“Uniek gegeven”: Beschuldigd voor doodslag na mislukte ripdeal, nu voor rechtbank als slachtoffer bij zelfde feit

Tijdens een mislukte ripdeal in Roeselare werd Agaverdi Mahmudov (18) uit Menen in februari 2020 doodgeschoten. Dader Sacha Brunessaux, die tot tien jaar cel veroordeeld werd, krijgt in het kader van die feiten nu 1 euro schadevergoeding. Hij werd volgens de rechter slachtoffer van een poging diefstal.

Uit de hand gelopen drugsdeal

Een uniek gegeven. Daar was iedereen er het over eens. Dat een voor doodslag veroordeelde man als slachtoffer in dezelfde feiten voor de rechter verschijnt? Het was het geval voor Sacha Brunessaux. De 23-jarige kreeg in maart dit jaar een celstraf van tien jaar omdat hij de 18-jarige Menenaar Agaverdi Mahmudov neerschoot.

Dat gebeurde tijdens een drugsdeal die helemaal uit de hand liep. Op 25 februari spraken beiden af aan het Geitepark in Roeselare. Brunessaux zou 250 gram cannabis verkopen aan Mahmudov. Zou, want die laatste had niet de intentie te betalen. Met drie kompanen in zijn zog zou hij zijn slag slaan. Echter, in de schermutseling in het kader van die ripdeal werd een fataal schot gelost.

Vervolg

Een goed halfjaar na het assisenproces kregen die feiten dus nog een staartje. Twee van de kompanen van Mahmudov, Tom L. (24) en Yassine M. (24), moesten zich verantwoorden voor een poging afpersing. De rechter oordeelde dat het om een poging diefstal ging en besloot het duo daarvoor te veroordelen.

Meester Koen Blomme vroeg de vrijspraak voor L. Hij zou pas na de knal naar de plaats geweest zijn om zijn stervende vriend te helpen. Meester Thomas Vandemeulebroucke vroeg dan weer de opschorting van straf voor M. omdat die enkel optrad als chauffeur. De rechter volgde niet en legde een celstraf van vijftien maanden en een boete van 800 euro op. De celstraf is wel met uitstel, afgezien van de voorlopige hechtenis.

Brunessaux, al veroordeeld voor doodslag, wordt een schadevergoeding van 1 euro toegekend. Dat hij zich burgerlijke partij had gesteld, was volgens hem vooral om zijn stem te laten horen in het debat. “Ik wil er geen geld uitkloppen, maar wil dat de waarheid aan het licht komt”, klonk het tijdens de vorige zitting. (JDr)

The post “Uniek gegeven”: Beschuldigd voor doodslag na mislukte ripdeal, nu voor rechtbank als slachtoffer bij zelfde feit is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Recordaantal Belgen bezit tweede woning

Al 1,15 miljoen Belgen hebben naast hun eigen woning nog een tweede pand in eigendom. Dat waren er nog nooit zoveel. In vergelijking met 2022 gaat het om een toename met 7 procent, tegenover 2019 zelfs om een klim met 16 procent. Dat schrijven Het Laatste Nieuws en De Tijd donderdag op basis van een studie van BNP Paribas Fortis.

Lees meer »

Verdachte vlekjes worden sneller gecontroleerd door ‘één-vlek-check’ van het Jessa Ziekenhuis: “Om huidkanker sneller op te sporen”

In het Jessa Ziekenhuis in Hasselt kan je vanaf nu een verdacht vlekje sneller laten controleren. De dienst dermatologie start met de ‘Eén-vlek-check’, je kan daar een verdacht vlekje binnen enkele weken laten controleren. Normaal duurt dat maanden door de lange wachtlijsten, maar het is belangrijk om er snel bij te zijn om huidkanker te voorkomen. Het ziekenhuis raadt ook

Lees meer »

“Samen met de luisteraars volop genieten”: Q-Beach House opent opnieuw de deuren op het strand van Oostende

Het Q-Beach House is opnieuw geopend en nam zaterdag meteen een vlotte start. Daar had het optreden van Laura Tesoro en andere artiesten ongetwijfeld iets mee te maken. Er staan deze zomer nog enkele veelbelovende Sunset Concerten op het programma.
The post “Samen met de luisteraars volop genieten”: Q-Beach House opent opnieuw de deuren op het strand van Oostende

Lees meer »

Bende-overlever David Van de Steen: “Ik kan en wil me niet meer de les laten spellen door een onbekwame en corrupte justitie”

David Van de Steen, die als kind bij de overval van de Bende van Nijvel in Aalst werd neergeschoten en het als enige van zijn gezin overleefde, laat via sociale media weten waarom hij vandaag niet aanwezig was op een speciale bijeenkomst van het parket met de nabestaanden van de slachtoffers. Op Facebook spreekt hij van “een onbekwame en corrupte

Lees meer »

Grote banken in de Verenigde Staten doorstaan stresstest van centrale bank

De grootste Amerikaanse banken zijn volgens de Federal Reserve nog steeds bestand tegen een zware economische en financiële crisis. De centrale bank van de Verenigde Staten maakte de resultaten van de jaarlijkse stresstest woensdag bekend. De verliezen die de kredietverstrekkers zouden lijden waren bij de test dit jaar wel groter dan vorig jaar, verklaarde vicevoorzitter voor bankentoezicht Michael Barr.

Lees meer »

Israëlisch leger beveelt massa-evacuatie Khan Younis, 250.000 Palestijnen moeten (opnieuw) vluchten

Het Israëlisch leger heeft een massa-evacuatiebevel uitgevaardigd voor de Palestijnen in Khan Younis, de op 1 na grootste stad in Gaza. Volgens de VN wordt meer dan kwart miljoen mensen getroffen. Sinds de start van de oorlog hebben de Palestijnen zich al talloze keren gedwongen moeten verplaatsen. "De meesten zijn pas teruggekeerd of net van Rafah naar Khan Younis gevlucht

Lees meer »