Dodengang in Diksmuide houdt al een eeuw stand: “Nergens zaten Duitsers en Belgen zo dodelijk dicht bijeen”

De Dodengang in Diksmuide is het enige bewaarde Belgische loopgravenstelstel uit de Eerste Wereldoorlog. Zo’n honderd jaar geleden besliste de toenmalige minister van Defensie dat die constructie niet mocht verdwijnen. Vandaag is het een toeristische attractie, maar tijdens de Eerste Wereldoorlog streden de Duitsers en de Belgen er hevige gevechten. Elk bouwde zijn loopgraaf tot ze letterlijk neus aan neus stonden. Al snel veranderde de naam van Boyau de l’Yser in Boyau de la Mort. Zo ging het er toen aan toe.

De Dodengang is in het beheer van het War Heritage Institute, de nationale instelling voor militair erfgoed en herinnering onder de voogdij van de minister van Defensie. Militair historicus Franky Bostyn duikt de geschiedenis in. “Midden november 1914 is Diksmuide in handen van de Duitsers. Aan de overkant van de IJzer, in Kaaskerke, staan de Belgen. Om de Duitse opmars een halt toe te roepen, worden de sassen in Nieuwpoort opengezet. Na een aantal pogingen lukt het om de IJzervlakte onder water te zetten. Het terrein tussen de IJzerdijk en de oude spoorweg Frontzate Nieuwpoort-Diksmuide staat blank. De voorste Belgische linie verlaat de IJzerdijk in de richting van de Frontzate. De voorste loopgraven worden bovengronds opgeworpen om de onderwaterzetting in te dijken. Vandaag is een klein deel daarvan bewaard en staat het bekend als De Ruiter.”

Bloedige gevechten

Even verder zijn de Duitsers erin geslaagd om de IJzer over te steken en twee gigantische petroleumtanks in het waterrijke gebied in te nemen. Van daaruit hebben ze een geweldig zicht op de voorste Belgische loopgraven. Uiteraard zien de Belgische militairen dat niet zitten. Ze gaan ten strijde in de hoop het observatiepunt te vernietigen. Na verschillende pogingen, en vele slachtoffers later, moeten ze noodgedwongen hun doel opzijschuiven, maar ze geven niet op.”

Jaarlijks bezoeken tot 60.000 mensen de site

Half mei 1915 vatten de Belgen het idee op om in de IJzerdijk een naderingsloopgraaf te bouwen met zandzakjes richting de petroleumtanks. Elke dag komen ze zes meter dichter bij de vijand. “De Duitsers zien dat gebeuren en gaan in de tegenaanval”, gaat Franky verder. “Ze beginnen ook een constructie te bouwen in de richting van de Belgen. Op een tiental meter van elkaar houdt de bouw op.” Wie zijn hoofd boven de zandzakjes durft te steken, loopt het risico geschoten te worden. Het zijn bloedige gevechten, vaak man tegen man. De omstandigheden zijn erbarmelijk. Het is er drassig, de ratten krioelen tussen hun benen omdat elke vorm van hygiëne ontbreekt. Een zelfgegraven greppel doet dienst als toilet. De brancardiers moeten met risico voor eigen leven de slachtoffers afvoeren. Er wordt een smal treinspoortje van nog geen halve meter breed aangelegd om munitie en materiaal aan te voeren.

Kameraadschap

Wanneer de geweren even stil zijn, profiteren de militairen ervan om de zandzakjes te herstellen en de loopgraaf te verstevigen. Een eenvoudige schop is hun enige materiaal. De site evolueert in een bolwerk van bunkers, schuilplaatsen, munitievoorraad en observatieposten. De Belgen dragen een stalen helm en een kakiuniform. Het gasmasker hebben ze altijd bij om zich te beschermen tegen granaten met mosterdgas. “De kameraadschap in de Dodengang is groot”, vertelt Franky. “De routine bepaalt hun leven. Met het uurwerk in de hand tellen ze af naar de volgende aflossing van de wacht. De tijd doden ze met kaartspelen, ze versieren granaathulzen, maken een pennenhouder met wat ze vinden of schrijven een brief naar het thuisfront. Uit dankbaarheid voor hun inzet stuurt koning Albert I sigaren en sigaretten naar de strijdkrachten. Het eten beperkt zich tot rijst, voeding in conservenblikken en zwarte bonen. Met wat geluk vangen ze een vis in de IJzer. De boeren maken melding van kippen en groenten die van hun erf verdwijnen.”

De voorste Duitse bunker is nog maar een paar jaar opgenomen in de site. © GUS

Tussen mei 1916 en september 1917 zijn er zo goed als elke dag artillerieduels. De ene granaat beantwoordt de andere. Aan Belgische kant vallen zeker 250 doden. In januari 1917 gaan de petroleumtanks tegen de vlakte, hoewel die toen al geen gevaar meer vormden. Half oktober 1918 verlaten de Belgen de Dodengang.

Meerwaarde

Honderd jaar geleden, in de hoogdagen van het fronttoerisme, beslist de toenmalige minister van Defensie om de Dodengang te bewaren als oorlogssite. De vergane zandzakjes worden vervangen door exemplaren gevuld met cement. Het patroon van de loopgraven wijzigt niet en ook de betonnen versterkingen zijn nog steeds dezelfde. De voorste Duitse bunker is nog maar een paar jaar opgenomen in de site, maar is een meerwaarde voor wie zich een goed beeld wil vormen van wat er toen is gebeurd. De Diksmuidse Dodengang is het enige bewaarde Belgische loopgravenstelsel uit de Eerste Wereldoorlog. Elk jaar bezoeken tot 60.000 mensen de site. Intussen kwam ook minister van Defensie Ludivine Dedonder op bezoek samen met een klas uit Doornik.

De Dodengang is tijdens de winter enkel op dinsdag en donderdag open van 9.30 tot 16 uur. Tijdens de kerstvakantie is het gesloten. Vanaf eind maart is het opnieuw elke dag open.

Een ticket kost 6 euro, voor jongeren is dat 4 euro. Betalen kan enkel met de bankkaart.

The post Dodengang in Diksmuide houdt al een eeuw stand: “Nergens zaten Duitsers en Belgen zo dodelijk dicht bijeen” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Jennifer (27) personaliseert bij Lalou je geschenk: “De mogelijkheden zijn eindeloos”

Een gepersonaliseerde toets geven aan een geschenkje, doop-, communie- of huwelijksaandenken? Bij Lalou zit je goed. Sinds kort kun je bij Jennifer Lagaisse (27) terecht voor professionele begeleiding bij al je gelegenheidsgeschenken, geschenkmanden, geboorte- en communiekaartjes, snoeptaarten en decoratiestukken.
The post Jennifer (27) personaliseert bij Lalou je geschenk: “De mogelijkheden zijn eindeloos” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Verdrinking van jongen (7) uit Antwerpen tijdens schoolreis brengt pijnlijke herinneringen boven voor mama van Tristan uit Passendale

Een 7-jarige jongen van een school uit Antwerpen is gisteren verdronken in een zwemvijver van recreatiedomein De Mosten in Hoogstraten tijdens een schooluitstap. Het ongeval roept pijnlijke herinneringen op aan Tristan Siegmund uit Passendale die begin juli 2017 verdronk in een recreatievijver in het Nederlandse Chaam.
The post Verdrinking van jongen (7) uit Antwerpen tijdens schoolreis brengt pijnlijke herinneringen

Lees meer »

Nieuwe vlaggen voor Godelieveprocessie in Gistel

Op zondag 7 juli om 16 uur trekt de eeuwenoude optocht, de Godelieveprocessie, door het stadscentrum. Naar goeie gewoonte wordt er extra reclame gemaakt voor het event en dat gebeurt nu onder een nieuwe huisstijl.
The post Nieuwe vlaggen voor Godelieveprocessie in Gistel appeared first on KW.be.

Lees meer »

? “Evenepoel mag nu dromen van het podium. Het beste moet nog komen”

De eerste bergetappe van deze Tour stelde allerminst teleur. “Een adembenemend schouwspel”, noemt Michel Wuyts het zelfs. Stof genoeg dus om over na te kaarten in onze wielerpodcast ‘De Tour van Wuyts & Vlaeminck’. Vooral de knappe etappe én tweede plek van Remco Evenepoel komen uitgebreid aan bod. “Naar mijn gevoel heeft Evenepoel nooit beter geklommen dan vandaag”, aldus Wuyts.

Lees meer »

Blankenberge wil deze zomer nog meer inzetten op openbare netheid: “Vorige zomer kregen 116 overtreders een GAS-boete tijdens 1.085 controles”

Deze zomer zullen medewerkers van OVAM opnieuw anonieme controles houden in Blankenberge om overtreders van sluikstorten, zwerfvuil en hondenpoep op heterdaad te betrappen. De stad zelf heeft drie extra GAS-vaststellers opgeleid die deel uitmaken van de dienst Gemeenschapswachten. Burgemeester Björn Prasse (Open Vld) kondigde aan dat er ook een nieuw online meldingsplatform komt.
The post Blankenberge wil deze zomer

Lees meer »

Twee keer prijs voor Wijndomein Ravenstein tijdens Gault&Millau Wine Awards: “Dit zal ongetwijfeld mensen naar ons domein in Kruiseke brengen”

Vergeet de Bourgogne en de Champagnestreek. Wie topwijnen wil scoren, hoeft daarvoor geen uren meer in de wagen te zitten. Wijndomein Ravenstein wist tijdens de Gault&Millau Wine Awards niet minder dan twee titels te bemachtigen. “We zijn het enige Vlaamse wijndomein dat twee awards wist te winnen”, klinkt het trots.
The post Twee keer prijs voor Wijndomein Ravenstein tijdens

Lees meer »

“Het moet niet mooi zijn. Wel efficiënt”: ex-bondscoach Georges Leekens acht Rode Duivels niet kansloos tegen Frankrijk

Maandag nemen de Rode Duivels het in de achtste finales van het Europees kampioenschap voetbal op tegen Frankrijk. De Belgen plaatsten zich allerminst vlot voor de tweede ronde. Toch blijft gewezen bondscoach Georges Leekens optimistisch. “Als wij ons topniveau halen, zijn we allerminst kansloos.”
The post “Het moet niet mooi zijn. Wel efficiënt”: ex-bondscoach Georges Leekens acht Rode Duivels

Lees meer »