Bruggeling Marc Moerman in Marokko veroordeeld tot vijf jaar celstraf. Familie stelt: “Marc is onschuldig, hij werd in de val gelokt”

Sinds 6 december 2021 – precies twee jaar – zit Bruggeling Marc Moerman in een gevangenis in de Marokkaanse stad Meknès. Hij vloog in de cel, toen hij probeerde zijn zoontje terug te halen naar België. Na vier rechtszaken werd hij enkele dagen geleden tot vijf jaar cel veroordeeld wegens seksueel misbruik. Volgens zijn familie zit Marc Moerman onschuldig in de gevangenis en werd hij in de val gelokt door zijn ex-vrouw, die hun vierjarig kind naar dat Afrikaanse land ontvoerd had. Marc Moerman hoopt nu op een transfer naar een Belgische gevangenis.

Bruggeling Marc Moerman (59) is een doctor in de chemie met een erg succesvolle internationale carrière bij een Chinees bedrijf. Hij huwde in 2004 met een Marokkaanse vrouw, het echtpaar kreeg een zoontje, dat in Barcelona het levenslicht zag. Maar in 2020 vroeg zijn vrouw de echtscheiding aan en ontspon er zich een strijd om het hoederecht.

Misbruik

Deze Marokkaanse vrouw beschuldigde haar man van kindermisbruik en trok met haar kind naar het AZ Sint-Jan. Een arts onderzocht het jongetje, dat toen amper twee jaar was, en concludeerde dat er niks aan de hand was.

Ook de Brugse rechtbank oordeelde dat er helemaal geen sprake was van misbruik, want ze kende een gedeeld hoederecht toe. Toen begonnen gemene spelletjes, wel dertig keer trok Marc Moerman naar het Politiehuis in de Coiseaukaai om klacht in te dienen wegens de schending van het hoederecht.

Radeloos

In februari 2021 trok de vrouw met Marcs zoontje en haar twee andere kinderen uit een eerder huwelijk naar Marokko. De dienst Burgerzaken reikte zomaar een paspoort uit voor het kind, zonder de toestemming van de vader. Maandenlang hoorde Marc Moerman niks van zijn kind en zijn ex.

Wanhopig besloot hij eind november 2021 om zelf, in het gezelschap van een advocaat, naar het Afrikaanse land te gaan. Hij slaagde erin na een week zijn ex te lokaliseren in de stad Meknès en kwam naar eigen zeggen tot een akkoord, een compromis. De volgende dag kreeg hij zijn zoontje niet te zien, maar stonden drie politiemannen hem op te wachten en sloegen hem in de boeien. Sinds 6 december 2021 zit hij in een Marokkaanse cel.

Nieuw proces

De familie van zijn ex had Marc Moerman opnieuw beschuldigd van seksueel misbruik. “Valselijk! Nochtans stond zijn ex internationaal geseind wegens ontvoering en kreeg mijn broer het hoederecht. Maar ons gerecht werkt zo traag en blijkbaar gold dit internationaal opsporingsbericht enkel binnen de Schengen-zone. Bovendien plunderde Marcs ex zijn bankrekening. Mijn broer werd in de val gelokt. Hij is geen pedofiel”, zei Marcs zus in een eerder gesprek met onze krant.

Eerst veroordeelde een Marokkaanse rechter Marc Moerman tot drie jaar cel wegens de vermeende verkrachting van zijn zoontje en zijn stiefkinderen. De Bruggeling betwistte deze uitspraak, maar kreeg in beroep acht jaar gevangenisstraf. In september 2023 was er opnieuw hoop voor de Bruggeling: het Marokkaanse Hof van Cassatie verbrak het arrest, omdat die strafverhoging niet behoorlijk werd gemotiveerd. Bijgevolg kreeg Moerman een nieuw proces.

Transfer

Enkele dagen geleden gaf een Marokkaanse rechter de Bruggeling in een nieuw proces opnieuw vijf jaar gevangenisstraf. Het openbaar ministerie had twintig jaar cel geëist, maar de verkrachting van een stiefdochter werd niet weerhouden. Volgens de familie zijn er in dit dossier tal van fouten gemaakt. Zo zou een beëdigd vertaler de cynische vraag van Marc Herman ‘je suis un pédophil, alors?’ foutief als de bevestiging van een bekentenis vertaald hebben.

Eerstdaags wil Marc Moerman zijn transfer naar een Belgische gevangenis aanvragen, in de hoop dat hij de rest van zijn straf in ons land kan uitzitten.

The post Bruggeling Marc Moerman in Marokko veroordeeld tot vijf jaar celstraf. Familie stelt: “Marc is onschuldig, hij werd in de val gelokt” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Hij hoeft niet te paraderen in bloot bovenlijf. Maar een zwakke Joe Biden is nefast voor heel de wereld

Oorverdovend wordt de roep in de Verenigde Staten aan Joe Biden om zich terug te trekken als presidentskandidaat. Voor het welzijn van zijn land. Maar hij zou dat ook moeten doen voor het welzijn van de wereld, analyseert onze buitenlandjournalist Guy Van Vlierden. Als Biden verliest, zit iedereen weer opgezadeld met Donald Trump. En als Biden alsnog wint, dan dreigen

Lees meer »

JCI Harelbeke laat tekening van Arthibau schilderen voor goede doel: “Leuk dat de kinderen zelf kleuren mogen kiezen”

Vandaag, zondag 30 juni, daagt JCI Harelbeke iedereen uit om te schilderen op het Marktplein in Harelbeke. De bedoeling is een tekening van kunstenaar Arthibau, alias Bruno Duvillier, in te schilderen voor een goed doel. Dat kan nog tot 17 uur deze namiddag.
The post JCI Harelbeke laat tekening van Arthibau schilderen voor goede doel: “Leuk dat de kinderen

Lees meer »

KIJK. Passagiers getuigen nadat hun vlucht noodlanding moest maken na hevige turbulentie: “Het leek alsof het vliegtuig was neergestort”

Afgelopen maandag moest een Boeing 787-9 Dreamliner van Air Europe een noodlanding maken in het Braziliaanse Natal nadat het toestel werd geteisterd door hevige turbulentie. “Mensen waren aan het schreeuwen en aan het rondlopen. Ik zag iemand vastzitten in het bagagevak!”, getuigt een vrouwelijke passagier. Het toestel was onderweg van Madrid naar Montevideo (Uruguay). “Maar van het ene op het

Lees meer »

EXCLUSIEF. Dit is hoe ex-wielrenner Stijn V. en zijn kompanen hun slachtoffers verleidden: “Nu is het moment om te kopen!”

“Hoe kon ik daar toch intrappen?” Dat vragen talloze slachtoffers zich af nadat ze investeerden in frauduleuze bedrijfjes en bedenkelijke cryptomunten van ex-wielrenner Stijn V. en zijn kompanen. Van ‘Nanocoin’ tot ‘Crypto888’, het parket van Oost-Vlaanderen onderzoekt nu alle gevallen. Wij konden honderden berichten, gesprekken en presentaties inkijken en zagen hoe Stijn V. en co te werk gingen: van de

Lees meer »

Kan Vlaams Belang op 13 oktober het cordon laten sneuvelen? Tom Van Grieken trekt nu al met zijn troepen ten strijde

De opdracht voor Vlaams Belang bij de gemeenteraadsverkiezingen is kristalhelder: mee in de cockpit van de macht komen. Op 13 oktober hoopt Tom Van Grieken voorgoed af te rekenen met het cordon sanitaire. Vlaams Belang trekt daarom vol vertrouwen naar de kiezer met een 43-puntenplan. Wat staat erin? En welk effect heeft het afschaffen van de stemplicht op hun resultaat?

Lees meer »

Beernem neemt nieuwe noodwoning in gebruik

Sinds februari is de gemeente Beernem volle eigenaar van een extra doorgangswoning. Het pand zal dienen als noodwoning voor mensen die plotseling dakloos worden. “Dit is een goede zaak, maar de noodwoningen zitten allemaal vol”, reageert schepen van Sociale Zaken Vicky Reynaert (Vooruit).
The post Beernem neemt nieuwe noodwoning in gebruik appeared first on KW.be.

Lees meer »

Woordvoerster van Franse regering en team aangevallen tijdens campagnemoment

Prisca Thevenot, woordvoerster van de Franse regering, is woensdagavond aangevallen in Meudon, ten zuidwesten van Parijs. Volgens AFP werden de Française en “haar team” geviseerd door een twintigtal personen toen ze er verkiezingsaffiches ophingen. Zondag vindt de tweede ronde van de Franse parlementsverkiezingen plaats, in een zwaar gepolariseerd politiek klimaat.

Lees meer »

Politie waarschuwt nadat zes slachtoffers duizenden euro’s kwijtspelen: “Laat nooit zogezegde bankmedewerkers aan huis komen”

Politiezone Kouter (Torhout/Jabbeke/Gistel/Ichtegem/Oudenburg) waarschuwt opnieuw voor valse medewerkers van banken of Cardstop. In een week tijd maakten die liefst zes slachtoffers in de zone. Telkens ging het om oudere of kwetsbare mensen die duizenden euro’s kwijtspeelden aan de oplichters. “We blijven dan ook waarschuwen om deze zogezegde medewerkers nooit aan huis te laten komen”, geeft Annemie Wittesaele van Kouter mee.<br

Lees meer »