Studenten ontwikkelen polyvalente huisvesting in dierenasiel: “De inrichting kan omgebouwd worden, van knaagdier tot konijnen”

Meer en meer huishoudens nemen tamme konijnen en knaagdieren in huis. Als gevolg daarvan is er ook een stijgende instroom in Vlaamse asielen. Om daaraan tegemoet te komen ontwikkelen vijf studenten van Hogeschool VIVES Roeselare een nieuw en polyvalent concept voor het opvangen van deze dieren. Met het oog op dierenwelzijn willen ze een optimale, efficiënte huisvesting voorzien voor het peloton van knaagdieren en konijnen.

Lynn Cooleman (Zedelgem) en Jarno Van Quekelberghe (Kaprijke) uit de bachelorrichting agro-industrie en Sam Doumen (Kinrooi), Selle Gallet (Brugge) en Delphine Dewaele (Zarren) van de bachelor dierenzorg delen een sterke passie voor dieren en dierenwelzijn, in het bijzonder voor konijnen en knaagdieren. Dat inspireerde hen om gerichte huisvesting te ontwikkelen die in eerste instantie wordt aangeboden aan dierenasielen en dierenopvangcentra.

Actieve nood

Van de 185 erkende Vlaamse asielen zijn er momenteel slechts 28 die volgens Dierenwelzijn Vlaanderen over de ‘capaciteiten’ beschikken om de instroom aan konijnen en/of knaagdieren te huisvesten. Delphine Dewaele: “Niet alleen worden er meer dieren afgestaan of gevonden, ook het aantal inbeslagnames neemt toe. Wellicht is er een oorzakelijk verband tussen het verloop van de covid-pandemie en deze stijging, want toen was er even meer tijd voor een nieuw ‘vriendje’ in huis. Daarnaast slinkt het aantal asielen die zich specialiseren in het opvangen van konijnen en knaagdieren aanzienlijk.”

Flexi-Haven

De studenten ontwikkelden een polyvalente en verstelbare inrichting voor konijnen en/of knaagdieren. Jarno Van Quekelberghe: “De constructie werd gemaakt uit hoogwaardige, gemakkelijk reinigbare materialen die bestand zijn tegen het sloopgedrag van deze dieren. Een duurzame constructie dus, die ontworpen is om jarenlang mee te gaan. De inrichting kan omgebouwd en aangepast worden naargelang welk konijn of knaagdier binnen wordt gebracht in het asiel. Zo kan vlot voldaan worden aan alle noden van het op te vangen dier.”

Aangenaam voor de dieren

Het team focust met de Flexi-Haven in eerste instantie op dierenasielen en -opvangcentra. “Met ons concept zetten we ons sterk in om de dieren de mogelijkheid te bieden om hun natuurlijk gedrag uit te voeren. De opgevangen dieren krijgen in onze huisvesting de kans om te graven, klimmen, springen, zich te verschuilen of gewoon te ontspannen.”, besluit Lynn Cooleman. Via de website en tijdens het nauwe contact met de klant, geven ze graag tips en tricks mee over de ideale inrichting en het gebruik van de huisvesting om zoveel mogelijk te voldoen aan de noden van de dieren.

Meer info

De oppervlakte van de volledige constructie is 125 cm (L) x 55 cm (B) x 170 cm (H). De hokken zijn 60 cm (L) x 50 cm (B) x 70 cm (H), deze zijn het meest geschikt voor de tijdelijke huisvesting van konijnen. De knaagdierhokken meten 60 cm (L) x 50 cm (B) x 50 cm (H). De kostprijs van de huisvesting bedraagt een kleine € 2.000. Bovendien wordt deze bij de klant geleverd en geïnstalleerd.

De maximale capaciteit is in principe twee konijnen in de onderste twee hokken en er kunnen gerust meerdere kleine knaagdieren in één knaagdierhokje. Het concept biedt de mogelijkheid om de knaagdierhokken op de tweede en derde verdieping te verbinden en zo een hoger hok te creëren, wat ideaal is om chinchilla’s te huisvesten.

Lees meer over deze studentenonderneming op hun website: https://twenty-1-flexi-haven.webnode.be/

The post Studenten ontwikkelen polyvalente huisvesting in dierenasiel: “De inrichting kan omgebouwd worden, van knaagdier tot konijnen” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Na onderzoek naar Songfestival in Malmö: organisatie stelt actieplan voor én benoemt nieuwe directeur

De European Broadcasting Union (EBU) benoemt een nieuwe directeur en gaat de regels voor delegaties verduidelijken. Dit zijn de uitkomsten van het onafhankelijke onderzoek dat de organisator van het Eurovisiesongfestival heeft laten uitvoeren na scherpe kritiek van verschillende deelnemers en de diskwalificatie van Joost Klein. Nederland volgt nauwlettend of de EBU haar beloften nakomt en zal op basis daarvan beslissen

Lees meer »

Claude Vindevogel uit Diksmuide staat met zelfgeschreven song ‘Mijn Huis’ op het MENT-podium in Diksmuide

Op de Grote Markt in Diksmuide verwelkomde MENT bekende, maar ook minder-bekende artiesten. Claude Vindevogel uit Diksmuide is al altijd bezig geweest met muziek, maar op nationaal vlak is hij niet zo populair. Toch kreeg hij van de zaakvoerders van MENT eveneens een uitnodiging om zijn zelfgeschreven song ‘Mijn Huis’ te zingen voor het publiek. Weldra zie je zijn verschijning

Lees meer »

Natalia viert na korte pauze 20 jaar op podium: “Weer helemaal mentaal en fysiek opgeladen”

“Geloof ons. Dit wordt ongezien voor een Vlaamse act.” Team Natalia zit klaar. Zaterdag viert de zangeres een eerste keer haar twintig zomers als artieste en op de tour werd geenszins beknabbeld. “Qua licht en techniek trekken we de Lotto Arena door naar festivals”, klinkt het. “Een serieuze investering, maar ook productioneel bijzonder indrukwekkend. Sommige organisatoren hebben nu al stress”.

Lees meer »

“Van Gerwen grootste mond van iedereen, maar nu nooit zo stil”: Van den Bergh en Huybrechts genieten na van spectaculaire derbyzege

De ‘Belgian Arrows’ hebben grote indruk gemaakt in de achtste finale van de World Cup of Darts. In de ‘Derby der Lage Landen’ hebben Dimitri Van den Bergh en Kim Huybrechts Oranje op een afstraffing getrakteerd: 8-2! Eindelijk heeft die eerste de scalp van Michael Van Gerwen, zij het met de hulp van Huybrechts. In de kwartfinale spelen de Belgen

Lees meer »

Sint-Jozefskerk De Ginste wordt zaal voor culturele optredens: “Ontwijding is niet aan de orde”

Na het artikel over de restauratie van de klokkentoren kregen we een uitnodiging van het kerkbestuur om de toekomstplannen van de Ginstekerk even toe te lichten. “De Ginstekerk is nog lang niet aan ontwijding toe. Er zijn nog wekelijks een zestigtal parochianen die de weekenddienst bijwonen en daarnaast vinden er ook nog veel plechtigheden plaats. Maar wij staan open voor

Lees meer »

#iedereenwestvlaming

De teleurstelling is groot, niet in het minst bij Jan Vertonghen, wiens ongelukkige owngoal het verdict voor de duivels betekende.
The post #iedereenwestvlaming appeared first on KW.be.

Lees meer »

KIJK. Nora Gharib toont nieuwe gewaagde haarkleur

Een week voor de zomervakantie echt van start gaat, heeft presentatrice en actrice Nora Gharib een nieuwe look. “Ik wil iets anders doen met mijn haar”, vertelt ze in een video op TikTok, waarna ze verschijnt met een wijnrode coupe. Op sociale media reageren BV-vrienden, zoals Laura Tesoro en Pommelien Thijs, laaiend enthousiast. “Stop, nu wil ik dit ook”, schrijft

Lees meer »