Filip (60) uit Anzegem doneert al 15 jaar bloed aan het Rode Kruis: “Ik doe dit om andere mensen te helpen”

Vrijwilligers zijn de spil van heel wat verenigingen en organisaties. Dinsdag 5 december was dan ook de Internationale Dag van de Vrijwilliger. Het is de dag waarop jaarlijks wereldwijd de vrijwilligers in de kijker worden gezet. Ook bij het Rode Kruis(-Vlaanderen) zijn vrijwilligers de spil van de werking. Anzegemnaar Filip Gevaert is een van de 13.000 Rode Kruis-vrijwilligers van heel Vlaanderen. Reeds vijftien jaar geeft hij om de drie maanden bloed. “Ik help er andere mensen en de wetenschap mee vooruit”, aldus Filip Gevaert (60).

Tijdens het feest ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan Rode Kruis Waregem-Anzegem – Anzegem bestaat 80 jaar en is ondertussen samengesmolten met Waregem – werden er getuigschriften uitgedeeld aan bloedgevers. “We huldigden bloedgevers voor 25, 50, 75, 100 en 125 bloedgiften en we erkenden onze eigen verdienstelijke leden voor 10 tot 35 jaar dienst binnen onze afdeling”, klinkt het bij Rode Kruis Waregem-Anzegem.

Driemaandelijks

Filip Gevaert kreeg een getuigschrift overhandigd voor vijftig bloedgiften. “Ondertussen staat de teller al op 60 bloedafnames, want de huldiging komt altijd iets later”, aldus Filip Gevaert die lesgever is in de nijverheidsschool VTI Waregem afdeling Hout & Bouw. “Driemaandelijks meld ik me aan in Kruisem, waar mijn moeder jarenlang voorzitter was van de bloedgeversclub. Ik ben ermee begonnen om anderen te helpen. Bloedstalen worden ook gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek. Een persoonlijk voordeel is dat om de drie maanden mijn bloed via deze weg wordt gecontroleerd. Als er iets fout is, zoals bijvoorbeeld ijzertekort, krijg je een melding van het Rode Kruis. Het houdt niet zoveel in: een klein prikje en een normale afname duurt een viertal minuten.”

Naast bloeddonatie zijn er heel wat vrijwilligers die zich met hart en ziel inzetten op de meest diverse manieren. Van ondersteuning bij de organisatie van bloedinzamelingen, het organiseren van hulpposten op evenementen, dringend en niet-dringend ziekenvervoer, lesgever eerste hulp, zorgbib-vrijwilliger, animator vakantiekampen voor mensen met een beperking, taken in opvangcentra enzovoort.

Kandidaten gezocht

Niet alleen voor heel wat zieke mensen is de bloedinzameling van het Rode Kruis van levensbelang. Ook na verkeersongevallen, bij operaties of na bevallingen is er vaak heel wat bloed nodig om levens te redden. Buiten bloed wordt er ook plasma en bloedplaatjes ingezameld. In 2021 kwamen in heel Vlaanderen 171.800 donoren langs, goed voor 451.000 opkomsten. Het jaar voordien waren er 454.500 opkomsten gedaan door 175.000 donoren. Het is voor het Rode Kruis Vlaanderen een hele uitdaging om aan voldoende donoren te geraken. Elk jaar heeft Vlaanderen 40.000 nieuwe bloeddonoren nodig.

Via de website van Rodekruis.be kunnen kandidaten zich registreren.

The post Filip (60) uit Anzegem doneert al 15 jaar bloed aan het Rode Kruis: “Ik doe dit om andere mensen te helpen” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

KIJK. Ondanks hevige regen van afgelopen maanden: het festivalterrein van Rock Werchter ligt er prima bij

Donderdag start de 48ste editie van Rock Werchter. Het festivalterrein heeft de regen van de afgelopen maanden goed doorstaan; slechts hier en daar zijn enkele modderplekken te bespeuren. De organisatie, Live Nation, heeft dan ook extra hard gewerkt. “Er is water weggepompt en er zijn stukken terrein verhard”, vertelt woordvoerder Nele Bigaré. VTM NIEUWS kreeg al een rondleiding op het

Lees meer »

Jill opent eind augustus Den Bokaal: “Gezonde, lokale, low waste maaltijden, in bokaal!”

Jill Malfait (32) neemt met Den Bokaal haar intrek in het gewezen pand van Courgette aan het Sint-Jansplein. “Ik volg dezelfde gezonde, biologische trend, maar niet langer uitsluitend plantaardig. Er komen ook bokalen met vlees in het aanbod.”
The post Jill opent eind augustus Den Bokaal: “Gezonde, lokale, low waste maaltijden, in bokaal!” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Jonge Nederlander in Hasseltse cel voor helpdeskfraude

De Hasseltse onderzoeksrechter heeft een 24-jarige man uit Nederland aangehouden en opgesloten in de gevangenis op verdenking van helpdeskfraude. Hij deed zich voor als bankmedewerker en belde bij slachtoffers aan om hun bankkaart en kaartlezer in handen te krijgen. Dat maakte de lokale politie Limburg Regio Hoofdstad (LRH) bekend.

Lees meer »

Vlaams Parlement moet op eerste zitting al meteen beslissen over geldigheid van verkiezingen: hoe gaat dat in zijn werk? 

Een drukke agenda op de eerste zitting van het Vlaams Parlement vandaag met een eedaflegging van alle parlementsleden en de verkiezing van een nieuwe voorzitter. Maar het meest opvallende agendapunt: beslissen of de verkiezingsuitslag in Brussel voor het Vlaams Parlement geldig is. Verschillende experten vinden het "problematisch" en "ongepast" dat de parlementen nog steeds de geldigheid van de verkiezingen kunnen

Lees meer »

Belgisch gezin met baby verrast door plotse overstroming in Italië, net op tijd gered waarna auto meegesleurd wordt door kolkende rivier

Een Belgisch koppel en hun dochtertje van drie maanden oud werden dit weekend in Italië verrast door het plots stijgende water van een kolkende rivier. Nadat reddingswerkers hen hadden gespot vanuit een helikopter, wisten brandweerlieden de ouders en hun baby op het laatste nippertje te ontzetten. Even later werd hun wagen genadeloos meegesleurd door het wassende water.

Lees meer »

De Panne erkend als Sportbedrijf

Het lokaal bestuur van De Panne kreeg de erkenning Sportbedrijf 2024-2025 om zijn inzet voor de gezondheid van alle werknemers door het stimuleren van sport en beweging.
The post De Panne erkend als Sportbedrijf appeared first on KW.be.

Lees meer »

Beleeftafel maakt toeristisch onthaal in Zonnebeke interactief

Sinds kort verwelkomt de gemeente Zonnebeke de toeristen in het toeristisch onthaal op een interactieve manier. Het nieuwe toeristisch onthaal situeert zich in het kasteeldomein. Vier zuilen en een kaarttafel duiden er de vier kernthema’s aan.
The post Beleeftafel maakt toeristisch onthaal in Zonnebeke interactief appeared first on KW.be.

Lees meer »

Karel Gits uit Ingelmunster had een unieke ontmoeting met Bruce Springsteen in Hotel Amigo in Brussel

Dinsdagavond trad Bruce Springsteen op in Werchter, maar twee dagen eerder had Karel Gits al rond 18 uur een ontmoeting met ‘The Boss’ in Hotel Amigo in Brussel. Voor de 52-jarige Springsteen-fan uit Ingelmunster blijft die dag een onvergetelijk moment.
The post Karel Gits uit Ingelmunster had een unieke ontmoeting met Bruce Springsteen in Hotel Amigo in Brussel appeared

Lees meer »

“Gestorven tijdens zijn geliefde Ronde van Frankrijk”: Lichtervelde neemt afscheid van oud-geletruidrager Gilbert Desmet

In de Sint-Jacobuskerk in Lichtervelde werd afscheid genomen van Gilbert Desmet. De voormalige profwielrenner overleed op 93-jarige leeftijd. Hij was de oudste nog levende Belgische geletruiwinnaar van de Ronde van Frankrijk, maar overleed op zondag 30 juni.
The post “Gestorven tijdens zijn geliefde Ronde van Frankrijk”: Lichtervelde neemt afscheid van oud-geletruidrager Gilbert Desmet appeared first on KW.be.

Lees meer »

“Het oogde sloom, zonder idee en wil”: Oranje maakt geen verpletterende indruk op pers (maar ook tegenstander Engeland doet dat niet)

Engeland en Nederland mogen komende woensdag strijden om een plek in de finale van het EK voetbal. The Three Lions en Oranje rekenden in hun kwartfinale af met respectievelijk Zwitserland en Turkije, maar hun prestaties maakten geen onverdeeld goeie indruk op de plaatselijke media – en dat is nog zacht uitgedrukt. “Het was als een overjarige palingsound tegen opzwepende muziek.”

Lees meer »

Fouten zoeken voor je plezier: deze peter en meters zetten onze wandel- en fietsnetwerken op punt

Westtoer huldigde 624 vrijwilligers naar aanleiding van het 25-jarig jubileum van het meter- en peterprogramma. Zij controleren hun traject minutieus en zorgen er zo voor dat de miljoenen recreanten die jaarlijks komen wandelen en fietsen in West-Vlaanderen optimaal kunnen genieten.
The post Fouten zoeken voor je plezier: deze peter en meters zetten onze wandel- en fietsnetwerken op punt appeared

Lees meer »