Grote Ensorportretten duiken op in het straatbeeld: Street art-collectief Puncheur portretteert James Ensor

In aanloop naar het Ensorjaar, dat op 16 december van start gaat in Oostende, onthult het gerenommeerde street art-collectief Puncheur een reeks opvallende kunstwerken in enkele ‘James Ensorstraten’ verspreid over Vlaanderen. Met deze actie maakt Oostende zich op voor het stadsfestival ENSOR2024 naar aanleiding van het 75-jarig overlijden van de Oostendse kunstschilder.

Het kunstwerk, een imposante 3×3 meter grote creatie, geïnspireerd op Ensors meesterwerk ‘Het Zelfportret met Bloemenhoed’ siert niet alleen de Vlaanderenstraat te Oostende, vlakbij Het James Ensorhuis, maar is ook te bewonderen in de James Ensorstraat in Roeselare en de James Ensorlaan in Ichtegem. Puncheur, beroemd om zijn opmerkelijke wielrennersportretten, verrast heel wat voorbijgangers met dit staaltje street art, waarbij het beeld van James Ensor op de grond tot leven komt.

“De kunstenaars van Puncheur staan bekend om hun prachtige portretten van wielrenners op asfalt. We zijn enorm vereerd dat ze in Oostende hun signatuur achterlaten. Puncheur zet onze James Ensor letterlijk in de verf. In Vlaanderen heb je 15 straatnamen gebaseerd op James Ensor en je vindt ook in Roeselare en Ichtegem de beeltenis van zijn zelfportret terug. Heel Vlaanderen kan op deze manier zijn trots tonen voor onze Oostendse kunstenaar”, zegt burgemeester Bart Tommelein.

Deze actie is een teaser voor het stadsfestival Ensor2024 dat komende weekend start. Het idee werd bedacht door Lieven Neirinck, die tijdens het Ensorjaar optreed als S’Ensor. Tijdens dit stadsfestival staan er 7 grote expo’s op de planning en meer dan 100 activiteiten. Voor het volledige programma: www.ensorstad.be

© Stad Oostende

The post Grote Ensorportretten duiken op in het straatbeeld: Street art-collectief Puncheur portretteert James Ensor is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

? “Kan Evenepoel de cadans op de Galibier volgen?”

De Tour duikt vandaag voor het eerst de bergen in. In de Alpen wacht een lastige tocht met drie beklimmingen, goed voor net geen 4.000 hoogtemeters. Dé scherprechter is de mythische Col du Galibier. Voor de klassementsmannen wordt dit de eerste serieuze test. Kan Remco Evenepoel de beste klimmers volgen? Die vraag stellen ook Michel Wuyts en Stijn Vlaeminck zich

Lees meer »

Hawk Tuah-vrouw (23) doorbreekt stilte na wilde geruchten: “Mijn vader is helemaal niet boos”

De 23-jarige Hailey Welch, beter bekend als het Hawk Tuah-meisje, heeft een week na haar wereldberoemde video de stilte doorbroken. In haar eerste publieke interview maakt de jonge Amerikaanse korte metten met enkele wilde geruchten die de afgelopen dagen hardnekkig op sociale media circuleren. Ook onthult ze dat ze – sinds haar inmiddels legendarische woorden – de meest absurde aanbiedingen

Lees meer »

“IS pleegde 4.100 moorden sinds ‘nederlaag’ in 2019”

Leden van Islamitische Staat (IS) hebben nog 4.100 moorden gepleegd sinds de terreurgroep in 2019 door een coalitie onder leiding van de Verenigde Staten werd verjaagd uit het gebied dat de groep controleerde in Syrië. Dat meldt de ngo Syrian Observatory for Human Rights, die vanuit het Verenigd Koninkrijk de mensenrechten in Syrië monitort.

Lees meer »

Maritt (6) neemt op laatste schooldag afscheid van haar klas, België én haar beste vriendin: “Als ik kon, nam ik Stellatje mee in mijn valies naar Oostenrijk”

Bij het einde van het schooljaar worden wel vaker traantjes gelaten, maar voor Maritt (6) uit Roeselare wordt het afscheid extra zwaar. Als ze straks basisschool De Verrekijker buitenstapt, neemt ze niet alleen afscheid van haar kleutertijd, maar van alles en iedereen. Ook van haar beste vriendinnetje Stella. Komende zaterdag verhuist ze naar Oostenrijk, 1.100 kilometer verderop, waar haar ouders

Lees meer »

Flanders Classics organiseert WK Cyclocross 2027 in Oostende

Flanders Classics zal in opdracht van Toerisme Oostende vzw het Wereldkampioenschap Cyclocross 2027 in Oostende organiseren. Dit evenement zal plaatsvinden op 29, 30 en 31 januari 2027 en belooft een unieke ervaring te worden, die verder de internationale reputatie van Oostende zal versterken.
The post Flanders Classics organiseert WK Cyclocross 2027 in Oostende appeared first on KW.be.

Lees meer »

Tielt zoekt deelnemers aan Spel Zonder Grenzen tijdens Europafeesten: “Lange traditie in ere houden”

Op 6 juli is er op het Hulstplein in Tielt een Spel Zonder Grenzen waarbij Tieltse ploegen het in zeven proeven zullen opnemen tegen delegaties uit Bruneck en Gross-Gerau. Doordat er echter één van de teams afgezegd heeft, wordt nog een zesde ploeg van minstens zes man gezocht.
The post Tielt zoekt deelnemers aan Spel Zonder Grenzen tijdens Europafeesten:

Lees meer »

Twee keer prijs voor Wijndomein Ravenstein tijdens Gault&Millau Wine Awards: “Dit zal ongetwijfeld mensen naar ons domein in Kruiseke brengen”

Vergeet de Bourgogne en de Champagnestreek. Wie topwijnen wil scoren, hoeft daarvoor geen uren meer in de wagen te zitten. Wijndomein Ravenstein wist tijdens de Gault&Millau Wine Awards niet minder dan twee titels te bemachtigen. “We zijn het enige Vlaamse wijndomein dat twee awards wist te winnen”, klinkt het trots.
The post Twee keer prijs voor Wijndomein Ravenstein tijdens

Lees meer »

Dierenrouwplaats is meerwaarde voor baasjes van overleden dieren

Baasjes van gestorven dieren kunnen voortaan op de dierenrouwplaats op de nieuwe begraafplaats in de Groenestraat in Roeselare terecht om er hun geliefde dier te herdenken. “Een erg waardevol initiatief”, aldus Jan Behaeghel die vorige maand afscheid moest nemen van zijn tien jaar oude hond Boris.
The post Dierenrouwplaats is meerwaarde voor baasjes van overleden dieren appeared first on

Lees meer »

Appartementsbewoners trekken aan alarmbel: “We worden geterroriseerd door een dealer die minderjarigen aan het werk zet met baseballknuppels”

De bewoners van appartementen in Residentie Dirk Martens in de Aalsterse Raffelgemstraat worden geterroriseerd door een drugsdealer. Er is sprake van geweld, bedreigingen en vandalisme. “Hier moet een einde aan komen of er gebeuren ongelukken”, zegt een van de bewoners. Burgemeester D’Haese (N-VA) belooft alvast verscherpt politietoezicht en gaat samen met de syndicus op zoek naar een permanente oplossing voor

Lees meer »

Dreigingsniveau in België blijft volgens OCAD ernstig: “Motieven van daders zijn vager en diverser geworden”

OCAD, het Coördinatieorgaan voor de dreigingsanalyse, schaalt de algemene dreiging voor België nog zeker tot het einde van de zomer in op niveau 3 of ‘ernstig’. Dat zegt Gert Vercauteren, directeur ad interim van OCAD, donderdag bij de publicatie van het activiteitenverslag van 2023. Niveau 3 is al acht maanden kracht, sinds de aanslag op Zweedse voetbalsupporters in Brussel.

Lees meer »

Opblaasbootje met 350 kilo coke: Nederlander (31) betrapt en probeert zwemmend te vluchten

Een Nederlandse drugscrimineel is maandag gearresteerd in het Britse Suffolk nadat hij werd betrapt op het smokkelen van 350 kilo cocaïne met een opblaasbootje. De drugs hadden een straatwaarde van 37 miljoen pond, omgerekend bijna 44 miljoen euro. De 31-jarige Nederlander probeerde volgens de Britse veiligheidsdienst nog te ontsnappen door naar de kust te zwemmen, maar werd uiteindelijk toch gevat.

Lees meer »