Zo’n 750.000 euro investeringssteun voor renovatie Villa Zonnedaele tot lokaal dienstencentrum

Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits kent een investeringssteun toe van 756.000 euro voor de verbouwing van Villa Zonnedaele tot een lokaal dienstencentrum in Zonnebeke. Na de verbouwing zal iedereen er welkom zijn.

De villa dateert van 1933 en is een van de eyecatchers in het kasteeldomein. Het gebouw oogt prachtig, maar zowel binnen als buiten dringen werken zich op. “Als gemeente kozen we ervoor om de villa te renoveren en om te bouwen tot een lokaal dienstencentrum”, zegt schepen Joachim Jonckheere.

“Momenteel hebben we geen dienstencentrum. Er zijn nu concrete plannen. Het doel is om tot meer buurtgerichte zorg te komen en zeker kwetsbare mensen te bereiken. Iedereen zal er welkom zijn. Buurtbewoners of voorbijgangers om er de krant te lezen of een kopje koffie te drinken, senioren voor workshops, vrijwilligers van het zorgnetwerk die er een vaste stek krijgen, de jeugd voor cursussen of optredens. Met de oprichting van dorpspunt Zandvoorde werd duidelijk dat daar nood aan is en dat het werkt.”

Renovatie

Er komt een buurtsalon, er worden gespreksruimtes voorzien, ruimtes voor workshops, er zal een ceremoniële ruimte zijn en ook bergruimtes, sanitair enzovoort. De uitbreiding is beperkt gehouden tot één bouwlaag en ontworpen als een lichte houten aanbouw dat past in bij het geheel van het landhuis. Het imposante landhuis wordt zo ingericht tot een warm en open huis. Het is centraal gelegen dicht bij gemeentelijke voorzieningen en openbaar vervoer.

De kosten worden geraamd op bijna 2,6 miljoen euro. De oppositie heeft er al op verschillende raadszittingen op gewezen dat dit bedrag veel te hoog lag. “We waren er vroeg bij om ons kandidaat te stellen als Zorgzame Buurt. We zijn de minister dankbaar voor deze ondersteuning vanuit het Vlaams Infrastructuurfonds. Het betekent dat de Vlaamse Overheid de renovatie van het landhuis tot een warme en laagdrempelige ontmoetingsplek sterk waardeert. De ondersteuning geeft de herbestemming van de statige villa (financieel) een sterke duw in de rug. Na de realisatie komt het gebouw echt ten volle ten dienste van onze inwoners te staan. Zonder twijfel wordt het een van de warme ankerpunten in onze gemeente”, aldus schepen voor Sociale Zaken, Joachim Jonckheere.

De werkzaamheden aan het gebouw zullen begin 2024 starten. De doelstelling is om in de loop van de zomer van 2025 het vernieuwde gebouw in gebruik te nemen.

The post Zo’n 750.000 euro investeringssteun voor renovatie Villa Zonnedaele tot lokaal dienstencentrum is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

LIVE OEKRAÏNE. NAVO stuurt speciale gezant naar Oekraïne – Washington kondigt nieuw militair hulppakket van 2,3 miljard dollar aan voor Oekraïne

Er komt een speciale gezant van de NAVO in de Oekraïense hoofdstad Kiev. Dat hebben de lidstaten besloten. De nieuwe NAVO-functionaris moet onder meer toezien op de training van Oekraïense militairen in NAVO-landen en zal zich bezighouden met de coördinatie van de politieke en praktische steun van de NAVO op de grond. Volg hier alle ontwikkelingen rond de oorlog in

Lees meer »

Masterplan herwaardering Gaverdomein unaniemgoedgekeurd: “Pareltje van ontspanning”

De gemeenteraad van Deerlijk zette unaniem het licht op groen voor het masterplan dat tot een herwaardering van het Gaverdomein moet leiden. “We willen het domein nog meer uitspelen als bruisende recreatieve belevingsplek”, verduidelijkt bevoegd schepen Bert Schelfhout.
The post Masterplan herwaardering Gaverdomein unaniemgoedgekeurd: “Pareltje van ontspanning” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Het bewogen leven van SUM 41-frontman Deryck Whibley: “Thuis kon ik amper tien minuten op mijn benen staan”

“Toen ik eindelijk weer bij zinnen was, vertelden ze me dat ik bijna was gestorven.” Maar kijk, straks mag frontman Deryck Whibley (44) op Rock Werchter aan de bak met zijn SUM 41. Voor een afscheidstournee die moet dienen als ultiem hoogtepunt, nadat een leven vol drank de carrière van – een ondertussen gelouterde – Whibley bijna kopje onder deed

Lees meer »

Worden open relaties meer aanvaard? BV’s klappen uit bed. “Ik heb ingezien dat vaste relatie meer voldoening geeft”

Ex-topmodel Kate Moss (50) houdt er losse zeden op na. De Britse promoot eerlijk haar open relatie. “Zij en haar lief (kunstenaar en edelman Nikolai von Bismarck, red.) geven elkaar de vrijheid om seks te hebben met anderen”, aldus intimi. Hoe staan BV’s tegenover de vrije liefde. In ‘TV Familie’ zijn ze opvallend rechtuit. “Dankzij mijn open relatie combineer ik

Lees meer »

M23-rebellen nemen strategisch belangrijke stad in Oost-Congo

In de Oost-Congolese provincie Noord-Kivu hebben de M23-rebellen de strategisch belangrijke stad Kanyabayonga ingenomen, zo’n 100 kilometer ten noorden van de provinciehoofdplaats Goma. Dat meldt het Franse persagentschap AFP op gezag van lokale autoriteiten. Kanyabayonga wordt beschouwd als de toegangspoort de belangrijke handelssteden Butembo en Beni, in het noordoosten van Congo.

Lees meer »

Opgepast voor fraude door ‘kaartophalers’: parket van Antwerpen verwacht piek tijdens zomervakantie

Bankenfederatie Febelfin en het parket van Antwerpen waarschuwen donderdag voor fraude door zogenaamde kaartophalers. Daarbij doen criminelen zich voor als bankmedewerkers en proberen ze thuis langs te komen om de bankkaart en pincode van slachtoffers in handen te krijgen. Het parket van Antwerpen ziet momenteel al een stijging van het aantal feiten en verwacht een piek tijdens de zomervakantie.

Lees meer »

Vondels vzw opent nieuw huis in Ieperse Witte Huizenwijk

In de Siegenlaan 3 in Ieper opende de vzw Vondels een nieuw huis voor meerderjarige mensen met een beperking of een vermoeden van beperking op vlak van wonen, werken en vrije tijd. Het gebouw valt op door zijn kleinschaligheid en het maakt deel uit van de Witte Huizenwijk. Vooral dat laatste is een belangrijke troef voor de bewoners.
The

Lees meer »

ZOMERREEKS. Tinne Terneven woont met haar gezin in Toscane: “Ik maak me niet meer druk in kleine dingen, net als een echte Italiaanse”

Op haar 19de trok Tinne Terneven (45) vanuit Schilde naar Italië om vrijwilligerswerk te doen, vandaag organiseert ze in hartje Toscane wandelvakanties en trektochten met ezels. Een klein toeval, want na de geboorte van haar kinderen moest ze haar glamoureuze carrière in de mode opbergen. “Moeders liever aan de haard, zo gaat dat in Italië. Maar dit is ook het

Lees meer »