe editie van het ‘STEMmania’-kamp loopt.
The post Racen met zelfgebouwde zeepkisten op STEM-kamp in VTI van Tielt appeared first on KW.be.

Lees meer »

Aftredend premier en nieuwe NAVO-baas Mark Rutte geeft afscheidstoespraak: “Let een beetje op elkaar, ik reken op u”

De Nederlandse aftredende premier en nieuwe NAVO-baas Mark Rutte heeft een afscheidstoespraak gegeven vanuit het Torentje, zijn kantoor in Den Haag. Rutte blikte terug op "meer dan 5.000 dagen" als premier en overloopt daarbij de mooiste en de moeilijkste dagen van de voorbije jaren. Tegelijk heeft hij een boodschap voor zijn opvolger: "Samen sta je sterker dan alleen".

Lees meer »

Negen doden door auto die in mensenmassa rijdt in Seoel

In de Zuid-Koreaanse miljoenenstad Seoel zijn negen mensen overleden nadat een auto in een mensenmassa reed. Dat meldt de politie. Zes personen overleden ter plaatse, drie anderen werden dood verklaard bij hun aankomst in het ziekenhuis. Nog eens vier mensen raakten gewond.

Lees meer »

Acteur Guillaume Devos werd tien jaar lang gestalkt. Voor het eerst praat hij: “Die vrouw heeft tien jaar van mijn leven afgepakt”

“Overal waar ik kwam, keek ik over m’n schouder. Ze stuurde me kleren, schreef me zeven brieven per dag en thuis durfde ik niet eens het licht aansteken want dan wist ze dat ik er was.” Tien jaar lang werd acteur Guillaume Devos (42) gestalkt door een vrouw. Voor het eerst vertelt hij daarover. “Elke seconde was ik bang dat

Lees meer »

Koning Albert en koningin Paola vieren 65ste huwelijksverjaardag: “Ze zijn meer grootouders dan dat ze ooit ouders waren”

Koning Albert (90) en koningin Paola (86) vieren komende dinsdag hun 65ste huwelijksverjaardag. Ze hebben hun echtelijke problemen gekend, met overmatige aandacht voor andere partners en te weinig voor hun kinderen Filip, Astrid en Laurent. Dat kunnen ze niet meer goedmaken, beseffen ze. Maar bij hun twaalf klein- en drie achterkleinkinderen hebben ‘Apapa’ en ‘Amama’ hun tweede kans gegrepen. Wat

Lees meer »

Opgepast voor fraude door ‘kaartophalers’: parket van Antwerpen verwacht piek tijdens zomervakantie

Bankenfederatie Febelfin en het parket van Antwerpen waarschuwen donderdag voor fraude door zogenaamde kaartophalers. Daarbij doen criminelen zich voor als bankmedewerkers en proberen ze thuis langs te komen om de bankkaart en pincode van slachtoffers in handen te krijgen. Het parket van Antwerpen ziet momenteel al een stijging van het aantal feiten en verwacht een piek tijdens de zomervakantie.

Lees meer »

Daphné Dumery (N-VA) opnieuw kandidaat voor burgemeestersstoel in Blankenberge

N-VA Blankenberge-Uitkerke maakte vrijdagavond zijn kandidatenlijst voor de komende gemeenteraadsverkiezingen bekend. Lijsttrekker is Daphné Dumery, opnieuw kandidaat-burgemeester. Daarnaast een mix van reeds vertrouwde en nieuwe gezichten.
The post Daphné Dumery (N-VA) opnieuw kandidaat voor burgemeestersstoel in Blankenberge appeared first on KW.be.

Lees meer »

Radio Vandewalle is weer in de ether op 96.7 FM

De zomerse stadsradio Vandewalle gaat vanaf zaterdag 13 juli weer in de ether. De tweede editie is twee weken lang dag en nacht te beluisteren en te herbeluisteren. Buurtbewoners, verenigingen en een pak vrijwilligers werken eraan mee. Op 23 juli komt Radio Rolarius nog een dag terug en wordt Radio Vandewalle gekaapt.
The post Radio Vandewalle is weer in

Lees meer »

Orkaan Beryl zet koers naar Jamaica en Kaaimaneilanden: “Levensbedreigende orkaanwind en stormvloeden verwacht”

Orkaan Beryl heeft bij zijn doortocht in het oosten van de Caraïben heel wat schade aangericht. Verschillende kleinere eilanden lijken onbewoonbaar, volgens de plaatselijke overheid, er zijn ook slachtoffers gevallen. Intussen zet Beryl koers naar Jamaica en de Kaaimaneilanden. Jamaica zou recht op het pad van de orkaan liggen, er wordt gewaarschuwd voor levensbedreigende orkaanwinden en stormvloeden.

Lees meer »

Zorgt botsing voor breuk in jarenlange vriendschap tussen Verstappen en Norris? “Er zijn momenten dat hij te ver gaat”

George Russell pakte de overwinning in Spielberg. Maar in de F1-wereld gaat het vooral om de botsing tussen Verstappen en Norris. Zorgt dat voor een breuk in hun jarenlange vriendschap? “Er zijn momenten dat hij te ver gaat”, klonk het achteraf. Onze F1-watcher volgt hun relatie al jaren van dichtbij. “Het zat eraan te komen, die botsing met Norris, als

Lees meer »