Anouk uit Sint-Michiels speelt hoofdrol in eigen kinderboeken

Grafisch ontwerpster Anouk Van der Jeught (34) heeft haar derde kinderboek uit, en dat draait opnieuw rond échte gebeurtenissen en personages. Ook de locaties in ‘Anouk vindt een katje’ zijn weer uit het leven gegrepen. “Ik ben inderdaad de échte Anouk”, glimlacht ze.

Drie jaar geleden debuteerde ze met De eendjes van Anouk, ditmaal is zwerfkatje Ralph het uitgangspunt. Anouk Van der Jeught maakte er een gewoonte van om in haar waargebeurde kinderverhalen ook nog eens echte personages van vlees en bloed op te voeren. In haar tweede boekje, Anouk en Kanoo in de sneeuw, was er zelfs een rolletje weggelegd voor ‘Bas de buurjongen’.

Verwaarloosd katje

“Toen ik onlangs op Boektopia zat, kwam er een jongetje naar me toe: of ik de échte Anouk was? Kinderen vinden het gewéldig dat de personages uit de reeks echt bestaan”, zegt ze met een glimlach. De verhaaltjes in de Anouk-reeks zijn gebaseerd op de dagdagelijkse avonturen die Anouk samen met haar trouwe metgezel Kanoo beleeft.

“Op een keer waren we hier in de buurt aan het wandelen toen we een verwaarloosd katje over straat zagen lopen. Dierenvriend die ik ben, kon ik dat beestje moeilijk aan zijn lot overlaten”, vertelt ze. Ook met Kanoo klikte het meteen. “Kanoo is heel zorgend naar andere dieren toe. Hij voelt wanneer er iets niet pluis is”, aldus Anouk. Spoiler alert: uiteindelijk kwam het dus wel goed met katje Ralph.

De boekjes van Anouk zijn geschikt voor kinderen van twee tot negen jaar.

Trouwe fans

“Peuters vinden de prentjes leuk, en doordat de verhaaltjes zo eenvoudig zijn, zijn ze ook geschikt voor eerste lezertjes. In de illustraties zitten bovendien genoeg details om nog de al wat oudere kinderen te kunnen boeien”, aldus Anouk. De kleurrijke illustraties zijn ook van haar hand. “Dat is wat het zo tijdrovend maakt. Maar het loont. Ik haal hier veel voldoening uit.”

De Brugse verzamelde ondertussen een trouwe schare fans. “Na Anouk en Kanoo in de sneeuw kreeg ik geregeld de vraag wanneer er een vervolg op kwam”, klinkt het.

Dat op de eerste pagina van Anouk vindt een katje al meteen een illustratie van Café PerronGeluk prijkt, is een leuke binnenkomer. “Mijn kleindochtertje van drie was door het dolle heen toen ze dat zag: ‘Kijk!,’ riep ze, ‘mammie staat erin!’”, glimlacht uitbaatster Conny Decleer. “Ik ga trouwens met mijn hondje naar dezelfde dierenarts als Anouk. Leuk dat de locaties in het boekje allemaal zo herkenbaar zijn.” “Anderzijds mis je ook niets als je de locaties níét herkent”, werpt Anouk op. “Da’s gewoon een leuk extraatje voor de insiders.” (WK)

‘Anouk vindt een katje’, Van Driel Publishing (www.vandriel.be), 36 pagina’s, 12,50 euro.

The post Anouk uit Sint-Michiels speelt hoofdrol in eigen kinderboeken is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Iraniërs kunnen nieuwe streng geselecteerde president kiezen

Iran kiest een nieuwe president na de dood van Ebrahim Raisi, die in mei door een helikopterongeluk om het leven kwam. De winnende kandidaat moet vrijdag de helft van de stemmen krijgen anders volgt er 5 juli een tweede ronde. Er kan worden gekozen uit vier kandidaten, nadat twee kandidaten zich woensdag en donderdag uit de race hadden teruggetrokken om

Lees meer »

Geen zakgeld van papa meer nodig? Buitenechtelijke zoon van prins Albert slaat steenrijke erfgename aan de haak

Nee, de geruchten dat hij een modellencarrière ambieerde, klopten niet, verzekerde Alexandre Grimaldi (20). Al houdt hij zich wel bezig met poseren, kledingmerken promoten en de modeweken in Parijs en Milaan bijwonen. Volgens waarnemers doet de buitenechtelijke zoon van Albert van Monaco (66) er alles aan om in de schijnwerpers te blijven. En daar vond hij nu nog een nieuwe

Lees meer »

Peuter verdrinkt thuis in kinderzwembad

Het West-Vlaamse parket is een onderzoek gestart naar de dood van een peuter van 1 jaar. Het jongetje verdronk in een zwembadje bij hem thuis in de tuin. “Alles wijst op een tragisch ongeval”, zo zegt parketwoordvoerster Griet De Prest.

Lees meer »

Plopsaland vrijgesproken voor zwaar ongeval met Mega Mindy jetski, bediener krijgt opschorting: “Hij is er echt het hart van in”

Plopsaland De Panne is door de strafrechter in Veurne vrijgesproken voor een zwaar ongeval met de Mega Mindy jetski waarbij een 55-jarige vrouw uit Hofstade vorig jaar zwaargewond raakte aan de arm. De rechter vond dat het pretpark geen enkele fout maakte. Wel schuldig: de 49-jarige man die de waterattractie bediende en zijn inspectieronde vergat. De man kreeg de gunst

Lees meer »

Team Nieuw Bestuur lanceert nog drie nieuwe kandidaten

Voor de derde week op rij kondigt gemeentelijst Team Nieuw Bestuur nieuwe kandidaten voor de verkiezingen van 13 oktober aan. Deze keer gaat het om Steve Platteeuw, Kris Verbeke en Hyacintha Louwyck, alle drie uit Madonna.
The post Team Nieuw Bestuur lanceert nog drie nieuwe kandidaten appeared first on KW.be.

Lees meer »

Vrouw (91) komt om bij nachtelijke brand in Harelbeke

In de nacht van vrijdag op zaterdag werd de brandweer iets voor twee uur opgeroepen voor een brand in de Deerlijksestraat in Harelbeke. Voor de 91-jarige bewoonster kwam alle hulp te laat.
The post Vrouw (91) komt om bij nachtelijke brand in Harelbeke appeared first on KW.be.

Lees meer »

Regi Live op Waterbekfestival in Ardooie

Op vrijdag 19 juli staat het Ardooise Waterbekfestival op de kalender. Hoofdact is Regi Live. Ook Get Ready en Maksim prijken op de affiche. Ardooienaar Dennis Cartier zorgt voor een stomende afterparty. Verder staan er foodtrucks en kinderanimatie op het menu.
The post Regi Live op Waterbekfestival in Ardooie appeared first on KW.be.

Lees meer »