Hoogleedse veilinghuis New-Art veilt vroeg werk van Picasso, bieden kan vanaf… 750.000 euro

Het Hoogleedse veilinghuis New-Art heeft alweer een opmerkelijke schilderij in het aanbod. Het gaat om een olieverfschilderij van Pablo Picasso. Dat is opmerkelijk, want begin oktober werden er ook al een Van Gogh en een Degas onder de (digitale) hamer gebracht. Bieden kan vanaf 750.000 euro.

Het titelloze werk zou gemaakt zijn omstreeks 1897, toen de wereldberoemde Spaanse kunstenaar nog studeerde in Barcelona. Het gaat dus om een academisch werk, dat hij maakte in het kader van zijn studies.

Maar dat het om een authentieke Picasso gaat, werd in 2003 bevestigd door een Picasso-expert en een persoonlijke vriend van de kunstenaar. In het bijhorende certificaat, dat in het Catalaans opgesteld is, merkt de man op dat de penseelstreek op het bovenste deel van het jukbeen een schilderpersoonlijkheid onthult die ver vooruitloopt op die van een academische schilder.

Het titelloze werk zou gemaakt zijn omstreeks 1897. © gf

In tegenstelling tot bij de Van Gogh, waar het veilinghuis ruim anderhalf jaar mee bezig was voor het geveild kon worden, werd alles nu in een paar maanden tijd geregeld. “Omdat de echtheid in dit geval eigenlijk van meet af aan buiten kijf stond”, zegt Raf Zerrouk van New-Art.

“Niet alleen hebben we het certificaat, het werk werd ook opgenomen in een gerespecteerde Amerikaans online Picassocatalogus. Beide zaken hebben we uiteraard wel geverifieerd. Hoe het komt dat we in zo’n korte tijd weer zo’n grote naam op de kop konden tikken? Daarop moet ik het antwoord schuldig blijven. Maar ik geloof dat hard werken loont.”

Online veilingplatform

Het werk, dat eigendom is van een buitenlandse privépersoon, wordt op 17 december geveild vanaf 16 uur op het online veilingplatform Invaluable.com. Bieden kan vanaf 750.000 euro, al bestaat de kans dat de Picasso dubbel zo hoog eindigt.

“Het gaat weliswaar om een academisch werk, maar we verwachten veel interesse”, zegt Raf Zerrouk (32) van Veilinghuis New-Art. “Dit is zeldzame gelegenheid voor verzamelaars om een authentiek werk van de vermaarde Picasso in huis te halen. Zeker als je weet dat latere werken van hem tegenwoordig voor honderden miljoenen verkocht worden. Bovendien legt het werk ook een cruciaal moment uit de vormingsjaren van de kunstenaar vast.” (Sam Vanacker)

The post Hoogleedse veilinghuis New-Art veilt vroeg werk van Picasso, bieden kan vanaf… 750.000 euro is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Bosbranden in buurt van Athene onder controle

De hevige bosbranden die zondag waren uitgebroken in de buurt van de Griekse hoofdstad Athene “zijn onder controle”. Dat heeft Vassilis Vathrakoyannis, woordvoerder van de brandweer maandag meegedeeld. “Er zijn geen fronten meer actief. Het vuur is ingedamd door de brandweer.”

Lees meer »

Bert en Hanne zijn nieuw Poorterspaar van Sint-Pietersparochie: “In de finale ebde de stress snel weg”

De Kuurnse Sint-Pietersparochie heeft een nieuw poorterspaar. Nadat vrijdagavond de eerste proef werd afgenomen van de negen kandidaten, volgde op zaterdagavond de finale van de verkiezing, afgewisseld met optredens van The New Sint-Pieters Collection. Uiteindelijk werden Bert Deroo (52) en Hanne Simoens (37) in de late uurtjes uitgeroepen tot het nieuwe poorterspaar van het Sint-Pietersfestival.
The post Bert en

Lees meer »

Ostend Beach Festival is klaar voor jubileumeditie

Op het Klein Strand in Oostende is de opbouw volop bezig voor Ostend Beach Festival op 12, 13 en 14 juli. Na 15 jaar is de ploeg al goed op elkaar ingespeeld en loopt de voorbereiding gesmeerd. We blikken al even vooruit met organisatoren Jan Mortelmans en Kevin Beirens.
The post Ostend Beach Festival is klaar voor jubileumeditie appeared

Lees meer »

Airbus krijgt megabestelling uit Filipijnen

Vliegtuigbouwer Airbus heeft een voorlopig akkoord gesloten voor de levering van 152 vliegtuigen aan de Filipijnse luchtvaartmaatschappij Cebu Pacific Air. Het order heeft een waarde van 24 miljard dollar (22,4 miljard euro) aan catalogusprijzen, al zijn aanzienlijke kortingen gebruikelijk.

Lees meer »